Турците за българите и България (2 част на Турция – България, която загубихме)

Днешната празнична поредица за взаимното познаване между българи и турци ще продължим със списъка и коментарите с нещата, които турците пък знаят или си мислят, че знаят за България и българите (ето и българите за Турция и турците)

Приятно четене:

Турция – България, която загубихме

част втора

Турците за българите, България и Европа

Надявам се този списък да е черешката на тортата в поредицата ми за Турция. Списъкът е създаден по същия начин, както и предишния – с помощта на приятели, познаващи и двете страни: Ангелина Александрова, Гергана Чифтчиоглу, Комитата, Мустафа Хасанов, Юсеин Юсеинов и Яна Черкез. Ролята ми на коментатор в случая ще бъде по-скоро да се опитам да ги обясня и в по-малка степен да ги оборя, защото последното е работа на самите турци. Турция също има какво да поработи върху себе си. И все пак, поне за мен е учудващо, че някои от турските предразсъдъци са доста положителни по отношение на България и българите.

Турция

Какво турците си мислят за България и българите

 • 1. България и българите са най-големият (заедно с Гърция) душманин и враг на Турция

Това е една от основните постановки и до ден днешен в турското училище. От християнските съседи на Турция, май само ние и гърците имаме или сме имали някаква достойна за споменаване армия. Всъщност този предразсъдък на турците е остатък от Балканската война, а не заради Руско-турската война или заради „възродителния” процес (за последното – бих ги разбрал, но не се дължи на него, ами именно на Балканската война).

По-странното е, че част от този предразсъдък се дължи на ГРЪЦКАТА агресия срещу Турция след Първата световна война (когато Ататюрк ги отблъсква и мести столицата в Анкара, че да е по-далеч от бреговете). И все пак, не само турците, но и мнозина българи не знаят, че тогава Гърция окупира и части от България (вече след Ньойския договор! Византийци – не, ами и отгоре). Но някак душманството от гърците, турците прехвърлят и на нас. А точно в тази война и в тази ситуация ние и турците сме и съюзници, и потърпевши.

И все пак: Турция има какво да поработи върху себе си. Имайки за съседи Иран и Сирия е малко смешно да твърдиш, че късата ти граница с България е граница с душмани или врагове.

 • 2. Българите са умни и жестоки

Един от любимите ми предразсъдъци – много ми помага в работата, изобщо не се налага да скърцам със зъби или да крещя: достатъчно е да кажа с равен глас какво трябва да се направи и то се прави. А има и резултат – имам навика да разпореждам предимно умни неща 🙂

За „жестокостта на българите“ много вероятно отново вина има Балканската война. Одрин, мили мои, Одрин… Както ние го помним, турците два пъти го помнят. 😉 В града има даже Панорама на героичните защитници, подобно на Панорамата в Плевен. Абе, който в крайна сметка превземе града – той прави съответната Панорама 😉

За „ума“ на българите много се постарах да го потвърдя по време на работата ми в Турция. Не е толкова лошо да те имат за умен. И жесток.

Добавка от Гери: Освен това, респект у тях буди фактът, че много по-голям процент от българското население е високо образовано, в сравнение с тях. Но ако ние трябваше да държим техните образователни и квалификационни изпити, матури и т.н., не знам докъде щяхме да я докараме. Ужасни са!

Мостът на Босфора, Истанбул

Мостът

 • 3. Българките са красиви

Красиви са я, защо да се жени човек иначе?

И понеже този „предразсъдък“ е масово разпространен и в самата България, ми се ще да направим едно малко приземяване и да забележим, че в Европа красиви са жените в страните по поречията на Дунав, Днепър и Волга. България е една от тези страни. А ако искаме съвсем да се приземим, бих дал съвет на всеки да посети Братислава. И да не забравите валидола!

 • 4. Българите пишат с руската азбука

Ако ви го каже турчин, можете да го питате защо те пишат с френска азбука. А ако е французин – защо пише с турска? Ако ви го каже немец – питайте го защо пише с полска азбука. Защо пише с немска, пък питайте поляка и чеха. Писна ми от глупости, баси…

Същата азбука се ползва и в Сърбия и Македония и още на няколко места, вкл. и в Монголия.

Просто сме накарали руснаците да пишат с нашата азбука. Освен жестоки, сме и умни, не забравяйте. А това, че те са я изкривили, се нарича локализация.

 • 5. Българите са много културни и учени.

Това е вярно, но когато сме единични българи, особено в чужбина. Т.е. не е много представителна извадка, но пък добре ни представя. 🙂

Всъщност май вече споменах, че българските турци в най-голям процент пращат децата си в университет, в сравнение с общото за Турция.

 • 6. Българите са европейци.

