мар. 02 2012

Турците за българите и България (2 част на Турция – България, която загубихме)

Днешната празнична поредица за взаимното познаване между българи и турци ще продължим със списъка и коментарите с нещата, които турците пък знаят или си мислят, че знаят за България и българите (ето и българите за Турция и турците)

Приятно четене:

Турция – България, която загубихме

част втора

Турците за българите, България и Европа

Надявам се този списък да е черешката на тортата в поредицата ми за Турция. Списъкът е създаден по същия начин, както и предишния – с помощта на приятели, познаващи и двете страни: Ангелина Александрова, Гергана Чифтчиоглу, Комитата, Мустафа Хасанов, Юсеин Юсеинов и Яна Черкез. Ролята ми на коментатор в случая ще бъде по-скоро да се опитам да ги обясня и в по-малка степен да ги оборя, защото последното е работа на самите турци. Турция също има какво да поработи върху себе си. И все пак, поне за мен е учудващо, че някои от турските предразсъдъци са доста положителни по отношение на България и българите.

Турция

Какво турците си мислят за България и българите

 • 1. България и българите са най-големият (заедно с Гърция) душманин и враг на Турция

Това е една от основните постановки и до ден днешен в турското училище. От християнските съседи на Турция, май само ние и гърците имаме или сме имали някаква достойна за споменаване армия. Всъщност този предразсъдък на турците е остатък от Балканската война, а не заради Руско-турската война или заради „възродителния” процес (за последното – бих ги разбрал, но не се дължи на него, ами именно на Балканската война).

По-странното е, че част от този предразсъдък се дължи на ГРЪЦКАТА агресия срещу Турция след Първата световна война (когато Ататюрк ги отблъсква и мести столицата в Анкара, че да е по-далеч от бреговете). И все пак, не само турците, но и мнозина българи не знаят, че тогава Гърция окупира и части от България (вече след Ньойския договор! Византийци – не, ами и отгоре). Но някак душманството от гърците, турците прехвърлят и на нас. А точно в тази война и в тази ситуация ние и турците сме и съюзници, и потърпевши.

И все пак: Турция има какво да поработи върху себе си. Имайки за съседи Иран и Сирия е малко смешно да твърдиш, че късата ти граница с България е граница с душмани или врагове.

 • 2. Българите са умни и жестоки

Един от любимите ми предразсъдъци – много ми помага в работата, изобщо не се налага да скърцам със зъби или да крещя: достатъчно е да кажа с равен глас какво трябва да се направи и то се прави. А има и резултат – имам навика да разпореждам предимно умни неща 🙂

За „жестокостта на българите“ много вероятно отново вина има Балканската война. Одрин, мили мои, Одрин… Както ние го помним, турците два пъти го помнят. 😉 В града има даже Панорама на героичните защитници, подобно на Панорамата в Плевен. Абе, който в крайна сметка превземе града – той прави съответната Панорама 😉

За „ума“ на българите много се постарах да го потвърдя по време на работата ми в Турция. Не е толкова лошо да те имат за умен. И жесток.

Добавка от Гери: Освен това, респект у тях буди фактът, че много по-голям процент от българското население е високо образовано, в сравнение с тях. Но ако ние трябваше да държим техните образователни и квалификационни изпити, матури и т.н., не знам докъде щяхме да я докараме. Ужасни са!

Мостът на Босфора, Истанбул

Мостът

 • 3. Българките са красиви

Красиви са я, защо да се жени човек иначе?

И понеже този „предразсъдък“ е масово разпространен и в самата България, ми се ще да направим едно малко приземяване и да забележим, че в Европа красиви са жените в страните по поречията на Дунав, Днепър и Волга. България е една от тези страни. А ако искаме съвсем да се приземим, бих дал съвет на всеки да посети Братислава. И да не забравите валидола!

 • 4. Българите пишат с руската азбука

Ако ви го каже турчин, можете да го питате защо те пишат с френска азбука. А ако е французин – защо пише с турска? Ако ви го каже немец – питайте го защо пише с полска азбука. Защо пише с немска, пък питайте поляка и чеха. Писна ми от глупости, баси…

Същата азбука се ползва и в Сърбия и Македония и още на няколко места, вкл. и в Монголия.

Просто сме накарали руснаците да пишат с нашата азбука. Освен жестоки, сме и умни, не забравяйте. А това, че те са я изкривили, се нарича локализация.

 • 5. Българите са много културни и учени.

Това е вярно, но когато сме единични българи, особено в чужбина. Т.е. не е много представителна извадка, но пък добре ни представя. 🙂

Всъщност май вече споменах, че българските турци в най-голям процент пращат децата си в университет, в сравнение с общото за Турция.

 • 6. Българите са европейци.

С ирония или без, но това е факт. Просто в България още не сме свикнали с него. Европейци сме, но не искаме да поемем отговорността.

 • 7. Да им нямаш много вяра на българите, защото са друговерци.

Хм, че на мен като са ми единоверци и сънародници, да не би да им имам повече доверие? 😉

Скъпи турци, другия път имайте повече доверие в иранците и сирийците 😉 И вземете си ревизирайте учебниците по история.

 • 8. Българските ски курорти са много евтини и хубави.

Не знам, на мен са ми скъпи. По този повод не смея да проверя дали са хубави.

 • 9. Българският кашкавал е много хубав.

Абе, търпи се. 😉

Добавка от Гери: за мен това е мит, останал от „време оно”! Тук имат почти толкова видове сирене и кашкавал, колкото във Франция, Италия и Испания!

 • 10. Българските орехи са чудодейни.

Това явно е от онези необясними връзки между двата народа, които се дължат на близки и лични приятелски отношения. Нещо подобно е вярата на българските домакини в турските прахове за пране.

