71 факта за Русия: Русия през погледа на един българин

 Тия дни във Фейсбук циркулираше един много интересен, а всъщност според мен цинично-реалистичен, разказ за България, гледана през очите на един руснак. Това разбира се не можа да ни остави безмълвни, затова днес ви представям отговора – 71 факта за Русия. Авторът е врял и кипял из съвременна Русия, така че оставам на него да разкаже за днешна Русия.

Приятно четене:

 

71 факта за Русия

Русия през погледа на един българин

 

Много ме впечатли статия с 71 факта за България…

така че ДА ИМ ГО ВЪРНЕМ 71 ПЪТИ 🙂

Не се заяждам, но е коректно да се даде адекватен отговор на ОНЕЗИ 71 факта.

Ще карам по ред:
1. Руснаците са добронамерени към чужденците, особено англоговорящите. Обаче се стряскат, ако лице със средиземноморски черти (черномазые) им заговори на руски с акцент. Първата асоциация е, че става въпрос за кавказец емигрирал в Русия.
2. Малко хора знаят някакъв чужд език. Ако не е изучаван специално английският, който използват, е “рашънинглиш” – за да го разбереш се изисква доста изобретателност.
3. Образованието е доста оригинално. Началното е до 4-ти клас , основното е до 9-ти а средното е до 11-ти клас. Но всички наричат края на 9-ти клас средно образование – защото от трите изброени нива се намира по средата.
4. Дълги години кандидатстването във ВУЗ е изисквало устен изпит. Неговото премахване и въвеждането на матури (ЕГЭ) е шок за младежите , защото почти няма живи роднини, които да си спомнят, че такава е била практиката през 50-те.
5. Традиции за празнуването на абитуриентски бал няма или по-скоро се зараждат в момента от младите родители. На руски „абитуриент“ означава кандидат-студент. Объркването, когато се говори на тази тема, е тотално. Но, ако говорим за начина, по който провеждат баловете сега, то трябва да признаем че руските много повече приличат на балове от нашето ресторантно напиване.

Санкт-Петербург, Русия
6. Любимата напитка, разбира се, е водка, конякът се счита за лукс и висок клас, уискито е признак на уважение към чуждоземския гостенин. Извращения от рода на текила, бърбън и ликьор са само за новобогаташите.
7. Пият, разбира се, и бира, но във всички СМИ  периодично се появяват статии за вредата от бирата…:)  Много по-често например от статиите за тютюнопушенето. За вреда от водката не съм срещал нито една статия. Обикновено при обсъждане на вредата от алкохола се обединява виното с водката.
8. Младежта все пак пие доста бира, основно Балтика. От водките във всеки квартал се знае коя марка е “настоящая” и коя е “паленая” – мисля, че превод не е необходим.
9. Стандартният завършекна деня е малка бутилка водка с приятели и бира като разредител, гарнирани със сушена риба и черен хляб за мезе.
10. Интелигенцията си ходи на гости след предварителна договорка, обикновено събота или петък вечер. Жените приготвят разнообразни блюда с месо и картофи. Задължително – салата с майонезен сос. Месото доста често е варено и също се поднася със сос, като правило някакъв екзотичен, приготвен по рецепта от модно списание или предаване по телевизията.