С ирония или без, но това е факт. Просто в България още не сме свикнали с него. Европейци сме, но не искаме да поемем отговорността.

 • 7. Да им нямаш много вяра на българите, защото са друговерци.

Хм, че на мен като са ми единоверци и сънародници, да не би да им имам повече доверие? 😉

Скъпи турци, другия път имайте повече доверие в иранците и сирийците 😉 И вземете си ревизирайте учебниците по история.

 • 8. Българските ски курорти са много евтини и хубави.

Не знам, на мен са ми скъпи. По този повод не смея да проверя дали са хубави.

 • 9. Българският кашкавал е много хубав.

Абе, търпи се. 😉

Добавка от Гери: за мен това е мит, останал от „време оно”! Тук имат почти толкова видове сирене и кашкавал, колкото във Франция, Италия и Испания!

 • 10. Българските орехи са чудодейни.

Това явно е от онези необясними връзки между двата народа, които се дължат на близки и лични приятелски отношения. Нещо подобно е вярата на българските домакини в турските прахове за пране.

 • 11. Българските народни песни и танци са всъщност турски черноморски народни песни и танци (визирам най-вече хората)

Е, сега стана големия кютек! 😉

Както вече споменах, турският фолклор бих го разделил на европейски (балкански) и азиатски (анадолски). Балканският си е балкански – подобно на кухнята – той плавно се променя от Изток на Запад и от Север на Юг из целия Балкански полуостров, за да стигне до тиролски мотиви в най-западната си част и до полка-подобни мотиви в северната;) За голямо съжаление на градителите на национални държави на Балканите, фолклорът, лафовете, поговорките и пословиците са ни общи. А някои езиковеди твърдят, че и граматиката ни е обща.

И все пак, ако направя едно сравнение между българите и балканските народи – ние сме най-близки с румънците, дели ни само един език и една река. Следващите по близост са ни турците.

А сега ме убийте! 🙂

 • 12. Българските университети са лесни и евтини (чистата истина)

Явно това е при сравняване с други университети. Моят 7-годишен опит с МЕИ София не потвърждава думата „лесни“. За евтини – съвсем не знам, следвал съм по време на най-големия преход в българската история – време, в което парите не струваха.

Добавка от Гери: Това е в сравнение с техните университети. Държавните са много трудни за влизане и изкарване, частните са с цени по американски стандарт (то и затова не е чудно, че много хора от по-горната част на средната класа изпращат децата си да учат в Америка/Англия). И отново – да защитиш магистратура, не е задължително само да се явиш, ами наистина защитаваш с нокти и зъби, дет’ се вика! Това по споделени преживявания на колеги.

Дано това за българските университети е вярно. Взаимното образование е едно от най-важните неща за разбирателство. А ние вместо с галванични цехове, можем да се заемем с образование – не забравяйте, че образованието е най-важната американска експортна стока. Не е зле да започнем и ние да го правим, още повече, че желанието на българите за образование е добра база.

Мостът и Босфора, Истанбул

Мостът и Босфорът

 • 13. Българите са ни полубратя, понеже сме живели заедно без проблеми толкова години

Е, сега цялото македонистко войнство ще ви почерпи, скъпи турци! 😉 Ама турците имат предвид и вас, драги македонци! 🙂 Ацо* можете да си го заврете там, където гръцко слънце не огрява…

Факт е, че българите и турците сме се понасяли взаимно достатъчно дълго време: даже нашето Възраждане не е толкова анти-турско, колкото анти-гръцко – турците не са ни бъркали в душата, за разлика от гърците…

Възможно обяснение е, че и българите и турците реагираме еднакво в огромен брой ежедневни ситуации и имаме еднакви оценки за събитията.

Сигурно можем да спорим много по тази тема, за мен важен е фактът, че имаме много добра основа за добро съседство и истинско взаимно уважение.

На мен обаче Турция му бръкна в душата и май ми открадна сърцето. Досега само Германия е била тази чужда страна, която е успявала да го направи. А да ти откраднат сърцето не е загуба, ами е печалба. 🙂

 • 14. Българите са комшиите с много ракия

Абсолютно вярно е: гърците имат узо, което не е ракия, а мастика, т.е. турското ракъ, а в Грузия и Армения по-скоро с коняк биха ви почерпили. За безалкохолните недоразумения Сирия, Иран и Ирак няма да говорим изобщо. 🙂 Така че в ракията даже сме монополисти по турските граници. 😉

 • 15. Българките са похотливи и скачат на турските мъже, поради, хм, тяхната потентност

Къде ги намерихте тия похотливи българки, идея си нямам. Дали не бъркаме рускините и полякините във ваканция с българките? Нашите са по-тъмните. 😉

