Спомените на една пътешественичка (1): През Москва към Ханой, Халонг и Дананг

Днес започваме едно пътуване до Югоизточна Азия. Наш водач ще бъде Емилия. Приятно четене:

Спомените на една пътешественичка

част първа

През Москва към Ханой, Халонг и Дананг

 

 

Ние: средностатистическо семейство емигранти, живеещо в Испания (над 10 години). До преди кризата бих казала средна класа-сега след като такава вече почти не съществува, не мога да определя точно. Емилия, Габриел и Габриел Гаврилови.

Червеният площад, Москва

Интереси: пътуване, гмуркане и риболов.Обикновени хора, които работят много, плащат ипотеките си и всичко, което спестяват влагат в пътешествия по света. Исках да изясня това, за да няма грешни представи- за ” богаташи, които незнаят какво да си правят парите”.

Преди да започна разказа си, също искам да отбележа че това, което ще прочетете по-надолу е един вид наръчник за пътешественика. Този, който пътува в план: мочилерос, тротамундо…(точен превод е човек с раница, ходещ човек. Названието е възникнало през 70-те години във Виетнам, когато хипитата са започнали да ходят там.и смисъла, в които се ползва думата е: пътешественик, пътуващ с минимални средства, готов да мине през всичко, за да види света).

Така, че за хората, които предпочитат скъпите ресорти, излишният лукс и разточителството – това не е тяхното четиво! Освен това, искам да предупредя, че нямам писателска дарба и целта ми е да опиша всичко, през което преминава човек при едно пътуване и лоши и хубави моменти. Всички рискове, премеждия и състояние физическо и духовно. Ако очакванията ви са да четете само розов
разказ, оставете го навреме, защото, колкото и добре да е организирано едно пътешествие, винаги се появяват трудности и премеждия, които според мен, е много важно да опиша,за да бъда полезна на бъдещия пътешественик-в какви ситуации може да попадне по време на пътуване и да извлече полза от това четиво, как да ги избегне или как да ги преодолее! Когато подготвям дадено пътуване аз винаги търся точно такава информация.

Маршрут:

Москва – Виетнам (Ханой, залива Халонг, планините Сапа, Хуе, Дананг, Хой ан, Сайгон, делтата на река Меконг) – Камбоджа (Пном Пен, Сием Реап, храмовете Ангкор Ват)

Полетата на Виетнам

 

 

Визи:

 • виза транзит за Русия (когато сте със самолет и имате престой до 72 ч, вадите такава. Цена:30$. Тя важи за период от 10 дни. В нашия случай надхвърляхме и във Виетнам вадихме втора виза за връщане. Цена: 100$ на човек.
 • Става за 1ч виза за Виетнам- мултлипе (означава с повече от 1 влизане в държавата)-50. Най-добре да я извадите от посолство преди пътуване. Имате вариант да изискате електронна виза. Свързвате се с която и да е агенция туристическа във Виетнам и искате тази услуга. Ние решихме да не рискуваме и извадихме в Мадрид. Другият вариант ви излиза малко по-евтино.
 • Виза Камбоджа-20$-вади се на границата.

Организацията, както споменах в предишния ми дневник, започва винаги и задължително 1 година по-рано. От години бях планувала Виетнам и Камбоджа. Чаках удобен момент и оферта. (винаги следя и проучвам поне 3 дестинации и в зависимост от цените на билетите(които са най – важни) решавам кое да бъде. Излезе оферта за билети до Ханой и купих.

Оттам се започна организацията.

Най-евтин вариант, който съм намирала от Мадрид е 750$ на човек с Аерофлот (пътувала съм няколко пъти с тях и обслужването е перфектно). Имате друга възможност-да летите до Банкок, Куала Лумпур или Сингапур и оттам с Еър Азия или Джетстар до Ханой.

Това са компании за евтини билети в Азия. Всичко зависи как сте намерите дадена оферта и от къде летите. Вътре във Виетнам, за да печелите време имате възможност да летите от град на град с Джетстарт (най-евтини-около 20ўж на човек) и Виетнамаирлаинс. Ако имате повече време и решите да спестите от самолетните билети използвайте автобуси. Има туристически автобуси с легла-седалки, които са удобни, дават възможност да пътувате комфортно и да разглеждате спокойно. От северен до южен Виетнам купувате пас(мисля, че беше около 30$) и слизате в даден град, спрестявате и след няколко дни пак хващате автобуса и продължавате. Това е, разбира се, ако имате поне месец, защото разстоянията са големи. Освен този начин има влакове(не ги препоръчвам, доста по- бавни са), единствено за планините Сапа са вариант.

Със същите тези автобуси можете да преминете в Камбоджа. Има вариант и бърза лодка(около 5ч). Аз го избегнах, защото съпругът ми не понася вълните а и четох, че прехода е доста изморителен). Също можете да летите до Камбоджа, но тук билетите са само с Виетнамаирлаинс, което е най-евтиния вариант и са малко скъпички-над 150$ на човек.

Излетяхме от Мадрид с Аерофлот

през нощта в 24ч. Сутринта в 6ч., тяхно време бяхме там. Имахме на отиване престой от 12ч и разбира се решихме да разгледаме поне панорамно града. От летище Шереметиево имате вариант такси (много скъпо, четох за около 60$), маршрутка и после метро, и автобус + метро.

В Кремъл, Москва

Ние избрахме автобуса (0,50$ билета). Слизате на автогарата, където е спирката на метро-Речной вокзал. Оттам се хваща метрото до центъра или която искате част на града. Препоръчително билет за 10 пътувания-излизаше много евтино. Ние слязохме на Червения площад. Когато за пръв път отиваш в

Москва,

кое е най-важното-

Кремъл и Червения площад.

 

Имайте предвид, че Кремъл е затворен за посетители в четвъртък. Това беше нашия ден и за това го оставихме за връщането.
Разгледахме Червения площад. Стори ми се прекрасен, огромен, свързан с много спомени от детството ми(видени по тв, нали помните тези грандиозните манифестации и паради, които правеха на него), цветен,

катедралата Свети Василий

– от всички картички, която аз нарекох шоколадовата (толкова имаше вид на част от торта), гума с цялото си архитектурно изящество… С две думи-прекрасна гледка.

Василий Блажени, Москва

Решихме да направим малка екскурзия с автобус, който обикаля всички забележителности (така спестявате време и за кратко виждате много). Такава може да се купи след 10ч. от страни, на входа на площада-цена 7 на човек. Имате гид на руски и английски.

ГУМ – Червеният площад, Москва

 

Църква, Москва

Качихме се на автобуса със група и направихме 2 часова обиколка.

Москва е красива, поддържана,

зелена, цветна, очарователна…позната (познатия език, изучаван от дете, близкия начин на живот, красивите високи жени, вкусната храна, автобусите хармоника… Изобщо създаде ми илюзия, че съм у дома – бг)

Храм Христос Спасител, Москва

Всъщност е един от най-красивите градове, в които съм била. След екскурзията решихме да обиколим метрото. Повечето туристи знаят, че метрото на Москва е едно от най-красивите в света (да не кажа, че е най!) То е музей, всяка спирка е различна, декорациите, огромните полилеи, красивите картини-подземен свят на красотата.

Московското метро

Препоръчително, колкото можете повече спирки обиколете. Най- вече линията, която прави кръг. Там са най- красивите. Накрая прескочихме и до Арбат(една от най-туристическите улици. Не я пропускайте!

МГУ – Москва, Русия

Очарова ни старата улица с къщите, паметниците, магазините, бохемската атмосфера. Там има магазини за сувенири-уникати, истински шедьоври. Изумителни неща и доста скъпи. Така неусетно минаха нашите часове и трябваше да се връщаме на летището, за да летим за Виетнам. Връщането става по същия начин. След 11 вечерта, обаче, имайте предвид, че автобуси няма.

Излетяхме за Ханой

 в 7 вечерта. Цяла нощ, мисля, че беше около 9ч. полета и рано сутринта бяхме в града. От летището до града такси-10$. Бяхме толкова изморени, че решихме да не търсим друг превоз. Все пак бяха ни се събрали 24ч безсъние, ако не броим преспиването някой и друг час по самолетите.

Хотелът ни беше в центъра

Хвърлихме багажа и първото, което направихме (без да броим бързия душ) беше да хванем такси за руското посолство, за да извадим виза за връщане за Москва (имахме ескала 24ч). Такси до другия край на града-5$. За лош късмет, денят беше петък и посолството работеше до 12ч. Вече беше 1 следобед. Въпреки всичко се свързахме с помощника на консула (невероятно любезна персона) и се разбрахме да дойдем в понеделник (последния ден на престоя ни в Ханой, за да извадим визите, понеже консулът беше си заминал, иначе щяха на момента да ни ги направят). Върнахме се в центъра и решихме, преди да се приберем, да организираме целия престой във Виетнам (екскурзии, автобусни и влакови билети, които трябваше да купим на место). Препоръчвам Шинкафе-това е агенция за пътуване-от най-добрите в града. На всеки 5 метра, буквално, има офиси на агенции. Всички продават и препродават пакетите на по- големите фирми. Ние използвахме Шинкафе, защото гаранциите за тях бяха сигурни. Цените варират. Трикът е да влизате в различни места да искате цена, да се пазарите и така решавате кое е най- добре. Между другото, искам да спомена че Виетнам е от страните, в които по най-лесен начин можеш да се организираш сам. Купуваш билет и летиш-няма град, в който да няма агенции и всичко купуваш на място.

Корабче в залива Халонг, Виетнам

 

 

 

Запазихме всичко, което ни беше нужно-екскурзия до залива Халонг(18$) на човек. Това е за 1 ден, отиване и връщане и разходка с типичен виетнамски кораб от едно време. По залива.имате възможност за круиз-2,3 или 4 дни. Тук цени не мога да дам. Предполагам двойно и тройно по-скъпо. Спите на кораба и обикаляте из залива, който е огромен. Ние избрахме първият вариант, защото нямахме време и защото бяхме виждали подобен пейзаж в Тайланд. Освен това запазихме билети за влак до планините Сапа (мисля, че около120$ на човек, отиване и връщане-спално купе.) Запазихме само 2 легла в общо купе от 4 човека. Ако искате да сте сами запазвате цялото. Аз реших, че ще икономисаме двойната цена и без това са 2 нощи!

Препоръчително-вземайте меки легла и непременно климатик. Има различни класи, има и с по 6 легла във купе, което е по-евтино, но на мен ми се стори прекалено. Но всъщност всеки решава сам за себе си, кое може да спести и как да го вложи в друго. Запазихме и билети за автобус от Хуе до Хой ан и от Сайгон за Камбоджа. Тези последните ми се искаше да са самолет, защото прехода е 10ч, но накрая размислих-понеже автобуса прави ескала в Пном Пен и така щяхме да имаме време да го разгледаме.

Също от финансова гледна точка-билетите до последно не падаха от 250$ само в 1 посока. За връщане от Сием Реап за Ханой имах самолетни билети. Бях успяла да купя оферта(200$ ). Екскурзиите, които щяхме да правим в Сайгон ги оставихме за там. Всичката друга организация я предприемахме по време на пътя и по наш вариант. Всъщност, купихме 2 организирани в целия Виетнам, защото цената беше същата, ако използваш друг превоз, а и за делтата на Меконг (която беше втората екскурзия) нямаше друг начин. След организацията се прибрахме да спим, защото вече бяхме на крак към 36ч.

На следващия ден беше екскурзията ни до

залива Халонг

 Взеха ни в точния час сутринта (от хотела) 3ч. път, който мина в разглеждане на малки типични техни селца, зелено, тропикално, цветно, джунгла…

Залив Халонг, Виетнам

 

 

Гледах захласната през прозореца.

За мен Азия е голямата ми любов.

От първия път, когато стъпих там се влюбих завинаги. Всяка година се връщам задължително (но в различни страни) и се чувствам като в моя свят. Не зная как и по какви неведоми пътища този свят ми стана толкова близък. Обожавам хората, мили, усмихнати, естествени, щастливи в своята бедност (макар че това не важи за всички страни в Азия, но по голяма част), обожавам зеленото, което само в тропиците има такъв оттенък, обожавам джунглата (няма страна, в която да не сме правили преходи из нея, въпреки опасностите), обожавам битието на тези народи, обожавам първичността им, обожавам даже и храната им.

Обожавам перфектността, с която функционира този свят! Когато ти кажат, че ще те вземат в 8ч примерно и ще те върнат в 8ч-са абсолютно точни, няма неприятности, няма ядове, каквото и задръстване да има, ти си на момента, на минутата върнат оттам, от където са ти казали!

Има една погрешна представа, че Европа е центъра на света. Докато не стъпих в Азия, тази представа беше и моя. Азия е стотици години напред. От опита ми през всичките тези години и всички тези обиколки, абсолютно се прекланям през тези хора,трудолюбиви и усмихнати и не говоря за силни икономически центрове като Сингапур, Хонгконг, Шанхай, а и за бедни държави…

Стигнахме до залива и спряхме на пристанището,пълно с красивите старинни кораби, типични с големите платна. В света на киното само бях виждала подобно нещо. Качихме се на нашия и обиколката започна. Пейзажът, който се ширеше пред очите ни беше неописуем. Аз лично не мога да намеря толкова силни думи, за да го пресъздам!

Залив Халонг, Виетнам

Водата е със зелен оттенък (това се получава от хилядите островчета, които са като скали извисяващи се навсякъде). Не си спомням колко хиляди островчета има в този залив, но ясно си спомням приказния пейзаж! Заливът е под защитата на Юнеско. Пътувахме бавно между необитаемите островчета. След 1ч се появи плаващо село по средата на водата. Това са селца, които се срещат в цяла Азия. Те са лодки-къщи, които могат да се движат или да са застопорени.

Залив Халонг, Виетнам

Спряхме и слязохме в една от тях. На верандата и бяха направени няколко дупки във водата, подобно на клетка с мрежи, в които има различни видове риба.Ние трябваше да си изберем коя искаме и ни я приготвиха на кораба. Тези хора живеят от това-риболов и туризъм, бакшиши и имат най-простия начин на живот- без удобства, без тв, без течаща вода и ток. А лицата им лъчезарни и приветливи и толкова мили! Изобщо населението в цяла Азия е такова мило!

Животът в залива Халонг, Виетнам

Темата за храната, няма да я обсъждам, за да не ставам досадна за хора, които са чели предните ми дневници. Които не са, да прочетат там.

Продължихме обиколката и насладата от нея. На връщане спряхме на

един от островите, където влязохме в пещера.

Пещера в залива Халонг, Виетнам

Това е най-грандиозната пещера, в която съм била. Огромна, с различни форми, светлини, проникващи през кухините! Естествена светлина, всичко е така, както го е създала природата.

Джунгла на един остров в залива Халонг, Виетнам

 

За да стигнеш до нея, вървиш из хълма, през джунглата (всяко островче е като малка планинка с гъста растителност!) Абсолютно девствено. Колкото по малка е човешката намеса, толкова то е по-красиво. Има една легенда за залива Халонг и тя е, че дракон паднал във водата и когато размахал с опашката си се получили хилядите островчета.
Халонг означава-”падащ дракон”.

Версията на геолозите е различна. Според тях преди 123-280 милиони години, водата от дъждовете и от морето въздействала посредством ерозията по този начин и оформила така наречените-фенлин и фенгцонг. Каквато и да е причината за оформянето на залива- това една от най-красивите гледки, които съм виждала в живота си!