Река в Русия

11. Чаят е национална напитка и се пие през целия ден с повод и без повод – черен , зелен , рядко билков , често с добавки. Чаят често се продава в насипно състояние , като човек може да си измисли стотици комбинации по свой вкус.
12. На работа е модерно да се пие кафе, силно разредено. Черното кафе (по турецки) се пие на среща със стар приятел или бизнес парньор, когато срещата е в предварително резервирано кафене.
13. По офисите се обядва на крак. Разпространени са китайските бързи макарони или други офис варианти, където в голяма чаша си наливаш топла вода от служебния чайник.
14. Руската закуска , както нас са ни учили в забавачката, не съществува – обикновено се напъхва един сандвич с шунка или кашкавал, домашно приготвен, докато стоиш с колата в поредното задръстване. Странно, но така практикуват и в малките градове, където задръстване просто е невъзможно поради малкия брой на автомобилите в района.
15. Нова година не минава без руска салата, приготвена в легена, защото обезателно ще дойдат гости и количеството трябва да е голямо. Но не я наричат руска , а Зимный или Оливье.
Другият голям празник е 1-ви май, съединен с 9-ти май , обикновенно се взима отпуска и се ходи на гости на приятели в друг район на Русия – 500-1500км.
16. Определено булочките са националният фаст-фуд. Вкъщи се готвят ежедневно, а на улицата винаги има огромно разнообразие, от булочки със зеле, месо и други, до съвременните варианти с екзотични плодове.
17. Колкото и да са “хлебосолни” – в смисъл гостоприемни, не приемат чуждата гледна точно върху начина на живот. Това касае домашната медицина, геополитиката, ценностната система, начина на произнасяне на имената, фактите от историта, названията на физичните величини – абе, всично за което се сетите. Както е казал Ленин -”Мы пойдем другим путем” – тази максима се следва и до ден днешен. Много им е странно как чужденците живеят без елда, без парно , без подкупи, …..
18. Жената в Русия е центърът на семейството, без нея не се случва нищо, както е казал поетът: „я и лошад, я и бык / я и баба и мужик” (аз съм и конят и бикът, аз съм и жената и мъжът….в къщата).
19. Преклонението пред успелите е повсеместно, никой не си задава въпроса от къде са парите за построяването на поредния палат. Обсъжда се какви пари са платени на товарачите, доставили мебелите. Всички се възхищават на факта, че човек е успял да направи нещо забележимо, пък било то и нередно.
20. Мит е, че рускините са лесни. Лесни са само курортиските по Черноморието, но това се отнася до всички нации. Проститутките са лесно намираеми, но цените са два пъти по-високи от българските. Съществуват и така наречените путани които взимат по 1000 евро на вечер. В бара няма да намериш момиче, което безплатно да си тръгне с тебе след дансинга. За това служебните романи са често явление. За мъжете не коментирам – не съм пробвал 🙂

Река в Русия

21. Руснакът в чужбина оставя много пари – за да не изглежда по-малоценен от другите. Това се отнася и до секса в чужбина.
22. Руснакът те възприема като чиста монета, но задължително според външния и вид и имената, които употребяваш в разговора. Ако разбере, че нямаш пукната пара, просто забрави да ти се обади друг път. Приятелството е друго нещо – не се забравя и след години, даже може и пари да ти дадат на заем.
23. Ако в смесена компания сте двама чужденци и си разменяте фрази на друг език, винаги ще ви напомнят, че тук се говори на руски.
24. Когато се разбере, че сте от България – веднага се намира друг познат българин или най-малкото съсед, който е пътувал в България. Но като правило всеки руснак има поне един спомен свързан с България.
25. Често се повтаря фразата “Курица не птица – Болгария не заграница” – смисълът е, че пътуването в България не е повод за гордост, както например посещението на Малдивите.
26. Циганите никога не са били проблем в Русия, но тяхното място се заема от вече споменатите “черномазые”, които се движат на табуни и търсят неквалифицирана работа, за да преживеят. Дълго време пазарите бяха тяхна територия и кавказката мафия не пускаше никой да търгува без нейно разрешение. Сега ситуацията се подобрява.
27. Поради скъпите ресторанти, ходенето на гости е нормално явление, което си има своите традиции и ритуали.
28. Традиците в производството на шоколад са повод за национална гордост. За швейцарските шоколади се говори като за нещо, което навярно съществува, но не ни е необходимо. Със сладоледа е същата ситуация. Факт е, че спазването на точната технология за производството на руски сладолед в България не води до същия резултат.
29. Във всеки квартал или малко градче има “торговый ряд” където в 20 павильона се продава едно и също с изключение на 2-3 позиции които са уникални и пораждат названието на съответния обект : Лимон, Овсянка, Малочка, Булка (бял хляб). Големите магазини са наистина големи, нашето МЕТРО изглежда като квартален супермаркет в сравнение с Петьорачка.
30. Дрехи и обувки не си купувайте в Русия. Има всичко с високо качество , но безумни цени. Поради факта, че те приемат според облеклото, архи-важно е да изглеждаш добре. Даже, ако си купил нещо удачно евтино, в никой случай не бива да се хвалиш с подобна ловкост.