Добавка от Гери: това мисля, че произлиза от годините на прехода… Факт е, че има почин или направо бизнес: въртят се едни телефони, произволни, от българска страна и затварят. Турското любопитство звъни обратно и се почват едни свалки на развален турски като целта е установяването на връзка, с крайната цел изпращане на пари на мацката, за да може да дойде да се видят. :):):):) За тези измами в турската преса пишат вече не веднъж и дваж…

И все пак това с вярата в потентността го отдавам на все още неизживяното националистично детство на сравнително затворените национални държави. Спомнете си, че същото (за потентността) мислеха за себе българските мъже допреди 20 години. Оттогава мина много време, а другият мит, че българките са най-красиви, просто го поддържаме, защото сме кавалери. Защото досега една мис Свят не сме дали, ама самочувствието ни е като на алфа мъжкар в орангутанска група. 😉 Тези неща се изживяват, споко.

Та същото е и с всеки, който си мисли, че пишката му е голяма. Може и да голяма, но той няма как да го знае. Това го знаят жените му, но не и той.

 • 16. Никакви славяни не сте българите, едно и също племе сме.

Че кой нормален човек иска да е славянин?!?

Е, не съвсем – турците визуално са по-ниски от нас, а и маса други признаци има, че не сме съвсем едно племе 😉 Прекалено много доказателства научни трябва да се приведат за или против подобна теза 😉 А и резултатите ще бъдат потресаващи.

И все пак аз го разглеждам от добрата страна – този предразсъдък означава само, че имаме добра основа за добро съседство и взаимно уважение.

 • 17. Българският мед! (не знам поради цената в Турция ли , но колко буркани с мед са били приемани от мен с благодарност…)

Личните приятелства раждат какви ли не взаимни подаръци 🙂 Не е лош медът, особено когато е от пчели. 🙂

 • 18. Емигранти – ако вие сте емигранти в Европа от 20 години, ние сме от 50. Демек, ние знаем по-добре от вас.

Затова ли българите в емиграция никога не правят гето? Какъв е смисъла от едно затворено анадолско гето да се местите в същото гето на територията на Германия?

 • 19. Много интересно ми е било отношението към гьочмените (изселниците) от кореняците турци. Казвали са ми как можеш да различиш кой от коя част на България е изселен по поведение, акцент и т.н. Но това е отделна тема

Това наистина е интересна тема, за която поне на мен ми липсва каквато и да е информация или наблюдения.

 • 20. България е корупция до дупка и най-лошата икономика в ЕС.

Това вероятно е вярно, особено що се отнася до сравнение с други държави от ЕС.

Не че няма какво да направим по въпроса, само е странно да получаваме подобен упрек от страни, които все още не са членове, т.е. не отговарят и на базовите изисквания за член и които също не пращят от липса на корупция

Винаги съм казвал, че евтин апартамент в скъп квартал е по-добре от скъп апартамент в евтин квартал. Защото и някои селски къщи са много скъпи, но това не ги прави градски, да не говорим за обитателите им.
Следва списък с малко по-особени предразсъдъци на турците спрямо българите и България. Ето

какво знаят или си мислят, че знаят за България турците – гастарбайтери в Германия

и чиито връзки с родината са практически отдавна прекъснати или пък са направо условни – защото, не искам някой емигрант да се обижда, но емигрантът спрямо родината си е като отпечатъка от древната атмосфера в леден блок: човек запазва спомен и усещане към момента на заминаването си, без да може да обновява достатъчно пълно тези си спомени и усещания. Т.е. с този списък виждаме турците и техните мисли от преди мнооого години. За съжаление, нямаше как да съберем аналогични мисли за Турция от отдавашни български емигранти, но затова пък ми е изключително интересна тази разлика при турците, защото тя издава, че Турция се е развила много за последните години, а емигрантите са запазили старите спомени. И така,

добре дошли в Ледената епоха:

 • 21. Турците не могат да разберат, как може ние българите да сме им толкова неблагодарни, след като 500 години са ни помагали, хранили и пазили, защото според тях това не е било робство, а добронамереност от турска страна.

Хранили? Турците по време на Османската империя са работили, а българите са експлоатирали труда им и са се хранили от труда на османските турци? И имате носталгия към подобна империя?

Пазили? От какво? Ако е от арабски нашествия, да ви кажа, нас и Византия добре си ни пазеше от тях. 😉

 • 22. Също са на мнение, че ако не са били турците (еркек) да заплодяват българските жени (това за тях не е изнасилване), щели сме да изчезнем от картата. Доказателство било, че откакто сме се освободили, прирастът на населението намалява, т.е. и за това трябва да сме им благодарни, че още ни има.