 • 11. Българските народни песни и танци са всъщност турски черноморски народни песни и танци (визирам най-вече хората)

Е, сега стана големия кютек! 😉

Както вече споменах, турският фолклор бих го разделил на европейски (балкански) и азиатски (анадолски). Балканският си е балкански – подобно на кухнята – той плавно се променя от Изток на Запад и от Север на Юг из целия Балкански полуостров, за да стигне до тиролски мотиви в най-западната си част и до полка-подобни мотиви в северната;) За голямо съжаление на градителите на национални държави на Балканите, фолклорът, лафовете, поговорките и пословиците са ни общи. А някои езиковеди твърдят, че и граматиката ни е обща.

И все пак, ако направя едно сравнение между българите и балканските народи – ние сме най-близки с румънците, дели ни само един език и една река. Следващите по близост са ни турците.

А сега ме убийте! 🙂

 • 12. Българските университети са лесни и евтини (чистата истина)

Явно това е при сравняване с други университети. Моят 7-годишен опит с МЕИ София не потвърждава думата „лесни“. За евтини – съвсем не знам, следвал съм по време на най-големия преход в българската история – време, в което парите не струваха.

Добавка от Гери: Това е в сравнение с техните университети. Държавните са много трудни за влизане и изкарване, частните са с цени по американски стандарт (то и затова не е чудно, че много хора от по-горната част на средната класа изпращат децата си да учат в Америка/Англия). И отново – да защитиш магистратура, не е задължително само да се явиш, ами наистина защитаваш с нокти и зъби, дет’ се вика! Това по споделени преживявания на колеги.

Дано това за българските университети е вярно. Взаимното образование е едно от най-важните неща за разбирателство. А ние вместо с галванични цехове, можем да се заемем с образование – не забравяйте, че образованието е най-важната американска експортна стока. Не е зле да започнем и ние да го правим, още повече, че желанието на българите за образование е добра база.

Мостът и Босфора, Истанбул

Мостът и Босфорът

 • 13. Българите са ни полубратя, понеже сме живели заедно без проблеми толкова години

Е, сега цялото македонистко войнство ще ви почерпи, скъпи турци! 😉 Ама турците имат предвид и вас, драги македонци! 🙂 Ацо* можете да си го заврете там, където гръцко слънце не огрява…

Факт е, че българите и турците сме се понасяли взаимно достатъчно дълго време: даже нашето Възраждане не е толкова анти-турско, колкото анти-гръцко – турците не са ни бъркали в душата, за разлика от гърците…

Възможно обяснение е, че и българите и турците реагираме еднакво в огромен брой ежедневни ситуации и имаме еднакви оценки за събитията.

Сигурно можем да спорим много по тази тема, за мен важен е фактът, че имаме много добра основа за добро съседство и истинско взаимно уважение.

На мен обаче Турция му бръкна в душата и май ми открадна сърцето. Досега само Германия е била тази чужда страна, която е успявала да го направи. А да ти откраднат сърцето не е загуба, ами е печалба. 🙂

 • 14. Българите са комшиите с много ракия

Абсолютно вярно е: гърците имат узо, което не е ракия, а мастика, т.е. турското ракъ, а в Грузия и Армения по-скоро с коняк биха ви почерпили. За безалкохолните недоразумения Сирия, Иран и Ирак няма да говорим изобщо. 🙂 Така че в ракията даже сме монополисти по турските граници. 😉

 • 15. Българките са похотливи и скачат на турските мъже, поради, хм, тяхната потентност

Къде ги намерихте тия похотливи българки, идея си нямам. Дали не бъркаме рускините и полякините във ваканция с българките? Нашите са по-тъмните. 😉

Добавка от Гери: това мисля, че произлиза от годините на прехода… Факт е, че има почин или направо бизнес: въртят се едни телефони, произволни, от българска страна и затварят. Турското любопитство звъни обратно и се почват едни свалки на развален турски като целта е установяването на връзка, с крайната цел изпращане на пари на мацката, за да може да дойде да се видят. :):):):) За тези измами в турската преса пишат вече не веднъж и дваж…

И все пак това с вярата в потентността го отдавам на все още неизживяното националистично детство на сравнително затворените национални държави. Спомнете си, че същото (за потентността) мислеха за себе българските мъже допреди 20 години. Оттогава мина много време, а другият мит, че българките са най-красиви, просто го поддържаме, защото сме кавалери. Защото досега една мис Свят не сме дали, ама самочувствието ни е като на алфа мъжкар в орангутанска група. 😉 Тези неща се изживяват, споко.

Та същото е и с всеки, който си мисли, че пишката му е голяма. Може и да голяма, но той няма как да го знае. Това го знаят жените му, но не и той.

 • 16. Никакви славяни не сте българите, едно и също племе сме.

Че кой нормален човек иска да е славянин?!?

Е, не съвсем – турците визуално са по-ниски от нас, а и маса други признаци има, че не сме съвсем едно племе 😉 Прекалено много доказателства научни трябва да се приведат за или против подобна теза 😉 А и резултатите ще бъдат потресаващи.

И все пак аз го разглеждам от добрата страна – този предразсъдък означава само, че имаме добра основа за добро съседство и взаимно уважение.

 • 17. Българският мед! (не знам поради цената в Турция ли , но колко буркани с мед са били приемани от мен с благодарност…)

Личните приятелства раждат какви ли не взаимни подаръци 🙂 Не е лош медът, особено когато е от пчели. 🙂

 • 18. Емигранти – ако вие сте емигранти в Европа от 20 години, ние сме от 50. Демек, ние знаем по-добре от вас.

Затова ли българите в емиграция никога не правят гето? Какъв е смисъла от едно затворено анадолско гето да се местите в същото гето на територията на Германия?

 • 19. Много интересно ми е било отношението към гьочмените (изселниците) от кореняците турци. Казвали са ми как можеш да различиш кой от коя част на България е изселен по поведение, акцент и т.н. Но това е отделна тема

Това наистина е интересна тема, за която поне на мен ми липсва каквато и да е информация или наблюдения.

 • 20. България е корупция до дупка и най-лошата икономика в ЕС.