Гъба, Русия

31. За българско сирене забравете. Отдавна не се внася. Руските бели сирена всъщност са бели кашкавали, или пресована извара. Но останалите млечни продукти са супер вкусни и трябва да си идиот, за да не се насладиш на разнообразието от извари, млека, кашкавали, сметани и прочие. Кефирът ще ви разочарова, понеже си имаме айрян, Но, ако се абстрахираш, може да откриеш нюансите са алкохолното присъствие 🙂
32. Под масло се разбира както олио, така и краве масло – затова се добавя уточнението “сливочное” или “подсолничное”.
33. В Русия има култ към домашно приготвеното, затова, когато произвеждаш нещо в малки количества, добре е да го продаваш на килограм, и в никой случай в опаковка. Според руснака най- вкусната сметана е насипна, същото се отнася и до изварата, млякото от съседката в бутилка от Кока Кола, самогона от съседа и т.н.
34. Почти във всяко градче има денонощно магазинче, което се специализира в продажбата на водка, цигари и … хляб.
35. Под ресторант се разбира нещо много скъпо, където ходят баровците и обикновените хора след премиални. Ако е евтино, е кръстено с презрителното име “забегаловка”, което ще рече “на крак”. Така че, почти отсъства средиземноморският вариант на таверна, където може на достъпни цени да се обядва.
36. В големите градове общините пуснаха спирки-магазини, където половината от спирката е козирка, а от другата страна влизаш в павилион, който предлага сладки неща, водка, хляб и замразени храни и можеш да се сгрееш през зимата, докато чакаш автобуса.
37. В Русия всяка лека кола е ТАКСИ. Просто на пътя вдигаш ръка и шофьорът, ако е сам и пътува в твоята посока, ще те закара на договорена цена , която като правило е два-три пъти по-ниска от официалното такси. Провинциалните таксиметрови фирми предлагат услуги на цени, съпоставими с частниците, но не припарват в Москва и Петербург.
38. Ако нещо не го кажат по новините, значи не се е случило. Доскоро това бе факт, който помагаше на власта да бъде власт, но ХХI век навлиза с пълна сила в домовете и на провинциалните руснаци.
39. Руснакът винаги ще ти помогне, само да не е влязъл в запой. Тогава трябва да почакате една седмица, докато излезе. Затова правете бизнес само с хора, с които сте се напивали, тогава ще знаете какъв му е графикът.
40. Пунктуалноста е начин да покажеш уважение. На среща с жена задължително се носят цветя. За щастие се продават на всеки ъгъл и дори да си забравил можеш да излезеш от ситуацията.

Барака, Русия

41. Нормална практика е да помолиш приятел, съсед или далечен роднина за дребен ремонт или услуга, за която да платиш по тарифи, близки до официалните, но все пак по-евтино.
42. Телефонното право никоя власт не е отменяла. Винаги е важно кой те е предложил или свързал с даден човек. Понякога даже близкият кръг от приятели бива определен от това.
43. Има една специална категория “питерские бабки” (отнася се за Санк-Петербург): ако ги попиташ, как да стигнеш до определено място – най-вероятно ще получиш историческа справка за всички названия по посока на обекта, към който си се отправил, плюс няколко легенди, свързани с мястото от последните 300 години  – например: граф еди-кой си грабнал на коня си судариня еди- коя си и я целунал.
44. Ако сте гладни и не знаете къде да хапнете, не го правете в ресторант – цената е съизмерима с цената на самолетен билет. В Москва ще се наложи да чакате около 30-40мин в МакДоналдс!!! Това е бързо. Другият вариант е “ташнотики” – пирожки, които приличат на домашни и се продават от метални казани. В метрото се срещат и американски варианти на Форнети или дюнер. В краен случай можеш да изядеш един сладолед – достатъчно питателен и вкусен, така че върши работа вместо закуска.