Е, това е традиционна глупост. 😉 Руснаците и те още не могат да разберат как така естонките са се отказали от сексуалните им услуги, ама… пияници, как да не се откаже човек. 😉

И все пак сериозно. Вече споменатата ми прабаба, която при разгрома на Априлското въстание е била 7-годишно момиченце, вече след Освобождението, т.е. поне десетина години след Априлското въстание е родила първото от дванайсетте си деца. Баба ми пък, Бог да я прости, беше кинта и петдесет, и когато мъжете в родата я бъзикахме каква е дребна (а нашите мъже са от тези, дето има какво да им прегръщаш ;)), винаги отговаряше „аз съм дванайстото дете, за мен не стигна материалът. ;)“ Почина през 1992 г. Бабо, понякога си мисля за теб! 🙂

Гореописаните 12 деца са правени и гледани, когато ни един турчин не е имало наоколо (във вече свободна България), още повече, че става дума за град Панагюрище, където и преди Освобождението единственият турчин е бил шефът на заптиетата. И даже не са му давали да доведе всичките си жени, а само едната – щото градът е християнски и не бива да разбунват духовете излишно.

Бях чел някъде, че към момента на Освобождението българите са около 3 милиона. 130 години по-късно, даже след жестокото кръвопускане на постсоциалистическа България, сме 7 и половина. Да ви кажа: правенето на деца не се прави „по инерция“. 😉

Нито проблемът с днешната ниска раждаемост, нито решението му (редовен семеен секс), имат нещо общо с турците или Турция. Жените да не се оправдават с това, че мъжете им не са милионери. Бащата на онези 12 деца не е бил такъв. Някъде другаде е разковничето, но ако го знаех, щях да стана най-великият български политик.

 • 23. Тук (в Германия) малко турци могат да ти кажат къде е Мека и защо минаретата се строят на изток.

Не ми се ще да питам колко от турските ми колеги го знаят, а за гастарбайтерите съм много склонен да го вярвам.

И все пак мен ме загложди въпросът: минаретата в Пакистан и Малайзия от западната страна ли са?

 • 24. Смята се, че тяхната религия (мохамеданството) е отворена за всички останали и респектира всички, защото, ако не се лъжа, Христос се споменава като профет (пророк), а пък в нашата религия няма токова нещо.

Исус наистина се води един от предтечите на Мохамед. Просто мохамеданите не вярват, че е възкръснал. В крайна сметка затова другата дума за религия е „вяра“.

Е, няма как в християнстовото да има нещо за мохамеданството – просто мохамеданството е по-новата религия. По същия начин християнството съдържа в себе си нещо от юдаизма, без юдаизмът да говори нещо за християнството – просто християнството е по-нова вяра от юдаизма.

Аврам е общ и за трите религии. 🙂 А знаете ли как е „мъж“ на турски? Адам. 🙂 А името Адам е А(Е)дем

Нали затова се счита, че това са трите Аврамистки религии, ясно е, че всяка следваща съдържа части от по-ранната. И аз не знам каква религия ще измислят през 2221 година, та да се нагодя към нея от сега. 😉

 • 25. Криворазбрана цивилизация, за повечето от тях интеграционният процес трябва да протича като германците научат турския език, техните обичаи и нрави, а не обратното.

Това е голяма грешка както на приеманите, така и на приемащите народи. За чий ви е от едно гето да се местите в друго? За да тормозите нови съседи ли? Гетото си е гето, независимо дали е Варшавско, Филиповци, в Анадола или нейде из Германия. Гетата са едно от най-страшните за човешкото развитие места. Не ви трябват.

 • 26. Междудругото, турците, израсли в чужбина нямат нищо общо с израсалите в Турция. Те са чували само разкази и истории и ама нямат нищо общо с реалността. Тоест се крият зад турски паспорти и религия, която не разбират просто само цитират.

Много подозирам, че това е вярно. Съдейки по драстичната разлика в турско-турските и гастарбайтерско-турските мнения за България, съм мнооооого склонен да се съглася.

Сигурен съм, че списъкът ни не е пълен, но ако някой има да добави нещо – да добавя, а всички ние ще се опитаме да го обсъдим. Предразсъдъците не бива да се крият зад измислена псевдо-толерантност. Ако ги крием – някой ден, скритото под килима ще се появи под формата на нощно чудовище и ще се чудим какво да го правим и как да го борим.

Още изненадващи факти за Турция, добавени от Гери:

1. Има страшно много “много богати” хора. Особено в големите градове и дори не са мафиоти!

2. Имат големи традиции в джаза. Оттук се прочува Нора Джоунс!

3. Турската закуска е сто пъти по-здравословна и хубава от английската.