Залив Халонг, Виетнам

Вечерта се върнахме, взехме душ и хванахме влака за

планините Сапа

 Пътуването е през нощта. Сутринта в 6ч сте там или в 5ч има различни влакове. Влакът и купетата се оказаха уютни, чисти и удобни. Имаха леко аперитивче, четки за зъби, чай, кафе). Бяхме с двойка мочилероси(французи). Разменихме по някоя дума за поздрав и заспахме. Явно и те бяха имали тежък ден а и ни чакаше натоварена програма, така че беше важно да възстановим всичките си сили. Все пак годините си казват своето.

Когато преди 10 години тичах по пътувания по 7-8км на ден, спях по 3-4ч, обикновено заради часовата разлика , не ми се отразяваше много, но на 40 е по- трудно. За това реших всички такива страни трябва да ги видя и обиколя до 45-50. После само острови и почивки. Макар, че казвайки това, сама не си го вярвам. Не съм типа, който отива и лежи безпаметно на пясъка 10 дни. Просто ще полудея. Рядко ми се е случвало да преспя повече от 2 нощи на едно и също място по време на пътешествие. Винаги искам повече и повече да видя..

Спахме като “къпани”. Влакът се люшкаше и трополеше страшно, но с едни тампони за уши и много натрупана умора, проблемът е решен.

Сутринта пристигнахме. Ръмеше и беше хладно, нямаше влага, не приличаше на тропици, а приятно облачно. Мъгла се стелеше покрай нас. Облякохме дъждобраните и хванахме първото бусче, за да ни качи в централната зона, от където се правят всички обиколки по съседните села, оризища, хълмове.

Пейзажът беше фантастичен. Пътят се виеше по планината нагоре и пред погледа ни се разкриваха оризовите тераси (които за пръв път виждах в живота си и които по цяла Азия са една от най-пленителните гледки), джунглата, лианите, зеленината, мъглата разкъсваща се на моменти и погледа към долината..

Планината Сапа, Виетнам

Тук изживях един абсолютен екстаз! Очите ми попиваха всичката тази красота и потъвах в нея… Сърцето ми биеше ускорено (винаги ми се случва, когато откривам нещо ново, непознато за мен в пътешествие)..

Сега да разкажа малко за

хората, които обитават тези планини

 Наречени са “мои”(диви)от виетнамците и „монтагнардс“-от французите. Тези обитатели са били почти игнорирани до началото на 20 век, когато плантатори-французи открили, че богатата земя, на която живеели, е перфектна за култивиране на кафе. Когато французите влезли в контакт с тези хора, открили че са примитивни, че живеят от агрокултура и лов. И днес в 21 век, те продължават да живеят по същия начин. Има много и различни етноси. Различни села с типично за тях облекло, запазено във вековете, което носят и днес и по което се различават.

Виетнамци

Работят тежък физически труд и всичко, което изкарват го продават или заменят срещу друго на пазара. Такъв вид пазар/ бартер-стока срещу стока/ бях срещала в Андите, в покрайнините на Куско. Знаех, че на земята все още съществуват такива населения…

Виетнамци

Това са абсолютно първични хора с опростен живот, които живеят в колибки. Децата им растат в природата, отглеждат храната си и се съмнявам, че някои познават тв, интернет…

Виетнамци – планина Сапа, Виетнам

 

Нямате идея какво е да попаднеш в такова място! Преживяването е единствено и неповторимо! Сякаш машината на времето те е върнала стотици години назад… Прекрасният пейзаж и тези работливи дребни труженици, забили нос в земята, която обработват, глъчта на децата им, които когато те видят разхождайки се в селото им, те следват по петите. Изплитат ти от различни цветове кончета- гривнички и ти ги подаряват, надявайки се на бакшиш. Неописуемо е. Потапяш се напълно в този живот и просто забравяш, че някъде в света съществуват големи градове, метро, самолети…

Сапа, Виетнам

Ние наехме мотори и започнахме да обикаляме селата от различен тип етнии. (2 мотора с 1 шофьор, който служи като гид-15 долара за 1 ден). Препоръчително е да наемете 1 шофьор, за да не се загубите, защото там пътища няма. Асфалтът е малко и то в централните части. Най- добре е с мотори, за да имате свобода на действие и да влизате навсякъде. Понякога колите не могат да преминат през определени места. Тесен път, свлачища.

Колкото повече видите, толкова по-добре ще усетите бита и културата им. Хората живеят в нещо подобно на сковани бараки, вътре къщата е гола пръст, на която спят. Имат едни големи сламени кошове, които пълнят със стока, която произвеждат и отиват на пазара в центъра на Сапа да разменят стоките си. На ден минават по 10-20км с тези огромни кошове докато стигнат на пазара.

Виетнам

В самото градче има хотели и можете да отседнете за 1 -2 нощи и да правите трекинг в околностите. Ние нямахме време и се ограничихме със 1 ден. Тук за пръв път видях ориз висок колкото мен. И до сега такъв вид не съм срещала. Само в тези планини. След обиколката, следобед отидохме до Водопадът на среброто. Разположен е в средата на джунглата. Водата, която се изливаше във висините създаваше оглушителен шум и падаше на няколко части. Зашеметяващо!! Така мина деня ни. Aбсолютно задължително за всички, които отидат във Виетнам-не пропускайте Сапа!!! Сапа и залива на Халонг са най-големите съкровища тук!

Вечерта се върнахме в Лао каи(селцето от където тръгва влакът и потеглихме за Ханой. Пристигнахме към 5ч и се върнахме в хотела. Преспахме 4ч и станахме. Днес трябваше да извадим визите и

да разгледаме Ханой

Забравих да спомена, че хотелите са безумно евтини, чисти и подредени. 3 звезди, които наистина отговарят на 3 европейски – струват около 7-9$ на нощ(стаята) в целия Виетнам. Блестящо чисти чаршафи и уют! Най-скъпият, за който платихме -12$ на нощ, беше един ресорт 4 звезди! Просто не намерих друг. Иначе съм абсолютен противник на ресортите, по време на пътешествие. Смятам, че те те изолират от действителността.

Извадихме визите за точно 30 мин. Когато отидохме в посолството, имаше километрична опашка от рускоговорящи виетнамци. Веднага ни вкараха с предимство, когато разбраха, че сме българи. Удариха ни визата за секунди. Платихме и си излязохме и започнахме обиколката.

В плана ми бяха няколко храма, пагоди и по-важните архитектурни сгради на града.

Обиколихме

езерото Хоан кием

(вътре в него имаше китайски храм, до който се стига по красив извит червен мост. Храмът е съчетание на история, растителност, дървета тип мангларови, потопили клони във водата и пагодата-изумителна гледка.

 

 езерото Хоан кием, Ханой, Виетнам

Видяхме храма на литературата, по мой вкус малко беден, но с изящни градини и непретенциозен, френския квартал, катедралата Сан Хосе и изобщо панорамна обиколка. Препоръчително хващате 1 такси и му казвате къде да кара, спирайки на определени места за снимки и го използвате като туристически автобус. Това е най-евтин вариант. Мисля, че ни излезе обиколката около 10-15$.

Ханой, Виетнам

 

След като свършихме, решихме да се смесим с жителите на града – за да усетим атмосферата -моята любима част от всяко пътуване). Слязохме и започнахме да обикаляме.

Сега да разкажа малко повече за Ханой

 Той е по- старинен град, по-типичен виетнамски, почти няма модерни сгради. Всички къщи се строят до улицата. Предната им част е абсолютно тясна (защото плащат високи данъци според ширината на къщата). За това къщите са дълги, но много тесни. Приличат малко на вагони, но са на по 3-4 етажа минимум. Боядисано е само лицето на къщите в наситени цветове. Изобщо много интересна гледка, различна от всичко, което бях виждала.

Ханой, Виетнам

А сега за движението

Това беше едно от най-силните ни преживявания. Една позната казваше, че когато била там преди 15 години, всички карали колела.Сега тези колела бяха заменени с мотопеди и мотори. Милиони мотори, минаващи хаотично един през друг, но някакъв подреден хаус, в който само те знаеха как да шофират.

Трафик – Ханой, Виетнам

Абсолютно невъзможно е да пресечеш, където и да било.

Но аз си имам трик-прикрепям се към някой тамошен жител и минавам плътнозалепена за него..Това го бях чела за Азия преди години и повярвайте ми, няма друг начин. Когато светофар ги спираше и изчакваха да светне-гледаш една ” освирепяла глутница” мотористи, която ти всява страх със страховития шум от даване на газ на място. Това е в рамките на шегата, разбира се. Все бях виждала мотористи по света, но това надмина всички мои очаквания..

Трафик – Ханой, Виетнам

Както казвам винаги в разказите си за преживелици по света:AI QUE VERLO ,PARA CREERLO! (Трябва да го видиш, за да повярваш). Това е испанска поговорка. Основно градът ми хареса, както всяко непознато нещо, типично за дадена страна. Обикаляхме до късно през нощта и на другия ден имахме полет за Хуе!

Преди да свърша с Ханой, искам да отбележа какво

премеждие имахме с отиване на летището.

Рано сутринта идва таксито, което бяхме поръчали(13$, купувате го предварително от която и да е агенция, то е тип шатъл бус, но ние бяхме 2 и ни пратиха такси. Идва шофьора, взема ни и тръгва. Навън е тъмно, шосето двупосочно и аз забелязвам, че той е отнесен, започва да шари от платно в платно, като първо само леко кривваше и в продължение на 30 мин докато стигнем, започна да минава в насрещното движение. Можете да си представите ужаса, който изживях.

Габи(мъжът ми) започна да му говори, като мислехме, че е сънен и да не заспива на
волана.Обаче нищо не помагаше…Вече се бях изправила почти на нокти, защото бяхме в насрещното движение и срещу нас идваше кола! Разкрещях се, но в буквалния смисъл и той се сепна и рязко сви в шанеца, слезе и ни каза да караме. Аз вече бях бясна и точно това и направих скочих, за да се кача отпред, но Габи ме спря, слезе мирно и кротко да разреши проблема.. Успя да го поразсъни, качи го в колата и ми каза какъв е проблема-той е напушен до козирката! Просто станах камък. Вече си мислех, че детето ми е сираче! Не се смейте!
Понякога за секунди светът свършва! Поне този, които познаваме ние. От тогава, когато тръгваме за някъде винаги оставям завещание! Хахахах за по сигурно, да няма разправии кой да наследи убийствените ни ипотеки! Както и да е, напушеният шофьор с леко побутване успя да ни закара до летището, карайки буквално с 20км, защото вдигнеше ли повече се развиквах…Слязох и звучно ударих вратата, както само бесните жени могат да го правият! Но такова облекчение се разля по цялото ми тяло, че изпитах удоволствие от реакцията си. Отлетяхме за

Хуе

Полетът ни беше рано сутринта. Планът беше да изкараме деня в града, да видим възможно най-много (защото това е най -запазения град след войната и тук е концентрирано почти всичкото им културно наследство) и следобед да хванем автобус за Хой ан. Слязохме на летището с багажа и излязохме навън. Когато излезете има куп бусчета, таксита и всякакъв превоз. Препоръчително-пазарите се с някой от тях за целия ден и проблемът с багажа е решен. Не се налага да търсите къде да го оставите. Така и направихме.

Хюе, Тхуа Тхиен-Хюе, Виетнам

Пазарихме се с едно момче. Показах му маршрута и местата, които искам да видя, защото много са извън самия град и се разбрахме за 20$. Този път мъжът ми се пробва( обикновено аз върша черната работа, защото съм спец в изкуството с пазаренето). Стори ми се,че можеше да свалим още, но реших да не издребнявам. По принцип винаги свалям най-ниско и доволна ли съм от дадено нещо задължително оставям бакшиш. Но първо искам да видя какво ми се предлага, защото много лош опит съм натрупала по време на пътешествия. Има хора, които като получат добра цена и знаят, че думата си е дума (в Азия каже ли се нещо край, няма връщане назад). И после ти създават проблеми..а когато заработват малко имат стимул и всичко минава перфектно. Не винаги е така, но във всякакви ситуации съм изпадала и опита учи.

Започнахме обиколката.

Сега малко за града и историята: Хуе

е строен, както Ханой. Всички храмове, пагоди, древни стени, дворци са строени в едни от най-красивите местности, за да се съчетаят с природата. Резултатът е : хармонично съчетание на култура с природа!

Храм в Хуе, Виетнам

Първо градът е бил окупиран от Китай и за това, китайската култура е доста ясно изразена. Първата ни спирка беше

Цитаделата.

Тя е строена в посока север-юг, перпендикулярно на реката, срещу една долина, която предпазва мястото от зли духове. Тук се намира града Имериал. Много красив, типично китайски стил, доста неподдържан (което не му пречи да е фантастичен) и създаващ усещане за медитация.

Цитаделата в Хуе, Виетнам

Това е единственият град имериал, който е запазен. Вход около 4$. На вратата има гид и можете да си вземете някой. Аз лично не обичам този тип услуга, защото губя ценно време. Предварително прочитам историята, проучвам всяко място и предпочитам да го посетя сама.
След това минахме през забранения

Червения пурпурен град

 Той е тип като забранения град във Китай. От този, обаче, са останали само руини. Няма я грандиозността на пекинския.

Червеният пурпурен град в Хуе, Виетнам

 Червеният пурпурен град в Хуе, Виетнам

Продължихме извън града. Можете да направите разходка с лодка по реката. Ние се съсредоточихме върху историческото наследство. Посетихме

пагодата на Тхиен му

(вход безплатен), построена 1601 г.- тухли. Тя представлява 7 етажа, които изразяват 7-те прераждания на Буда. Абсолютно препоръчителна. Особено за хора с вкус към историята и архитектурното наследство.

пагодата на Тхиен му, Виетнам

След това посетихме няколко от гробовете на владетели, които за мен бяха най-красивото от всичко видяно до сега. Абсолютно изящни, някои кичозни (в което се състоеше очарованието им), смесица от различни стилове, съчетанието с природата около тях беше зашеметяващо. като в светилище. В обобщение ще кажа-абсолютно изящество и грандиозност, та дори в малките постройки. Понякога някой храм, независимо от размера си, може да бъде определен също като грандиозен в зависимост от чувството, което създава в душата ви. Защото както прочетох някъде наскоро: Има хора, които пътуват с телата си, но забравят да фактурират с багажа душите си! Не я забравяйте никога!

пагодата Тхиен му, Виетнам

След като свършихме обиколката, шофьорът ни остави на офиса на Шинкафе(агенцията) от където тръгваше автобуса за Хой ан. Непременно записвайте при купуване на билети-от къде тръгва автобуса, защото ако сте в даден град, може да мине да ви вземе от хотела, но в нашия случай нямахме хотел и казахме, че ще отидем в офиса. Изкарахме 1ч в обикаляне на магазинчетата и зоната наоколо.

Тук искам да отворя скоба, за това как работи виетнамецът.

Най-странното е, че са облечени (30%) в пижами през по-голяма част от денонощието. Изобщо не можах да разбера защо. Бях чела за това, но действително се изненадах, когато видях виетнамки по бархетни пижами да отиват с колелото си на пазар!!!

Габи казваше, че сигурно са дрехи, но не бяха, защото имаше и облечени с дрехи. А имаше и невероятната гледка : изящна виетнамка облечена в бял панталон и туника дълга до земята, прилепнала плътно до тялото, разцепена почти до кръста в различни цветове. По- изящно нещо не бях виждала. Перфектни малки тела, прекрасно оформен стегнат бюст, тънка талийка, като на момиче на 10 години…караща колело и черните и блестящи коси развени зад нея!! Абсолютната идилия!