45.  Малко речник:

майка             – това е : потник
направо         – значи надясно
гора                – планина
кур                  – много кокошки
Путин             – се превежда Пътин
Курникова   – е Кокошкарова
бляд – макар и да означава курва, се използва вместо възклицание, и като заместваща дума във всяка ситуация.

Руснаците се гордеят че Достоевски е използвал 250 000 думи. Една и съща ситуация може да бъде описана и с 10 думи и с 250 думи. Но с 3 не се получава понеже няма достатъчно глаголни времена и членуване.
Псуват страшно, даже и жените, макар те да използват “блин” вместо “бляд”.

46. Не се хващайте да пиете домашен самогон (недестилирана ракия) – особено на екс ще ви отсече веднага, пък и вони страшно.

47.  Водката в домашни условия се пие с подходящо мезе – обикновено това са варени картофи с краве масло. Като правило – после не боли глава.

48. В европейска Русия населението е, като правило, хомогенно, вече към покрайнините живеят другите народности които съставят около 30% от населението. В Русия, която се счита център на православието и славянството, живеят 25% мюсюлмани.

49. Народна музика по заведенията няма да чуеш, мястото на чалгата е заето от нископробна “попса” – нещо като диско, но изпълнено от полуголи девици в скъпи дрешки и доста симпатични личица. Като правило всички западни песни се превеждат.

50. Когато виждате руснак за пръв път през този ден, задължително се ръкувате с него. Ако той е в група – се ръкувате с цялата група дори и да не ги познавате. Не пропускайте никого от групата. През зимата ръкавицата се сваля. Ако само кимнеш – значи си му сърдит за нещо или тотално не го уважаваш.

Русия

51. СМИ одавна са уеднаквени , няма различни мнения по различните канали. Няма Евронюз или ВВС. Дискавъри и Дисни са преведени и се вървят под руско име и с добавени руски предавания. Ако слушаш новини, ще се учудиш при завръщането си в България, че Европесйкият Съюз все още не се е разпаднал.

52. Терорът в училище при социализма е бил тотален. До 8-ми клас момичетата са ходили в еднакви престилки. Вярно, че последните два класа са били по-свободни. Перестройката промени доста неща в това отношение.

53. Руският хумор е всеизвестен. Има цяла плеяда от хумористи–индивидуали. Техните скечове от екрана стават вицове и се повтарят и цитират от години. Някои са влезли в езиковото богатство.

54. Хората са със силно чувство за социална ангажираност. Не дай Боже вкъщи вдигате шум – съседът ще звънне на вратата да попита всичко ли е наред.

55. 75 години социализъм е научил руснаците да получават всичко от държавата. Имотните взаимоотношения са новост за обществото и тепърва се започват делбите и наследствата. Затова пък се срещат богаташи, които живеят в малка квартира само защото след няколко години ще получат ред на обществено жилище. Икономисаните пари се използват за скъпи ботуши, кожени палта и почивка в Испания.

56. Съкращението БОМЖ (без определено местожителство) се е превърнало в бомж – клошар. Процентно в Москва са толкова, колкото и в София. Само, дето не ги пускат баш в центъра.
Пенсиите в Русия са достатъчни, което помага на старците да живеят достойно, даже и без помощта на децата си.

57. Необходимостта от плащане на данъци не е понятна на руснака, но правителството винаги има какво да продаде, за да попълни бюджета. Преди 200г това са били кожи, преди 100 – пшеница и масло, сега – нефт и газ.