4. Имат механи, които всъщност за нощни заведения с жива музика от всякакъв тип. Хората ходят там, за да пият и пеят с оркестъра. Като у нас :))

5. Няма да спра да се шашардисвам, когато някой младеж или направо мъж на средна възраст стане, веднага щом вляза в маршрутката.

Вместо финал

От няколкомесечния ми опит в Турция и с турците мога да кажа, че имаме добър съсед, който заслужава уважението ни. Турция не е най-хубавото място за живеене с света (даже сравнено с България), но пък е много добро място за работа. Турция е хубаво място за живеене,само ако си чужденец от запад! (само да не си грък ) Предполагам, че всяка страна с голям стопански ръст не е добра за живот, но е добра за работа. Хората също са добри, и то много. И въпреки, че градът, в който живея не е с нищо забележителен и от туристическа гледна точка (няма абсолютно нищо за гледане), трябва да ви кажа, че точно това ми помогна да погледна нормалната Турция.

Искам да благодаря на Ангелина, Гери, Комитата, Мустафа, Юсеин и Яна за съставянето на списъка, а така също и на специално пазеният в тайна редактор на настоящия текст 🙂

А Турция не ми взе акъла, но ми открадна сърцето

Открадна го безапелационно и еднозначно. И понеже „Турция ми открадна сърцето” звучи абстрактно, то нека спомена поименно „крадците“ – момчетата и момичетата, с които съдбата ме събра 🙂 Ето ги: Бурак, Вейси, Дерия, Ибрахим, Йозлем, Мерве, Муталип, Октай, Первин, Пънар, Саадет, Севги, Серджан, Серкан, другия Серкан, Серхан и накрая и съвсем не на последно място – Ясемин (очите ми, джанъм :)) Благодаря ви!

Други разкази свързани с Народи – на картата:

Народи

*Ацо – умалителното от Александър Македонски на македонски (т.е.Сашо) 😉 – бел.Ст.

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

77 Отговори

 1. Янчо каза:

  Добре де, какви са тези глупости ? каквито и да са били старите българи, траките са се смесили единствено с тях, т.е. ние сме наследници на траки и българи – сочат го ДНК анализите, а освен това българите и траките са наричани с едни и същи имена от Римската Империя и имат страхотни съвпадения в обредните ритуали, така че моите уважения, но сме наследници на едни тракийски царе, въпреки че сме доста далеч от тях

 2. Стойчо каза:

  Нищо и никакви глупости, не го приемай навътре 😉

 3. spartaneca каза:

  gluposti na tyrkaleta

 4. Стойчо каза:

  И аз това казах преди малко 😉

 5. С. каза:

  Пълни глупости!

 6. Стойчо каза:

  Доводите стават все по-дълбоки и сериозни – обичам такава дискусия 😉

 7. Ццц каза:

  Кой чукундур е писал тая статия и на колко бири е бил като я писал?

 8. Стойчо каза:

  Аз. Тъй като успя да нарушиш правилата (и трите едновременно), повече няма да можеш да коментираш тук.

 9. ubie_me каза:

  Уби ме бе човек.Ти българин ли си ,какъв си.Турците договориха на закрито заседание продажата на Ямбол,Кърджали,Бургас,а ти ми говориш,колко са добри и приятели,те ни унищожават в момента.България е продадена вече,а ти о боже Бойко го подписа ,скоро ще излезе по вестници,той ще се скрие и това е.Турция ебеше безнаказано нашите майки и сестри,убиваше децата ни,тя ще ни унищожи!Скоро България ще изчезне завинаги от картата на света

 10. ubie_me каза:

  Османска справедливост,ти го каза ,да изнасилиш жената на християнина е добр дело,така я правиш облагородена,поправяш и робския ген.Така е прав си .
  🙂
  Трябва да се практикува често и по много.
  Дай ми ти държавата си ,пък аз ще се погрижа за жена ти и дъщеря ти,ти не му мисли,ще я пазя добре.
  🙂
  Много сте прави даже елате вие в Анадол ,пък ни си знаем ,как какво,даже и защо.
  🙂
  Да си съжителстваме вечно,жена ти се усмихва,тя знае защо.Ние го умеем това,не , не сме кръвожадни ,а справедливи и по отомански добри.
  🙂
  Кучето иска кокал,роба господар,а жена ти мъж,елате,ДОБРЕ СТЕ НИ ДОШЛИ.
  🙂
  Ние искаме слуги,жените ви мъже ,а вие господар,елате ние ще ви пазим,за вечни времена!
  Прав си ,България е бедна,ние ще я поправим.

