Пътуване до Орбетело и Нарни, Италия

Днешният ни италиански пътепис ще бъде отново посветен на неизвестните места в Италия. Това ще бъдат Орбетело и първообразът на Хрониките на Нарния – градчето Нарни. Янита ще ни ги покаже. 

Приятно четене:

Орбетело

е морски град, намира се в провинция Гросето и е част от известния с красотата си италиански регион Тоскана. Прегърнат от две лагуни на изток и запад, градът е очарователен, може би това е и причината да бъде сред любимите и предпочитани морски курорти. И не само: в близост се намира един от големите национални природни резервати в Италия.

 

Плажът на Орбетело, Италия

 

Всъщност, ако сте решили да пътувате до Монте Арджентарио, то непременно посетете Орбетело. Районът е много оживен, особено през лятото, когато пясъчните плажове са претъпкани от хора.

 

Плажът на Орбетело, Италия

 

Историята на града

се повтаря с тази на много други в Италия: основан от етруски, от 280 година включен в територията на Римската империя и разпознаваем в исторически документи с имената Orbetellum или Orbitellus.

Orbetello Гросето, Италия

 

Запазена е част от крепостната стена, която е изградена през 16 век. Покровител на градът е Св. Биаджо. Жителите на Орбетело отбелязват празникът на светеца с шествие по улиците на града.

 

Плажът на Орбетело, Италия

 

Ако попитате местните жители за интересните места в града, те ще ви препоръчат да посетите аквариумът, археологическият музей или музеят на селското стопанство, както кино или един куп ресторантчета, подредени по цялото протежение на

централната улица Corso Italia.

И наистина, улицата се оказа оживена и шумна, но пък ни отведе до голям паркинг, от който се откриваше красива панорама към морето. И точно там се стъписахме от красотата на една вятърна мелница, която сякаш бавно се носеше по повърхността на водата към далечните къщи на отсрещния бряг.

 

Вятърна мелница – Орбетело, Италия

 

Испанската мелница

е построена от рибарите, живеещи в Порто Ерколе и Орбетело. Мястото й във водата осигурявало винаги добър вятър, а житото се пренасяло с лодки до нея. През средновековието мелницата е реставрирана и използвана от испанските заселници по тези земи. От там носи и името си- Испанската мелница (Mulino Spagnolo). Тя е единствената мелница в стар стил в региона. До мелницата не може да се достигне, доста отдалечена е от брега, но може да се снима от всякакви ъгли от парка, който се намира от едната й страна, или от моста, който отвежда за полуострова Монте Арджентарио. Нощем мястото е също красиво, осветено от лампи (предполагам с матирано стъкло), поставени ниско долу в основата на мелницата, каквото е обичайното за много от осветените обекти в Италия.

 

Испанската мелница – Орбетело, Италия

 

Ако от Орбетело отпътувате на изток през Тускания, Витербо и Орте, в тази част на централна Италия ще откриете

Нарни

Това е град в провинция Терни, област Умбрия.

 

Нарни, Италия

 

Античното име на града е Нарния. То е послужило за название на измисления свят на Клайв Стейпълс Луис в “Хрониките на Нарния”. Предполагам, че всеки си спомня поредицата от детски книги, разказващи за историята на приказната страна Нарния, или поне филмът по сценарий от същите книги.

 

Нарни, Италия

 

Нарни е основан е през 299 година пр. Хр. Първата информация за живот на този хълм, на който е разположен градът, датира от 600 години пр. Хр. В 299 година пр. Хр. вече съществува римската колония Нарния, а през 233 пр. Хр. се споменава и първата улица в града – Виа Фламиня. Със самостоятелно управление градът се записва в историята в 90 год. пр. Хр., а своята независимост е извоювал едва през 11 век.

 

Нарни, Италия

 

Един от известните хора, родени в Нарни, е и римският император Нерва. През 1527 година се създава градската библиотека в Нарни. Сред градските забележителности е и Общинският палат, който е построен през 1273 година, както и красивият фонтан на площада пред него, построен през 1303 година.

 

Нарни, Италия

 

Покровител на Нарни е Св. Джовенал,

празникът му се отбелява през месец май. През 4 век върху гроба на светеца в града е съградена църква, а през 9 век тя е реконструирана в катедрала в стил на старата римска архитектура.

 

Нарни, Италия

 

Такъв е Нарни, разбира се без следа от приказният свят на Клайв Стейпълс Луис, но пък разказващ своя приказка. Тесните стръмни улици в старата част на града са типични за всеки италиански град с хилядолетна история.

 

Нарни, Италия

 

В Нарни предлагат едно от

най-добрите кафета в цяла средна Италия,

казват: защото го смесвали на място. Цената е 60 цента за кафе и 80 цента за капучино. Опитайте кафето в Нарни и ароматът му не бихте забравили никога.

 

Кафе от Нарни, Италия

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Тоскана – на картата:

Тоскана

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Laska Nenova каза:

  Ех, Янита, възхищението започва да се премесва с малко завист.

 2. Янита каза:

  Ласка 🙂 Ами да си организираме една съвместна екскурзия? 🙂

 3. Laska Nenova каза:

  Янита,

  това е супер идея. Имаш ли ФБ профил?

 4. Стойчо каза:

  и да ми напишете пътепис после, ей! 🙂

 5. Янита каза:

  Ласка, имам разбира се 🙂 Сега ще ти го изпратя в мейл. Знаех си, че няма да ми откажеш скитане, ама предвид профилният ми аватар- на такава “убавица- вампирица” отказва ли се я 🙂

  Стойчо, ще ти напишем цял роман даже 🙂 Ех, моите добрини край нямат (както казва една приятелка) 🙂

 6. Ema каза:

  @Янитка, възхитителна си. И разказът ти е увлекателен и картините ти са възхитителни. Защото за мен твоите фотоси са си картини, с висока художествена стойност.
  А пък да ви призная, че когато влизам в сайта на пътеписите и ги чета, стигам до долния край и винаги се радвам на аватарите ви. Прекрасни са. Евала на художника. Няма неизразителен или некадърно нарисуван аватар. Имам щастието на мен да ми се падне изключително един от най-добрите. Голяма радост ми доставя. Вярвам, че и вие много им се кефите.

 7. Янита каза:

  Еми, благодаря ти за позитивността и настроенията, с които ни заразяваш- мен и всички други тук (сигурна съм) 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.