Това вероятно е вярно, особено що се отнася до сравнение с други държави от ЕС.

Не че няма какво да направим по въпроса, само е странно да получаваме подобен упрек от страни, които все още не са членове, т.е. не отговарят и на базовите изисквания за член и които също не пращят от липса на корупция

Винаги съм казвал, че евтин апартамент в скъп квартал е по-добре от скъп апартамент в евтин квартал. Защото и някои селски къщи са много скъпи, но това не ги прави градски, да не говорим за обитателите им.
Следва списък с малко по-особени предразсъдъци на турците спрямо българите и България. Ето

какво знаят или си мислят, че знаят за България турците – гастарбайтери в Германия

и чиито връзки с родината са практически отдавна прекъснати или пък са направо условни – защото, не искам някой емигрант да се обижда, но емигрантът спрямо родината си е като отпечатъка от древната атмосфера в леден блок: човек запазва спомен и усещане към момента на заминаването си, без да може да обновява достатъчно пълно тези си спомени и усещания. Т.е. с този списък виждаме турците и техните мисли от преди мнооого години. За съжаление, нямаше как да съберем аналогични мисли за Турция от отдавашни български емигранти, но затова пък ми е изключително интересна тази разлика при турците, защото тя издава, че Турция се е развила много за последните години, а емигрантите са запазили старите спомени. И така,

добре дошли в Ледената епоха:

 • 21. Турците не могат да разберат, как може ние българите да сме им толкова неблагодарни, след като 500 години са ни помагали, хранили и пазили, защото според тях това не е било робство, а добронамереност от турска страна.

Хранили? Турците по време на Османската империя са работили, а българите са експлоатирали труда им и са се хранили от труда на османските турци? И имате носталгия към подобна империя?

Пазили? От какво? Ако е от арабски нашествия, да ви кажа, нас и Византия добре си ни пазеше от тях. 😉

 • 22. Също са на мнение, че ако не са били турците (еркек) да заплодяват българските жени (това за тях не е изнасилване), щели сме да изчезнем от картата. Доказателство било, че откакто сме се освободили, прирастът на населението намалява, т.е. и за това трябва да сме им благодарни, че още ни има.

Е, това е традиционна глупост. 😉 Руснаците и те още не могат да разберат как така естонките са се отказали от сексуалните им услуги, ама… пияници, как да не се откаже човек. 😉

И все пак сериозно. Вече споменатата ми прабаба, която при разгрома на Априлското въстание е била 7-годишно момиченце, вече след Освобождението, т.е. поне десетина години след Априлското въстание е родила първото от дванайсетте си деца. Баба ми пък, Бог да я прости, беше кинта и петдесет, и когато мъжете в родата я бъзикахме каква е дребна (а нашите мъже са от тези, дето има какво да им прегръщаш ;)), винаги отговаряше „аз съм дванайстото дете, за мен не стигна материалът. ;)“ Почина през 1992 г. Бабо, понякога си мисля за теб! 🙂

Гореописаните 12 деца са правени и гледани, когато ни един турчин не е имало наоколо (във вече свободна България), още повече, че става дума за град Панагюрище, където и преди Освобождението единственият турчин е бил шефът на заптиетата. И даже не са му давали да доведе всичките си жени, а само едната – щото градът е християнски и не бива да разбунват духовете излишно.

Бях чел някъде, че към момента на Освобождението българите са около 3 милиона. 130 години по-късно, даже след жестокото кръвопускане на постсоциалистическа България, сме 7 и половина. Да ви кажа: правенето на деца не се прави „по инерция“. 😉

Нито проблемът с днешната ниска раждаемост, нито решението му (редовен семеен секс), имат нещо общо с турците или Турция. Жените да не се оправдават с това, че мъжете им не са милионери. Бащата на онези 12 деца не е бил такъв. Някъде другаде е разковничето, но ако го знаех, щях да стана най-великият български политик.

 • 23. Тук (в Германия) малко турци могат да ти кажат къде е Мека и защо минаретата се строят на изток.

Не ми се ще да питам колко от турските ми колеги го знаят, а за гастарбайтерите съм много склонен да го вярвам.

И все пак мен ме загложди въпросът: минаретата в Пакистан и Малайзия от западната страна ли са?

 • 24. Смята се, че тяхната религия (мохамеданството) е отворена за всички останали и респектира всички, защото, ако не се лъжа, Христос се споменава като профет (пророк), а пък в нашата религия няма токова нещо.

Исус наистина се води един от предтечите на Мохамед. Просто мохамеданите не вярват, че е възкръснал. В крайна сметка затова другата дума за религия е „вяра“.

Е, няма как в християнстовото да има нещо за мохамеданството – просто мохамеданството е по-новата религия. По същия начин християнството съдържа в себе си нещо от юдаизма, без юдаизмът да говори нещо за християнството – просто християнството е по-нова вяра от юдаизма.

Аврам е общ и за трите религии. 🙂 А знаете ли как е „мъж“ на турски? Адам. 🙂 А името Адам е А(Е)дем

Нали затова се счита, че това са трите Аврамистки религии, ясно е, че всяка следваща съдържа части от по-ранната. И аз не знам каква религия ще измислят през 2221 година, та да се нагодя към нея от сега. 😉

 • 25. Криворазбрана цивилизация, за повечето от тях интеграционният процес трябва да протича като германците научат турския език, техните обичаи и нрави, а не обратното.

Това е голяма грешка както на приеманите, така и на приемащите народи. За чий ви е от едно гето да се местите в друго? За да тормозите нови съседи ли? Гетото си е гето, независимо дали е Варшавско, Филиповци, в Анадола или нейде из Германия. Гетата са едно от най-страшните за човешкото развитие места. Не ви трябват.

 • 26. Междудругото, турците, израсли в чужбина нямат нищо общо с израсалите в Турция. Те са чували само разкази и истории и ама нямат нищо общо с реалността. Тоест се крият зад турски паспорти и религия, която не разбират просто само цитират.