Та за темата за работата…

 Влизаш в някой магазин и то тъмно, дневна светлина, но вътре неосветено, оглеждаш се и продавачът спи сгушен зад щанда. Понякога изобщо не те чува, понякога мързеливо се опитва да се надигне и ти му правиш жест да остане( аз се чувствах неудобно, че ги смущавам).
Така е през цялото време на деня, .в който и час да влезеш в магазин, те лежат, та дори да не спят.. Комунизмът на доста лоши научил! Хахаха.

Ние решихме, че те продават 1 вещ за деня на турист и живеят от припечеленото цяла седмица, защо им е нужно да стават от земята, когато влезем!! Изобщо нищо общо с китайския труженик, който е като пчеличка -жужи по 24 ч на денонощието!
Качихме се на автобуса и

потеглихме за Хой ан.

Пътят продължи 2,5ч. Гледката беше обсебваща. Зеленината ни заобикаляше отвсякъде – релакс! Габи го изкара малко по-зле. Ще обясня какво представляват тези автобуси, които се наричат “спални”. Това са едни седалки, които подобно на бизнес класата в самолетите могат да се свалят и изцяло се ляга. Обаче, когато се пусне, краката ти влизат в нещо като кутия (Габи му казваше:ковчег) и почти от средата на краката си вътре в това нещо. Аз лично нямах проблем, защото съм дребна и перфектно се вписвах в размерите, но Габи е 1,85 и това нещо го съсипваше – за да може да седне, трябваше да легне, защото краката му не влизаха, а като легнеше и влизаше в “ковчега” и оттам явно преживя някаква клаустрофобия (която не е присъща за него). Трябваше да го напръскам с вода (между другото климатика едва охлаждаше, автобусът пълен и влажност 90%, представете си). Но наистина много зле измислени автобуси. По простата причина, че са правени за размера на виетнамци, а всъщност виетнамци не пътуват, че са по-скъпи, а само чужденците.

Автобус-спалня, Виетнам

 

Относно билета, пропуснах да кажа, че струваше (3$).

Въобще Виетнам е безумно евтино място.

Скъп е билета до там, но после вътре е смайващо от цени! Чак в такава евтина дестинация в Азия не съм била, макар че не мога да кажа, че Виетнам е бедна страна изобщо!

Имат си техния типичен азиатски живот. Имат си домовете-блестящи от чистота, имат си заплата горе долу добра за Азия и живеят като в бг едно време. Всеки си има дом и никой гладен не ляга. Имат страхотна инфраструктура. Последните 10 години туризмът се е развил в небивали размери. Даже спокойно мога да кажа, че е по-туристическа страна даже от Тайланд. Хиляди туристи, европейци, но най-вече американци, канадци и всичко е организирано, всеки детайл. Просто не перфектно, а свръхперфектно!

И след отклонението, да се върна на темата.

Стигнахме в Хой ан

 (направихме само 1 спирка в Данаг за 10 мин и после продължихме. Пристигнахме вечерта. Хванахме такси и в хотела. Душ и веднага излизане в старинната част на града.

Сега малко за самия град. Хой ан е бил комерсиално пристанище от 17 век. Бил е на нивото на Малака (Малайзия, старата столица). Обаче, леко полеко западнал, защото реката се пресушила през деветнадесети век и не можело да се влиза в града. Така загубил стойността си свързана с търговия. Той е най-запазеното пристанище в Азия и е деклариран за наследство на Юнеско през 1999г. Старият град е от финала на осемнадесети век, но според археолози е доказано, че населението и комерсиалната му дейност е от втори век преди Христа.

Градчето е най-красивото историческо място с очарователни (дори с полепналият мухъл от влагата по тях ) къщички. Толкова пъстро и красиво. То е спирка за почивка за всички туристи при обиколката им през Виетнам, защото едно, че е точно по средата и друго че до него на 4 км се простират едни от най-красивите плажове и ресорти..Мен лично ме очарова.. Прекрасно е.

На плаж в Хой ан, Виетнам

 

 

Има много забележителности. Посетете

залите на асамблеите, храмът Фужиан, къщата на Пхунг Хунг, Японския мост.

Последният е направен в седемнадесети век за да свърже населението (японското и китайското), които живеели от двете страни на реката.

Японският мост в Хой ан, Виетнам

 

Генерално цялото градче е абсолютно съкровище. Нощем светят милиони лампи, малки магазинчета, търговци всякакви, оживено е по цели нощи. Там животът никога не спира.

Тук можете да си поръчате всички видове дрехи, костюми по каталог и да ви ги ушият за 24ч. Също някакви смешни цени-официална рокля по ваш каталог и техни платове-40-60$ и то да речем копие на известна марка. Всичко!
Само трябва да познавате изкуството на пазаренето и можете да излезете от това градче със куфари пълни с най-шикозните дрехи. Има и готови неща. Основно се занимават с тази дейност.

За хората, които не са били в Анкор ват, препоръчвам

руините  Му сон.

Това е свещената земя вав Виетнам. Доста малко е останало от тях, но са прекрасни. Лично ние ги пропуснахме, защото ни предстоеше Камбоджа и липсата на време. Докато обикаляхме градчето и купувахме сувенири (аз съм болна на тази тема, нося “боклучета” от цял свят, без стойност, камъчета от свещени места и трупам в дома си).
Ако някой от вас ги погледне ще каже: Боже какъв ужас, какъв кич!!..Но за мен е цялото ми богатство. В тези неща са съхранени всичките ми прекрасни изживявания по света. Когато минавам покрай стените в дома си, всяко нещо ми напомня невероятни мигове. Аз съм богата на спомени и повярвайте ми няма по-богат човек от този, който притежава такива! Всичко в този живот е нестойностно, отминаващо и безмислено. Нито вещите, нито бижута, нито скъпите коли…нищо не може да доведе душата до такъв екстаз, както по време на пътуване. Независимо дали е тежко, дали върви трудно, дали има проблеми- пътешествията са моята радост и мъка, щастие и нещастие, печал и екстаз-те са целият ми живот!!!Увлякох се…

Та, докато обикаляхме се спряхме и спазарихме 2 мотора с шофьори за другия ден. Искахме да идем до Данаг и ако ни остане време вечерта да се погмуркаме (това е втората ми страст, след пътуването. Цена-20$ за двата. Не го правете в агенция! Абсолютно в цялата страна на улиците има такива хора, с мотори, бусчета коли, които ви подвикват: транспорт. Габи искаше да кара сам (добре, че не го направи де, че градът се оказа огромен и движението като в Ханой), но те настояха да дойдат и се съгласихме.

Прибрахме се късно. Отварям

една скоба да кажа за хотела.

Аз изразих, мисля някъде по-горе мнението си за хотелите. Тук страницата, която ползвам обикновено за преспиване в интернет ми пусна само 2 варианта и избрах този, който направо ме изуми. Беше ресорт 4звезди, не отстъпващ на никой с 5 звезди, но не лукса, красивите градини и удобството ме изуми, а цената.Беше 12$ на нощ. Държа да го спомена, за да добиете представа колко евтино може да организирате едно такова пътуване и да сравните, колко скъпо го продават от
агенция.

През нощта се поглезихме в прекрасният басейн, който беше по-горещ от чаша току що сварено кафе! Абсолютно сериозна съм!
Повече от 10 мин. не можахме да седим, защото водата беше убийствено топла.

Климатът е много горещ. Най-вече в тази част от Виетнам. На другия ден, точно в уречения час, дойдоха шофьорите и

заминахме за Дананг.

Този град е голям и доста по-модерен от Ханой. Сега е най-развитото пристанище на Виетнам.

Исках да го разгледаме и най-вече да отидем в мраморните планини, които са точно преди града. Те са храмове направени на един хълм, от който вадят мрамор. Качваш се нагоре по стълби в хълма, който е със тропикална растителност. Тези планини са известни с многото пещери, в които са построени пагоди и храмове. Няма да описвам всяка подробно, просто ще обобщя, че са от най-различен тип. Има празни, има с китайски пагоди има най-различни постройки.

Пагода в Дананг, Виетнам

 

 

Прекрасни, както всяко свещено място и усещането, което създава то. От върха можете да видите града и плажовете. Растителността е доста гъста и понамалява голямата горещина. Въпреки всичко, имайте предвид, че изкачването става по 156 стъпала и вътре обикаляйки, постоянно се качвате по – нагоре. Много, много красиво място!

Пагода в Дананг, Виетнам

Обикаляхме около 2ч. След това се спуснахме от другата страна, където ни чакаха нашите шофьори и потеглихме за града.

Тук направихме панорамна обиколка, спряхме на големия им пазар. Габи изгуби 2ч в поръчки и пазарене на риболовни приспособления, мрежи (той купува от цял свят такива неща, защото неговата истинска страст е риболовът). Аз седях и се наслаждавах на лудницата, хора забързани, търговци упорити да продадат нещо, целят пъстър пазар, на който можеш да видиш всичко възможно. Според мен пазарите са една от най -автентичните места в дадена страна. Не ги пропускайте. Не е задължително да купувате каквото и да било. И така денят мина в обикаляне и разглеждане.

Сега ще се спра на това, как се почувствах като пътник на мотор в този подреден хаус! Може би си спомняте коментарите ми за Ханой и “озверелите” мотористи.сега бях част от тях. Мисля, че поне 3 бели косъма ми останаха от това обикаляне из града, когато търсехме дадено място. Шофьорите спираха и питаха и ако случайно някои ги упътеше назад, обръщахме в насрешното, прекосявахме на червено…
Просто неописуемо. Почти умрях, когато моят шофьор се пъхна напречно пред 1 зил!!! Смъртоносно! Била съм в много страни, знам че на нас ни изглежда хаос, но те си знаят как и се оправят. Обаче, когато си в кола, в това движение се чувстваш по защитен, но на мотора…Гледах замръзнала въртележките, които правехме и се чудех, кога ще мине някой през краката ми…хахаха, но честно да ви кажа и това си е преживяване. Нали адреналинът трябва да бъде вдигнат все пак!!

След като свършихме с обиколките в града, прескочихме до плажовете. Всичко е изкуствено създадено От нищо нещо създават и се строи в огромни мащаби. Скочихме във водата с намерение за плуване и повече от 30 мин. не зная дали сме стоели. Това беше най-горещата вода, в която съм се къпала по света (нямам предвид минерална)- премерихме я за информация -34 градуса, а навън 40 и влажност 90%. Перфектното съчетание да получиш инфаркт. Така че се отаказахме и се прибрахме в Хой ан, за да се радваме на китните му улички и кипящия живот…
Утре ни чакаше полет за Сайгон.

Продължението:

Спомените на една пътешественичка (2): От Сайгон във Виетнам до Анкор Ват в Камбоджа

Автор: Емилия Петкова

Снимки: авторът

Това не е първата поява на този разказ в българския интернет. По специална молба на автора не давам линк и не споменавам сайта. Благодаря за доверието! – бел.Ст.

 

Други разкази свързани с Виетнам – на картата:

Виетнам
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

15 Отговори

 1. Marina каза:

  “Това не е първата поява на този разказ в българския интернет. По специална молба на автора не давам линк и не споменавам сайта. Благодаря за доверието! – бел.Ст.”

  :))) Обяснението идеално се връзва с единствената ни кореспонденция преди доста време относно правата за публикуване и тн. Страхотно е, когато се оплакваш и мрънкаш на другите, но когато става въпрос за теб самия нещата се променят на 180 гр. :)))

  Браво! Истински джентълмен.
  Поздрави
  Марина Илиева

 2. Комитата каза:

  Аз не мога да разбера къде е драмата?
  Стойчо точно е изпълнил указанията на авторката.

 3. Marina каза:

  Няма драма. Авторката има текст , които представлява следното :
  Превода, снимките и редакцията на пътеписа са мои. Като спазва указанията, да публикува оригинала :)))), който прилагам по -долу.


  MEMORIAS DE UNA VIAJERA(spomeni na edna pateshestveni4ka) MOSKVA,VIETNAM ,CAMBODJA

  NIE: SREDNOSTATISTI4ESKO SEMEISTVO EMIGRANTI, JIVEESHTO V ISPANIA(NAD
  10 GODINI).DO PREDI KRIZATA BIX KAZALA SREDNA KLASA-SEGA SLED KATO
  TAKAVA VE4E PO4TI NE SASHTESTVUVA,NE MOGA DA OPREDELIA TO4NO.EMILIA , GABRIEL I GABRIEL GAVRILOVI
  .INTERESI:PATUVANE,GMURKANE I RIBOLOV.OBIKNOVENI XORA,KOIITO RABOTIAT
  MNOGO,PLASHTAT IPOTEKITE SI I VSI4KO KOETO SPESTIAVAT VLAGAT V
  PATESHESTVIA PO SVETA.ISKAX DA IZIASNIA TOVA,ZA DA NIAMA GRESHNI
  PREDSTAVI-ZA ” BOGATASHI,KOIITO NEZNAIAT KAKVO DA SI PRAVIAT PARITE”.

  PREDI
  DA ZAPO4NA RAZKAZA SI SASHTO ISKAM DA OTBELEJA 4E TOVA,KOETO SHTE
  PRO4ETETE PO NADOLO E EDIN VID NARA4NIK ZA PATESHESTVENIKA.TOZI,KOITO
  PATUVA V PLAN:MO4ILEROS,TROTAMUNDO…(TO4EN PREVOD E 4OVEK S
  RANICA,XODESH 4OVEK.NAZVANIETO E VAZNIKNALO PREZ 70TE GODINI VAV
  VIETNAM,KOGATO XIPITATA SA ZAPO4NALI DA XODIAT TAM.I SMISALA V KOITO SE
  POLZVA DUMATA E:PATESHESTVENIK,PATUVASHT S MINIMALNI SREDSTVA,GOTOV DA
  MINE PREZ VSI4KO za da vidi sveta).TAKA 4E,ZA XORATA,KOITO predpo4itat
  SKAPITE RESORTI,IZLISHNIAT LUKS I RAZTO4ITELSTVOTO -TOVA NE E TIAXNOTO
  4ETIVO! OSVEN TOVA ISKAM DA PREDUPREDIA,4E niamam pisatelska darba I CELTA MI E DA OPISHA vsi4ko prez koeto preminava 4ovek pri edno patuvane I LOSHI I
  XUBAVI MOMENTI.VSI4KI RISKOVE,PREMEJDIA I SASTOIANIE FIZI4ESKO I DUXOVNO.
  AKO O4AKVANIATA VI SA DA 4ETETE SAMO ROZOV
  RAZKAZ,SASHTO OSTAVETE GO NAVREME! ZASHTOTO,KOLKOTO I dobre da e
  ORGANIZIRANO EDNO PATESHESTVIE vinagi se poiaviavat TRUDNOSTI I
  PREMEJDIA,KOIITO spored men e mnogo vajno da opi6a,za da bada polezna NA BADESHTIAT PATESHESTVENIK-V KAKVI SITUACII MOJE DA POPADNE PO
  VREME NA PATUVANE I DA IZVLE4E POLZA OT TOVA 4ETIVO,KAK DA GI IZBEGNE
  ILI KAK DA GI PREODOLEE ! Kogato podgotviam dadeno patuvane az vinagi tarsia to4no takava informacia

  MARSHRUT: MOSKVA;
  VIETNAM(HANOI,ZALIVA HALONG,PLANINITE SAPA,HUE,DANANG,HOI
  AN,SAIGON,DELTATA NA REKA MEKONG) ;CAMBODJA( PHNOM PENH ,SIEM
  REAP,XRAMOVETE ANGKOR WAT)

