Барселона – съвети за пътуване

Днес за пореден път ще разгледаме Барселона — този път без емоции, а с повече съвети какво и как в града на Гаудѝ. Уточнявам това, т. к. авторът на пътеписа е Дачи, която е невероятно емоционален фен на Барселона — този път е решила да ни даде някои напътствия. Емоциите ще оставим на вас. Приятно четене:

Барселона — съвети за пътуване

Четете заглавието и не вярвате на очите си, нали? Знам, че знаете, че не мога да говоря за Барселона без да се усеща емоция, но ще се опитам. Без да обещавам, че ще успея.

Пътуването с WizzAir до Барселона:

Трябва да призная, че съм приятно изненадана. Излетяхме абсолютно навреме и двата пъти — и от София и от Жирона, въпреки коментарите на всички, които чуха, че ще летя с WizzAir и споделиха „Нали знаеш — я излети, я не“.

Е, WizzAir излита и каца навреме! /поне когато аз съм на борда 😉 /

Самолетите на WizzAir за дестинация Барселона са чисто нови AirBus320 (А320), което също е приятна изненада. Очаквах да ни набутат в нещо като Икарус с крила, но за щастие — не познах. Екипажът беше български, което привнася особен уют в обстановката 🙂

Като нискотарифна компания, WizzAir не предлага на пътниците си безплатна храна и напитки, но затова пък изборът от такива, които мога да се купят на борда е не малък. Цените обаче са стресиращо високи. Повечето продукти са български, а надценката е около над 8 — 10 пъти, или с други думи:

Вода 500 мл от 0,50 лв. на борда струва 2€;
Нескафе, пакетче 1 доза от 0,35 лв. струва 2,50€ и т. н.
Сандвичите и те оставят следи от златни нишки по зъбите, но поне не е като да няма.

Това, което ме изненада (по-скоро приятно) беше, че хората си пазаруваха храна и напитки без да им мигне окото. Общо взето, изпълнения като тези, които описах преди две години, нямаше.

Полетът трае между 2,5 часа и 3,5 часа, в зависимост от посоката и силата на вятъра във височина.

Летище Жирона* в Барселона

Летище Жирона е летището, на което кацат т. нар. нискотарифни компании, които летят за Барселона. Пистата е къса и вероятно за хора, които летят за първи път, спирането е стряскащо, защото пилотът спира доста рязко. Но пък разбираш защо трябва да се слагат колани и на кацане 😉

Жирона е прекрасно градче, на едни нищо и никакви си 100 км от Барселона. Седейки си в София и правейки планове за пътуването, тези 100 км изглеждаха страшни, но всъщност няма нищо такова.

Когато кацнеш в Жирона веднага се усещаш, че това е друга държава и там всичко е наред. Докато си чакахме багажа си купихме билет за автобус до Барселона и обратно — т. е. двупосочен. Билетът струва 21€.

От гишето можете да си вземете и брошурка с разписанието на автобусите и в двете посоки. В брошурката има всичко: освен подробно разписание, има карта на мястото в Барселона, където пристига автобусът, близките спирки на метрото, както и указание от къде тръгват автобусите за летище Жирона /Aeroport Girona/ /трябва ти за връщане/.

Като излезеш извън сградата летището и се поогледаш, виждаш къде са автобусите. Автобусите са достатъчни и никой не остава не настанен. Стоте километра пък изобщо не се усещат по гладките и равни пътища. До Барселона се стига за час и малко — малкото се губи в самия град, където все пак не може да се кара с повече от 80 км/ч, още повече пък с автобус.

Автобусите от Жирона спират на северната автогара на Барселона — Еstació del Nord. Най-близката спирка на метрото е Arc de Triomf. Стигнете ли един път до метрото, едва ли ще имате проблеми с намирането на каквото и да било, защото на всяка станция има подробни карти. Достатъчно е предварително да сте се снабдили с карта на Барселона или пък да си я купите от автогарата.

Единичен билет за метро струва 1,30€ и важи докато излезеш — т. е. можеш да прекачваш колкото си искаш, стига да си в района на TMB /Transports Metropolitans de Barcelona/. Ако следите табелите, няма да се объркате.