58. Медицината е тотален ужас. Има безплатна полица, която почти нищо не покрива и е свързана със задължителната регистрация (тип закрепостяване към даден регион) – останалото е платено и без никаква гаранция. Лекарствата са евтини, но със съмнителен произход. Колко по-далече от Москва, толкова по страшно става – така че не боледувайте. Силно е развито домашното лечение с билки и отвари – както казват “бабушкинами методами”.

59. Новото поколение пенсионери вече чувства своя непукизъм през 90-те: неплащането на данъци и работата в сивия сектор се връщат като минимална пенсия от 200лв.

60. За бизнес извън Партията–майка “Единная Россия” забрави. Старият рекет отстъпва място на партийния такъв.

61. Бюрокрацията е на нивото на древен Рим – по- страшно сигурно е само в Нигерия.

62. В големите магазини и МОЛ-ове има апарати, където пускаш банкноти, за да си заредиш примата, или да си платиш някаква услуга. От този оборот, разбира се, не се плащат никакви данъци, но, както вече споменах, държавата това не я безпокои.

63. Рускините определено са красиви. Има за всеки вкус – и светли, и тъмни, и едрогърдести, и дългокраки. Но най -важното е, че имат култура на поддържане на външния вид. Почти няма да срещнете рускиня без фон дьо тен.

64. Всички руснаци се стараят да изглеждат приятно, когато излизат навън. Като правило използват модните кройки от Европа, но винаги с един-два тона по-бледи или изцяло бели.

65. Към нежната половина обръщенито е тьолка (крава) но само в нейно отсъствие.

66. Към мъжа обидното е “старый хрыч” – което означава, че достойството му вече не работи. Могат да ти го кажат в лицето, дори и да си на 35, ако отсреща обектът е на 18.

67. Не е здравословно да се разхождате след 23:00 – нищо хубаво няма да ви се случи, дори и да сте на село. Пък и по това време вече всичи или спят, или са пияни, което е едно и също.

68. КАТ-аджиите са си същите, само че, ако номерата ви са чужди, ще ви спират по-често. Прието е да се слиза от автомобила преди униформения да ви е наближил.

69. Всички вицове за сребристите мерцедеси са почти чиста истина, но модата налага и нови марки като БМВ. Френските коли не се признават за коли, достойни за уважение.

70. Мафията може доста да ти навреди, особено, ако имаш печеливш бизнес или бърз голям доход. Затова е редно предварително да си подсигуриш партийна крыша (покрив – в смисъл на закрила – бел Ст.), която за съжаление може и да ти открадне бизнеса, но все пак ще си жив и здрав и сигурно ще ти останат пари за вилата на дъщерята и ежегодната почивка на Майорка, но за повече от това не се надявай.

71. Русия за мен си е втора родина, където мога да ям гъби на корем и да се радвам на приятно лято с 25-28градусови температури. Стига да спазвам правилата и да не попадам в обсега на полицията.

Гъби – Русия

Автор: Цвятко Минеков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Русия – на картата:

Русия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

30 Отговори

 1. само дето май рушнах сайта погрешка 🙁 Работим по въпроса, стойте на линия

 2. Svilena Kuneva via Facebook каза:

  Чакаме…”за Русия с любов…” ;))

 3. определено е с любов, само дето още не сме оправили сайта, Надявам се по обяд или малко по-късно да е на ред

 4. работи вече всичко 🙂

 5. Svilena Kuneva via Facebook каза:

  Изключително се забавлявах..И като допълнение към последната точка – да не попадаш в обсега на полицията : мой роднина с колега излизат от бар в малките часове..Спира цивилна кола и се представят за “местна” полиция /Мурманска/, качват нашите хора без излишни въпроси и ги карат пред денонощен магазин, за да купят водка, след няколко преки спират пред друг – за щафета салам, след няколко обиколки в града спират пред къща и искат нож – за салама…И с цялото бойно снаряжение се инсталират на брега на морето и започва руски запой…и няма искаш, не искаш – при положение , че нашите хора са вече мокри, а ония са с патлаци…и всичкото това на – 25 градуса…хахаха..Запомнящо се изживяване на “руска”/сегашна украинска/ земя ! :)))

 6. Мурманск не беше ли някъде на северно море?!?