  VIZI: VIZA TRANZIT ZA
  RUSIA(KOGATO STE SAS SAMOLET I IMATE PRESTOI DO 72 H VADITE
  TAKAVA.CENA:30ўж.TIA VAJI ZA PERIOD OT 10 DNI.V NASHIAT SLU4AI
  NADXVARLIAXME I VAV VIETNAM VADIXME VTORA VIZA ZA VRASHTANE.CENA: 100$
  NA 4OVEK.STAVA ZA 1H. VIZA ZA VIETNAM-MULTLIPE (OZNA4AVA S POVE4E OT 1
  VLIZANE V DARZAVATA)-50ўж.NAI DOBRE DA IA IZVADITE OT POSOLSTVO PREDI
  PATUVANE.IMATE VARIANT DA IZISKATE ELEKTRONNA VIZA.SVARZVATE SE S KOIATO
  I DA E AGENCIA TURISTI4ESKA VAV VIETNAM I ISKATE TAZI USLUGA.NIE
  RESHIXME DA NE RISKUVAME I I ZVADIXME V MADRID.DRUGIAT VARIANT VI IZLIZA
  MALKO PO EVTINO.VIZA CAMBODJA-20$-VADI SE NA GRANICATA.
  ORGANIZACIATA KAKTO SPOMENAX V PREDISHNIAT MI
  DNEVNIK ZAPO4VA VINAGI I ZADALJITELNO 1 GODINA PO-RANO.OT GODINI BIAX planuvala VIETNAM I KAMBODJA . 4AKAX UDOBEN MOMENT I OFERTA.(VINAGI
  SLEDIA I PROU4VAM PONE 3 DESTINACII I V ZAVISIMOST OT CENITE NA
  BILETITE(KOITO SA NAI – VAJNI) RESHAVAM KOE DA BADE.IZLEZE OFERTA ZA
  BILETI DO HANOI I KUPIX . OT TAM SE ZAPO4NA ORGANIZACIATA.NAI EVTIN
  VARIANT KOITO SAM NAMIRALA OT MADRID E 750ўж NA 4OVEK S AEROFLOT(PATUVALA
  SAM NIAKOLKO PATI S TIAX I obslujvaneto e PERFEKTNO).IMATE DRUGA
  VAZMOJNOST-DA LETITE DO BANKOG,KUALA LUMPUR ILI SINGAPUR I OT TAM S AIR
  AZIA ILI DJETSTAR DO HANOI.TOVA SA KOMPANII ZA EVTINI BILETI V
  AZIA.VSI4KO ZAVISI KAK STE NAMERITE DADENA OFERTA I OT KADE LETITE.VATRE
  VAV VIETNAM ,ZA DA PE4ELITE VREME IMATE VAZMOJNOST DA LETITE OT GRAD NA
  GRAD S DJETSTART(NAI EVTINI-OKOLO 20ўж NA 4OVEK) I VIETNAMAIRLAINS.AKO
  IMATE POVE4E VREME I RESHITE DA SPESTITE OT SAMOLETNITE BILETI
  IZPOLZVAITE AVTOBUSI.IMA TURISTI4ESKI AVTOBUSI S LEGLA-SEDALKI,KOITO SA
  UDOBNI,DAVAT VAZMOJNOST DA PATUVATE KOMFORTNO I DA RAZGLEJDATE
  SPOKOINO.OT SEVEREN DO IUJEN VIETNAM KUPUBVATE PAS(MISLIA 4E BESHE OKOLO
  30$) I SLIZATE V DADEN GRAD,PRESTOIAVATE I SLED NIAKOLKO DNI PAK
  XVASHTATE AVTOBUSA I PRODALJAVATE.TOVA E RAZBIRA SE AKO IMATE PONE
  MESEC,ZASHTOTO RAZSTOIANIATA SA golemi.OSVEN TOZI NA4IN IMA VLAKOVE(NE GI
  PREPORA4VAM ,DOSTA PO- BAVNI SA) EDINSTVENO ZA PLANINITE SAPA SA
  VARIANT.SAS SASHTITE TEZI AVTOBUSI MOJETE DA PREMINETE V CAMBODJA.IMA
  VARIANT I BARZA LODKA(OKOLO 5H).AZ GO IZBEGNAX, ZASHTOTO SAPRUGAT MI
  NE PONASIA VALNITE a i 4ETOX 4E PREXODA e dosta izmoritelen).SASHTO
  MOJETE DA LETITE DO CAMBODJA,NO TUK BILETITE SA SAMO S
  VIETNAMAIRLAINS,KOETO E NAI EVTINIAT VARIANT I SA MALKO SKAPI4KI-NAD
  150ўж NA 4OVEK.

  IZLETIAXME OT MADRID S AEROFLOT PREZ
  NOSHTA V 24H. SUTRINTA V 6AM ,TIAXNO VREME BIAXME TAM.IMAXME NA OTIVANE
  prestoi OT 12H i RAZBIRA SE RESHIXME DA RAZGLEDAME PONE PANORAMNO
  GRADA.OT LETISHTE SHEREMETIEVO IMA TE VARIANT TAXI(MNOGO SKAPO,4ETOX ZA
  OKOLO 60ўж),MARSHRUTKA I POSLE METRO, I AVTOBUS PLIUS METRO.NIE IZBRAXME
  AVTOBUSA(0,50ўж BILETA),SLIZATE NA AVTOGARATA,KADETO E SPIRKATA NA
  METRO-RE4NOI VOKZAL.OT TAM SE XVASHTA METROTO DO CENTARA ILI KOIATO
  ISKATE 4AST ZA GRADA.PREPORA4ITELNO BILET ZA 10 PATUVANIA-IZLIZASHE
  MNOGO EVTINO.NIE SLIAZOXME NA 4ERVENIAT PLOSHTAD.KOGATO ZA PRAV PAT
  OTIVASH V MOSKVA KOE E NAI VAJNOTO-KREMAL I 4ERVENIAT PLOJTAD.IMAITE V
  PREDVID,4E KREMAL E ZATVOREN ZA POSETITELI V 4ETVARTAK.TOVA BESHE
  NASHIAT DEN .I ZA TOVA GO OSTAVIXME ZA VRASHTANETO.RAZGLEDAXME 4ERVENIAT
  PLOSHTAD.STORI MI SE PREKRASEN,OGROMEN,SVARZAN S MNOGO SPOMENI OT
  DESTVOTO MI(VIDENI PO TV,NALI POMNITE TEZI GRANDIOZNITE MANIFESTACII i paradi,
  KOIITO PRAVEXA NA NEGO).CVETEN,CATEDRALATA SVETI VASILIIўҐ- OT
  VSI4KI KARTI4KI,KOIATO AZ NAREKOX SHOKOLADOVATA(TOLKOVA IMASHE VID NA
  4AST OT TORTA),GUMA S CIALOTO SI ARXITEKTURNO IZ IASHTESTVO..S DVE
  DUMI-PREKRASNA GLEDKA.RESHIXME DA NAPRAVIM MALKA EXSKURZIA S
  AVTOBUS,KOITO OBIKALIA VSI4KI ZABELEJITELNOSTI(TAKA SPESTIAVATE VREME I
  ZA KRATKO VIJDATE MNOGO).TAKAVA MOJE DA SE KUPI SLED 10AM OT STRANI ,NA
  VXODA NA PLOSHTADA-CENA 7ўж,NA 4OVEK.IMATE GID NA RUSKI I
  ANGLIISKI.KA4IXME SE NA AVTOBUSA SAS GRUPA I NAPRAVIXME 2 4ASOVA
  OBIKOLKA.MOSKVA E KRASIVA,
  ,PODARJANA,ZELENA,CVETNA,O4AROVATELNA…POZNATA( POZNATIAT EZIK,IZU4AVAN OT DETE,BLIZKIAT na4in na jivot
  ,KRASIVITE VISOKI JENI,VKUSNATA XRANA.,AVTOBUSITE
  XARMONIKA….IZOBSHTO SAZDADE MI ILIUZIA 4e sam u doma – Bg)
  VSASHTNOST E EDIN OT NAI -KRASIVITE GRADOVE V KOIITO SAM BILA.SLED
  EXSKURZIATA RESHIXME DA OBIKOLIM METROTO.POVE4ETO TURISTI ZNAIAT 4E
  METROTO NA MOSKVA E EDNO OT NAI KRASIVITE V SVETA(DA NE KAZA -4E E NAI!)
  TO E MUZEI.VSIAKA SPIRKA E RAZLI4NA,DEKORACIITE,OGROMNITE
  POLILEI,KRASIVITE KARTINI-PODZEMEN SVIAT NA
  KRASOTATA..PREPORA4ITELNIO,KOLKO TO MOJETE POVE4E SPIRKI OBIKOLETE;NAI
  VE4E LINIATA KOIATO PRAVI KRAG.TAM SA NAI- KRASIVITE.NAKRAIA PRESKO4IXME I
  DO ARBATSKAIA(EDNA OT NAI-TURISTI4ESKITE ULICI,/ne ia propuskaite/o4arova ni starata ulica s ka6tite ,pametnicite,magazinite, bohemskata atmosfera .TAM
  IMA MAGAZINI za SUVENIRI-unikati istinski shediovri.IZUMITELNI NESHTA I
  DOSTA SKAPI. TAKA NEUSETNO MINAXA NASHITE
  4ASOVE I TRIABVASHE DA SE VRASHTAME NA LETISHTETO ZA DA LETIM ZA
  VIETNAM.VRASHTANETO STAVA PO SASHTIAT NA4IN.SLED 11PM , OBA4E, IMAITE V
  PREDVID,4E AVTOBUSI NIAMA.

  ((( SNIMKI KAM TAZI 4AST NA
  STRANICA-http://www.facebook.com/notes.php?id=100000466174016&notes_tab=app_2347471856#!/editnote.php?note_id=152989178075315&draft.
  TUK IZPISVAM NOMERATA,KOITO TRIABVA DA PRIBAVITE,NIAMA ZNA4ENIE
  PODREDBATA VATRE V TEXSTA.NOMERA: 1,3,6,9,10,13,16,20,23,24. AKO SA
  MNOGO IZBERETE OT TIAX VIE.)))