Много подозирам, че това е вярно. Съдейки по драстичната разлика в турско-турските и гастарбайтерско-турските мнения за България, съм мнооооого склонен да се съглася.

Сигурен съм, че списъкът ни не е пълен, но ако някой има да добави нещо – да добавя, а всички ние ще се опитаме да го обсъдим. Предразсъдъците не бива да се крият зад измислена псевдо-толерантност. Ако ги крием – някой ден, скритото под килима ще се появи под формата на нощно чудовище и ще се чудим какво да го правим и как да го борим.

Още изненадващи факти за Турция, добавени от Гери:

1. Има страшно много „много богати“ хора. Особено в големите градове и дори не са мафиоти!

2. Имат големи традиции в джаза. Оттук се прочува Нора Джоунс!

3. Турската закуска е сто пъти по-здравословна и хубава от английската.

4. Имат механи, които всъщност за нощни заведения с жива музика от всякакъв тип. Хората ходят там, за да пият и пеят с оркестъра. Като у нас :))

5. Няма да спра да се шашардисвам, когато някой младеж или направо мъж на средна възраст стане, веднага щом вляза в маршрутката.

Вместо финал

От няколкомесечния ми опит в Турция и с турците мога да кажа, че имаме добър съсед, който заслужава уважението ни. Турция не е най-хубавото място за живеене с света (даже сравнено с България), но пък е много добро място за работа. Турция е хубаво място за живеене,само ако си чужденец от запад! (само да не си грък ) Предполагам, че всяка страна с голям стопански ръст не е добра за живот, но е добра за работа. Хората също са добри, и то много. И въпреки, че градът, в който живея не е с нищо забележителен и от туристическа гледна точка (няма абсолютно нищо за гледане), трябва да ви кажа, че точно това ми помогна да погледна нормалната Турция.

Искам да благодаря на Ангелина, Гери, Комитата, Мустафа, Юсеин и Яна за съставянето на списъка, а така също и на специално пазеният в тайна редактор на настоящия текст 🙂

А Турция не ми взе акъла, но ми открадна сърцето

Открадна го безапелационно и еднозначно. И понеже „Турция ми открадна сърцето” звучи абстрактно, то нека спомена поименно „крадците“ – момчетата и момичетата, с които съдбата ме събра 🙂 Ето ги: Бурак, Вейси, Дерия, Ибрахим, Йозлем, Мерве, Муталип, Октай, Первин, Пънар, Саадет, Севги, Серджан, Серкан, другия Серкан, Серхан и накрая и съвсем не на последно място – Ясемин (очите ми, джанъм :)) Благодаря ви!

Други разкази свързани с Народи – на картата:

Народи

*Ацо – умалителното от Александър Македонски на македонски (т.е.Сашо) 😉 – бел.Ст.


Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало!

PDF24    Изпрати пътеписа като PDF   


75 коментара

75 коментара to “Турците за българите и България (2 част на Турция – България, която загубихме)”

 1. Мира каза:

  Супер финал 🙂

  Само да кажа, че в Турция участвах в един уъркшоп и трябваше да се учим да танцуваме турски народни танци. Нямаше човек в България, който да не ме попита – кючек ли съм танцувала? Е, не – абсолютно балкански ритми! И понеже имам опит с фолклорни фестивали мога да кажа, че направо обичам турските народни танци – много са живи, борбени и нахъсени! И нямат нищо общо с чалгата!

 2. Стойчо каза:

  Абсолютно! Просто е много странно в първия момент да слушаш българска народна песен на турски 🙂 А кючекът по принцип не е народен, а „харемски“ танц 😉

 3. Teodora каза:

  Аз едно мога да кажа само – и ни и те имаме кажи-речи еднакво светоусещане, само дето те са малко по-лежерни от нас, а ние вечно се разпъваме м-у тези предразсъдъци

 4. Стойчо каза:

  Оооо и те са пълни с предразсъдъци, не бой се. Просто ние успяваме да се разкъсваме, докато те все още не са почнали 🙂

  Не забравяй: ние сме умните 🙂
  (не че те са глупави)

 5. stefanrusev каза:

  Поздравления! Всички сме чели, гледали, ходили и т.н. и в началото темата изглеждаше … банална и изтъркана. Но! Не съм чел нещо по-интересно за Турция. Още веднъж – поздравления! Сега ако качиш и малко снимки, но не и от до болка познатите ни места, ще бъде супер.

 6. Стойчо каза:

  Стефане, виж http://patepis.com/?p=27844 и http://patepis.com/?p=27846 Там има повече снимки 🙂 Но все пак – става дума за нормален индустриален и новоизграден след Измитското земетресение град

 7. Azize каза:

  Ne e lesno da se razkısat predrazsıdatsite, no se radvam che ima hora kato var koiteo tırsiat istinite..

 8. домосед каза:

  Тамам отивам с едни приятели българи и турци в Йоханесбург да се черпим за годишнината от 3 март!

 9. Стойчо каза:

  Домоседе, само така! 🙂

 10. аз понеже имам преживяванията (а и предрасъдъците), на широката българска общественост, ще се изкажа само по т.12 от втората част на материала. това съм го чула вече няколко пъти от моите турски студенти – че са дошли да учат тук, понеже е по-евтино и по-лесно, какво ти лесно, направо се взема диплом без да си мръднат много пръста. за жалост са прави в много голяма степен. като знам какви компромиси се правят за тях, как им се подаряват оценки, само и само да не висят като воденичен камък на преподавателската шия, как турчета, решили да изкласят на български, а не на английски, до четвърти курс все още не знаят бъкел бъргарски език, а продължават да вземат изпит след изпит… лесно не, ами и отвъд! а те тия новини се разнасят бързо, нормално е да ни излезе такова име. макар моят опит с тях да е едва двугодишен, по-стари колеги са го потвърдили – единици са тези, които наистина искат да получат нещо срещу парите си. знания по-точно. дори тази година имам един, който е недоволен и изразява недоволството си от това, че за парите, които плаща получава някаква пародия на модерно образование (е, малко прекалено нагло за вкуса ми, но все пак го уважавам за това, че отстоява правата си).