Когато тръгнете обратно към летище Жирона, имайте предвид, че има автобуси, които ходят само до центъра на Жирона и не стигат до летището. Предвидете си около час и половина за път и бъдете там два часа преди полета, за да не се притеснявате излишно. Летището е малко, но много натоварено и спокойно check-in_а може да продължи час. След това, при проверката на ръчния багаж, също стават сериозни опашки.

Улиците на Барселона

Чак сега, при третото си ходене в Барселона, разбрах защо съм спокойна по улиците там — освен това, че са чисти и няма дупки и бездомни кучета — в Барселона не е нужно да си „добре с ориентацията“, за да се справиш — достатъчно е просто да можеш да „четеш“ латиница. От там нататък е лесно, защото всичко е написано. Табелите на улиците не са метални, не падат и не ръждясват — те са част от фасадата на сградата:)

За къщите и фасадите, каквото и да кажа, ще се повторя. Видиш ли сграда веднъж — не я забравяш. Това усещане се потвърждава при всяко завръщане в Барселона. Тази година не съм снимала сгради, които съм снимала предишните две. Новите снимки са тук, тези от 2007 г., леко актуализирани са тук, а най-първите, от 2006 г., са тук.


Carrer de Vallhonrat, 08004 Barcelona, Barcelona, Испания

Прави впечатление, че

Барселона е доста зелен град.

Успоредно на големите улици има пешеходни зони с палми и кафененца, детски площадки и трева. В една такава пешеходна зона, чухме някакъв странен звук, някакво цвърчене и писукане и точно се чудех откъде е тази врява като открихме това:

Да, истински, живи зелени папагали, които си живеят в града на свобода и като почнат да си общуват, вдигат невъобразим папагалски шум.

Цените в Барселона

Цените за храна са като софийските, но в евро и много зависи от това къде точно пазаруваш.

 • Кроасан — 1,10 до 1,80€;
 • Кафе — от 1,10 до 2,00€;
 • Вода 1,5 л — от 0,50 до… €; В парка Гюел се продава златна вода — 1,80€ за 330ml — ако щеш.

За да сте спокойни, че няма да останете гладни и жадни, трябва да имате на разположение поне 25€ на ден, ако искате да карате на сандвичи и кроасани.

Ако искате да опитвате местни специалитети, цифрите са различни. Тази година опитах паейя /Paella/ — ястие на основата на ориз, комбиниран със зеленчуци, с пилешко/говеждо месо, морски дарове, миди и/или охлюви. Една порция на човек се оказа предостатъчна. Цените й варират от 9€ до 15€.

Хубавото е, че пред всеки ресторант има меню с цени, сложени на видно място и добре осветени. Можеш да разгледаш и да прецениш. Никой не ти досажда. Обикновено описанието е на каталунски, но отдолу пише, че предоставят меню на английски.

Цените на дрехи, обувки, парфюми и аксесоари са най-най-различни и, естествено, зависят от магазина и местоположението му. Ако си купите карта от Барселона, в нея ще намерите отбелязани всички големи търговски центрове.

Освен това, в нея ще намерите и нещо като книжка, която представлява съвкупност от талони за отстъпка за туристическите обекти, с кратко описание на мястото и точен адрес. Преди две години отстъпките стигаха до 2,50€ на билет.

Както може да се очаква, цените за туристическите забележителности също варират, но общо взето билет под 10€ няма, вкл. детски.

Малко цени за големи хора:

Хубавото е, че хората в Барселона не се правят на разсеяни и като застанеш пред касата, заедно с детето и покажеш себе си и детето, те ти дават единия билет с намаление, ако е предвидено такова. Ако имаш книжка с отстъпки, просто я подаваш. Те си късат това, което е за тях и ти връщат книжката и билетите. Не е нужно да се разправяш и обясняваш. Дори не е нужно да знаеш каталунски или испански 🙂

И както казват — много хубаво не е на хубаво — затова съм длъжна да ви предупредя — пазете си вещите, защото наистина има и крадци. Опитаха се да ни откраднат фотоапарата, но за щастие не успяха. Или по-точно — успяха, защото планът им успя, но фотоапарата не беше в чантата си и те я върнаха, защото празна не им трябва. Иначе планът им за отвличане на внимание е почти съвършен и се усещаш едва когато е вече късно. Както каза дъщеря ми: „Е, опитахме от всичко!“ 🙂

