Меделин, Колумбия – Празникът на цветята

Днес отново ще се пренесем в Меделин, Колумбия, за да присъстваме на една корида и на Марша на конете, които се организират в града по повод Празника на цветята (Feria de las flores 2008). Приятно четене:

Feria de las flores 2008 — Маршът на конете (Меделин, Колумбия)

Меделин е известен не само с наркодилърската си история, но и със своята Ферия на цветята.

В продължение на 2 седмици се осъществяват над 300 прояви в града, като настроението от сутрин до късна нощ е празнично. От АИЕСЕК започнахме празненствата от четвъртък с Global Village, едно типично мултикултурно събитие, за което ще пиша скоро. Официално обаче фиестата стартира в събота 2 август с Кабалгата (Cabalgata), представляваща събор на няколко хиляди коне и техните ездачи от региона.

Яздейки по-улиците, биват наблюдавани от пиещите агуардиенте (нещо като мастика с 29% алкохол) и ром. Всъщност конете са само претекст целият град да се събере на едно място и да се напие. Всеки идва с неговите приятели, среща се със стари такива, завръзва нови запознанства. Времето преминава много бързо. Сред тълпата постоянно се промушват продавачите на бира, напитки, сандвичи, манго със сол и лимон — започна страшно много да ми харесва.

По време на феерията на цветята няма ограничения във възрастовата група на празнуващите. Срещат се дори и баби, танцуващи по масите (или върху варел в случая).

Някои хора смятат Кабалгатата за мафиотски събор. Връзката с мафията са конете. За да се притежават ездитни коне, собствениците им имат в наличност голям финансов ресурс, който, както и в България, е спорно по какъв начин е придобит. Съответно имат и красиви гаджета или съпруги. А момичетата, които тук имат пари и се чудат какво да ги правят, инвестират в силикон.

Оттук следва, че количеството на силиконови блондинки, яздещи коне е значително по-голямо от обикновеното. (Дали има връзка между наличието на мафия и честотата на силиконовите гърди в дадено общество? Вероятно, да — бел. Стойчо)

Събитието се проведе върху затворена част от магистралата, минаваща през града. След себе си конете и хората оставиха невероятно количество боклуци и кафеникави субстанции. Впечатли ме невероятната скорост и експедитивност, с която всичко беше почистено и въведено в ред. Към шест часа пристигна гвардия от чистачи, придружавани от чисто нови почистващи машини.

След няколко опитни пръскания, хората усещаха накъде отиват нещата и разумно се отдръпваха надалече от party destroyer-ите.

Feria de las flores 2008 — Корида в Меделин

Като в повечето страни, бивши колонии на Испания, бикоборството се смята за забавление. Предварително е трудно да се разбере какво представлява то, поради различните крайни мнения за и против него. За това реших да отида на една корида и да разбера сам.
Посрещна ме конструкцията, построена от гениалните колумбийски инженери. Изградена само от дърво за не повече от 2 седмици, тя може да се похвали с внушителната си двуетажна трибуна.
На първия етаж са подредени столове, отделени от арената с дървена ограда. Разделението между първия и втория етаж е дървен под. На пръв поглед всичко изглежда стабилно и перфектно, докато някой от горната трибуна не изпусне и разлее бирата си. Така се тренират бързите реакции на седящите долу и дали ще успеят да се отместят.
През цялото време, редувайки се, свирят три духови оркестъра, докато на сцената биват набирани смелчаци — едно от изпитанията е колко е интелигентен човек и дали би се напъхал във варела показан на снимката отдолу.

Този варел е първото нещо, което бикът вижда и ядосано блъска, когато влезе. Малоумникът, който в случая влезе, после едва го пренесоха в несвяст извън арената.

Какво представлява коридата всъщност:

Един бик се влиза разярен на арената и тръгва да гони всеки движещ се обект пред очите му. Както сигурно повечето знаете, бикът е далтонист и няма значение дали нещо е червено, стига да се движи. Около стотина човека правят всякакви глупости, за да докажат смелостта си, а когато бикът ги погне, се катерят по дъските на оградата. На всеки е позволено да влезе и да участва.
Ако някой бъде застигнат от бика, идва на помощ тореадор, размята плащ и отвлича вниманието на бика от жертвата, докато тя се измъкне. Понякога се налага хората да се провират и през най-тесните пролуки на оградата, за да избегнат яростта му. Цялото представление продължава 4—5 часа, през които се редуват през петнадесетина минути около 10 различни бика.
Един бик струва около 15 000 лева. Най-малкото поради тази икономическа причина биковете не биват убивани. За да ги ядосат повече обаче, се използват копия с къси върхове, забиващи се в кожата на животното и понякога оставащи да висят там. Не е опасно за живота му, но поне на мен не ми беше приятно да гледам. Струва ми се варварско.

Автор: Петко Попадийски

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.