Португалия (3): Белем, Лисабон

Продължаваме с представянето на Португалия. Вече бяхме в Порто и Лисабон. Днес Тодор ще ни разкаже по-подробно за района Белем в Лисабон. Приятно четене:

Белем

Мемориал на загиналите във войните водени от Португалия

вечен огън с караул и монумент насред езерце и на стени изсечени имената на загиналите. Непосредствено до кулата Белем, няма начин да не се види. Има смяна на караул.

Културният център Белем

Комплекс от зали, библиотеки и др. в различни сгради. Модерна архитектура в контрапункт на архитектурата наоколо. Там се намира музея на дизайна и музей Берардо-на модерното и съвременно изкуство. Няма какво да се гледа вътре, освен ако няма някаква изложба или концерт, но най-добре е да го снимате и да отидете да разгледате:

Морският музей

един от най интересните и посещавани в Европа. Сбирката му е уникална и съдържа над 17 000 експоната от времето на откривателите до наши дни. Най–старият експонат е дървена фигура на Арахангел Рафаел, която е била на кораба на Вашко да Гама при прехода му към Индия.
В музея може да се видят макети на корабите с които Португалия е осъществявала откритията си, както и множество униформи и въоръжение и неговото развитие през вековете, навигационни прибори и тяхното развитие и усъвършенстване, вещи на Вашко да Гама и много други.
Няма как да не спомена за една експозиция в отделна палата с площ около 1000 кв. м. Вътре са наредени на стапели различни лодки, катери, яхти и хидроплан, с който е прекосен южния атлантик. Най-впечатляващи са двете церемониални ладии от 18 век, които са принадлежали на кралското семейство и с тях са возили различни велики личности- Кайзер Вилхелм ІІ, Кралица Елизабет ІІ и др. Към музея има магазин със страхотни сувенири на морска тематика, в различни ценови диапазони от 1 до 1500 евро.
Билетът е 2 или 3 евро, но на входа има много оригинално решение за събиране на пари-киоск, който срещу монета от 2 евро ви пуска възпоменателна монета изобразяваща от едната страна герба на Португалия, а от другата стилизиран кораб. Няма турист да го пропусне!

Музеят на каляските

също много посещаван музей, разположен в част от Белем палас. За жалост беше затворен за ремонт и го пропуснахме.

Белем палас

официална резиденция на португалските президенти от 1910 год., та до сега. Построен през 1599 год., а след голямото земетресение през 1755 год. Крал Жозе І го превръща в дворец.

Ажуда палас

разкошен, екстравагантен дворец, затворен за посетители поради някакъв ремонт.

В Белем има страшно много музеи — археологическия, на електричеството, на президента и др., които може и да се пропуснат с чиста съвест.

След като разгледате всичко дето съм го описал, за около-7- 8 часа, започвайки от 09:30 сутринта, може съвсем лежерно да продължите пеша по кея, който е на северният бряг на реката Тежу. Може да си починете, ритате топка или търкаляте по зелените площи. Тук таме им рибари, но за по сигурно има и няколко ресторанта.

Лека–полека стигате до моста близнак на Голден гейт в Сан Франциско, носещ името-25 април-деня на португалската революция, свалила диктатора Салазар и дала независимост на последните колонии, а с това бележи началото на възстановяването на Португалия, която макар и колониална държава е била много бедна, защото, което се вземело от колониите се е връщало обратно там, но под формата на войска, оръжие и т. н.

Мостът е доста впечатляващ и е с обща дължина 2278 м, като разстоянието между носещите конструкции е 1013 м. което е най-голямото такова в Европа и по-голямо от това на Голден Гейт.
Срещу моста,

на южният бряг на р. Тежу е монументът на Христос

с отворени обятия към града, построен през 1959 година. Височината на цялата композиция е 110 метра- 28 на статуята и 82 на постамента.

Под моста, след около 20—30 минутно вървене, достигате до един уникален район на бившото товарно пристанище. Бивши складови постройки са превърнати в барове, ресторанти и дискотеки и са известни под общото име

Докас

Бившето товарно пристанище е превърнато на яхтено. Тук си направихме и гала вечеря с много богато меню от салати, сирена, риби, свинско, телешко, алкохол- агуарденте 400 мл., две бутилки бяло вино, коли торти и др. глезотии за точно 150 евро.