 11. Стойчо каза:

  Късаш го два пъти годишно (януари и юни) и така – всяка година 🙂

  Това е една от причините защо ме побиват тръпки, като си помисля, че в Гърция би ми се наложило да отида на лекар 😉 Ще вземе да се окаже някой, който е научил български… 😉

 12. то и това с късането е тактика – така ги доиш, доиш, доиш… докато решиш, че вече е неприлично и им разрешиш да препишат. което не ги прави по-научени на края. важното е кинти да текат 😉

 13. Стойчо каза:

  Ти така не правиш, сигурен съм.

  Късаш ги защото не знаят

 14. Teodora каза:

  Винаги съм се чудела, защо сме толкова разнопосочни тук на Балканите. Все нещо отвоюваме, все нещо оспорваме…Борим се с това-онова…
  Но назоваването на горещите точки, е началото на едно по-радостно и по-общо съжителство.
  А колкото до предразсъдъците – те са като задника – всеки ги има.

 15. стойчо, аз така не правя. щото гледам да не ги късам. то как да го скъсаш, като замига с тия гъсти клепки насреща ти и те гледа жално, жално, свенливо усмихвайки се – като сърничка пред фаровете на автомобил. :)) но ме е яд на тях, че гледат при всеки възможен случай да минат метър. яд ме е и на наще мързеливци, които правят същото. но спирам, че темата ще забие съвсем в друга посока.

 16. Това ме кара да се замисля за подобна тема относно южните ни съседи :))

 17. Vlaamsbrabander каза:

  Хахаха това за „руската“ азбука е всеобща болка. 🙂 Че гледат и невярващо като им каже човек, че по времето когато ние сме били вече християни; имали сме си наша азбука и протоуниверситети /книжовните школи/ братята руснаци са били диви племена и са се криели по тресавищата с тръбички за дишане, като едни настаящи словени… 🙂
  То при турците няма как да се усети, ама в западна Европа като кажеш България и събеседника ти веднага намесва и Румъния. Направо имам чувството, че за тях сме нещо като Австро-Унгария… та с оглед на думите ти се замислям, че може би има нещо…

 18. Стойчо каза:

  амиии, да ти кажа с румънците си приличаме и с добрите и с лошите качества. А с турците си приличаме по добрите, а сме лоши по различен начин.

  Можеш да питаш фламандците защо пишат с валонски букви 😉 И обратното 😉

 19. Vlaamsbrabander каза:

  ххахахахахха а после кой ще ти напише Ахтунг панцера? хахахахахахах

 20. Стойчо каза:

  Добре, тогава им кажи, че пишат с немската азбука 😀

 21. Мустафа каза:

  Ехо, Vlaamsbrabander, препдоплагам се е случвало и с теб (вас?), ако съдя по георгафското посочване на името. Но моите колеги от университета като видят кирилица и автоматично прещракват за руската азбука. Тук-таме, някой по-умен се сети да каже, че това е отделен вид азбука. По-интересното е, че фонетичната прилика между България и Унгария на холандски е малка (Hongarije vs. Bulgarije). Една сричка ни дели дет се казва. И много често ми се е налагало да обяснявам как изобщо двата езика хич нищо общо нямат.

 22. Vlaamsbrabander каза:

  ахахаххаха има и досега съседи дето са убедени, че съм унгарец… ама това мислех да го пиша в въдещото си творение „Некои мисли и съображения на Влаамсбрабандера за Белгия“ А един път някакъв проповедник, от тези дето вървят с библии по вратите като ме пита какъв съм явно е чул унгарец /съвершено вярно за фонетичната прилика/ и се оказа, че имал унгарски корени и като замаа на унгарски и ме гледа възмутен защо не отговарям… голям смях… а ако това /вас?/ е за офицалната форма – хайде няма нужда 🙂 то остава и в този прекрсен приятелски блог да си говорим на Вие…

 23. Стойчо каза:

  Хм, не знаете ли, че преминаването към Вие в интернет е аналог на бой с бутилки в нормалния свят 😉

 24. домосед каза:

  А пък мене един унгарец на пазара във Франшхук (franschhoek.org.za) ме заговори на … чист български. Е, вярно, с акцент. Вероятно – унгарски.

 25. Vili каза:

  Определено ми беше много интересно.
  Благодарско, Стойчо 🙂

 26. Мария каза:

  Поредното интересно и полезно четиво за Турция с много теми за размисъл и обсъждане.

 27. …aferin STOYÇO aga…güzel…

 28. Ти се смееш, но това с ориентацията на молитвите е сериозен математически проблем. 🙂

  По принцип има две теории за направлението – по най-кратката линия (по геоида) към Мека или по линия, която запазва постоянна географската посока (румбова линия), като първата теория преобладава. В Северна Америка това означава съответно обръщане на североизток (линията минава през Арктика) или югоизток.

  А при космонавтите става още по-сложно. Според някои правилната посока е перпендикулярно на повърхността на Земята, а цяла конференция в Малайзия стигнала до йезуитската формула „посока, определена според възможностите“ на самия молещ се…

 29. Стойчо каза:

  Това с йезуитската формулировка го виждам и по други признаци 😉 Какво да правиш, като неевклидовите геометрии са се появили след Корана 😉 Разбирам защо в Корана няма нищо за тях 😉

 30. Исмаиле, с голям кеф го писах и … преживявах 🙂

 31. Цветка каза:

  С удоволствие следя всички публикации от нетурист в Турция за Турция и бпагодаря за усилието да ни инфомираш.