 11. ubie_me каза:

  Горното написано от мен е ирония,но точно това е истината,те искат да ни експлатират и тормозят,ни им вярвам,както и на теб,учил съм история,знам какво е било и какво може да сатне,за това стига с тези пътепси,колко не е кръвожадна Отоманската империя,как Батак е измислен от руснаците,а арменския геноцид и изфабрикуван от хитрите арменци,за да печелят социални помощи от Европеския съюз.Спрете се малко бе хора.Плащат ли ви,турци ли сте,агенти ли сте,то бива бива,ама прекалявате вече.
  -кръвен данък .Взимат ти детето промиват му мозъка и го правят психопат убиец
  -Данък мъж.Плаща данък всеки които е мъж и не е мюсюлманин
  -Данък софра.Плаоща се от християни,които са приели гжост мюсюлманин,за дето той си хаби зъбите с робска храна
  -Забрана на християните да яздят кон,защото стават по-високи от мюсюлманите ,които са господари,глобата е смърт.
  -Данък военен.Плаща се от християни,като дават половината си хранителни запаси ,за отоманската свещена армия
  -Забрана на раята да има управлениски постове,каквито и да било,да е част от държавата и армията.
  -Забрана християнин да се жевни за туркиня,наказание кастрация и набиване на кол.
  -Збрана на христяни да носят цвитни дрехи,защото са роби и нямат право,те са половин хора спрямо шерията.
  -Показанията на 1 турчин имат тежест и са равнозначни в труския отомански съд на показанията на 17 българи
  🙂
  ИСТИНАТА БОЛИ,НАЛИ!
  Спрете с тъпите глупости,ние всички знаем истината.Робството си е робство ,а не съжителство.

 12. Стойчо каза:

  Да, една от целите на сайта е такива като тебе да бъдат “убити” (цитирам тебе)

  Изобщо, чете ли статията или просто написа нещо, което не е по темата? Темата за робството е повече от интересна, но тук темата са взаимните предразсъдъци.

 13. Mironov каза:

  Стойчо, на такива хора като Вас се крепи не само България но и Светът. Някои хора така и няма да разберат, че принадлежността им към определена етническа група, или религиозна такава, не ги прави автоматично нито много добри нито много лоши човеци. Човекът и Човещината имат други измерения, но това е друга тема.

 14. Стойчо каза:

  Темата е дълга, наистина. Благодаря за добрите думи 🙂

 15. Гого каза:

  Интересно мини социологическо проучване, но как може да имаш уважение към хора, които мислят, че благодарение на тях ти съществуваш в момента? Едва ли не, косвено ти казват как са “чукали” пра – пра – пра баба ти, че да го има рода ти. Това не е достойно за уважение… Защо не пробва да им кажеш обратното да видиш как ще реагират. И в зависимост в коя част на Турция си може и законите на шерията да се приложат :Д Не ги мразя, но определено не ги и уважавам. Няма как. Най-малко ако се интересуваш от политика, сегашния президент Ердоган е с доста интересни идей за Отоманската империя и старите й граници, но в същия момент говори за “избити” арменци, което не определя като геноцид, а като жертви по време на война. Но пък казва, че това нещо го е направила Отоманската империя и сегашна Турция нама как да носи вината за нещо такова, защото няма нищо общо с империята и тн…

 16. Стойчо каза:

  Само фактът, че ползващ Отоманска вместо Османска империя, сочи, че си учил история от странни източници.

  По въпроса за „чукането“ – забелязал ли си, че всички балканските народи вярват, че жените им да най-красивите в света, а мъжете им са са най-големите пишки? Няма нищо общо с уважението – обикновено наблюдение: всичките имаме тази митология.

  Въпрос на интелигентност е да го ползваш като довод за каквото е да било. Тук разглеждаме точно това – какво мислим и си представяме един за друг.

 17. Sabev каза:

  Българио, за тебе те умряха,
  една бе ти достойна зарад тях,
  и те за теб достойни, майко, бяха
  и твойто име само кат мълвяха,
  умираха без страх.

 18. Стойчо каза:

  Напълно съм съгласен с горното

 19. Когато бях малък, четях Добри Немиров, Горки, Достоевски, Андре Мороа и цялата Мозайка заедно с Бисери, Вазов, Ботев, Марко Марчевски, Пиер Куртад, Смирненски, Р. Тагор, Ницше, Рафаел Джованьоли и Хауард Фаст, Енгелс, Кропоткин, Бунин, Селма Лагерльоф, Ленин, Сталин, Димитров и Коларов, Джек Лондон, Ал. Милн, Шекспир, Гьоте, Данте, Луис Карол, Илф и Петроф, Д. Дефо, Виталий Бианки, В. Друмев. П. Берон (рибния буквар) , и още десетки, може би и стотици, автори на проза, поезия и други жанрове, вкл. Писанията, и което мисля и казвам от тогава (от 1949 г. до 1956 г. , когато вече пораснах,) се базира на четеното, слушаното, вършеното и мисленото от мене, обикновено момче-отличник, от град, но и познаващ селата от полето (мокрото) и Балкана (Централния). Циганчетата, албанчетата, турчетата, еврейчетата бяха като мене, българче-четвърт влах. Знаех, че религията е опиум за народите, затова не мразех турците, нито конкистадорите или Инквизицията. Бях чел как се пуши опиум в Китай и какво става с мозъка при опиване. Едим Буда ми беше кумир, и до сега. Гледаш си пъпа и постигаш истината. Но и ходиш при хората, или те идват – като Планината при Мохамед. По всяка теза бих могъл да давам пример от своя живот, но ще стане дълго. Но днес, след думите на Ердоан за ревизия в дух на Империята (Султанството) се сещам за Туран, за турската дъга от Сицзян-Уйгурския район на КНР до Обединеното Кралство

 20. Стойчо каза:

  Не съм сигурен, че е по темата – ала щом казваш… 😉

 21. На баща си син каза:

  Та да продължа: Турците, както и ние,не сме чист народ, в някои области – да, но и аз имам дядо от долината на Олт, баба от Лозенградско (родена 3 дни преди Санстефанския договор и от 1878 бежанче), другия дядо с произход от Шар планина и друга баба от Центракна Стара планина. Роден я Плевен, съм полендаче по баща от Мокрото край Плевен, но из Троянът ме познаваха, че съм “тотинът” (на Тота, Тодора). Бидейки в Куш Адаса (Птичия остров), говорих с едни собственици на туристическа агенция и им казах, че единият е българин или какъвто иска синеок красавец (оказа се от Солунско), а другият е арменец (същински Шарл Азнавур беше). Поклатиха глави “по български” – не, турци сме. В бижутерийна фабрика по пътя от Джамлък към Селджук говорих с двама шефове, черпиха ме с йени ракъ. Единият говореше руски, Оказа се кюрд от Северен Кавказ, комсомолски деятел (чудесно обменихме опит между поколенията и попяхме революционни песни) и бивше ченге по комсомолски набор в органите. Подхвърлих му, че е пета колона на КГБя смяхме се и тримата на развален английски. Не купих нищо, туристо сочиалисто с украински полубегач обикалях баирите вместо да лежа на плажовете. Но Ефес е невероятно място, Памуккале и каво ли не още. В Жандармата служеха любезни красавци с по два езика, казаха ми ако ми се случи по пътищата нещо да търся тях. И още куп чудесни впечатления от тогава (2003) и от Къркларели (Лозенград) и селцето в Дерето. Но като пихме кафе с жена ми излязохме на външна масичка, да не скандализираме дядовците вътре, които приличаха на троянските преди 50-60 г. Това беше 2002 в Странджа. Не може да нямам трети-пети братовчеди в Македония или Албания сред гораните, определено в Румъния (село Избичен е било само българско, а сега са се порумънчили всички) и сигурно из Турция, защото не всички са се преселвали тук от тракийците. А към днешна дата: докато бяха кралство, смятах Афганистан за спокойна зона както Иран, разделена на сфери на влияние. Но руснаците искаха изход на топлите морета, искаха да направят един тесен Белуджистан от Афганистан надолу прес Пакистан. Така им се искаше навремето и Кюрдистан, старият Барзани беше базиран в Москава като Долорес Ибарури. Но след Пражката пролет, Варшавската есен и Берлиналетата Европа стигна до Хелзинки, СССР се пропи, ние се измошеничихме и Горби спусна на кучка (вид спирачка на каруца на стръмно) събитията, иначе книги и филми бяха ни разказали играта, например още “Алената чума” на Дж. Лондон. Затова сега би трябвало да дойдат един Владислав Варненчик, Кутузов и Суворов, братята от другото полукълбо да дадат заем-наем, както и жива сила и да върнем нещата в релси. Е, по-добре е вечна правда, вечна обич на света, но не става, убедихме се неколкократно. А сега пролича какво капризно дете е Бойко – играе си на иди си-ела си. Обстановката диктува друго поведение, и той се поосъзна. Но си дава обяснения каквито си иска. Войната в Сирия била причина за бунта в Харманлий. А те не са сирийци, а са талибани някакви, поне да бяха пояснили какви афганистанци са – пущуни, таджики, ама нашите безделници и това не знаят. Затова и циганите ни в Европа минаваха за българи преди време. И мене са ме взимали за такъв, и нищо лощо, той и Ч. Чаплин – отчасти, и Серджу Челибидаке са цигани. Така или иначе, чакат ни по-лоши неща. По-лоши отколкото през 30-те години. Сьс съвременната електроника и информационни технологии ислямът може да победи и Добрия Господ, ако последният не се съюзи с Дявола. Питайте и Смирненски, и Жан-Пол Сатъров. А Доналд е добре дошел след президента с неизяснена религия, може би и рязан в ранно детство.