  IZLETIAXME ZA HANOI V
  7PM. CIALA NOSHT,MISLIA 4E BESHE OKOLO 9H POLETA. I RANO SUTRINTA BIAXME
  V GRADA.OT LETISHTETO DO GRADA TAXI-10ўж.BIAXME TOLKOVA IZMORENI,4E
  RESHIXME DA NE TARSIM DRUG PREVOZ.VSE PAK BIAXA NI SE SABRALI 24H
  BEZSANNIE ,AKO NE BROIM PRESPIVANE&nbs p; NIAKOI I DRUG 4AS PO
  SAMOLETITE.XOTELAT NI BESHE V CENTARA.XVARLIXME BAGAZA I PARVOTO,KOETO
  NAPRAVIXME (BEZ DA BROIM BARZIAT DUSH) BESHE DA XVANEM TAXSI ZA RUSKOTO
  POSOLSTVO,ZA DA IZVADIM VIZA ZA VRASHTANE ZA MOSKVA(IMAXME ESKALA
  24H).TAXI DO DRUGIAT KRAI NA GRADA-5ўж.ZA LOSH KASMET,DENIAT BESHE PETAK I
  POSOLSTVOTO RABOTESHE DO 12H.VE4E BESHE 1PM.VAPREKI VSI4KO SE
  SVARZAXME S POMOSHTNIKA NA KONSULA( NEVEROIATNO LUBEZNA PERSONA) I SE
  RAZBRAXME DA DOIDEM V PONEDELNIK(POSLEDNIAT DEN NA PRESTOIAT NI V
  HANOI,ZA DA IZVADIM VIZITE,PONEJE KONSULAT BESHE SI ZAMINAL INA4E
  SHTIAXA NA MOMENTA DA NI GI NAPRAVIAT).VARNAXME SE V CENTARA I RESHIXME
  PREDI DA SE PRIBEREM DA ORGANIZIRAME CELIAT PRESTOI V VIETNAM
  (EXSKURZII,AVTOBISNI I VLAKOVI BILETI,KOIITO TRIABVASHE DA KUPIM NA
  MESTO).PREPORA4VAM SHINCAFE-TOVA E AGENCIA ZA PATUVANE-OT NAI DOBRITE .V
  GRADA NA VSEKI 5 METRA BUKVALNO,IMA OFISI NA AGENCII.VSI4KI PRODAVAT I
  PREPRODAV AT PAKETITE NA PO- GOLEMITE FIRMI.NIE IZPOLZVAXME
  SHINCAFE,ZASHTOTO GARANCIITE ZA TIAX BIAXA SIGURNI.CENITE VARIRAT.TRIKAT
  E DA VLIZATE V RAZLI4NI MESTA DA ISKATE CENA,DA SE PAZARITE I TAKA
  RESHAVATE KOE E NAI- DOBRE.MEJDU DRUGOTO ISKAM DA SPOMENA 4E VIETNAM E OT
  STRANITE,KOITO PO NAI- LESEN NA4IN MOJESH DA ORGANIZIRASH SAM.KUPUVASH
  BILET I LETISH-NIAMA GRAD V KOITO DA NIAMA AGENCII I VSI4KO KUPUVASH NA
  MIASTO.
  ZAPAZIXME VSI4KO,KOETO NI BESHE NUJNO-EXSKURZIA DO ZALIVA
  HALONG(18$) NA 4OVEK.TOVA E ZA 1 DEN,OTIVANE I VRASHTANE I RAZXODKA S
  KORAB TIPI4EN VIETNAMSKI OT EDNO VREME PO ZALIVA.IMATE VAZMOJNOST ZA
  KRUIZ-2 3 ILI 4 DNI.TUK CENI NE MOGA DA DAM.PREDPOLAGAM DVOINO I TROINO
  PO SKAPO.SPITE NA KORABA I OBIKALIATE IZ ZALIVA,KOITO E OGROMEN.NIE
  IZBRAXME PARVIAT VARIANT,ZASHTOTO NIAMAXME VREME I ZASHTOTO BIAXME
  VIJDALI PODOBEN PEIZAJ V TAILAND.OSVEN TOVA ZAPAZIXME BILETI ZA VLAK
  DO PLANINITE SAPA(MISLIA 4E OKOLO120$ NA 4OVEK ,OTIVANE I
  VRASHTANE-SPALNO KUPE.)ZAPAZIXME SAMO 2 LEGLA V OBSHTO KUPE OT 4
  4OVEKA.AKO ISKATE DA STE SAMI ZAPAZVATE CIALOTO.AZ RESHIX 4E STE
  IKONOMISAME DVOINATA CENA I BEZ TOVA SA 2 NOSHTI!
  PREPORA4ITELNO-VZEMAITE MEKI LEGLA I NEPREMENNO KLIMATIK.IMA RAZLI4NI
  KLASI,IMA I S PO 6 LEGLA VAV KUPE.KOETO E PO EVTINO,NO NA MEN MI SE STORI
  PREKALENO.NO VSASHTNOST VSEKI RESHAVA SAM ZA SEBE SI,KOE MOJE DA SPESTI I
  KAK DA GO VLOJI V DRUGO.ZAPAZIXME I BILETI ZA AVTOBUS OT HUE DO HOI AN I
  OT SAIGON ZA SIEM REAP(CAMBODJA).TEZI POSLEDNITE MI SE ISKASHE DA SA
  SAMOLET,ZASHTOTO PREXODA E 10H NO NAKRAIA RAZMISLIX-PONEJE AVTOBUSA PRAVI
  ESKALA V PHNOM PENH I TAKA STIAXME DA IMAME VREME DA GO
  RAZGLEDAME.SASHTO OT FINANSOVA GLEDNA TO4KA-BILETITE DO POSLEDNO NE PADAXA
  OT 250ўж SAMO V 1 POSOKA.ZA VRASHTANE OT SIEM REAP ZA HANOI IMAX
  SAMOLETNI BILETI.BIAX USPIALA DA KUPIA OFERTA(200ўж).EXSKURZIITE KOIITO
  SHTIAXME DA PRAVIM V SAIGON GI OSTAVIXME ZA TAM.VSI4KATA DRUGA
  ORGANIZACIA IA PREDPRIEMAXME PO VREME NA PATIA I PO NASH
  VARIANT.VSASHTNOST KUPIXME 2 ORGANIZIRANI V CELIAT VIETNAM,zashtoto cenata beshe sashtata,ako izpolzvash drug prevoz, a i za
  DELTATA NA MEKONG(KOIATO BESHE VTORATA EXSKURZIA) NIAMASHE DRUG
  NA4IN.SLED ORGANIZACIATA SE PRIBRAXME DA SPIM,ZASHTOTO VE4E BIAXME NA
  KRAK KAM 36H.
  NA SLEDVASHTIAT DEN BESHE EXSKURZIATA NI DO ZALIVA
  HALONG.VZEXA NI V TO4NIAT 4AS SUTRINTA(OT XOTELA) 3H PAT,KOITO MINA V
  RAZGLEZDANE,MALKI TIPI4NI TEXNI
  CELCA,ZELENO,TROPIKALNO,CVETNO,DJUNGLA…GLEDAX ZAXLASNATA PREZ
  PROZORECA.ZA MEN AZIA E GOLIAMATA MI LIUBOV.OT PARVIAT PAT,KOGATO STAPIX
  TAM SE VLIUBIX ZAVINAGI.VSIAKA GODINA SE VRASHTAM ZADALJITELNO (NO V
  RAZLI4NI STRANI) I SE 4UVSTVAM KATO V MOIAT SVIAT.NE ZNAIA KAK I PO
  KAKVI NEVEDOMI PATISHTA TOZI SVIAT MI STANA TOLKOVA BLIZAK.OBOJAVAM
  XORATA,MILI,USMIXNATI,ESTESTVENI,SHASTLIVI V SVOIATA BEDNOST(MAKAR4E
  TO VA NE VAJI ZA VSI4KI STRANI V AZIA,NO PO GOLIAMA 4AST),OBOJAVAM
  ZELENOTO,KOETO SAMO V TROPICITE IMA TAKAV OTTENAK,OBOJAVAM
  DJUNGLATA (NIAMA STRANA V KOIATO DA NE SME PRAVILI PREXODI IZ
  NEIA,VAPREKI OPASTNOSTITE),OBOJAVAM BITIETO NA TEZI NARODI,OBOJAVAM
  PARVI4NOSTTA IM,OBOJAVAM DAJE I XRANATA IM.OBOJAVAM PERFEKTNOSTTA S
  KOIATO FUNKCIONIRA TOZI SVIAT! KOGATO TI KAJAT 4E STE TE VZEMAT V 8H
  PRIMERNO I STE TE VARNAT V 8H-SA ABSOLIUTNO TOCHNI, NIAMA
  NEPRIATNOSTI,NIAMA IADOVE,KAKVOTO I ZADRASTVANE DA IMA TI SI NA MOMENTA
  ,NA MINUTATA VARNAT OT TAM OT KADETO SA TI KAZALI! IMA EDNA POGRESHNA
  PREDSTAVA 4E EVROPA E CENTARA NA SVETA.DOKATO NE STAPIX V AZIA TAZI
  PREDSTAVA BESHE I MOIA .AZIA E STOTICI GODINI NAPRED.OT OPITA MI PREZ
  VSI4KITE TEZI GODINI I VSI4KI TEZI OBIKOLKI,ABSOLIUTNO SE PREKLANIAM
  PREZ TEZI XORA,TRUDOLIUBIVI I USMIXNATI..I NE GOVORIA ZA SILNI
  IKONOMI4ESKI CENTROVE KATO SINGAPUR,HONG KONG,SHANHAI..A I ZA BED NI
  DARJAVI…
  STIGNAXME DO ZALIVA I SPRIAXME NA PRISTANISHTETO,PALNO S
  KRASIVITE STARINNI KORABI,TIPI4NI S GOLEMITE PLATNA.V SVETA NA
  KINOTO SAMO BIAX VIJDALA PODOBNO NESHTO.KA4IXME SE NA NASHIAT I
  OBIKOLKATA ZAPO4NA.PEIZAJAT ,KOITO SE SHIRESHE PRED O4ITE NI BESHE
  NEOPISUEM.AZ LI4NO NE MOGA DA NAMERIA TOLKOVA SILNI DUMI ,ZA DA GO
  PRESAZDAM! VODATA E S OTTENAK ZELEN(TOVA SE POLU4AVA OT XILIADITE
  OSTROV4ETA,KOITO SA KATO SKALI IZVISIAVASHTI SE NAVSIAKADE) NE SI
  SPOMNIAM KOLKO XILIADI OSTROV4ETA IMA V TOZI ZALIV,NO IASNO SI
  SPOMNIAM PRIKAZNIAT PEIZAJ! ZALIVAT E POD ZASHTITATA NA IUNESKO.PATUVAXME
  BAVNO MEJDU NEOBITAEMITE OSTROV4ETA.SLED 1H SE POIAVI PLAVASHTO
  SELO PO SREDATA NA VODATA.TOVA SA SELCA,KOIITO SE SRESHTAT V CIALA
  AZIA.TE SA LODKI-KASHTI,KOITO MOGAT DA SE DVIJAT. ILI KASHTI
  ZASTOPORENI.SPRIAXME I SLIAZOXME V EDNA OT TIAX.NA VERANDATA I BIAXA
  NAPRAVENI NIAKOLKO DUPKI VAV VODATA , PODOBNO NA KLETKA S MREJI
  V KOITO IMA RAZLI4NI VIDOVE RIBA.NIE TRIABVASHE DA SI IZBEREM KOIA
  ISKAME I NI IA PRIGOTVIAXA NA KORABA.TEZI XORA JIVEIAT OT TOVA.-RIBOLOV I
  TURIZAM,BAKSHISHI I IMAT NAI PROSTIAT NA4IN NA JIVOT.BEZ UDOBSTVA,BEZ
  TV..BEZ TECHASHTA VODA I TOK..A LICATA IM LA4EZARNI I PRIVETLIVI I
  TOLKOVA MILI! IZOBSHTO NASELENIETO V CIALA AZIA E TAKOVA MILO!TEMATA ZA
  XRANATA ,NIAMA DA IA OBSAZDAM,ZA DA NE STAVAM DOSADNA ZA XORA,KOITO SA
  4ELI PREDNITE MI DNEVNICI.KOITO NE SA DA PRO4ETAT TAM.
  PRODALJIXME
  OBIKOLKATA I NASLADATA OT NEIA.NA VRASHTANE SPRIAXME V EDIN OT
  OSTROVITE,KADETO VLIAZOXME V PESHTERA.TOVA E NAI GRANDIOZNATA PESHTERA V
  KOIATO SAM BILA,OGROMNA,RAZLI4NI FORMI,SVETLINI PRONIKVASHTI PREZ
  KUXINITE! ESTESTVENA SVETLINA,VSI4KO E TAKA KAKTO GO E SAZDALA
  PRIRODATA.ZA DA STIGNESH DO NEIA VARVISH IZ XALMA ,PREZ DJUNGLATA(VSIAKO
  OSTROV4E E KATO MALKA PLANINKA S GASTA RASTITELNOST! ABSOLIUTNO
  DEVSTVENO..KOLKOTO PO MALKA E&nb sp; 4OVESHKATA NAMESA ,TOLKOVA TO E PO
  KRASIVO.IMA EDNA LEGENDA ZA ZALIVA HALONG I TIA E 4E DRAKON PADNAL VAV
  VODATA I KOGATO RAZMAXAL S OPASHKATA SI SE POLU4ILI XILIADITE
  OSTROV4ETA.HALONG OZNA4AVA-PADASHT DRAKON.VERSIATA NA GEOLOZITE E
  RAZLI4NA.SPORED TIAX PREDI 123-280 MILIONI GODINI VODATA OT DAJDOVETE I
  OT MORETO VAZDEISTVALI POSREDSTVOM EROZIATA PO TOZI NA4IN I OFORMILI
  TAKA NARE4ENITE-FENLIN I FENGCONG.KAKVATO I DA E PRI4INATA ZA
  OFORMIANETO NA ZALIVA-TOVA EDINA OT NAI KRASIVITE GLEDKI ,KOITO SAM
  VIJDALA V JIVOTA SI!

  (((SNIMKI
  http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=19996&id=100000466174016&page=2,NOMERA:31,44,43,48,47,50,51,54,57,58)))

  VE4ERTA
  SE VARNAXME ,VZEXME DUSH I XVANAXME VLAKA ZA PLANINITE SAPA.PATUVANETO E
  PREZ NOSHTA.SUTRINTA V 6H STE TAM.ILI V 5H IMA RAZLI4NI VLAKOVE.VLAKAT I
  KUPETATA SE OKAZAXA UIUTNI,4ISTI I UDOBNI.IMAXA LEKO APERITIV4E,4ETKI
  ZA ZABI,4AI,KAFE).BIAX ME S DVOIKA MO4ILEROSI(FRANCUZI).RAZMENIXME PO
  NIAKOIA DUMA ZA POZDRAV I ZASPAXME V 8H PM.IAVNO I TE BIAXA IMALI TEJAK
  DEN.I NI 4AKASHE NATOVARENA PROGRAMA,TAKA 4E beshe vajno DA
  VAZSTANOVIM VSI4KITE SI SILI.VSE PAK GODINITE SI KAZVAT SVOETO.KOGATO PREDI 10 GODINI
  TI4AX PO PATUVANIA PO 7-8KM NA DEN,SPIAX PO 3-4 H OBIKNOVENO ZARADI
  chasovata razlika ,NE MI SE OTRAZIAVASHE MNOGO.NO NA 40 E PO- TRUDNO.ZA TOVA RESHIX
  VSI4KI TAKIVA STRANI TRIABVA DA GI VIDIA I OBIKOLIA DO 45-50.I POSLE
  SAMO OSTROVI I PO4IVKI.MAKAR 4E KAZVAIKI TOVA,SAMA NE SI GO VIARVAM.NE
  SAM TIPA ,KOITO OTIVA I LEJI BEZPAMETNO NA PIASAKA 10 DNI.PROSTO SHTE
  POLUDEIA.RIADKO MI SE E SLU4VALO DA PRESPIA POVE4E OT 2 NOSHTI NA 1 I
  SASHTO MIASTO PO VREME NA PATESHESTVIE.VINAGI ISKAM POVE4E I POVE4E DA
  VIDIA..
  SPAXME KATO “KAPANI”,VLAKAT SE LIUSHKASHE I tropoleshe
  STRASHNO,NO S EDNI TAMPONI ZA USHI I MNOGO NATRUPANA UMORA,PROBLEMAT E
  RESHEN.SUTRINTA PRIS TIGNAXME .RAMESHE I BESHE XLADNO,NIAMASHE VLAGA,NE
  PRILI4ASHE NA TROPICI.PRIATNO OBLA4NO ,MAGLA SE steleshe POKRAI
  NAS.OBLIAKOXME DAJDOBRANITE I XVANAXME PARVOTO BUS4E ZA DA NI KA4I V
  CENTRALNATA ZONA-OT KADETO SE PRAVIAT VSI4KI OBIKOLKI PO SASEDNITE
  SELA,ORIZISHTA,XALMOVE..PEIZAJAT BESHE FANTASTI4EN.PATIAT SE VIESHE PO
  PLANINATA NAGORE I PRED POGLEDA NI SE RAZKRIVAXA ORIZOVITE TERASI(KOITO
  ZA PRAV PAT VIJDAX V JIVOTA SI I KOIITO PO CIALA AZIA SA EDNA OT NAI
  plenitelnite GLEDKI),DJUNGLATA,LIANITE,ZELENINATA,MAGLATA RAZKASVASHTA
  SE NA MOMENTI I POGLEDA KAM DOLINATA..TUK IZJIVIAX EDIN ABSOLIUTEN
  EXSTAZ! O4ITE MI POPIVAXA VSI4KATATA TAZI KRASOTA I POTAVAX V
  NEIA…SARCETO MI BIESHE USKORENO(VINAGI MI SE SLU4VA,KOGATO OTKRIVAM
  NESHTO NOVO NEPOZNATO ZA MEN V PATESHESTVIE)..SEGA DA RAZKAZA MALKO ZA
  XORATA,KOIITO OBITAVAT TEZI PLANINI.NARE4ENI SA “MOI”(DIVI)OT VIENAMCITE
  I ” MONTAGNARDS”-OT FRANCUZITE.TEZI OBITATELI SA BILI PO4TI IGNORIRANI
  DO NA4ALOTO NA 20VEK,KOGATO PLANTATORI-FRANCUZI OTKRILI 4E BOGATATA
  ZEMIA NA KOIATO JIVEELI E PERFEKTNA ZA KULTIVIRANE NA KAFE.KOGATO
  FRANCUZITE VLEZLI V KONTAKT S TEZI ETNI
  OTKRILI 4E SA PRIMITIVNI,4E JIVEIAT OT AGROKULTURA I LOV .I DNES V 21
  VEK,TE PRODALJAVAT DA JIVEIAT PO SASHTIAT NA4IN.IMA MNOGO I RAZLI4NI
  ETNII.RAZLI4NI SELA S TIPI4NO za tiah OBLEKLO, ZAPAZENO
  VAV VEKOVETE, koeto nosiat i dnes i PO KOETO SE RAZLI4AVAT.RABOTIAT TEJAK FIZI4ESKI TRUD I
  VSI4KO KOETO IZKARVAT GO PRODAVAT ILI ZAMENIAT SRESHTU DRUGO NA
  PAZARA.TAKAV VID PAZAR/ barter-stoka sreshtu stoka/ BIAX SRESHTALA V ANDITE,V POKRAININITE NA
  CUZCO.ZNAEX 4E NA ZEMIATA VSE OSHTE SASHTESTVUVAT TAKIVA NASELENIA..TOVA
  SA ABSOLIUTNO PARVI4NI XORA S OPROSTEN JIVOT,KOIITO JIVEIAT V
  KOLIBKI,DECATA IM RASTAT V PRIRODATA,OTGLEJDAT XRANATA SI I SE SAMNIAVAM
  4E NIAKOI POZNAVAT TV ,INTERNET…NIAMATE IDEA KAKVO E DA POPADNESH V
  TAK OVA MIASTO! PREJIVIAVANETO E EDINSTVENO I NEPOVTORIMO! SIAKASH
  MASHINATA NA VREMETO TE E VARNALA STOTICI GODINI NAZAD..PREKRASNIAT
  PEIZAJ I TEZI RABOTLIVI DREBNI TRUJENICI,ZABILI NOS V ZEMIATA,KOIATO
  OBRABOTVAT,GLA4TA NA DECATA IM,KOITO KOGATO TE VIDIAT RAZHOJDAIKI SE V
  SELOTO IM TE SLEDVAT PO PETITE.IZPLITAT TI OT RAZLI4NI CVETOVE KON4ETA
  GRIVNI4KI I TI GI PODARIAVAT,NADIAVAIKI SE NA
  BAKSHISH.NEOPISUEMO.POTAPIASH SE NAPALNO V TOZI JIVOT I PROSTO
  ZABRAVIASH 4E NIAKADE V SVETA SASHTESTVUVAT GOLEMI
  GRADOVE,METRO,SAMOLETI…
  NIE NAEXME MOTORII ZAPO4NAXME DA
  OBIKALIAME SELATA OT RAZLI4EN TIP ETNII.(2 MOTORA S 1 SHOFIOR,KOITO
  SLUJI KATO GID-15 DOLARA ZA 1 DEN).PREPORA4ITELNO E DA NAEMETE 1
  SHOFIOR,ZA DA NE SE ZAGUBITE,ZASHTOTO TAM PATISHTA NIAMA.ASFALTA E MALKO
  I TO V CENTRALNITE 4ASTI .NAI- DOBRE E S MOTORI,ZA DA IMATE SVOBODA NA
  DEISTVIE I DA VLIZATE NAVSIAKADE.PONIAKOGA KOLITE NE MOGAT DA PREMINAT
  PREZ OPREDELENI MESTA .TESEN PAT,SVLA4ISHTA..NIE VIDIAXME SELATA.TA
  PHIN,BAN HO(TE SA NAI- BEDNOTO NASELENIE V SAPA),NAM SANG…KOLKOTO
  POVE4E VIDITE TOLKOVA PO- DOBRE shte usetite bita i kulturata im.XORATA JIVEIAT V NESHTO PODOBNO NA BARAKI
  SKOVANI,VATRE KASHTATA E GOLA PRAST,NA KOIATO SPIAT.IMAT EDNI GOLEMI
  SLAMENI KOSHOVE,KOIITO PALNIAT SAS STOKA ,KOIATO PROIZVEJDAT I OTIVAT NA
  PAZARA V CENTARA NA SAPA DA RAZMENIAT STOKITE SI.NA DEN MINAVAT PO
  10-20KM S TEZI OGROMNI KOSHOVE DOKATO STIGNAT NA PAZARA .V SAMOTO GRAD4E
  IMA XOTELI I MOJETE DA OTSEDNETE ZA 1 -2 NOSHTI I DA PRAVITE TREKING V
  OKOLNOSTITE.NIE NIAMAXME VREME I SE OGRANI4IXME SAS 1 DEN.TUK ZA PRAV
  PAT VIDIAX ORIZ VISOK KOLKOTO MEN.I DO SEGA TAKAV VID NE SAM
  SRESHTALA.SAMO V TEZI PLANINI.SLED OBIKOLKATA SLEDOBED OTIDOXME DO
  VODOPADAT NA SREBROTO.RAZPOLOJEN V SREDATA NA DJUNGLATA,VODATA,KOIATO SE
  IZLIVASHE VAV VISINITE SAZDAVASHE OGLUSHITELEN SHUM I PADASHE NA
  NIAKOLKO 4ASTI. zashemetiavashto!! TAKA MINA DENIAT NI.ABSOLIUTNO
  ZADALJITELNO ZA VSI4KI,KOITO OTIDAT VAV VIETNAM-NE PROPUSKAITE SAPA!!
  TOVA I ZALIVA NA HALONG SA NAI -GOLEMITE SAKROVISHTA TUK!VE4ERTA SE
  VARNAXME V LAO CAI(CELCETO OT KADETO TRAGVA VLAKAT I POTEGLIXME ZA
  XANOI.