Автор: Даниела Соколова

Снимки: авторът

*Самолетите на Уизеър вече излитат и кацат на централното летище в Барселона, а не на Жирона. От централното летище има автобус, който отива до площад Каталуня (центъра на града). Не помня номера на автобуса, но ако не се лъжа беше А1 и А2 за терминал 1 и 2 съответно. Билети се купуват от шофьора – добавка от Милена (8.ян.2011г)

Още Барселона – на картата:

Барселона

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

22 Отговори

 1. Барселона би бил чудесен град, ако не бяха тълпите от арогантни немски туристи и невероятните цени, характерни за целия ЕС. Най- евтино е в България, най- добре се живее тук.

 2. Дачи каза:

  Апостоле,
  “най-евтино” и “най-добре” са две различни неща 🙂

 3. Бо каза:

  И френските туристи са нагли:)) да, цените в заведенията са безумно скъпи, но пък можеш да си пазаруваш и в супермаркета, където цените са като тук, но има мнооого по-голямо разнообразие

 4. Ирли каза:

  Blagodaria za infoto. Za mene beshe mnogo cenno, zashtoto zaminavam tezi dni…A kak sa cenite na vinoto i drugia alkohol, niakoi znae li? Mersi

 5. Traveler каза:

  Абе тоя Апостолов къде го не садиш там никне:) Да вземе да мирне, че иначе ше викнем тия от 4-ти километър да си го приберат.

 6. Traveler каза:

  Само да добавя за цените в Барса – представете си, че сте в средно нормално заведение на Витошка – ей така са и там. Така че не е чак пък космическо. Зависи кой как го гледа де.

 7. Стойчо каза:

  @Traveler, не тръгвай по стъпките на образците

 8. Lora Nielsen каза:

  @ Ирли, sangria-та, т.е. така известното леко вино, не е много скъпа, защото се продава и в кутии. Иначе, ако става въпрос за хубаво местно вино (и ако не си привърженик само на червеното) ти препоръчвам да опиташ CAVA, но задължително да е made in catalunya иначе може да не си доволна от избора. Cava-та е нещо като испанското шампанско, но много по-сладко (поне видовете, които аз опитах бяха сладки). Ако разполагаш с повечко време в Барса иди в някое селце недалече от града, но все пак в провинцията (Каталуня) и потърси някоя механа, която предлага безплатна дегустация – не само на виното, но и на мезето(перфектните местни деликатеси). Аз бях заведена от местен в една такава механа извън градчето Vilafranca del Penedes – “дегустацията” направо си беше стабилно ядене. Но ти позволяват така да “дегустираш” на воля само ако си клиент на заведението и със сигурност ще консумираш и от ресторанта. Като цяло вносния алкохол е скъп, както е в цяла западна Европа.

 9. Ивайло каза:

  Ако скоро ще ходите в Барселона и се чудите къде да отседнете, ето ви едно предложение от мен, особено подходящо за семейства с деца:

  http://www.porta-coeli.com/

  Намира се в на плажа на Кастелдефелс, суперспокойно и резиденциално градче, само на 10-на минути от летището и 20-30 мин от центъра на Барса. Плажът е уникален, апартаментите са оборудвани с всичко необходимо и цените са поносими. В същото време имате възможност да карате уинд сърф, колела, да играете тенис на маса или просто да се плацикате в басейна, без да доплащате за това.

 10. pavlina каза:

  Градския Парк на Барселона /Park Ciutadella-ne se pla6ta,xodila sam minimum 10 pati,za6toto az jiveia tuk. Cenite sa normalni,dori bih kazala 4e sravnenie s BG sa evtini,kakto v restoranti,taka i v magazini (razbirase ima i skapi restoranti,no ve4e stava vapros za luks). Xranata v supermarketite e dosta po evtina,raznoobrazna i ka4estvena. i predi vsi4ko ostanalo da se zamislim kakvi zaplati se vzimat tuk i v Bg,i neka togava govorim kade e skapo i kade ne!!!!!!!!!!!!

