Австралия: The Great North Walk(2)

Част втора от пешеходното приключение на Веско из Австралия (началото е ето тук: The Great North Walk(1): За да усетиш че си жив!
Приятно четене:

Австралия: The Great North Walk

част втора

The Lane Cove Valley Walk

The Great North Walk започва от Macquarie Place (дъното на картата), в центъра на града, там където капитан Arthur Phillip – първият губернатор на тази чужда и непозната страна, забива английското знаме в земята и заявява на изументие аборигени, изпокрили се в храстите, че от тук нататък това вече е територия принадлежаща на британската корона.

Карта на началния етап на The Great North Walk

Първите заселници дошли с 11 кораба имат изключително трудно начало. 780 затворника, осъдени на депортация най-често за дребни кражби и около 250 войника (някои с техните семейства), които да ги пазят и никой не си прави труда да помисли за необходимите дърводелци (да построят удобни къщи), градинари (да засеят свежи зеленчуци), готвачи (да наготвят нещо вкусно) или дори качествени инструменти, с които да обрабортват твърдите евкалиптови дървета.

Новата колония разчита изцяло на храната донесена с корабите – осолено месо с изтекъл преди 5, 6 години гаранционнен срок и вкиснато царевично брашно пълно с червеи. Твърде скоро всички, от каторжниците до губернатора, са “на диета”. Тук няма изобилие на животни за ловуване, кенгурото скача бързо и се оказва трудна мишена. Никой няма представа от животновъдство или земеделие и от семената донесени за разсад не пониква нищо. В сухата червеникава почва освен местната твърда трева, друго не вирее.

Sydney 220 години по-късно

Гладът ще продължи докато накрая губернатора Phillip изпраща изследователска експедиция в дълбокия зaлив на Sydney. Тридесетина километра на запад експедицията открива място, където реката е натрупала плодородни почви и което аборигените наричат Parramatta. Днес Parramatta е нещо като географски център на Sydney.

Sydney: Circular Quay се намира в дясно между Opera House и Harbour Bridge

The Great North Walk следва посоката на тази експедиция под формата на корабче, което трябва да се хване от Circular Quay до Valentia Street Wharf, който се намира в началото на Hunters Hill (един от полуостровите в залива). Истинският пешеходен ентусиаст може да стигне до там пеш по прашната Victoria Road, но с корабчето, което се движи край Darling Harbour и минава под Harbour Bridge е далеч по-живописно.


Sydney-Opera House: Корабчето минава също и покрай тази сграда, която вероятно познавате – Sydney Opera House

Hunters Hill е един от по-старите квартали на Sydney. Тук първите богати заселници, далеч след мизерията от времето на Arthur Phillip, са докарали френски и италиански архитекти и майстори от Европа да им построят къщите.


Hunters Hill house

Могат да се видят истински бисери на колониална архитектура. Гледам тези разкошни къщи и се чудя какво го е прихванало човечеството – защо повече не се строи по този начин.


Отново Hunters Hill House2

Целия квартал е потънал в зеленина от която ми е трудно да направя качествена снимка.

И отново Hunters Hill House3-адски ме кефят широките веранди и покритите балкони насочени към залива.

The Great North Walk продължава през Boronia Park, където винаги има ръгбисти, блъскащи се ожесточено за да грабнат смешната яйцевидна топка. Този спорт, както и крикета (националната гордост на Австралия) са едно от мистериите в този свят, които вероятно никога няма да разбера.

Boronia Park: Ръгбистите в Boronia Park

От тук пътеката продължава в гората покрай Lane Cove River – един от множеството ръкави на безкрайния залив. Това е типичен Sydney: навсякъде в града има секции девствена гора с пътеки за вървене толкова диви – спокойно можеш да забравиш, че се намираш в средата на метрополис.

Следват Buffalo Creek Park и Lane Cove National Park.

Buffalo Creek Park – любимо място за пикници.

Градските секции между city и Thornleigh преминавам в две последователни недели без раницата (благодарение на нежната половинка, която успява да ме разубеди да не съм максималист до край). Тя ми прави компания и тези 28 километра от маршрута са изключително приятни и лесни. Това ми носи дозата оптимизъм от която се нуждая.

Маршрут преминат през втория weekend. Истинското вървене ще започне от Thornleigh.

Следва продължението The Benowie Track>>>

Автор: Веско Петров

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.