Китайските втори съпруги – анахронизъм или реална действителност

Когато се въжхищаваме на китайския комунизъм, нека погледнем и неговите културни достижения. В крайна смтека светът е поле за културно съревнование между народите (Гоце Делчев), нали? Интересно ми е нашите (западните) феминисти и еколози какво изобщо търсят в България и Европа ?!? Ето къде е мястото, където трябва да се развихрят!

Приятно четене:

 

 

 

Китайските  втори  съпруги

анахронизъм или реална действителност

Шанхай (река Шанхай)

Модерен Шанхай

Идеята дойде от Моника – моя холандска приятелка. Когато се завърна от Шанхай със съпруга си, между разказите за забележителностите, тя ми спомена и за два феномена, които обикновено убягват на вниманието на туристите –

улицата на вторите съпруги и брачния пазар.

За първи път чувах за тях  и Моника накратко ми обясни, че на тази улица в луксозни жилища живеели младите и красиви „втори съпруги” на богатите китайци. Те карали скъпи коли и пазарували само в бутици. Любопитството ми се разпали, но Моника не знаеше повече. Подари ми само една снимка, която е направила на брачния пазар.

Шанхай, Китай

 

Реших да поговоря с познати китайци, въпреки че темата можеше да е болезнена за тях, съзнавах това. Но нали е част от живота им, а аз искам да го опозная, да разкрия мистерията…

Пазар за жени – Шанхай, Китай

Пазар за жени и женихи

– Защо се интересуваш от тази тема – засегна се Джанбин. – Този феномен го има и в Америка, и в някои африкански страни. „Втори съпруги” (er nai) стават бедни момичета, които са изгубили своя дух. Понякога те дори обикват своите господари. Всичко лошо изчезва от техния живот за една секунда. Животът им става вълшебна приказка…

Хай Мън ми разказа, че когато била двадесетгодишна и живеела в Нандзин, срещнала мъж, два пъти по-възрастен от нея. Той я харесал и й предложил да му стане втора съпруга, тъй като от първата нямал деца. Като военен той нямал право да се разведе и така кръгът на нещастието му се затварял. Девойката му отказала и те се разделили. Сега той живее в Пекин, навярно си е намерил втора съпруга и се радва на рожба…

Пазар за жени – Шанхай, Китай

Ценоразпис? *

Но такива случаи са изолирани. По-често разбогателите се мъже, вече на години, не искат да се примирят с природните закони, по силата на които физическата им сила отслабва. Чрез младите си наложници – живи кукли, те демонстрират не само финансова, но и жизнена мощ и енергия… И не е само една улица в Шанхай, а цял комплекс, многоетажен, известен с наемателките си – шанхайските метреси, наричани благовидно „втори съпруги”. Er nai са на върха на планината от китайската търговия със секс.

Пазар за жени – Шанхай, Китай

На пазара за жени и женихи

 

Древната роля на наложница има модерен вариант и днес

е превърната в доходоносна кариера за някои млади китайки. Това е сделка. Богаташът иска от втората съпруга дете и да го представя в обществото така, че другите мъже да му завиждат. И двете страни имат задължението да се държат благоприлично един към друг, така че да се спечели уважението на другите хора. Това е ключът на загадката – престижът и доброто име на преуспелия, той демонстрира благосъстояние с живото си тамагочи – безправно и безсловесно като прочутата играчка.. До неотдавна съпругата сама е избирала наложници на богатия си съпруг, сега тя е избавена от това унизително задължение…

Шанхай

Шанхай

 

Коравосърдечен и непрощаващ бизнес.

Много от тези носещи Гучи и каращи беемвета момичета биват изоставяни когато стигнат 30-те и това се знае предварително. Уговаря се един от двата вида договори – краткосрочен или дългосрочен, никога безсрочен… Забранени от закона, но на практика на показ, едновременно им се възхищават и ги осъждат, както конкубините винаги са били. Част от тях са дъщери на селяни, други са студентки, които се издържат по този начин.

Начинът им на живот е отражение на възможностите на господаря. Напълно безпомощни в мига, в който той изгуби интерес към тях, остават на улицата без бъдеще. Той пък си избира друга.

В специален сайт в интернет може да се прочете лозунгът: „Вторите съпруги са хора и имат своите човешки права”. Адвокат предлага услугите си на тези жени, но те рядко се оплакват. Използвани и потискани от властните си любовници, те приемат това за нещо нормално, за част от традициите… Както очевидно го приемат и първите, законни съпруги.

Пазар за жени – Шанхай, Китай

Пазар за жени и женихи

Тъй като потомството е много важно в китайската култура,

Китай практикува полигамия в продължение на хиляди години

В миналото императорите са имали стотици до хиляди наложници. Една  китайка ме попита как така в Европа един цар има само една царица, нали властта е в неговите ръце. Китайците винаги са свързвали богатството и властта с многоженството.