 11. Kiro каза:

  браво

 12. Kiro каза:

  чудесна статия

 13. Desi каза:

  Здравейте.
  Може ли някой да ме посъветва къде е най-добре човек да си наеме квартира, какви са цените и как най-лесно да си намери работа за лятото в някоя туристическа агенция? Благодаря Ви предварително

 14. Desi каза:

  Става дума за Барселона, за сам човек.

 15. Стойчо каза:

  @Деси, не съм сигурен, че точно за намиране на работа ще може някой да помогне, но ако някой знае за квартира – да казва.

  Успех!

 16. Rosica Mileva каза:

  Здравейте, дъщеря ми е студентка по медицине и тази година е на стаж в Лирида, лети с Wizz до Барселона на 2 юли, но пише че каца на Терминал 2. Това същото ли е – Жирона, или не. Трябва след това да се придвижи до автогара или ЖП гара, за да се придвижи до Лирида. Бихте ли ни упътили какво трябва да направи, като кацне на летището.

 17. Rosica Mileva каза:

  Здравейте, дъщеря ми е студентка по медицинa и тази година е на стаж в Лирида, лети с Wizz до Барселона на 2 юли, но пише че каца на Терминал 2. Това същото ли е – Жирона, или не. Трябва след това да се придвижи до автогара или ЖП гара, за да се придвижи до Лирида. Бихте ли ни упътили какво трябва да направи, като кацне на летището.

 18. Стойчо каза:

  Питай за всеки случай във Wizz, но на мен ми се струва, че Терминал 2 е част от нормалното летище на Барселона, а не от Жирона. А нормалното летище на Барселона не е далече от града – и с такси става и май с градската железница. Но ако се окаже, че е Жирона – се надявам някой с опит да отговори.

 19. Брум каза:

  Един конкретен,точен, практичен пътепис.Благодаря!

 20. Milena каза:

  Отдавна не е писано тук, но все пак някой може да ползва информацията от пътеписа при предстоящото си пътуване.
  Самолетите на Уизеър вече излитат и кацат на централното летище в Барселона, а не на Жирона. От централното летище има автобус, който отива до площад Каталуня (центъра на града). Не помня номера на автобуса, но ако не се лъжа беше А1 и А2 за терминал 1 и 2 съответно. Билети се купуват от шофьора.
  Стойчо, една препоръка към сайта – нека под всеки пътепис има дата на публикуване, за да се ориентираме кога е пуснат. Разказите са вълнуващи и съдържат много полезна информация за планиращите разходка, но понякога информацията се променя.

 21. Стойчо каза:

  Датата на всеки разказ се вижда в горния десен ъгъл на разказа, веднага до заглавието.

  Благодаря за актуализираното инфо за Wizzair и автобусите 🙂 Добавих една бележка от твое име 🙂

 22. Д.Костов каза:

  Добавям свежи впеатления.Парка Гюел е с вход-не помня точно-около 6 евро.Заслужава си,стига да няма адски много хора.Водата е скъпа навсякъде по улиците.От магазин е около 1 евро.Последният ден набарах в един 8 бутилки за 2.50 евро и беше по вкусна от предишните.Из улиците има чешмички,а в парка Гщел даже е студена и по-вкусна от бутилираната.Зоологическа 20 евро на човек.Сега!Има един важен момент!Като купувате билети за туристическият бус,вземете обезателно книжле с отстъпки за доста места-стигат до 50%.Това ,ако го бяхме намерили по-рано щяхме да спестим пари за няколко бири.Бирите са средно по 4.50 евро в заведения.Вземете си шапки-слънцето и вятъра прежулват кожата,а един нашенец беше изорял на “маймунски гъз”!Това началото на май!
  Барса си заслужава отвсякъде,дори и доста скъпо да ни излиза на българите с мижавите заплати.Давам пример:за 3 дена с пъруването през Уйз Еър(впечатлен съм от тях!),похарчих около 1500лв.Като си тръгваш от заведение леко заситен.Но си заслужава!!!Отидете задължително!Аз ще го направя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.