  (((SNIMKI
  :http://www.facebook.com/#!/album.php?aid=19996&id=100000466174016&page=3
  NOMERA:60,168,171,175,176,177,178,181,184,185,186,194,197,))))

  PRISTIGNAXME
  KAM 5H I SE VARNAXME V XOTTELA.PRESPAXME 4H I STANAXME DNES TRIABVASHE
  DA IZVADIM VIZITE I DA RAZGLEDAME HANOI.ZABRAVIX DA SPOMENA,4E XOTELITE
  SA BEZUMNO EVTINI,4ISTI I PODREDENI.3 ZVEZDI,KOITO NAISTINA OTGOVARIA NA
  3 EVROPEISKI-STRUVAT OKOLO 7-9$ NA NOST(STAIATA) V CELIAT
  VIETNAM.BLESTIASHTO 4ISTI 4ARSHAFI I UIUT! NAI -SKAPIAT ,KOITO PLATIXME -12$
  NA NOSHT BESHE EDIN RESORT 4 ZVEZDI! PROSTO NE NAMERIX DRUG.INA4E SAM
  ABSOLIUTEN PROTIVNIK NA RESORTITE,PO V REME NA PATESHESTVIE.SMIATAM, 4E TE
  TE IZOLIRAT OT DEISTVITELNOSTTA.
  IZVADIXME VIZITE ZA TO4NO
  30MIN.KOGATO OTIDOXME V POSOLSTVOTO IMASHE KILOMETRI4NA OPASHKA OT
  RUSKOGOVORIASHTI VIETNAMCI.VEDNAGA NI VKARAXA S PREDIMSTVO,KOGATO
  RAZBRAXA 4E SME BALGARI.UDARIXA NI VIZATA ZA SEKUNDI.PLATIXME I SI
  IZLIAZOXME.I ZAPO4NAXME OBIKOLKA.V PLANA MI BIAXA NIAKOLKO
  XRAMA,PAGODI,I PO VAJNITE ARXITEKTURNI SGRADI NA
  GRADA.OBIKOLIXME,EZEROTO HOAN KIEM(VATRE V NEGO IMASHE KITAISKI XRAM ,DO
  KOITO SE STIGA PO KRASIV IZVIT 4ERVEN MOST.XRAMA E SA4ETANIE NA istoria, rastitelnost,
  DARVETA TIP MANGLAROVI,POTOPILI KLONI VAV VODATA I PAGODATA-IZUMITELNA GLEDKA . VIDIAXME XRAMA NA LITERATURATA,PO MOI VKUS MALKO
  beden, NO S IZIASHTNI GRADINI I NEPRETENCIOZEN,FRENSKIAT
  KVARTAL,CATEDRALATA SAN JOSE,PLOSHTAD DE BA DINH….I IZOBSHTO PANORAMNA
  OBIKOLKA.PREPORA4ITELNO XVASHTATE 1 TAXSI I MU KAZVATE KADE DA
  KARA,SPIRAIKI NA OPREDELENI MESTA ZA SNIMKI I GO IZPOLZVATE TIP:AVTOBUS
  TURISTI4ESKI.TOVA E NAI- EVTIN VARIANT.MISLIA 4E NI IZLEZE OBIKOLKATA
  OKOLO 10-15ўж.SLED KATO SVARSHIXME RESHIXME DA SE SMESIM S
  JITELITE na grada – za da usetim atmosferata -MOIATA LIUBIMA 4AST OT VSIAKO PATUVANE).SLIAZOXME I ZAPO4NAXME
  DA OBIKALIAME.SEGA DA RAZKAZA MALKO POVE4E ZA HANOI.TOI E PO STARINEN
  GRAD,PO TIPI4EN VIETNAMSKI,PO4TI NIAMA MODERNI SGRADI.VSI4KI KASHTI SE
  STROIAT DO ULICATA.PREDNATA IM 4AST E ABSOLIUTNO TIASNA(zashtoto PLASHTAT
  VISOKI danaci spored SHIRINATA NA KASHTATA) .ZA TOVA KASHTITE SA
  DALGI,NO MNOGO TESNI.PRILI4AT MALKO NA VAGONI,NO SA NA PO 3-4 ETAZA
  MINI MUM.BOIADISANI SA SAMO LICETO NA KASHTITE V NASITENI
  CVETOVE.IZOBSHTO MNOGO INTERESNA GLEDKA,RAZLI4NA OT VSI4KO,KOETO BIAX
  VIJDALA.A SEGA ZA DVIJENIETO.TOVA BESHE EDNO OT NAI-SILNITE NI
  PREJIVIAVANIA.EDNA POZNATA KAZVASHE 4E KOGATO BILA TAM PREDI 15 GODINI
  VSI4KI KARALI KOLELA.SEGA TEZI KOLELA BIAXA zameneni s motopedi i MOTORI.MILIONI
  MOTORI.MINAVASHTI XAOTI4NO EDIN PREZ DRUG,NO NIAKAKAV PODREDEN XAUS,V
  KOITO SAMO TE ZNAEXA KAK DA SHOFIRAT.ABSOLIUTNO NEVAZMOJNO E DA
  PRESE4ESH KADETO I DA BILO.NO AZ SI IMAM TRIK-PRIKREPIAM SE KAM NIAKOI
  TAMOSHEN JITEL I MINAVAM PLATNO ZALEPENA ZA NEGO..TOVA GO BIAX 4ELA ZA
  AZIA PREDI GODINI I POVIARVATE MI ,NIAMA DRUG NA4IN.KOGATO SFETOFAR GI
  SPIRASHE I IZ4AKVAXA DA SVETNE-GLEDASH EDNA” OSVIREPIALA GLUTNICA”
  MOTORISTI,KOIATO TI VSIAVA STRAX sas strahovitia shum ot davane gaz na miasto.TOVA E V
  RAMKITE NA SHEGATA,RAZBIRA SE.VSE BIAX VIJDALA MOTOTIRISTI PO SVETA NO
  TOVA NADMINA VSI4KI M OI O4AKVANIA..KAKTO KAZVAM VINAGI V RAZKAZITE SI ZA
  PREJIVELICI PO SVETA:AI QUE VERLO ,PARA CREERLO!(TRIABVA DA GO VIDISH
  ZA DA POVIARVASH).TOVA E ISPANSKA POGOVORKA.OSNOVNO GRADA MI
  XARESA,KAKTO VSIAKO NEPOZNATO NESHTO,TIPI4NO ZA DADENA
  STRANA.OBIKALIAXME DO KASNO PREZ NOSHTA I NA DRUGIAT DEN IMAXME POLET ZA
  HUE! PREDI DA SVARSHA S HANOI ISKAM DA OTBELEJA KAKVO PREMEJDIE IMAXME S
  OTIVANE NA LETISHTETO.RANO SUTRINTA IDVA TAXITO,KOETO BIAXME
  PORA4ALI(13$,KUPUVATE GO PREDVARITELNO OT KOIATO I DA E AGENCIA,TO E TIP
  SHATAL BUS,NO NIE BIAXME 2 I NI PRATIXA TAXI.IDVA SHOFIORA,VZEMA NI I
  TRAGVA.NAVAN E TAMNO SHOSETO DVUPOSO4NO I AZ ZABELIAZVAM 4E TOI E
  OTNESEN,ZAPO4VA DA SHARI OT PLATNO V PLATNO,KATO PARVO SAMO LEKO
  KRIVVASHE I V PRODALJENIE NA 30 MIN DOKATO STIGNEM,ZAPO4NA DA MINAVA V
  NASRESHTNOTO DVIJENIE.MOJETE DA SI PREDSTAVITE UJASA,KOITO IZJIVIAX.GABI(MAZAT MI)
  ZAPO4NA DA MU GOVORI,KATO MISLEXME 4E E SANEN I DA NE ZASPIVA NA
  VOLANA.OBA4E NISHTO NE POMAGASHE…VE4E SE BIAX IZPRAVILA PO4TI NA
  NOKTI,ZASHTOTO BIAXME V NASRESHTNOTO DVIJENIE I SRESHTU NAS IDVASHE
  KOLA! RAZKRESHTIAX SE NO V BUKVALNIAT SMISAL I TOI SE SEPNA I RIAZKO SVI
  V SHANECA , SLEZE I NI KAZA DA KARAME.AZ VE4E BIAX BIASNA I TO4NO TOVA I
  NAPRAVIX SKO4IX, ZA DA SE KA4A OTPRED,NO GABI ME SPRIA, SLEZE MIRNO I
  KROTKO DA RAZRESHI PROBLEMA..USPIA DA GO PORAZSANI,KA4I GO V KOLATA I MI
  KAZA kakav e problema-TOI E NAPUSHEN DO KOZIRKATA ! PROSTO STANAX KAMAK.VE4E SI MISLEX
  4E DETETO MI E SIRA4E! NE SE SMEITE! PONIAKOGA ZA SEKUNDI SVETAT
  SVARSHVA! PONE TOZI,KOITO POZNAVAME NIE.OT TOGAVA KOGATO TRAGVAME ZA
  NIAKADE VINAGI OSTAVIAM ZAVESHTANIE! XAXAXA ZA PO SIGURNO,DA NIAMA
  RAZPRAVII KOI DA NASLEDI UBIISTVENITE NI IPOTEKI! KAKTO I DA E
  ,NAPUSHENIAT SHOFIOR S LEKO POBUTVANE USPIA DA NI ZAKARA DO
  LETISHTETO,KARAIKI BUKVALNO S 20KM.ZASHTOTO VDIGNESHE LI POVE4E SE
  RAZVIKVAX…SLIAZOX I ZVU4NO U DARIX VRATATA,KAKTO SAMO BESNITE JENI
  MOGAT DA GO PRAVIAT! NO TAKOVA oblekchenie SE RAZLIA PO CIALOTO MI
  TIALO,4E izpitah udovolstvie ot reakciata si.OTLETIAXME ZA HUE.

  (((SNIMKI

  http://www.facebook.com/album.php?aid=19996&id=100000466174016&page=9#!/album.php?aid=19997&id=100000466174016
  NOMERA:1,3,7,8,11,13,14,16,18,21