Законът „едно семейство – едно дете” е въведен през 1980-те от Дън Сяопин като средство за намаляване на бедността. Богаташите винаги са заобикаляли закона – и това е един от начините.

 

Ако в САЩ и в Европа любовницата се пази в тайна от законната съпруга и от обществото и ако Мария – Тереза Австрийска е била забранила на жените с древни професии да се разхождат на публични места редом до почтените дами, то тук в Азия е точно обратното. Семейните жени доскоро не са имали достъп до външния свят и неговия блясък, наказани да не прекрачват прага на дома си до живот. Техните съпрузи са се забавлявали открито по ресторанти и театри с мин дзи, или момичетата на цветята в Китай или с гейшите в Япония. „…хукнах надолу по улицата край Ширакава, но дори там бе пълно със забързани мъже и гейши, чиито живот бе пълен с цели”. Пред театър „Минамидза” „тълпи от хора се изкачваха по стълбите и се вливаха в сградата. Сред мъжете в тъмни европейски костюми или кимона се отличаваха няколко гейши в ярки одеяния”  – Артър Голдън – „Мемоарите на една гейша”. Никъде не се споменават съпругите на тези мъже – светските развлечения не са за тях.Да, не може да не са останали следи от старите азиатски представи за ролята на мъжа и жената в обществото. Друг свят, друга подредба на ценностите…

Пазар за жени – Шанхай, Китай

На малките момчета все още не им е интересна търговията с жени и женихи 😉

И към края – няколко думи за

шанхайския брачен пазар – анахронизъм или актуална действителност…

В събота и неделя следобед между 12 и 15 часа можете да го откриете в Народния парк, около Порта 5, срещу театъра. Родители, с или дори без съгласието на техните деца, организират срещи и уговарят брачен партньор за наследниците си. Местният сватовник, г-н Фу казва: „Въпреки че за момичетата от Шанхай не е трудно да си намерят съпруг, все още имам много имена в моите списъци”.

Такива пазари има и в други големи градове – например в Янтай родители се събират два пъти в месеца.

Бракът в Китай винаги е бил работа на родителите. Един баща държи снимка на дъщеря си и говори на струпалата се около него малка група: „Дъщеря ми следва в австралийски университет. Дошъл съм да й намеря съпруг”.

На снимката се вижда как родители преписват данни от списъци на кандидат женихи – височина, тегло, образование, професия и заплата.

Само след десет години тук ще има 24 милиона неженени мъже, които не могат да си намерят съпруги. И сега в някои гранични с Виетнам райони се внасят нелегално виетнамки за съпруги…

 

С  присъщия си оптимизъм Сун внесе „светлинка” в обсъждането на иначе мрачната според мен тема: „Er nai? Да, знам, има ги много и в Хай Джинюан (нашият квартал  е луксозен, но не знаех, че се ползва с такава слава) – засмя се тя:

– Даже познавам лично една. Родителите не се гневят, че са избрали такъв път, защото дъщерите им разполагат с много пари и им помагат. А и ако момичетата са умни, могат да спестят пари и да се омъжат за някое хубаво момче…

Да, и за брачния пазар съм чувала – там едни родители представят децата си на други родители в търсене на подходяща партия. Младите са много заети с работа и нямат време за запознанства и срещи.”

– И животът им става вълшебна приказка – каза замислено Джанбин.

Дали…?

Брачен пазар в Шанхай, Китай

Брачен пазар в Шанхай

* на листоветете са написани данни за кандидатите за женихи – ръст, тегло, образование и заплата – бел.автора

Автор : Наталия Бояджиева

Снимки: авторът

Още разкази за Сватба по света от нашите автори – на картата:

Сватба

 

 

 

 

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

21 Отговори

 1. Много интересно: никой, ама никой не коментира

 2. Katerina Kugele via Facebook каза:

  приятно четиво 🙂 според мен добре се се сетили китайците да си направят квартал и дори да дадат по друго име на най-старата професия на света….все пак има много фасади.

 3. valy каза:

  Интересен разказ. Но тази действителност не е новост и у нас /с изключение на договорката за прилично държание в обществото 🙂 / . Ива търсене – има и предлагане. Добра идея са пазарите им – така потенциалният купувач няма как да сбърка и да досажда на жени, които не желаят да са “втори съпруги” 🙂

 4. Не става дума за проситуция, а за брак 🙂

 5. Natalia каза:

  Катерина и Вали, благодаря за коментарите! И на мен ми беше интересна темата, това няма къде да се прочете… Всъщност, събрала съм две теми в статията – за вторите съпруги и за брачния пазар, където младите китайци си избират брачен партньор с помощта на родителите си (нещо уникално според мен за 21 век).
  Китай не спира да ме изненадва. Очаквайте нови неща от мен. 🙂
  Поздрави! 🙂

