Пътуване до Рим по стъпките на любовта: Мостът Милвио и площад “Испания”

Пътепис за любов. Мислехте, че не може? Може, и още как! Янита ще ни покаже две любовни места в Рим. Приятно четене:

Пътуване до Рим по стъпките на любовта:

Мостът Милвио и площад “Испания”

Има две места в италианската столица Рим, за които не се разказва, защото те разказват: Мостът Милвио и Испанският площад. Историите им са еднакви, но героите в тях- винаги различни. Всъщност да разкажеш любовта в Италия не е никак трудно, стига да си виждащ, а не гледащ човек. Любовта в Италия не е само емоция, любовта там е религия. И много религиозни се оказаха италианците: при всеки удобен случай възторжено изразяваха култа си към любовта.

Любов – Рим, Италия

Ponte Milvio е мост нарицателен за Рим.

Конструиран с идеята да пресича река Тибър извън пределите на стария град, той води към стария път Касия (Северният път). Мостът Милвио се знае от 207 година пр. Хр., когато все още дървен той бил главна точка в битката на Метраурус във втората война на пуните. В онези времена легендата говори, че създателите на моста са от племената на Molvia. Оттам идва и името му.

Ponte Milvio – Рим, Италия

През 110- 109 година пр. Хр., мостът Милвио в Рим е конструиран от Марко Емилио Скауро. В 321 година сл. Хр. мостът става символ на битката между Константин I и Масенцио, известна като “Битката за понте Милвио”. Според легендата, император Константин I вижда през нощта на 27 срещу 28 октомври 312 година християнски кръст в небето и това му помага да спечели битката срещу Максенций. Всъщност императорът не е видял кръст, а анаграма, т. нар. “кризмон”, поставени една в друга X и R и затворени в кръг. Около кръга и думите: “С този знак ще победиш” и това го окуражава в битката.

Ponte Milvio – Рим, Италия

В първото хилядолетие мостът Милвио в Рим е известен с името Ponte Mollo. През 1458 година е първата му сериозна реконструкция под покровителството на папа Мартино V, когато са премахнати последните дървени части по него. През 1805 година папа Пио VII прави следваща реконструкция на моста. Тогава е иззидана и арката в началото на моста, която до тогава е била дървена. Статуите, които са ограждащи скулптурни орнаменти на моста Милвио, са изработени и монтирани около 1850 година.

Статуя – Рим, Италия

В наши дни мостът Милвио е любимо място на влюбените и е известен още като

Мостът на заключената любов.

Там обичащите се заключват своята любов и хвърлят ключа в реката. „Много симпатичен ритуал. Ние с такива катинари си заключваме ракията и бурканите със зимнина. Всеки с разбиранията си за любов…” ми каза един приятел, след като видя снимките ми.

Ponte Milvio (Мостът на заключената любов) – Рим, Италия

През 2007 година се налага общината на Рим да почисти моста от голямото количество катинари, повечето от които са висяли на стълба на централната лампа, която е демонтирана. В последствие общината поставя железни парапети по целия мост, както и на входовете му, с което изразява своята толерантност към хората, обичащи моста на заключената любов.

Ponte Milvio (Мостът на заключената любов) – Рим, Италия

Ритуалът на заключената любов е простичък. По протежението на целия мост има любезни продавачи на катинари. Цените на катинарите са различни в зависимост от големината им. Влюбените двойки надписват с перманентен маркер своето желание на катинара, жената го заключва на избрано място, след което мъжът се обръща с гръб към парапета на моста и хвърля през рамото си ключето на катинара във водите на река Тибър.

Ponte Milvio (Мостът на заключената любов) – Рим, Италия

Идваха по двойки и стояха усмихнати там, хванати за ръка, за да се слее завета на обещанието им. И ритуалът изглеждаше древен като човечеството- свита надежда в шепите на вселенската мощ Любов, белязала границата между това, което знаем и онова, в което вярваме.

Ponte Milvio (Мостът на заключената любов) – Рим, Италия

Неизменно Ритуалът на заключената любов завършва с целувка.

Така правеха всички, така разказваха на моста своите истории, така му поверяваха тайните си. Мостът Милвио в Рим е запомнил стъпките на хиляди влюбени. Опитах се да си представя броя на заключените катинари. Невъзможно. В рамките на около четвърт час, докато правихме снимки със Санти там, това романтично място бе посетено от около двадесетина влюбени двойки от различни националности. Всяка една от тях пожелаваше вълшебството на любовта на своя си език и по усмивките разбирах вярата им, че то, вълшебството, ще се случи. И повярвах, че чудесата са точно онези наши убеждения, че любовта е единствената религия на света, която може и невъзможното.