 7. Мурманск не беше ли някъде на северно море?!?

 8. Svilena Kuneva via Facebook каза:

  Да…и си е точно в Русия..все още :))

 9. Svilena Kuneva via Facebook каза:

  Баренцово море

 10. Минута е много каза:

  >> Patepis.com (Пътуване до…) via Facebook казва:
  >> работи вече всичко 🙂

  Работи, даже 2 пъти по-добре. Много от репликите се дублират.

 11. Дончо каза:

  Благодаря на автора. Много добре е описал руснаците,като кратка енциклопедия.Вече 20 години не съм бил в Русия и Украйна, но не съжалявам. Макар,че са славяни техния шовинизъм (както и на сърбите) ми идва в повече.

 12. Стойчо каза:

  Айде сега – мрън 😉 Оправих ги дублажите 🙂

 13. Благодаря за статия! От Русия съм и ми беше интересно да прочета това. Само че за 9 мога да кажа: нито моето семейство, нито приятели и хора които познавам, никога не завършват деня така 😉

 14. svetlana каза:

  Blagodarq ot sartze i dusha za 71 napatstviq…bila sam mnogo pati v Rusiq, mnoooogo q obicham i e tochno tova, koeto napisahte !!!
  Neobqtna, chista, estestvena, nezabravima priroda… i strahotni priqteli imam v Moskva…abe drug svqt e za men !!!

 15. cvetan каза:

  Благодаря за коментарите! Искренно се надявах да се забавлявате с четенето на този материал. Надявам се че истината поднесена леко сатирично, не боли. Което не е така ако е поднесеш саркастично.Русия наистина е един друг свят и няма как да те остави безразличен. А хората там са душевни и открити, което ги прави още по красиви. Но ако някой пак ме предизвике ще получи поредната порция от мен.
  Приятен ден и успехи на всички читатели.

 16. Мишо каза:

  Ей такива комплексари като автора на статията са ми много странни. Излезе нещо иронично за нашата страна и се хвърлят да обиждат хората. Особенно ако е от страна като Русия. А ако беше Турция да речем никаква реакция. Ей такива като автора вече с лопата да ги ринеш в България и това е една от причините да сме на това дередже.

 17. Стойчо каза:

  Вярвай ми, много сериозно си се объркал по отношение автора на статията. Нито руската статия е иронична (нея бих нарекъл леко цинична), нито тази е комплексарска. Може д ами вярваш по отношение на автора тук 🙂

 18. cvetan каза:

  Мишо,
  ако на тебе ти казват комплексар по цал ден в нета, не означава че трябва да използваш този епитет към всеки учасник в интернет пространството.
  Иначе руската статия не е иронична от гледна точка на руснаците – това са си техни заблуди с които си живеят. Лошото е че и след 10-15г в България продължават. Въпрос на стереотип. В същото време ние българите много слабо познаваме Русия като цяло. Там има същите малки особенности с които хората са свикнали и си я карат така без да се замислят. Например в Русия е прието женските имена да са от определен списък. Много рядко се дават имена на момичетата различни от този списък. Почти никой в Русия незнае , че 90% от имената са гръцки и че в този списък няма нито едно (НИТО ЕДНО) славянско.