 32. juriwaro каза:

  Въпросът с повишена трудност е за ориентацията на кибла-та (всички преустроени на джамии бивши църкви в Истанбул имат несиметрично спрямо основите на сградата разположена кибла – ориентация за молитва) в самата Мека. Там посоките са (на изток, запад, север, юг) спрямо Кааба-та (черния камък, обвит с покривало, за което има десетки други истории) и проблематиката се визуализира от кадрите на тълпи с поклонници, въртящи се около нея по време на (примерно) хадж-а.
  А въпросът за експерти е колко продължават постите на мохамеданите над/под северния/южния полярен кръг.
  Браво Стойчо, върна ме към леко шизофреничните времена преди 10 години, когато работих в Истанбул и през деня другарувах с турци, а вечер четях Христо Ботьов и Захари Стоянов. Понякога подхвърлях и техни възрожденски турцизми, а колегите казваха, че това били думи от речника на баба им.

 33. Стойчо каза:

  Да ти кажа в момента гледам с нови очи на възрожденците ни – нищо шизофренично, шапка им свалям! Без майтап

 34. Дончо каза:

  Много сериозно изследване ,както писах и след първата част.Цяла дисертация.Говорил съм с много хора и общо взето излиза ,че ние май, че мразим всичките си съседи . Воювали сме със всичките по много пъти.Излиза ,че сме по-зли от тях защото само се ровим в миналото.Турците е ясно защо мразим,гърците също(мани ги тия византийци).Със сърбите сме практически еднакви и затова ги мразим, албанците са лоши(мани го тоя ,гледа като албанец – поговорка). На хърватите гледаме с подозрение(и те на нас).Румънците са ни по-скоро безразлични,но ако е сериозна работата веднага ги проклетисваме – мамалиги смотани.Ние сме най-великите, е да ама преди 1000 години .Сега сме в друго измерение.
  В Западна Европа,често ни уеднаквяват с Румъния може би защото има много цигани и тук и в Румъния.А много често циганите ни представят по Европата.
  Мен лично са ме оприличавали на унгарец неведнъж.Сигурно заради боята.Когато им кажа – България ,ми отговаряха -А, Будапеща ,много е хубаво.Даже някой път ми става чоглаво че предците ми не са живяли в Австро-Унгарската, а в Османската империя.

 35. Стойчо каза:

  Дончо, даже по този признак си приличаме с всичките изброени от теб 🙂 А и ние съвсем не сме лошите 🙂 Не е толкова еднозначно… 🙂 Наистина е голяма тема, но си признавам че първоначалната ми идея беше по някакъв начин да кажа „Благодаря“ на турските ми колеги 🙂 Защото наистина ми откраднаха сърцето 🙂 Това обаче не ме прави лош, нито теб, нито някой друг….

 36. bg каза:

  евалла стойчо,100 пъти съм ходил в турция и по точно не бих могъл да се изразя.изчетох и другите материали с гилям кеф 😉

 37. Бащата на Нора Джунс е индиец, не е турчин. Но иначе гласувам с всички крайници, че имат невероятни джаз гласове.

 38. Стойчо каза:

  Коте, ама верно си … разсеяно 😉 Никой не е казал,че Нора Джоунс е туркиня, ами че се е прочула тук 🙂 🙂 🙂

  Радвам се, че ви хареса 🙂 Благодаря 🙂

 39. Дядо каза:

  Радвам се, че младите хора почват да гледат на света с очите на реалността, а то след 60 години идеологическа обработка налаганите щампи в мисленето са устойчиви и само пречат да преминем в настоящето. У нас все още не разграничават народите от политиците, а именно политизирането налага щампите бяло-черно, приятел-враг. Иначе всички европейски народи са живели в държави , спазвали са закони които са почти еднакви , а от там и разбиранията ни за правилата на живота са уеднаквени. Изключвам циганите, които имат други разбирания и морал по същите причини, макар че и на тях с времето им се налага да се приобщават .
  Относно близките обичаи, песни и танци на балканските народи ще припомня, че и през римско време, и по време на българо – византийските войни и при османците е имало нееднократно преселване на хора , а да не изпускаме търговските връзки и . Какво чудно тогава, че имаме такава прекрасна шарения и близост в културен план .
  Относно близостта на турския език и езика на българските „турци“ искам да припомня, че прабългарите са говорели на един от тюркските диалекти. Също и куманите. Иначе казано, при идването си на Балканския полуостров османците са заварили и население, което е българско, но в домашния бит е говорело своя си език, близък с езика на турците- селджуки. Затова и смятам, че говорещите майчин език близък до турския у нас, все едно дали се наричат гагаузи или „турци“ са живели тук още преди османците и имат всичкото право да се наричат истински българи. Може да сравните с езика на братовчедите ни от бившата Волжка Сребърна България, които руснаците наричат презрително „татари“ като наберете от Google „bulgarlar“.

 40. дагомар каза:

  @ Дядо казва:
  05.03.2012 в 8:28

  Господине, имам усещането че вие заедно с автора на този пътепис изпълнявате някаква поръчка. Искам да уточня, че никой не знае със сигурност какви са били хората представяни като прабългари. Малко неща са известни за езика и културата им.
  Аз лично усещам, че имам повече общи черти с хората в Сърбия и Румъния, та дори и с хората от Хърватска отколкото с турци или татари.

 41. Дядо каза каза:

  Всичко пише в Интернет
  прочети го Дагомаре,
  пишеш без да си прочел!
  Характерно за магаре…

 42. Стойчо каза:

  Признавам си, че не мога точно да схвана за какво точно спорите, само искам да предупредя, че псуването на друг коментиращ се наказва с „маркиране като спам“
  Сега продължете спора, но без да се квалифицаирате един друг по какъвто и да е начин

 43. Красимира каза:

  От тук коментиращите, силно негативно впечатление ми направи коментара на Дядо, който се радва, че младите хора са започнали да гледат с „очите на реалността“, както той сам се изказа, но самият той в дейсвителност не е започнал да го прави.