Катедралата срещу Ponte Milvio (Мостът на заключената любов) – Рим, Италия

Тази църква се намира недалеч от т. нар. Мост на заключената любов в Рим (Ponte Milvio). И по- точно: срещу него, погледнато в посока към стария град.

Площад “Испания” (Piazza di Spagna)

е един от символите на Рим.

Piazza di Spagna, 00187 Рим, Италия

Между него и площад Trinita dei Monti (с едноименната църква там ) се намират

Испанските стъпала.

Испанските стъпала на площад Испания – Рим, Италия

Монументалните 138 стъпала са построени от френския дипломат Stefano Gueffier, за да свързват испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. Понастоящем на стъпалата има пазар за цветя. Мястото е и любимо за туристите. Испанските стъпала се подновяват непрекъснато, последно обновяване е направено през 1995 година.

Испанските стъпала на площад Испания – Рим, Италия

Две нации са се борили за господство и собственност върху Piazza di Spagna. В 600-те и 700-те години са наричали това място Piazza della Trinita. Площадът е с формата на пеперуда. Франция имала повече пъти превес в историята на Рим и нейни са стълбите както и катедралата Trinita de’Monti. Испания от своя страна е сътворила Испанският Палат в срещуположния ъгъл на площада. От 1620 година насам много испански войници постепено са се заселили в Рим. Преди два века броят на запазилите испанско поданство в града е бил 14 хиляди души.

Испанските стъпала на площад Испания – Рим, Италия

На площад “Испания” се намира и

фонтанът Barcaccia (“Грозната лодка”)

Според легендата папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, докарана до тук след наводнение от река Тибър.

Фонтан „Грозната лодка“ на площад Испания – Рим, Италия

Фонтанът е един от многобройните водни атракционни съоръжения в Рим, проектирани от ренесансовия архитект Джовани Лоренцо Бернини.

Фонтан „Грозната лодка“ на площад Испания – Рим, Италия

Прочутите по цял свят с красотата си Испански стъпала са построени в началото на 18- ти век. През 1854 година Папа Пий IX поставя Colonna dell’Immacolata в центъра на площада.

Colonna dell'Immacolata – Рим, Италия

Любимите на много кинаджии, меломани и на дизайнери стъпала в стил барок на площад “Испания” в Рим са признати за най-красивите в Европа. Тук в ежедневието са място за срещи на младежи и влюбени двойки. До тях води Via Condotti, на която пък са магазините на всички световноизвестни модни марки – Armani, Bvlgari, Christian Dior, Gucci, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Prada, Yves Saint Laurent и т.н. И още на площад „Испания” се намира и заведението с най-скъп чай в града.

Мотопеди в уличките на Рим, Италия

Това е фрагмент от

Колоната със Статуята на непорочното зачатие на Дева Мария на Испанския площад

в Рим. В основата на тази колона стоят статуите на Мойсей, Давид, Исая и Езекил. (Същите колони има и в градовете Болоня и Палермо). Монументът е изправен на 8-ми декември 1857 година с помощта на 220 пожарникари. Разказва се, че народът поискал от папата някакъв символ по време на празника. На това откликнали пожарникарите, които обсипали мадоната с цветя. Оттогава на този ден те донасят цветята около колоната. През 1953 година папата узаконил официално тяхното доброжелание.

Колоната със Статуята на непорочното зачатие на Дева Мария на Испанския площад – Рим, Италия

Колоната на непорочното зачатие на Испанския площад в Рим е проект на архитекта Луиджи Полети. Създадена през 1854 година по повод на догмата и наложеното схващане за непорочността на зачатието на Дева Мария от папа Пио IX. В основата на колоната е мраморен камък, върху който е поставена колоната- висока около 12 метра и изработена от строителен материал вид “чиполино” използван в древния Рим. На върха на колоната е поставена статуя на дева Мария от бронз, изработена от Джузепе Обичи през 1778 година за Кампо Марцио (староримска пиаца отдалечена на няколко километра извън града).

Колоната със Статуята на непорочното зачатие на Дева Мария на Испанския площад – Рим, Италия

След дълъг преход пеш из Рим, най- после със Санти видяхме и Испанските стълби, възпяти от много трубадури и влюбени хора. Пъстроцветна и шумна тълпа от чудаци, които денем и нощем населяваха стъпалата така, че понякога изкачването до църквата беше сериозно затруднено. Хора, които пееха, свиреха романтични мелодии на китара, смееха се шумно, пиеха кафе или бира; хора, които не прикриваха любовта си. Нито към избраният от сърцето човек, нито към живота. Хора, които умееха да трогват с истории, написани с думи, цветове или ноти. Те още живеят в килерите на паметта ми и ме учат да вярвам в непреходните неща, най- важното от които е любовта. Съществуват особени разкази за любовта в Рим. Най- интересно те са разказвани от Мостът Милвио и от площад „Испания”. Не мога да ви накарам да вярвате, но дано ви накарам да не забравяте.