  POLETA NI BESHE RANO SUTRINTA.PLANAT BESHE DA IZKARAME DENIAT V
  GRADA,DA VIDIM VAZMOJNO NAI -MNOGO(ZASHTOTO TOVA E NAI -ZAPAZENIAT GRAD
  SLED VOINATA I TUK E CONCENTRIRANO PO4TI VSI4KOTO IM KULTURNO
  NASLEDSTVO) I SLEDOBED DA XVANEM AVTOBUS ZA HOI AN.SLIAZOXME NA
  LETISHTETO S BAGAZA I IZLIAZOXME NAVAN.KOGATO IZLEZETE IMA KUP
  BUS4ETA,TAXSITA I VSIAKAV PREVOZ.PREPORA4ITELNO-PAZARITE SE S NIAKOI OT
  TIAX ZA CELIAT DEN I PROBLEMA S BAGAJA E RESHEN .NE SE NALAGA DA
  TARSITE KADE DA GO OSTAVITE.TAKA I NAPRAVIXME.PAZARXME SE S EDNO
  MOM4E.POKAZAX MU MARSHRUTA I MESTATA,KOITO ISKAM DA VIDIA,ZASHTOTO
  MNOGO SA IZVAN SAMIAT GRAD I SE RAZBRAXME ZA 20$.TOZI PAT MAJAT MI SE
  PROBVA(OBIKNOVENO AZ VARSHA 4ERNATA RABOTA,ZASHTOTO SAM SPEC V
  IZKUSTVOTO S PAZARENETO).STORI MI SE 4E MOJESHE DA SVALIM OSHTE.NO
  RESHIX DA NE IZDREBNIAVAM.PO PRINCIP VINAGI SVALIAM NAI -NISKO I DOVOLNA
  LI SAM OT DADENO NESHTO ZADALJITELNBO OSTAVIAM BAKSHISH.NO PARVO ISKAM
  DA VIDIA KAKVO MI SE PREDLAGA.ZASHTOTO MNOGO LOSH OPIT SAM NATRUPALA PO
  VREME NA PATESHESTVIA.IMA XORA,KOITO KATO POLU4AT DOBRA CENA I ZNAIAT 4E
  DUMATA SI E DUMA(V AZIA KAJE LI SE NESHTO KRAI,NIAMA VRASHTANE NAZAD).I
  POSLE TI SAZDAVAT PROBLEMI..A KOGATO ZARABOTVAT MALKO IMAT STIMUL I
  VSI4KO MINAVA PERFEKTNO.NE VINAGI E TAKA,NO VAV VSIAKAVI SITUACII SAM
  IZPADALA I OPITA U4I.
  ZAPO4NAXME OBIKOLKATA.SEGA MALKO ZA GRADA I
  ISTORIATA :HUE E STROEN,KAKTO HANOI .VSI4KI XRAMOVE,PAGODI,DREVNI STENI
  ,DVORCI SA STROENI V EDNI OT NAI -KRASIVITE MESTNOSTI,ZA DA SE SA4ETAIAT
  S PRIRODATA.REZULTATA E :XARMONI4NO SA4ETANIE NA KULTURA S
  PRIRODA!PARVO GRADA E BIL OKUPIRAN OT KITAI I ZA TOVA ,KITAISKATA
  KULTURA E DOSTA IASNO IZRAZENA.PARVATA NI SPIRKA BESHE CITADELATA.TIA E
  STROENA :POSOKA SEVER-IUG,PERPENDIKULIARNO NA REKATA SRESHTU EDNA
  COLINA,KOIATO PREDPAZVA MIASTOTO OT ZLI DUJOVE.TUK SE NAMIRA GRADA
  IMERIAL.MNOGO KRASIV,TIPI4NO KITAISKI STIL,DOSTA NEPOTDARJAN(KOETO NE MU
  PRE4I DA E FANTASTI4EN) I SAZDAVASHT USESHTANE ZA MEDITACIA.TOVA E
  EDINSTVENIAT GRAD IMERIAL KOITO E ZAPAZEN.VXOD OKOLO 4$.NA VRATATA IMA
  GID I MOJETE DA SI VZEMETE NIAKOI.AZ LI4NO NE OBI4AM TOZI TIP
  USLUGA.ZASHTOTO GUBIA CENNO VREME.PREDVARITELNO PRO4ITAM ISTORIATA
  PROU4VAM VSIAKO MIASTO I PREDPO4ITAM DA GO POSETIA SAMA.SLED TOVA
  MINAXME PREZ 4ERVENIAT PURPUREN GRAD,ZABRANEN.TOI E TIP KATO ZABRANENIAT
  GRAD VAV KITAI.OT TOZI OBA4E SA OSTANALI SAMO RUINI.NIAMA
  GRANDIOZNOSTTA NA PEKINSKIAT.PRODALJIXME IZVAN GRADA.MOJETE DA
  NAPRAVITE RAZXODKA S LODKA PO REKATA NA PARMIUMA.NIE SE SASREDOTI4XME
  VARXU ISTORI4ESKOTO NASLEDSTVO.POSETIXME-PAGODATA NA THIEN MU(VXOD
  BEZPLATEN),POSTROENA 1601GOD- TUXLI.TIA PREDSTAVLIAVA 7 ETAZA ,KOITO
  IZRAZIAVAT 7TE PRERAJDANIA NA BUDA.ABSOLIUTNO PREPORA4ITELNA.OSOBENNO ZA
  XORA S VKUS KAM ISTORIATA I ARAXITEKTURNOTO NASLEDSTVO.SLED TOVA
  POSETIXME NIAKOLK O OT GROBOVETE NA VLADETELI,KOITO ZA MEN BIAXA NAI
  KRASIVOTO OT VSI4KO VIDIANO DO SEGA.ABSOLIUTNO IZIASHTNI,NIAKOI
  KI4OZNI(V KOETO SE SASTOESHE O4AROVANIETO IM),SMESICA OT RAZLI4NI
  STILOVE,SA4ETANIETO S PRIRODATA OKOLO TIAX BESHE ZASHEMETIAVASHTO.KATO V
  SVETILISHTE.PREPORA4VAM DA VIDITE:TUMBA DE TU DUC,DE KHAI DINH,DE MINH
  MANG.IMA OSHTE NO TEZI SA NAI -KRASIVITE I ZAPAZENI.ZAVISI OT VKUSA NA
  VSEKI 4OVEK.AZ OBIKNOVENO PREDI PATESHETVIE NABELIAZVAM VSIAKA
  STAPKA,4ETA I RAZGLEZDAM SNIMKI I VIDEO NA DADEN OBEKT,ZA DA PRECENIA KOI DA VKLUCHA V MARSHRUTA.ZASHTOTO NE E VAZMOJNO DA VIDITE VSI4KO-IZBIRATE NAI VAJNOTO.V OBOBSHTENIE SHTE KAJA-ABSOLITNO
  IZIASHTESTVO I GRANDIZNOST ,TA DORI V MALKITE POSTROIKI.PONIAKOGA NIAKOI
  XRAM NEZAVISIMO OT RAZMERA SI-MOJE DA BADE OPREDELEN SASHTO KATO
  GRANDIOZEN V ZAVISIMOST OT 4UVSTVOTO,KOETO SAZDAVA V DUSHATA VI.ZASHTOTO
  KAKTO PRO4ETOX NIAKADE NASKORO:IMA XORA ,KOIITO PATUVAT S TELATA SI,NO
  ZABRAVIA T DA FAKTURIRAT S BAGAZA-DUSHITE SI!NE IA ZABRAVIATE
  NIKOGA!SLED KATO SVARSHIXMNE OBIKOLKATA SHOFIORA NI OSTAVI NA OFISA NA
  SHIN CAFE(AGENCIATA) OT KADETO TRAGVASHE AVTOBUSAT ZA HOI AN.NEPREMENNO
  ZAPISVAITE PRI KUPUVANE NA BILETI-OT KADE TRAGVA AVTOBUSA.ZASHTOTO AKO
  STE V DADEN GRAD,MOJE DA MINE DA VI VZEME OT XOTELA.NO V NASHIAT SLU4AI
  NIAMAXME XOTEL I KAZAXME 4E SHTE OTIDEM V OFISA.IZKARAXME 1H V
  OBIKALIANE NA MAGAZIN4ETATA I ZONATA NAOKOLO.TUK ISKAM DA OTVORIA
  SKOBA,ZA TOVA KAK RABOTI VIETNAMECA.NAI STRANNOTO E 4E SA OBLE4ENI (30%)
  V PIJAMI.PREZ PO -GOLIAMA 4AST OT DENONOSHTIETO.IZOBSHTO NE MOJAX DA
  RAZBERA,ZASHTO.BIAX 4ELA ZA TOVA,NO DEISTVITELNO SE IZNENADAX KOGATO
  VIDIAX VIETNAMKI PO BARXETNI PIJAMI DA OTIVAT S KOLELOTO SI NA PAZAR!!!
  GABI KAZVASHE SIGURNO SA DREXI,NO NE BIAXA.ZASHTOTO IMASHE I OBLE4ENI S
  DREXI.A IMASHE I NEVEROIATNATA GLEDKA : IZIASHTNA VIETNAMKA OBLE4ENA V
  BIAL PANTALON I TUNIKA DALGA DO ZEMIA TA,PRILEPNALA PLATNO DO
  TIALOTO,RAZCEPENA PO4TI DO KRASTA V RAZLICHNI CVETOVE.PO- IZIASHTNO NESHTO NE
  BIAX VIJDALA.PERFEKTNI MALKI TELA,PREKRASNO OFORMEN STEGNAT BIUST,TANKA
  TALIIKA,KATO NA MOMI4E NA 10 GODINI…KARASHTA KOLELO I 4ERNITE I
  BLESTIASHTI KOSI RAZVENI ZAD NEIA!!ABSOLIATNATA IDILIA!TA ZA TEMATA ZA
  RABOTATA.VLIZASH V NIAKOI MAGAZIN I TO TAMNO,DNEVNA SVETLINA,NO VATRE
  NEOSVETENO ,OGLEZDASH SE I PRODAVA4AT SPI SGUSHEN ZAD SHTANDA.PONIAKOGA
  IZOBSHTO NE TE 4UVA,PONIAKOGA MARZELIVO SE OPITVA DA SE NADIGNE I TI MU PRAVISH JEST DA OSTANE(AZ SE 4UVSTVAX NEUDOBNO,4E GI SMUSHATVAM).
  TAKA E PREZ CIALOTO VREME NA DENIA.V KOITO I 4AS DA VLEZESH V MAGAZIN TE
  LEJAT,TA DORI DA NE SPIAT..KOMUNIZMA NA DOSTA LOSHI NAVICI NI E NAU4IL!
  XAXA NIE RESHIXME,4E TE PRODAVAT 1 VESHT ZA DENIA NA TURIST I JIVEIAT
  OT PRIPE4ELENOTO CIALA SEDMICA,ZASHTO IM E NUJNO DA STAVAT OT ZEMIATA
  ,KOGATO VLEZEM!! IZOBSHTO NISHTO OBSHTO S KITAISKIAT
  TRUJENIK,KOITO E KATO P4ELI4KA -JUJI PO 24 H NA DENONOSHTIETO!
  KA4IXME SE NA AVTOBUSA I POTEGLIXME ZA HOI AN.

  SNIMKI(((

  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000466174016#!/album.php?aid=19997&id=100000466174016
  NOMERA:23,25,26,34,35,37,42,43,46,49,51,56

