Ново международнo предизвикателство на проект Мартеница

Нямам навика да пускам непътеписни материали, но се оказа, че нашата австралийск кореспондентка Изабела Шопова, освен да се бори с наводненията в Австралия (прочетете пътеписите ѝ 😉 има и обществени ангажименти, при това със съвсем нелоша насоченост. По нейна молба публикувам този неин призив, пък дано помогнем с нещо:

 

 

Ново международнo предизвикателство на проект Мартеница

 

След огромния международен медиен отзвук и безпрецедентното участие на голям брой български емигрантски общности през 2011-та година Проект Мартеница отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по света и у нас: Да превърнем древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи Март, като украсим дървета-мартеници във всеки град по света. Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.

Традицията на дървета-мартеници започва със старозагорския художник Мариян Миланов, който украсява дървета като мартеници от 1992-ра година, първо в родния си град, но постепенно неговите червено-бели дървета се разпрострастраняват и превземат централните площади на София, Бургас, Пловдив, Варна. За Баба Марта през 2011-та година за първи път дървета-мартеници украсиха площади и паркове  в Бризбън, Австралия; в Макао, Китай; в Окланд, Нова Зеландия; Енгера, област Валенсия, Испания;  дворовете на десетки детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове осъмнаха в бяло-червено първомартенско великолепие. Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие.

И тази година целите на проекта остават същите:

  •  Да популяризира българските традиции и култура по света и да прибщи към тях децата на българите живеещи в чужда културна среда
  • Да създаде положителен образ на българското. Името на родината ни и нашата националност да предизвикват асоциации с културни постижения и събития, с древни традиции а не с криминалните сводки и политически куриози.
  • Да обедини българските общности по света около една българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежност, повод за удовлетворение и национална гордост
  • Да даде положителен пример за успешна реализация на културен проект с международен ефект без намесата на държавни институции и финансиране. Всеки българин по света е посланик на страната си и може да допринесе за повишаването на престижа й.

За всички, които искат да се включат, но не са сигурни откъде и как да започнат – пишете ни, ще помагаме с всичко, с което можем от разстояние.Новини, снимки, конкурси, идеи и информация на:

http://www.martenitza.org/bg

Пожелаваме ви успех с реализацията на проект мартеница във вашия град!

Автор: Изабела Шопова

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Дончо каза:

    Днес централен македонски вестник публикува информация, че мартениците са измислени от македонците. Александър Македонски е закичвал с мартеници войниците си пролетно време преди да тръгнат на война.Това ,което сте написала е хубаво,но трябва да се извиним на нашите македонски сънародници, че сме им откраднали този обичай.

  2. Стойчо каза:

    Докаъто глупостта я държат в рамките на страната си – няма проблем 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.