Катедралата на площад Испания – Рим, Италия

Италианците са чувствени, романтични и сантиментални хора, това е също вид обаяние. Любовта за тях е горящо зрънце в сърцевината им, а името й – дръзко пробождане, което си нанасят винаги, когато могат. И който е бил на тези емблематични за Рим места, с щастлива сантименталност сънува уюта им- винаги.

Испанските стъпала на площад Испания – Рим, Италия

Край

Автор: Янита Николова

Снимки: авторът

Други разкази, свързани с Народи – на картата:


Народи

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Laska Nenova каза:

  Снимките са страхотни! А снимката със статуята на дрипливия мъж е….нямам думи!

 2. Vlaamsbrabander каза:

  Хм… Ако се съди по броя на катинарите, то италианците нещо не са особено влюбчиви… 🙂 Вижте в Кьолн тези “иначе тооолкова студени” немски бюргери какво са направили… скоро ще трябва да доукрепват моста, че надали е изчисляван с масата на тоновете катинари 🙂 А може би италианските шмекери търгаши на моста си запазват по едно ключе от продадените катанци, после небрежно ги отключват, един бърз ацетон и хайде на сергията…
  Ако съм засегнал някои просредиземноморски чувства – Ми скузи… скузииии… 🙂

 3. Янита каза:

  Ласка, благодаря ти 🙂 Знаех, че ще ги видиш. Поздрави!

  Vlaamsbrabander, (интересен ник), целта ми не е била да ставам катинароброец. А и сайтът не е за фотография, за да си позволя публикуването на повече снимки, които сами по себе си да опровергаят твоят коментар 🙂 В текста е уточнено, че през 2007 година общината в Рим разсъблича железните одежди на моста, това обаче не прекъсва традициционният ритуал по заключването на любовта, нито пък градската легенда за съответното място. Такова разсъбличащо катинари и илюзии общинско почистване се прави веднъж на всяка календарна година. На същият принцип се чисти от хвърлените във водата монети и Fontana di Trevi в Рим. Планини от монети биват замитани в ъглите му, но това е тема за друг разказ. Сравнението ти къде знаците на любовта са количествено натрупани повече или по- малко е неуместно. Защото любовта не е надпревара, не е състезание, нито пък катинарна експедиция. Казано с усмивка и без засегнати просредиземноморски чувства, само с хубав спомен от емблематичното място в Рим. Апосиопеза на един миг безвремие 🙂

 4. Стойчо каза:

  Четох някъде наскоро, че общинат ав Рим взима дискретни мерки по редовното им опресняване – по-старите заминават 😉 Логично е да го прави 🙂

 5. Лазариус каза:

  Изключително приятен разказ Янита! Много драго ми стана докато го четях.

  Vlaamsbrabander, бил съм в Кьолн, обикалял съм из Германия, харесвам ги тези хора, но погрешно е да се прави и най-бегъл паралел между тях и италианците. Те, италианците, никак не се впечатляват от мерките – никъде несъм видял надпис “Това е най-голямото … в Европа”. От друга страна чувството за естетика и красота явно им е вродено и гъзарията естествено ги влече. Та не се учудвам, че периодично свалят катинарите. Като съм виждал отрудените хорица дето вадят монетите от di Trevi, винаги съм се чудил какво ли ще стане ако не ги махат половин година.

 6. Янита каза:

  Лазариус, здравей! Радвам се, че си ме посетил отново 🙂 Мисля да разкажа за Каподимонте в скоро време. Е, не чак толкова екстремно (за щастие). Помагай след това, ако съм пропуснала нещо 🙂 Поздрави!

 7. Лазариус каза:

  🙂 Здрасти Янита! Ще чакам пътеписа за Каподимонте с нетърпение. Бил той за градчето на езерото Болсена, или за кралския дворец в Неапол, все ще ми е много полезно (па било то и недотам екстремно 😉 ). Инак ходил съм на езерото Болсена но не и в Каподимонте. Колкото до двореца- задължително трябва да се посети, спор няма!

 8. Янита каза:

  Лазариус, за градчето Каподимонте около езерото Болсена. Жалко, че си пропуснал това живописно място в региона, но пък сега ще го видиш с мен 😉

 1. 06.12.2011

  […] Министерството на външните работи и прословутият Мост Милвио, наречен мостът на заключената любов, за когото съм […]

 2. 14.03.2012

  […] На север улица Via Flaminia ще ви отведе до еднименният стадион и до Тибър. В античността този път е бил важен, защото е бил свързващ севера през северната римска порта с юга. В южна посока от площада започват няколко от най- големите и оживени улици в италианската столица: Via del Corso, която отвежда към площад „Венеция” и Колизеума, а Via del Babuino – до Испанските стъпала на площад „Испания”. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.