  „Относно близостта на турския език и езика на българските “турци” искам да припомня, че прабългарите са говорели на един от тюркските диалекти……“

  Дядо, ако си стар колкото света, за да ги знаеш и разбираш с точност тези неща и ако паметта ти е толкова прясна и силна, че наистина да си спомняш как са говорили прабългарите , от сега ти се извинявам, че ще те опонирам и опровергая. 🙂 Но нека аз пък да ти припомня, че това което казваш и то с такава сигурност е доста спорна и противоречива тема, която отдавна не се защитава. В случай, че склерозата ти е размътила мозъка. 🙂
  До края на XIX-ти век европейската историческа наука е приемала скитите и сарматите за хуно-тюркски народи – представа, която после е коригирана. По силата на същата инерция обаче появилите се в района по-късни прабългари, авари и хазари също са приемани за хуно-тюркски народи. По това време тази представа е изглеждала естествена пред вид на господството на Османо-турската империя на Балканите, в Мала Азия, както и на тюрките в Средна Азия. Едва в началото на XX-ти век е доказано, че езикът на скитите и сарматите е от източно-ирански произход. Сега има убедителни доказателства, че прабългарите, аварите и хазарите в преобладаващото си мнозинство също са източно-иранци и имат език близък до този на скитите и сарматите.

  Не е лошо наистина да се чете повече научна литература, преди да се говори повърхностно за каквото и да било.
  Вместо да копирам разни изречения в помощ, горещо ще препоръчам на Дядо да си прочете за домашно ето тази статия:
  http://www.protobulgarians.com/Chuvashi.htm

  И нека бъде ясно, че ПРАБЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТЮРКСКИТЕ НАРОДИ!!!!!

 44. Красимира каза:

  От своя страна нямам забележки към опроверженията на Стойчо, спрямо предрасъдъците на турците за българите. Всичко, което е написал е „вярно с оригинала“ и според мен е доста точно и обективно.
  Имам забележка само към точка номер 11, която се отнася и до българската музика и фолклор. Не разбирам, защо доста хора желаят да оприличат българската музика на турската, като нямат нищо общо! Може би така им се иска.
  Ще засегна и темата за чалгата от първата част на разказа.
  От 15-тина години у нас се роди един нов музикален жанр, наречен доста точно “чалга”. Основните мелодии и ритми на този жанр са взети от музиката на българските цигани, макар че в него има и други ориенталски елементи – турски, арабски. След това в него навлязоха и гръцки и сръбски мелодии. А сръбските бяха доста модерни и дори много им се подръжаваше.

  Що за музика обаче е т.н. циганска музика, на чиято основа е създадена чалгата?

  Днес циганите живеят в много държави и техният език, религия и музика са силно повлияни от културата на местното население. В българските земи циганите се появяват през XV-ти век, когато османо-турските завоеватели ги довеждат от Египет. Поради присъщата си музикалност и неодобрение на физическия труд, в следващите четири века циганите изземват ролята на главните музиканти, певци и танцьори, развличащи османските паши, бейове, спахии, кадии и всякакви други турски властели, които са слушали предимно турска, персийска и арабска музика. Днешните български цигани в мнозинството си помнят тази музика и я представят и считат като своя.

  Самото понятие „циганска музика“ е много относително, защото музиката на унгарските цигани е вариант на унгарската народна музика, на испанските цигани е вариант на испанската народна музика, на руските цигани е вариант на руската народна музика и т.н.. В България, макар че в близкото минало много добри народни музиканти бяха цигани, типичната циганска музика е османо-турска, а основният й ритъм е кючекът.

  Известният в Южните Балкани и в Турция танц „кючек“ първоначално е персийски народен танц с неравноделен 9/8 такт (подразделение на времената 2-2-2-3 или 2-2-3-2). Неравноделните тактове са характерни за индийската и иранската музика и са НЕПОЗНАТИ на европейската, алтайско-тюркската и китайската музика.

  Що се отнася до типичния български народен фолклор, който отново няма нищо общо с останалите балкански ритми или поне в по-голямата си част , ще поразсъждаваме сега.
  Българите са древен народ, който е образуван не чрез отделяне от друг народ, а напротив, чрез поглъщане на други етноси и племена. Поради тази причина, българската национална, т.е. народна музика е изключително оригинална, многообразна и богата. Например по брой записани текстове и мелодии тя превъзхожда около 10 пъти френската национална музика. Да не говорим за богатството от ритъм, ладови тоналности, мелодии и мотиви. Срещу такта 2/4, типичен за западно-европейската музика, ние имаме десетки неравноделни тактове, донесени от прабългарите. За разлика от простата минорно-мажорна ладова система, единствена за западна Европа, ние имаме поне още 7 други. Като се добавят и безмензурните мелодии (субати), тези своебразни “оперни арии” на старите българи, музикалното богатство на българския фолклор става уникално. Даже околните балкански народи нямат неравноделни тактове и субати, освен ако не са “откраднали” нещичко.
  Защо повечето хора наивно смятат, че много неща българите са взели и научили от турците, а не допускат, че може и да е обратното? Нали все пак сме били „умни и жестоки“ 🙂 😉

  Извинявам се за дългия пост и ако съм отегчила с това, но се надявам да бъда полезна с нещо все пак.

