Добре, че мечтите ни не свършват(1): Залцбург

От днес започваме една обиколка из Европа. Неделчо ще бъде наш водач. Започваме със словенския Блед, Залцбург и Кьонигзее в Бавария.

Приятно четене:

Добре е, че мечтите ни не свършват

част първа:

Блед и Залцбург

Знам си, че и този път ще стана преди часовника, но нищо нека звънне и той. Тръпката преди тръгване не мога да сравня с нищо. Паспортите са в мен и хайде по колите. За втора година тръгваме по маршрут, който сами сме избрали, решили сме и този път да следваме мечтите си, а те добре е че не свършват. И тъй. . . замъци, езера, планини и какво ли още не искаме да видим за 12 дни, а дали сме успели. . . . ще ви разкажа.

Маршрутът е следният: Пловдив – Ново Место/Словения/ – Залцбург – езерото Кьонигзее – Мюнхен – Фюсен – Констанц/Боденското езеро/ – Лозана – Женева – Веве – Монтрьо – Милано – Ново Место – Пловдив

Защо пък Ново Место?

Ами защото открих това градче при едно предишно пътуване до Римини и защото след 1038км като първи преход реших, че е добре да ползваме като междинна спирка. А пък пътуването до там, освен с вечните задръствания в Белград не представлява нещо особено. Или не излъгах тръпката, тръпката от неочакваното и това което предстоеше ни правеше радостни и много, много щастливи.

Абе 1000км си е много път и когато след около 13часа пристигнахме ми поолекна, въпреки че жена ми шофира без проблеми и се сменяхме, чeстно казано мисля че такива преходи лятно време не са за препоръчване. А градът хич не е много малък, около 40 000души, разположен е по течението на река KRKA. Е, сега вече може и нещо да ви говори, има много голяма фармацевтична фирма със същото име и такъв баскетболен отбор. А как пък мислите, че се казваше хотелът в който отседнахме…? Е, ми пак така.

Градът е известен

и с това че тук се произвеждат и много известните каравани и кемпери ADRIA MOBIL. Това обаче не ни вълнува толкова и след един душ сме готови за разходка. Центъртът не е голям, но както навсякъде в Словения е много чисто, спускаме се към реката, а тук има поне пет шест баскетболни игрища, няколко тенис корта, футболни игрища и разбира се ресторант „LOKA“, но за него след малко. Преди това разглеждаме града по светло / преди около месец отново бяхме тук, но късно вечерта и не видяхме почти нищо освен „LOKA” /. Сега минаваме покрай църквата „Св Никола”, влизаме в голям супермаркет да поразгледаме, пием кафе и е време за вечеря. Ресторантът за който ви писах по напред е разположен на самия бряг на реката. Гледката е чудесна, а кухнята прекрасна. Препоръчвам гъбена супа от манатарки, прясна риба и една шоколадова торта с парченце захаросан портокал, чието име не помня, но ние я кръстихме „померанчовица”, е без бира Lasko зелен етикет не можеше да мине, а защо зелен ли?, ами защото сервитьорът беше толкова убедителен, че това е най – хубавата… не че знам с какъв друг етикет има.

Спим като къпани, закуска и хайде по колите.

Днес ще ходим до Залцбург километрите са 360, добре де, но дойде идея да спрем и на Блед, така и така ще минем покрай него, дай да го видим. Ами дай. И ако ми позволите да се отклоня съвсем малко ще си кажа мнението, че не е добре да се променя веднъж начертания маршрут, не че нещо се е случило в конкретния случай, но все пак ако всеки започне да иска да се отиде тук и там няма да се получи нищо.

Пристигаме в Блед

около 11. Коли, коли и народ, не очаквах толкова хора. Със зор намираме паркинг и Оооо, … то много чисто това езеро, онези ми ти рибоци скачат, скачат. Да ти се прииска да метнеш една въдица!? Иначе езерото не е кой знай колко голямо, около 2км дължина и половин км ширина. Впечатлява острова по средата на езерото с църквата Св. Богородица до който може да се стигне с многото лодки от брега. Кацнал над брега на езерото е и

замъка Блед

Замъкът Блед, Словения

Освен, че е много красив е и свързан с българската история. Тук през 1947г. Георги Димитров и Тито подписват Бледската спогодба за включване на Пиринска Македония в състава на Федерална Югославия и отказ на Югославия от Западните покрайнини и връщането им на България. Стига с история обаче, защото мястото е много красиво и си струва да се посети дори и само за няколко часа като нас. Купуваме по една австрийска винетка и вече сме до

тунела Караванкен, а след него сме в Австрия

Много е красива тази част до Залцбург, то едни накацали къщички, то чистота, абее… около 3 часа следобед сме в

Залцбург,

настаняваме се, по един бърз душ и айде, че времето тече. А то време ли е като време – 32 градуса, жега супер!!!