  PATIAT
  PRODALJI 2,5H.GLEDKATA BESHE OBSEBVASHTA.ZELENINATA NI ZAOBIKALIASHE
  OTVSIAKADE – ABSOLIUTEN RELAKS! GABI GO IZKARA MALKO PO ZLE.SHTE
  OBIASNIA KAKVO PREDSTAVLIAVAT TEZI AVTOBUSI,KOIITO SE NARI 4AT
  SPALNI.TOVA SA EDNI SEDALKI,KOITO PODOBNO NA BIZNES KLASATA V SAMOLETITE
  MOGAT DA SE SVALIAT I IZCIALO SE LIAGA.OBA4E KOGATO SE PUSNE, KRAKATA TI
  VLIZAT V NESHTO KATO KUTIA(GABI MU KAZVASHE:KOV4EG) I PO4TI OT SREDATA
  NA KRAKATA, SI VATRE V TOVA NESHTO.AZ LI4NO NIAMAX PROBLEM ZASHTOTO SAM
  DREBNA I PERFEKTNO SE VPISVAX V RAZMERITE.NO GABI E 1,85 I TOVA NESHTO
  GO SASIPVASHE -ZA DA MOJE DA SEDNE TRIABVASHE DA LEGNE,ZASHTOTO KRAKATA
  MU NE VLIZAXA,KATO LEGNESHE I VLIZASHE V “KOV4EGA”.I OT TAM IAVNO PREJIVIA
  NIAKAVA KLAUSTROFOBIA(KOIATO NE E PRISASHTA ZA NEGO).TRIABVASHE DA GO
  NAPRASKAM S VODA(MEJDU DRUGOTO KLIMATIKA EDVA OXLAJDASHE,AVTOBUSAT PALEN
  I VLAJNOST 90%,PREDSTAVETE SI) .NO NAISTINA MNOGO ZLE IZMISLENI AVTOBUSI.PO
  PROSTATA PRI4INA 4E SA PRAVENI ZA RAZMERA NA VITNAMCI.A VSASHTNOST
  VIETNAMCI NE PATUVAT,4E SA PO -SKAPI,A SAMO 4UJDENCITE.OTNOSNO
  BILETA,PROPUSNAX DA KAZA STRUVASHE(3$).VAOBSHTE VIETNAM E BEZUMNO EVTINO
  MIASTO.SKAP E BILETA DO TAM,NO POSLE VATRE E SMAIVASHTO OT CENI! 4AK V
  TAKAVA EVTINA DESTINACIA V AZIA,NE SAM BILA.MAKAR 4E NE MOGA DA KAJA 4E
  VIETNAM E BEDNA STRANA.IZOBSHTO!IMAT SI TEXNIA TIPI4EN AZIATSKI
  JIVOT,IMAT SI DOMOVETE-BLESTIASHTI OT 4ISTOTA,IMAT SI ZAPLATA GORE DOLU
  DOBRA,ZA AZIA.I JIVEIAT KATO V BG EDNO VREME.VSEKI SI IMA DOM I NIKOI
  GLADEN NE LIAGA.IMAT INFRASTRUKTURA STRAXOTNA.POSLEDNITE 10 GODINI
  TURIZMA SE E RAZVIL V NEBIVALI RAZMERI.DAJE SPOKOINO MOGA DA KAZA,4E E
  PO-TURISTI4ESKA STRANA DAJE OT TAILAND.XILIADI TURISTI,EVROPEICI NO
  NAI-VE4E AMERICANCI,CANADCI.I VSI4KO E ORGANIZIRANO, VSEKI DETAIL PROSTO NE
  PERFEKTNO A SVRAXPERFEKTNO!
  I SLED OTKLONENIETO DA SE VARNA NA
  TEMATA.STIGNAXME V HOI AN(NAPRAVIXME SAMO 1 SPIRKA V DANAG ZA 10 MIN. I
  POSLE PRODALJIXME.PRISTIGNAXME VE4ERTA .XVANAXME TAXI I V XOTELA.DUSH I
  VEDNAGA IZLIZANE V STARINNATA 4AST NA GRADA.SEGA MALKO ZA SAMIAT
  GRAD.HOI AN E BIL PRISTANISHTE -COMERSIALNO OT 17 VEK.BIL E NA NIVOTO NA
  MALACCA(MALAIZIA,STARATA STOLICA) Y PENANG.OBA4E LEKO PO LEKO
  ZAPADNAL,ZASHTOTO REKATA SE PRESUSHILA PREZ DEVETNADESETI VEK I NE MOJELO
  DA SE VLIZA V GRADA.TAKA ZAGUBIL, STOINOSTTA SI SVARZANA S KOMERSIO.TOI E
  NAI-ZAPAZENOTO PRISTANISHTE V AZIA I E DEKLARIRAN ZA NASLEDSTVO NA UNESKO
  PREZ 1999G.STARIAT GRAD E OT FINALA NA OSEMNADESETI VEK,NO SPORED
  ARXEOLOZI E DOKAZANO 4E NASELENIETO I COMERSIALNATA MU DEINOST E OT
  VTORI VEK PREDI XIRISTA.GRAD4ETO E NAI KRASIVOTO ISTORI4ESKO MIASTO SAS
  O4AROVATELNI ,(DORI S POLEPNALIAT MUXAL OT VLAGATA PO TIAX )
  KASHTI4KI.TOLKOVA PASTRO I KRASIVO.TO E SPIRKA ZA PO4IVKA ZA VSI4KI
  TURISTI PRI OBIKOLKATA IM PREZ VIETNAM,ZASHTOTO EDNO 4E E TO4NO PO
  SREDATA I DRUGO 4E DO NEGO NA 4KM SE PROSTIRAT EDNI OT NAI -KRASIVITE
  PLAJOVE I RESORTI..MEN LI4NO ME O4AROVA..PREKRASNO E IMA MNOGO
  ZABELEJITELNOSTI.POSETETE-ZALITE NA ASAMBLEITE,XRAMAT FUJIAN,KASHTATA NA
  PHUNG HUNG,IAPONSKIAT MOST.POSLEDNIAT E NAPRAVEN V SEDEMNADESETI VEK ZA
  DA SVARJE NASELENIETO( IAPONSKOTO I KITAISKOTO),KOIITO JIVEELI OT DVETE
  STRANI NA REKATA.GENERALNO CIALOTO GRAD4E E ABSOLIUTNO
  SAKROVISHTE.NOSHTEM SVETIAT MILIONI LAMPI,MALKI MAGAZIN4ETA,TARGOVCI
  VSIAKAVI,OJIVENO E PO CELI NOSHTI.TAM JIVOTA NIKOGA NE SPIRA.TUK MOJETE
  DA SI PORA4ATE VSI4KI VIDOVE DREXI,KOSTIUMI PO KATALOG I DA VI GI USHIAT
  ZA 24H.SASHTO NIAKAKVI SMESHNI CENI-OFICIALNA ROKLIA PO VASH KATALOG I
  TEXNI PLATOVE-40-60ўґ.I TO DA RE4EM KOPIE NA IZVESTNA MARKA.VSI4KO!
  ABSOLIUTNO! SAMO TRIABVA DA POZNAVATE IZKUSTVOTO NA PAZARENETO I MOJETE
  DA IZLEZETE OT TOVA GRAD4E SAS KUFARI PALNI S NAI -SHIKOZNITE DREXI.IMA I
  GOTOVI NESHTA.OSNOVNO SE ZANIMAVAT S TAZI DEINOST.ZA XORATA KOITO NE SA
  BILI V ANGKOR VAT,PREPORA4VAM RUINITE-MU SON.PODOBNO NA AYUTTHAYA V
  TAILAND TOVA E SVESHTENATA ZEMIA VAV VIETNAM.DOSTA MALKO E OSTANALO OT
  TIAX,NO SA PREKRASNI.LI4NO N IE GI PROPUSNAXME ZASHTOTO NI PREDSTOESHE
  CAMBODJA I LIPSATA NA VREME.DOKATO OBIKALIAXME GRAD4ETO I KUPUVAXME
  SUVENIRI(AZ SAM BOLNA NA TAZI TAMA,NOSIA “BOKLU4ETA” OT CIAL SVIAT,BEZ
  STOINOST,KAMA4ETA OT SVESHTENNI MESTA I TRUPAM V DOMA SI)AKO NIAKOI OT
  VAS GO POGLEDNE SHTE KAJE:BOJE KAKAV UJAS,KAKAV KI4!!..NO ZA MEN E
  CIALOTO MI BOGATSTVO,V TEZI NESHTA SA SAXRANENI VSI4KITE MI PREKRASNI
  IZJIVIAVANIA PO SVETA.KOGATO MINAVAM POKRAI STENITE V DOMA SI,VSIAKO
  NESHTO MI NAPOMNIA NEVEROITNI MIGOVE.AZ SAM BOGATA NA SPOMENI I
  POVIARVAITE MI NIAMA PO -BOGAT 4OVEK OT TOZI KOITO PRITEJAVA TAKIVA! VSI4KO V TOZI JIVOT E NESTOINOSTNO,OTMINAVASHTO I
  BEZMISLENO.NITO VESHTITE,NITO BIJUTA,NITO SKAPITE KOLI…NISHTO NE MOJE
  DA DOVEDE DUSHATA DO TAKAV EXSTAZ KAKTO PO VREME NA
  PATUVANE.NEZAVISIMO DALI E TEJKO,DALI VARVI TRUDNO,DALI IMA
  PROBLEMI–PATESHESTVIATA SA MOIATA RADOST I MAKA,SHTASTIE I
  NESHTASTIE,PE4AL I EXSTAZ-TE SA CE LIAT MI JIVOT!!!UVLIAKOX SE..
  TA
  DOKATO OBIKALIAXME SE SPRIAXME I SPAZARIXME 2 MOTORA S SHOFIORI ZA
  DRUGIAT DEN.ISKAXME DA IDEM DO DANAG I AKO NI OSTANE VREME VE4ERTA DA SE
  POGMURKAME(TOVA E VTORATA MI STRAST,SLED PATUVANETO.CENA-20$ ZA
  DVATA.NE GO PRAVETE V AGENCIA! ABSOLIUTNO V CIALATA STRANA NA ULICITE
  IMA TAKIVA XORA,S MOTORI,BUS4ETA KOLI ,KOIITO VI
  PODVIKVAT:TRANSPORT.GABI ISKASHE DA KARA SAM(DOBRE 4E NE GO NAPRAVI
  DE,4E GRADA SE OKAZA OGROMEN I DVIJENIETO KATO V HANOI)NO TE NASTOIAXA
  DA DOIDAT I SE SAGLASIXME.PRIBRAXME SE KASNO.OTVARIAM EDNA SKOBA DA KAZA
  ZA XOTELA.AZ IZRAZIX ,MISLIA NIAKADE PO -GORE MNENIETO SI ZA XOTELITE.TUK
  STRANICATA ,KOIATO POLZVAM OBIKNOVENO ZA PRESPIVANE V INTERNET MI PUSNA SAMO
  2 VARIANTA,.I IZBRAX TOZI.KOITO NAPRAVO ME IZUMI,BESHE RESORT 4
  ZVEZDI,ABSOLIUTNO NE OTSTAPVASHT NA NIKOI S 5 ZVEZDI.NO NE
  LUKSA,KRASIVITE GRADINI I UDOBSTVOTO ME IZUMI,A CENATA.BESHE 12$ NA
  NOSHT.DARJA DA GO SP OMENA,¬©¬Ў DA DOBIETE PREDSTAVA KOLKO EVTINO MOJE DA
  ORGANIZIRATE EDNO TAKOVA PATUVANE I DA SRAVNITE,KOLKO SKAPO GO PRODAVA OT
  AGENCIA..
  NOSHTA SE POGLEZIXME V PREKRASNIAT BASEIN,KOITO
  BESHE PO -GORESH OT 4ASHA TOKU SHTO SVARENO KAFE!ABSOLIUTNO SERIOZNA SAM!
  POVE4E OT 10 MIN. NE MOJAXME DA SEDIM,ZASHTOTO VODATA BESHE UBIISTVENO
  TOPLA.NO NAISTINA KLIMATA E MNOGO GORESHT TAM. NAI- VE4E V TAZI 4AST OT
  VIETNAM.NA DRUGIAT DEN TO4NO V URE4ENIAT 4AS DOIDOXA SHOFIORITE I
  ZAMINAXME ZA DANANG.TOZI GRAD E GOLIAM I DOSTA PO -MODEREN OT HANOI,SEGA E
  NAI -RAZVITOTO PRISTANISHTE NA VIETNAM.ISKAX DA GO RAZGLEDAME I NAI -VE4E
  DA OTIDEM V MRAMORNITE PLANINI,KOITO SA TO4NO PREDI GRADA.TE SA XRAMOVE
  NAPRAVENI NA EDIN XALM,OT KOITO VADIAT MRAMOR.KA4VASH SE NAGORE PO STALBI
  V XALMA,KOITO E SAS TROPIKALNA RASTITELNOST.TEZI PLANINI SA IZVESTNI S
  MNOGOTO PESHTERI V KOITO SA POSTROENI PAGODI I XRAMOVE.NIAMA DA OPISVAM
  VSIAKA PODROBNO,PRO STO STE OBOBSHTIA 4E SA OT NAI -RAZLI4EN TIP IMA
  PRAZNI,IMA S KITAISKI PAGODI IMA NAI -RAZLI4NI POSTROIKI.PREKRASNI KAKTO
  VSIAKO SVESHTENO MIASTO I USESHTANETO,KOETO SAZDAVA TO.OT VARXA MOJETE
  DA VIDITE GRADA I PLAJOVETE.RASTITELNOSTTA E DOSTA GASTA I PONAMALIAVA
  GOLIAMATA GORESHTINA.VAPREKI VSI4KO,IMAITE PREDVID 4E IZKA4VANETO STAVA
  PO 156 STAPALA I VATRE OBIKALIAKI,POSTOIIANO SE KA4VATE PO -NAGORE.MNOGO
  ,MNOGO KRASIVO MIASTO! OBIKALIAXME OKOLO 2H.SLED TOVA SE SPUSNAXME OT
  DRUGATA STRANA ,KADETO NI 4AKAXA NASHTE SHOFIORI I POTEGLIXME ZA
  GRADA.TUK NAPRAVIXME PANORAMNA OBIKOLKA,SPRIAXME NA GOLEMIAT IM
  PAZAR.GABI IZGUBI 2H V PORA4KI I PAZARENE NA RIBOLOVNI
  PRISPOSOBLENIA,MREJI(TOI KUPUVA OT CIAL SVIAT TAKIVA NESHTA,ZASHTOTO
  NEGOVATA ISTINSKA STRAST E RIBOLOVAT).AZ SEDIAX I SE NASLAJDAVAX NA
  LUDNICATA,XORA ZABARZANI,TARGOVCI UPORITI DA PRODAT NESHTO,CELIAT PASTAR
  PAZAR,NA KOITO MOJESH DA VIDISH VSI4KO VAZMOJNO.IZOBSHTO S PORED MEN
  PAZARITE SA EDNA OT NAI -AVTENTI4NITE MESTA V DADENA STRANA.NE GI
  PROPUSKAITE.NE E ZADALJITELNO DA KUPUVATE KAKVOTO I DA BILO.I TAKA
  DENIAT MINA V OBIKALIANE I RAZGLEZDANE.SEGA SHTE SE SPRA NA TOVA ,KAK SE
  PO4UVSTVAX KATO PATNIK NA MOTOR V TOZI PODREDEN HAUS! MOJE BI SI
  SPOMNIATE KOMENTARITE MI ZA HANOI I “OZVERELITE” MOTORISTI.SEGA BIAX
  4AST OT TIAX.MISLIA 4E PONE 3 BELI KOSAMA MI OSTANAXA OT TOVA
  OBIKALIANE IZ GRADA.KOGATO TARESXME DADENO MIASTO.SHOFIORITE SPIRAXA I
  PITAXA I AKO SLU4AINO NIAKOI GI OPATESHE NAZAD,TAKA KAKTO BIAXME
  OBRASHTAXME V NASRESHTNOTO I SHAREXME IZ STOTICITE DRUGI
  MOTORIST,VLIZAXME V KRAGOVITE V NASRESHTNOTO,PREKOSIAVAXME NA
  4ERVENO…PROSTO NEOPISUEMO..PO4TI UMRIAX ,KOGATO MOIAT SHOFIOR SE PAXNA
  NAPRECHNO PRED 1 ZIL!!! IZOBSHTO SMARTONOSNO! BILA SAM V MNOGO
  STRANI,ZNAM 4E NA NAS NI IZGLEZDA XAOS,NO TE SI ZNAIAT KAK I SE
  OPRAVIAT.OBA4E KOGATO SI V KOLA V TOVA DVIJENIE SE 4UVSTVASH PO
  ZASHTITEN,NO NA MOTORA…NEOPISUEMO.GLEDAX ZAMRAZNALA VARTELEJKITE
  KOIITO PRAVEXME I SE 4UDEX,KOGA STE MINE NIAKOI PREZ KRAKATA MI…XAXAXA
  NO 4ESTNO DA VI KAJA I TOVA SI E PREJIVIAVANE.NALI ADRENALINA TRIABVA
  DA BADE VDIGNAT VSE PAK!!
  SLED KATO SVARSHIXME S OBIKOLKITE V
  GRADA PRESKO4IXME DO PLAJOVETE.I TUK O4AROVANIE.VSI4KO UZKUSTVENO
  SAZDADENO,IZKUSTVENI PLAJOVE,ZA DA GI UVELI4AT,TREVA,RESTORAN4ETA,PALMI
  IZKUSTVENI…PROSTO KURORT ME4TA.OT NISHTO NESHTO SAZDAVAT I SE STROI V
  OGROMNI MASHTABI.SKO4IXME VAV VODATA S NAMERENIE ZA PLUVANE I POVE4E OT
  30 MIN. NE ZNAIA DALI SME STOELI.TOVA BESHE NAI GORESHTATA VODA V KOIATO
  SAM SE KAPALA PO SVETA(NIAMAM V PREDVID MINERALNA)-PREMERIXME IA ZA
  INFORMACIA,34 GRADUSA..NAVAN 40 I VLAJNOST 90%.PERFEKTNOTO SA4ETANIE DA
  POLU4ISH INFARKT. TAKA 4E SE OTAKAZXME I SE PRIBRAXME V HOI AN ZA DA SE
  RADVAME NA KITNITE MU ULI4KI I KIPIASHTIAT JIVOT…UTRE NI 4AKASHE POLET
  ZA SAIGON(HO S HI MIN).

  (((( SNIMKI http://www.facebook.com/profile.php?id=100000989450600#!/album.php?aid=19997&id=100000466174016&page=3
  NOMERA:58,62,64,65,69,72,74,75,78,82,84,85,88,92,93,”

 4. Стойчо каза:

  Марина, коментарът ти се беше заврял в спам-папката (може би заради многото линкове), затова излиза чак сега (спам-папката я проверявам рядко).

 5. Vlaamsbrabander каза:

  Еха! Тука се заражда “война” между пътеписнически блогове… 🙂
  Шефе, ние сме с теб! 🙂 Пък виж туйцък-онуйцък някоя наградка ако учредиш… 😉

 6. Стойчо каза:

  Чак пък война… 😉 Просто един автор решил да даде разказа си и на друг сайт. Не е прецедент.

  А че не иска да споменавам името на първоначалното издание си е нейно право, с което трябва да се съобразя 🙂 Пък вече коментарите са свободни стига да не се стига лични обиди, в крайна сметка обсъждаме разказите, а не техните автори, другите коментиращите или редакцията

 7. emilia каза:

  nikoi ne mi e otkupuval pravata na razkaza! nito sam podpisvala niakomu 4e gi podariavam !! taka 4e razkaza si e moi i moga da go publikuvam kadeto pojelaia! samo ne razbiram,kak niakoi izdatel,moje da vzeme pravata na neshto,bez avtora da e daval saglasieto si!?

 8. Стойчо каза:

  Емилия, не се притеснявай, благодаря за доверието 🙂

 9. Marina каза:

  Уважаема Емилия, моля не се месете в спор, който не ви засяга. Ако имах някакви претенции към вас, щях да ви пиша лично.

  Аз имам много автори, чиито материали са публикувани в много други сайтове и това не е проблем! Преди време собственикът на този конкретен сайт ми изпрати поредица от дразнещи мейли с изисквания и ултиматуми по повод на един пътепис. Затова смятам, че след като ще публикува материал, е редно да го редактира сам , а вие все пак да изпратите оригинала, а не редактирания вариант, който ми отне дни за редакция и за който, може да ви припомня, ми благодарихте многократно.

  Във вида, в който изпращате материалите си на латиница, само с главни букви, с множество правописни грешки и без посочено точно място на снимките, те са нечетими. Затова и не спечелихте награда в конкурса, което пък е и повода да сте недоволна от моя сайт.

  Както и да е. Смятам въпроса за приключен.

  Поздрави 🙂
  Марина Илиева

 10. Стойчо каза:

  @Vlaamsbrabander, видя ли, няма война 🙂 Просто ми пратиха разказ, който е бил публикувам и другаде, точно както преди време тукашен разказ беше публикуван другаде 🙂

  Сега да те питам Vlaamsbrabander – щеше ли да ми пишеш наистина забавните си разкази, ако бях обявил материална награда за тях? 😉

 11. Стойчо каза:

  По тоя повод – обещал си разказ за часовник с минутна стрелка 🙂

 12. Vlaamsbrabander каза:

  🙂 Е то и за родния град на бай Маркс съм обещал… пък и още колко идеи имам… ама пусти мързел…

 13. Стойчо каза:

  и после обвиняваш италианците 😉

 14. emilia каза:

  marina,pak vi blagodaria za truda varxu dnevnicite mi. no da vi napomnia,4e vie predlojixte sama uslugite si i redaktiraneto i imaxte interes ot negramotnite mi razkazi,koiito pak biaxa ogromen interes za vashite 4itateli:)no triabva da vi kaja,4e ste v dalbokata zabluda ,zashto spriax da vi prashtam dnevnicite si….
  namesix se v spora vi,tuk,po prostata pri4ina 4e na stranicata vi bilo izpisano:vsi4ki prava zapazeni! koeto ,naistina ne proumiavam kak moje da sa zapazeni,sled kato sa nepolu4avani…

 15. Стойчо каза:

  Емилия, Марина каза вече че инцидентът е изчерпан. Дай да четем разказа вече 🙂