 19. Мишо каза:

  Относно горните две мнения: Няма как да познавам лично автора но си правя изводите от това което чета. И няма как да си изградя добро мнение за него. Мен комплексар никой не ме нарича нито смятам че съм такъв. И това за списъка с имената може и да го е имало в съветско време както и в Бг но сега силно се съмнявам. А това че сред тях нямало славянски имена е уникална глупост. И вие отлично знаете че това е лъжа но щом ви изнася го пишете. А и каквито и да са имената по произход дали означават нещо на гръцки, руски или латински не е чак толкова важно. Въпросът е че към местата откъдето идват истинските опасности за съвременна България вие май удобно не забелязвате и оставате безмълвни към тях а за ей такива глупости си лаете без проблеми. И помислете си дали е по-добре да се заяждаме помежду си като гладни псета вместо наистина да си разрешаваме проблемите. Надявам се сте ме разбрали правилно. В противен случай жалко за всички нас защото не ни чака нищо добро.

 20. Стойчо каза:

  Мишо, придържай се към темата, без да се опитваш да коментираш нито автора, нито другите коментиращи. Темата е пътеписът. А ако можеш да напишеш по-добър и по-правдив разказ, с удоволствие ще го публикувам

 21. Иван каза:

  Намерили с кой да се мерят – Гиганта, Северната мечка, …
  Освободила България, някаква точка на картата, състояща се от дупедавци и предатели.

  Към автора:

  Само едно ще кажа… Толкова са велики хорицата и страната им (която обхваща половин Азия и Източна Европа), че започва да не те е*е за другите, езика и “съветите” , когато знаеш, че световните сили са две и една от тях е Русия. Така и трябва да бъде.

  Ами ако излезе “n-ти брой факта за България през погледа на руснак”, както автора сега си мисли. че неговата държавица е чистичка и перфектна? Май няма да можем да преброим кусурите, а?

 22. Стойчо каза:

  Познавайки автора лично, мога да кажа: Ivan, you made my day! 😉 😉 😉

  идея си нямаш, къде бъркаш 😀 😀 😀

 23. rima_kehaiova каза:

  Личи си от далече, че който и да е писал тези бележки изобщо не можа,а може би не е искал да разбере истинската същност на РУСНАЦИТЕ !!! Но е до болка познато битие на българина!?

 24. cvetan каза:

  трудно е да определиш руснаците ( та те са 40% славяни, 25% азиатци, 25% унгаро-фини и още 10 – незнам какво си). Когато критикувате моето писание – си направете труда да прочетете и руския оригинал. Все пак това е ОТГОВОР а не самостоятелно произведение 🙂
  А това че някои псевдо русофили или просто хейтъри ме критикуват , си е за тяхна сметка. Ако критикуваш един анегдот че е нереалистичен, значи нямаш чуство за хумор :))))

  чакайте “ЗА РУСИЯ като ЗА РУСИЯ

 25. cvetan каза:

  Иване, ако искаш да си отговориш на въпроса с освобождението на България от турско, прочети учебника по история на Русия за 7ми КЛАСС. Много точно и чесно са си го казали там. Трябва ха им 120г за да го признаят , но го направиха.
  Сега остава да си признаят и за Каубарс. И тогава вече ще можем да си оправим дипломатическите отношения. Щото ние човешките одавна сме ги оправили и те не се нуждаят от корекции

 26. Иван каза:

  Чел съм 200 учебника и истината е една – спасили са бедната държавица и са прогонили блажните турци давайки живота си (няма никаква полза всъщност – пак се управлява от турчори). Било е в техен интерес както и много други неща, това е факт. Но кой ако не те? Българите щяха да ходят като негрите едно време в Америка – роби.

 27. cvetan каза:

  И какво намери в тези 200та учебника? – Там успяли да прочетеш , че България не е била призната за самостоятелна държава до 1908 именно заради нежеланието на руския цар? Прочетели че давайки живота си на българска територия руските войници са освободили Сърбия, Румъния и Босня, но не и България?

 28. Tatu6ka каза:

  Най-много ми хареса за “блин” вместо “б…ь”, за да напишеш такова нещо наистина трябва да си истински “познавач” на Русия!

 29. Z каза:

  Не сме се смяли така отдавна. Хайде още за други места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.