Река Залцах и замъкът на Залцбург, АвстрияВ градините на двореца Мирабел – Залцбург, Австрия

В градините на двореца Мирабел – Залцбург, Австрия

Разположен на река Залцах градът е най – старият на територията на днешна Австрия. Спускаме се по реката и отиваме в градините на Мирабел. В днешния си вид паркът е построен в края на 17, началото на 18 век. Минаваме покрай големия фонтан в центъра на градината строен през 1690г. Любуваме се на божествените красоти на градините. Снимаме се и тук и тук и. . . и така до края.

Mirabell Palace, Franz-Josef-Straße 4, 5020 Залцбург, Австрия

Излизайки, попадаме на мост от дясната страна на който е

къщата на Херберт фон Караян

Къщата на Херберт вон Караян – Залцбург, Австрия

Велик диригент, пред който няма как да не се снимаме. Минавайки моста попадаме в същинската централна част, разглеждаме къщата на Моцарт, най – големият гений, роден в този град. А след това попадаме и на творението на Паул Фьорстер от 1890г. , а именно бонбоните с лика на Моцарт. А сега ако ми позволите ще ви „светна“ за нещо. Потърсете не общопознатите бонбони със златиста опаковка и червено, а тези във сребристо и синьо. Има ги само на две – три места във Залцбург, доста по – скъпи са, но са ръчна изработка и са направо ох, ох. . . Е, стига толкова, а за вечерята да пиша ли че беше виенски шницел, мисля че няма нужда!!!! Очите ми се затварят, а аз си мисля за утре.

Предстои ни път до Мюнхен, но преди това

Кьонигзее !!!

Не помня вече къде прочетох за тава езеро, но щом видях и снимките вече знаех, че ще дойда. Само на 30 километра от Залцбург и на няколко от немския град Берхтесгаден се намира кралското езеро.

Край Кьонигзее – Бавария, Германия

Край Кьонигзее – Бавария, Германия

Пътят е толкова красив, че бих го сравнил с този от Мюнхен до Фюсен/ Стойчо знае!/ – авторът има предвид едно старо мое пътуване из района – бел.Ст/. Тук е било така нареченото „Орлово гнездо”, щаб квартирата на Хитлер по време на войната. Спираме на огромен паркинг близо до езерото, потока от хора ни води право към него и честно ви казвам много, ама много е красиво. Не случайно е наречено кралското езеро. Тръгваме с едно от многобройните корабчета към параклиса свети Бартоломей, разположен в подножието на величествения връх Вацман. Невероятно е когато в средата на пътуването, капитанът пуска котва и изсвирва с тромпета някоя мелодия, която още дълго време ехото носи и носи… Ето заради такива моменти си струва всичко.

Брала мома къпини ;) – край Кьонигзее в Бавария, Германия

Брала мома къпини

После продължихме и до края на езерото, брахме къпини, кефихме се на природата и не съжалявахме за нито една минута прекарана тук. Предстоеше път до Мюнхен, а от там до Фюсен / Баварските замъци/ и Боденското езеро, но за това следващия път.

Продължението:

Добре е, че мечтите ни не свършват (2): Мюнхен и Нойшванщайн

Автор: Неделчо Чешмеджиев

Снимки: авторът


Други разкази свързани с Залцбург– на картата:

Залцбург

Още снимки:

Рибоци в Блед

Ресторант Лока

Ново Место, Словения

Ново Место

Градините на Мирабел

Родната къща на Моцарт

Топките на Моцарт (марципанови бонбони с форма на гуда)

Край Кьонигзее

Край Кьонигзее

Кьонигзее

Край Кьонигзее

Свети Вартоломей, Кьонигзее

Свети Вартоломей на Кьонигзее

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. iaia каза:

  Оо, чудесни снимки, браво Неделчо! А първата, на Блед, е… направо мечта! Много браво! 🙂

 2. nedelcho каза:

  iaia – Много ти мерси!! Радвам се ,че са ти харесали снимките, имаше и други , които може би са дошли в повече на Стойчо. А дано и написаното да ти е харесало….

 3. Стойчо каза:

  Ще ги кача 🙂 Бях си помислил, че са към продължението

 4. Стойчо каза:

  Готово 🙂 Всички снимки са качени 🙂 Който не знае какво е гуда, да пита, ще му кажа 😉

 5. emiliya каза:

  zdravei! napishi, moliate ,imeto na ezeroto (езерото Кьонигзее )na angliiski.

 6. rpm каза:

  @emiliya
  Официалният сайт за езерото Кьонингзее (Кралското езеро) е http://www.koenigssee.com/en/. Там използват Lake Königssee.

 7. Стойчо каза:

  Емилия, на английски или на немски? 😉 Koenigsee 🙂

 1. 28.02.2012

  […] Добре е, че мечти&#109… via Пътуване до… by Стойчо on 2/27/12 […]

 2. 27.03.2012

  […] европейската обиколка заедно с Неделчо. Започнахме с Блед и Залцбург, днес тръгваме към Мюнхен и […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.