 22. Стойчо каза:

  ИДИЛ – ледоразбивачът на Путин

 23. Радикал каза:

  Хареса ми статията ви, или проучването, както предпочитате. Силно се интересувам и вълнувам от начина на живот, религиозните канони и човешките взаимоотношения в ислямските страни, в частност в Турция. Много ми е първосигнално и примитивно да се подхожда ( както го правят много българи) с омраза и непоносимост към турската нация, базирайки се на робството. Изминали са почти 140 години. Докога? Колко поколения трябва да се сменят, за да започнем да гледаме на света около нас по един по-миролюбив и алтруистичен начин. Подхранването на омраза е в ущърб и на двете страни. Смятам, че нямаме нужда от това. Историята си е история, поклон пред предците ни, но вече сме в настоящето и сме се устремили към някакво бъдеще. Едни добри и уважителни междусъседки отношения са къде-къде по-приемливи, предпочитани и взаимоизгодни от една омраза и нетърпимост, които често водят до военни конфликти и икономически загуби. Колкото сме различни, толкова сме и близки с тях. Имаме много сходни разбирания по много социални, семейни, родови, кулинарни и др. въпроси, но тяхната вяра е по- голяма и това ги прави по-различни. Религиозни са, имат респект към Бог, не пият, уважават много майките, бащите, бабите и дядовците си. Противно на широкоразпространеното мнение, че са мързеливи, работят и то здраво. Борят се за хляба си по 6 дни в седмицата. А ако бизнеса е частен и по 7. Да, може би сексуалността на мъжете турци доминира, но това не би трябвало да пречи на чуждоземните мъже 😉 Има какво да научим и видим от турците. Голяма държава са, многомилионно население, силни са, здрави са, обединени са. Съвременния облик на повечето им градове буди възхищение. Да вземем Мерсин ( за да избегнем традиционните дестинации). Надникнете в гугъл ърт и вижте само за какво става дума – ново строителство, перфектни улици, качествен асфалт, градинки, цветя, палми, храсти, зеленина навсякъде, здрави тротоари, бордюри, стилна архитектура… Впечатляващо! Един български град нямаме такъв, един… Добре би било да се научим да вземаме най-доброто, да заровим злото да спи под камък, да отхвърлим омразата и жаждата за мъст, да работим повече и да се опитаме да направим и България красива, чиста и модерна!
  Господине, пишете още. Ще се радвам да прочета още ваши размишления по темата.

 24. Язе каза:

  Не сте информиран добре. Българския народ е наброявал около 9 000 000 население по време на освобождението. 7 000 000 християни и 2 000 000 мюсюлмани. Турците са наброявали около 14 милиона. Екзарха е бил протия въоръжено възстание защото е знаел, че след още 30-40 г. ще се изравним с тях и полека лека ще извоюваме мирно всичко което ни трябва като народ. Като знаем каво се е случило май е бил прав. Негови са и думите в отговор на Княз Дондуков който прави забележка , че те са ни освободили и ние сме и длъжни во век и веков. Екзарха само го пита ” А от вас кой ще ни освободи “. Населението на Княжество България (Днешна северна България + Софииска област е било около 3 000 000. Сърбите са асимилирали или прогонили около 1,5 млн. Румънците около 200 000, Гърците около 800 000, Турците около 400 000 и около 2 млн. днес се пишат македонци.

 25. Ей вие тая Турция я изкарахте Германия ве?! Бех на сватба там ами поподръпнали са с парите на гастарбайтерите си от Германия незнайно защо обаче в САЩ не ги пущолевят но са беднички мръсничко е още. Изт Европа рухна разтвори крака за стоки боклук и си изнесе текстилните машини в Турция Приматите се възползваха! Долара е най големия износ на САЩ после попкултурата филмите царевицата соята слънчогледа и пилешкото! Ако с галванични цехове се ставаше богат още щеха да са в Англия не в Турция! Странно защо ли мечтаят да мигрират все в Европа даже исторически пък при тех освен Руски и Бургаски колетни булки и бедни туристи друг не ходи?! Ади бакалъм гюле гюле ешек секи саксафон ибне!

 26. Стойчо каза:

  Нещо общо с темата ли е коментара ти или просто се възползваш от платформата, за да разкзжеш за нощните си мисли?

 1. 08.10.2015

  […] Какво турците си мислят за България и българите […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.