 6. Katerina Kugele via Facebook каза:

  мда, за брак на пазара 😉

 7. Ema каза:

  Eдва днес сколасах да прочета разказа на Наталия. Направо ме смая. Много го харесвам. Паралелите с момичетата от нашата действителност, които идват отвсякъде и във всички те си действия, показват, че трябва на всяка цена да придобият онзи вид, с който да могат да хванат на въдицата някой чичко или младеж, както една позната казваше “с твърд и интелигентен портфейл”. Правят се че не се интересуват откъде се пълнят портфейлите на техните щедри плащачи, а като ги гледаме “по телевизора”, ги чуваме да казват, че живеят с бизнесмен, чийто бизнес е “чист”. Не знам какво точно разбират под “чист бизнес”, но истината е, че те застават точно като непроникваем параван пред своя благодатели, а на практика много са си наясно откъде идват “кинтите”. Много от тези, момичета раждат деца и знаят че рано или късно ще бъдат зарязани, заради някоя новопоявила се прясна гърла, току що дошла отнякъде и напираща да се изкачи дотам, откъдето предишната мацка вече е слязла.
  Няма пазар, ама аз съм наблюдавала в популярна столична и в популярна пловдивска дискотеки, как с чаша някакво питие и на куц крак, обикалят и се свалят на мускулестите разгърдени с остригани глави и дебели златни ланци на врата мачовци, спрели джиповете си направо на тротоара пред дискотеките. Всяка от тях се надява да си тръгне с някого и после да му се окачи на врата, за да излезне от студентското общежитие , където живвее с още три такива мацки същите като нея. В същото време, законните половинки на тези мачовци, приспали децата им, седят удома си и се нервят пренебрегнати и в крайна сметка превърнали се в “слугински придатък на къщата”.
  У нас няма пазар в смисъла на китайския, но пък на практика в скрита форма, си съществува и действа доста динамично. А пък тези въпросните “ловуващи” гърли, често от екрана на телевизора напират да ни убедят, че вече са се превърнали в “елит” на обществото.

 8. Natalia каза:

  Ема, права си, така е. Едно и също явление под различна обвивка…
  Поздрави от Пънлай! 🙂

 9. Стойчо каза:

  Жени… 😉

 10. Ema каза:

  Мъже!!! При кого отиват “да цицат” тези жени? И защо им се получава? Кой дава “баницата”?

 11. Стойчо каза:

  Защо им се получава – е, това е въпросът

  Както имаше една реплика при Монк:

  Инспекторът за жертвата:
  „тя работи най-древната професия“

  Монк:
  „зидаро-мазач?“

  😉

  Ема, на едната от снимките са показани данните на женихите (заплата, ръст и т.н.) и кандидатките си избират… 😉 (магазин за нови коли)

  А вторите съпруги явно са като на Горубляне

 12. Стойчо каза:

  Според мен обаче възхищението пред Китай, което обзема западния свят в момента, ще трябва много сериозно да бъде ревизирано

 13. Ema каза:

  За вторите съпруги, май не са много като колите от Горубляне, защото някои от тях са съвсем млади, неопитни и “нови”, а колите на Горубляне , все са втора трета, пета употреба, клеясали и прашасали от чакане някой да ги пожелае и да ги подкара.
  Но аз продължавам да се възхищавам от Китай. Това с вторите съпруги си е “частен случай”. Всичко, което чета ми е много интересно и ми се иска да надникна в онази страна.

 14. Стойчо каза:

  Мъжете са втора употреба там 😉

  Щом се случва в Шанхай, представи си какво е по по-малко цивилизованите места…

 15. Ema каза:

  Определено нямам представа какво е в по-малките провинциални градове, ама пък и няма как да отскоча и да поразпитам. А пък Стойчо, като се върнах и поразгледах още веднаж снимките на Наталия, видях откъде си прочел данните за женихите. Ми то толкова ясно си го пише, там на “чаршафите” метнати върху чадъра.

 16. Mila каза:

  Законът за едно дете е въведен през 1978 г.
  Съгласно този закон, второ дете може да има всяко семейство,
  – при което първородното е момиче и родителите нямат братя/сестри
  – или което може да плати на местната “община” дължимата сума от няколко десетки хиляди RMB (нещо, супер посилно за средната класа днес)

 17. Стойчо каза:

  т.е. ако имам брат и дъщеря, нямам право на втори опит?

 18. Стойчо каза:

  Или другояче: ако щерка ми има чичо/вуйчо/леля, то няма право на братче/сестриче, освен ако не ѝ “купя”?

 1. 08.12.2011

  […] at 9:00 under Ан Фам,Виетнам,Сватба Наскоро разказахме за китайските втори съпруги, а днес Ан Фам ще ни разкаже как преминава една […]

 2. 11.12.2011

  […] разказахме за китайските втори съпруги, а днес Ан Фам ще ни разкаже как преминава една […]

 3. 20.04.2012

  […] пътепис – Наталия – ни разказа за отношението на китайците към жените. Днес ще видим как се отнасят към децата. Дано има […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.