Сервитьорите, в ресторанта в който седнахме, с изключение на един, не знаеха и бъкел английски. Когато дойде говорещия и разбра, че сме българи веднага изрази възхищението си от тримата отлични наши футболисти играли, двама в Лисабонският гранд “Спортинг”- Краси Балъков и Ивайло Йорданов, както и игралия в “Порто”- Емо Костадинов. Обслужи ни перфектно.

Не отивайте в Докас, ако имате резервация преди 21.30 часа, просто всичко е празно. А ако нямате идете към 21,15 за да изберете спокойно. След 22.15 яйце няма къде да падне.

След кръчмата се премествате в съседната дискотека и иху до зори. Такситата са евтини и наредени около 100 коли в градинката до Докас. От там до хотела, около 6 км. ни поиска 4. 50 евро, дадох му 5 и то не бяха благодарности. Между другото такситата в Лисабон са на две компании. На едната са черни коли със зелени тавани, а другата са жълти. Марката на автомобилите и на двете компании е само една- Мерцедес, нищо друго.

Другото място което ми хареса най много в града е

Паркът на нациите с експо центъра (Parque das Naзхes).

Пълна противоположност на стария град със съвременната си архитектура. Има много красиви архитектурни решения. Кварталът е обновен за ЕКСПО 98, което се е провело от май до септември.

Този проект се е осъществил, защото: са участвали рекорден брой страни – 130, по повод 100 годишнината от първото изложение проведено в Лондон, последното провеждано за 20 век и по повод 500 годишнината от откриването на Индия от Вашко да Гама и провеждащата се под егидата на Юнеско при ООН „година на океаните“ под надслов „Океаните-наследство за бъдещето“. Достатъчно мотиви да се изсипят няколко стотин милиона.

В района има няколко основни забележителности:

Гарата Ориенте

-където спира метрото. Уникална архитектура от метал и стъкло. Когато пристигнахма с влака от Порто гледахме като телета.

Океанариума

-един от най-големите аквариуми в света, проектиран от американски архитект и е разположен в реката. До него се стига чрез пешеходен мост. Аквариума е единственият по рода си, който събира под един покрив различни екосистеми- напр. на Антарктика-лед, пингвини и др, на Тихият океан-тропически рибки, растителност-джунгли с птички, с присъщата влажност и звуци. Централният танк е с размер на 4 олимпииски басейна, но с дълбочина над 10 м. Общо обитатели в съоръжението около 25 000 екземпляра риби, птички и др. животинки. Това трябва да се види. Цена на билета-13 евро. Чака се доста на опашка за билети.
Моста Вашко да Гама-отворен през 1998 е най-дългият в Европа-17 км, от които 10 над вода.
Кулата Вашко да Гама-тази висока 145 метра под формата на ветроходно платно кула е по повод 500 годишнината от откриването на Индия. От най-горе се открива прекрасна панорама. В момента се извършват строителни работи за направата на хотел подобно но Бурж ал Араб в Дубай.
Срещу нея е площад SONY, на който се провеждат концерти и др.
Превъзходни паркове, ботаническа градина, павилиони с формата на летяща чиния, алея с флаговете на нациите, невероятни водни градини и каскади, супер модерно казино и много други.
Точно срещу гара Ориенте е разположен шопинг център-Вашко да Гама, като двете сгради от двете страни на центъра са с архитектура като кораби навлизащи в морето. Двете сгради са кръстени на два от корабите на Вашко да Гама-Sгo Gabriel и Sгo Rafael.
Не мога да пропусна и кабинковата въжена линия, която тръгва от кулата и стига до океанариума. Невероятна панорама-просто супер. Цена около 5 евро на билет, но си заслужава! Заведенията в района на парка не са скъпи, около 10 евро на калпак за манджа с малка бира. А бирата 0,5, колата и кафето са на една цена- 2 евро.
Толкова много ни хареса, че последният ден прекарахме само в парка.

Продължението:

Португалия (4): Бенфика и Спортинг, Лисабон

Автор: Тодор Стоянов, през блога на Юри Печански

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. incendio каза:

    Много готин пътепис – браво! :)))

  1. 15.10.2008

    […] ни представи вече град Порто, разходи ни из Лисабон и Белем, а днес ще ни направи един футболен тур из столицата на […]

  2. 11.07.2012

    […] емблема на града са мостовете „25 април“ и „Васко да Гама„, които често се сравняват със „Златния мост“ […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.