 45. Дядо каза каза:

  Красимира се позовава единствено на руски източници и то подбрани, което говори за ограниченост и недобросъвестност. Известно е, че доскоро руските изследователи не смееха да дори да споменат за българската следа в днешните руски теритирии. Причината е чисто политическа, просто народите които се причисляват към българския конгломерат са много.
  Най- наглите й твърдения обаче са относно татарския произход на приволжките булгари. Преди да бъдат победени от обединените сили на българи и руси ( нещо което руснаците крият) татарите в две последователни войни, макар и с огромни жертви , унищожават главните градове и крепости на волжките българи. Да назоваваш някого с името на убиеца на близките му е не просто жестоко , а си е садизъм. И нека Красимира прочете и нещо от сайта на волжките българи.
  http://www.bulgarlar.info/
  Обидите , свързани с възрастта ми ще й простя. Както се казва, аз на твоето няма да се върна, но ти на моето ще дойдеш…
  Твърдението й , че няма нищо запазено в говорим или писмен вид относно езика на прабългарите също е смешно. Това също е руска КГБ- измислица. Логично ли е да има огромна държава, която да има администрация, да събира данъци и мита, да поддържа силна армия, да развива ред важни за армията и ежедневието производства , да строи каменни градове и крепости и това да става без сметки и писменост? И то когато тази държава има примера и поддържа близки, съюзнически отношения с ред държави, оставили ни огромно писмено наследство? Друг е въпроса, че каквото е имало запазено от ония времена или е дълбоко скрито в руски хранилища, или е унищожено от тях, а също от религиозните фанатици – гърци и др. при официалното приемане на християнството в България, а и по-късно ,при предателското налагане на гръцката църковна власт над българските епархии при турците .

  С тезите на втория пост на Красимира съм съгласен. Само ще спомена, че изхождайки от принципа “ който плаща той поръчва музиката“ нашенските цигани в угода на властващите турци естествено са копирали именно харесващата се на тези хора музика. така както в Русия са копирали руската, в Испания – испанската и т.н. И както сега се пишат мюсюлмани ,за да лапат от арабските парички.

 46. Красимира каза:

  До Дядо!

  Уважаеми господине, чието име не е известно! Моля, да ме извините за иронията, която си позволих да използвам спрямо вас и неизвестната за мен ваша възрас.
  Аз съм човек, който уважава възрастните хора и наистина ще ми е доста неловко, ако сте приели толкова крайно обръщението ми към вас. Но нека бъде ясно, че в никакъв случай това не е подигравка! Просто от начина по който се изразихте с такава точност и сигурност, сякаш сте живял в онези времена на нашите пра,пра,пра деди и без колебание изнасяте разни твърдения. Поради това ми се стори дости пресилено и пододих по този ироничен начин.
  А както вече казах тази тема е достаа спорна. Но въпреки това на фона на толкова факти и изследвания, а и на скоро се прие публично, че връзката на прабългарите се отхвърля, като теза е доста дезинформирано всичко онова, което твърдите.

  Страхувам се, че не сте ме разбрал за още нещо. Не знам, с какво ви накарах да смятате, че мисля, че няма останали думи в писмена или говорима форма от прабългарскя език? Та аз дори никога не съм си и помисляла такова нещо, ка моли да го изложа, като твърдение публично! Ок, допускам че е станала някаква грешка и не сте ме разбрал правилно.

  Също така, неоснователно е твърдението Ви, че се позовавам единствено на руски източници. Предложих Ви за пример този материал, защото е подкрепен с факти и е почерпил информация от много други източници.
  Не бива да бъдете толкова предубеден в твърденията си, защото още сега мога да се подкрепя с още един източник на информация, който твърди, че именно от Русия изхожда твържениято за тюркския произход на прабългарите.

  http://history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/kak_bylgarite_ostanaha_bez_istoriq_za_prabylgarite.html

  Може би се опитвате да ме компрометирате или да преувеличите и изопачите твърденията ми, но наистина смятам, че тврденията за тюркския произход на българите са вече отживелица. Учените и историците имат сериозни опровержения оспорващи тази теза.
  Аз не съм историк, но обичам да чета разнообразна литература. Опитвам се да съм обективна и да изслушвам и двете страни на спора т.е. да се информирам и по двете гледни точки, за да не изглеждам , като „кон с капаци“ . Склонна съм да приема и тезата за тюрксия произход, не ме е страх от това, но натделяват преди всичко фактите. А пред фактите и боговете мълчат!

  Уважавам мнението ви по въпроса, за това не желая да навлизам в по-дълбоки спорове. Както вече казах и още 100 години да спорим, темата е доста противоречива, пък и не съм достатъчно компетентна, за да навлизам навътре в темата. 🙂 Позволих си да изкажа мнение, което изхожд от прочетената литература за обща култура. Но наистина не е лошо да се събира повече информация от различна литература, от тази която Вие знаете и защитавате, като теза!

  Слава Богу, че поне по темата за музиката се съгласихте с мен, защото щеше да стане доста напечено. 🙂 А не ми се пишат дълги постове, понеже не умея да пиша къси! 🙂

 47. Красимира каза:

  П.С. Колкото до източника на информация, който сте постнал, за да ме убеждавате…… Не е ли това подбран източник, който слугува на нечий интереси и от който се съди за недобронамереност и прочее? А и същия този сайт не е ли руски?!
  Пък и с просто око се вижда, че тези хора там са тюркофили.
  Не виждам никакво основание, за да ги взема на сериозно или да им повярвам. Сори, но според моите критерии не е достатъчно убедително!

 48. Дядо каза каза:

  Красимира, казват „Не слушай старило , а патило“. Е, аз съм и старило и патило. Нямам амбиции да се налагам на някого, но ме боли, когато лукави хора, включително „учени“ явно поблазнени от добро заплащане, хвърлят в общественото пространство неверни и компрометиращи народа ни тези. Не фиксирам лично теб. И просто се опитвам да посочвам и алтернативни източници и тези, които да дадат на непредубедения човек възможност да си направи и сам изводите.

 49. Красимира каза:

  Дядо, наистина и мен ме боли от такива платени псевдо учени. Един Бог знае точно каква е пълната истина! За това нека си останем по живо, по здраво, всеки със своите убеждения и вярвания. Да гледаме на пред, е по-важно. Миналотоеминало и ние не можем да го промени. Сега трябва да се справяме с бъдещето,което е по-важно!

 50. […] предразсъдъците, които имаме българите към турците и турците към българите, който предизвика известен интерес преди година […]

Leave a Reply

Switch to mobile version