Белград и малко за Сърбия

Пътуване до Белград – част 1

Чудех се дали да разкажа за Белград, поради простата причина,че пътувам до там по служебни причини, а не като турист, но мисля, че разказът може да ви е интерсен и полезен, т.к. доста съм пообиколи из града – все пак не ходя само на работа;-)). По тази причина съм разделил разказа на няколко теми, а не като разказ за едно едиствено пътуване. Във всяка от темите съм обобщил неща, които са мой личен опит или които съм чул от други хора или съм прочел. Цените са от 2003 г. Та сега по ред:

Пътуване до Белград

Най-удобен транспорт е автомобилът. Може да не повярвате, но между две съседни столици е почти невъзможно да се намери директен обществен транспорт! Не съществува директен полет София- Белград. Лети се през Виена или Атина – полетът е около 8 часа. Теоретично съществува автобусна линия (на МАТПУ), но тя е с прекачване в Ниш. От фирмата твърдят, че следят пътникопотока и ако се появят повече пътници ще пуснат директен автобус. Автобусът тръгва всяка сутрин (вкл. събота и неделя) от автогарата (международната) пред Централна гара в 7:30, а билети се купуват на място. Няма смисъл да ги купувате предварително, т.к. за Белград пътуват не повече от 2-3 човека, а процедурата с връщане на билетите е неприятна. Ако сте към 7 сутринта на гарата – няма да имате никакви проблеми. Пътуването е около 7-8 часа (по-малко отколкото със самолет!). Както казах има прекачване в Ниш. Цената е 32 лв в едната посока.С влак нямам опит, но има два влака дневно от и за Белград и там по разписание са около 8-10 часа.
Затова: само автомобил – необходима ви е зелена карта и ако колата не е ваша – пълномощно

Продължение…


Градът Белград – част 2

Белград е разположен на вливането на река Сава в Дунава, като е разделен на две основни части: отсам Сава е старият град, отататък – Нови Белград. Понеже не мога да покажа карта, си представете едно голямо Т, образувано от горе от Дунава, а основата – от Сава – и ще получите представа. Отсам – означава долу в дясно, отаттък Сава – долу вляво. Северно от Дунава се намира предградие, което не е кой знае колко интересно, освен може би с името си КРНЯЧ. Е, там вероятно се намира и газостанцията, за която вече ви казах, че съм чул, но не знам къде е.

Старият град съвсем не е стар – да не си помислихте, че е като Стария Пловдив? Наречен е така, за да се различава от Нови Белград. Старият град е градът от преди Втората световна война, а Новият си прилича на Люлин и Младост в София. – и е строен тогава. Блоковете са малко по-раздвижени от софийските, ама си е същата работа.

Та стария Белград е стар колкото и стара София – в центъра сградите са отпреди Втората световна война и не се различават съществено като архитектура. Разликата е ,че в София имаше “Красива София” , а в Белград – не. Красиви сгради, които не са поддържани. Неподдържаността няма нищо общо с бомбардировките от 99’а – просто така си изглеждат. Спомнете си София в началото на 90-те и ще разберете какво имам пред вид. За бомбардировките ще ви разкажа по-нататък, сега да се върнем към града.

Продължение…

Още за Белград и Сърбия – част 3

Нови Белград – това е частта от града, която се намира от другата страна на река Сава. Това са големи жилищни комплекси, които всички сме виждали. Има един блок, който е под формата на буквата П – ако минавате транзит през Белград по магистралата, също можете да го видите.В Нови Белград, точно на брега на Сава са разположени хотелите Хаят и Интерконтинентал, по пътя към Земун е хотел Югославия.
Ако идвате от Стария град към Новия след като минете моста вляво ще бъде Хаят, ако завиете вляво след него ще минете край Интерконтинентал, веднага след него е Сава-център.. Функционално Сава център е аналог на НДК-то в София. Като сграда е по-плоска от него. Там са били организирани среща на необвързаните страни и на Световната банка през не-знам-си–кои-години. Организират се концерти и спортни прояви, и е пълно с магазини. Отвън Сава-център е в зелени стъкла и изобщо целия комплекс от сгради там (с двата хотела и офис-сградата на някакъв холдинг) е в зелени стъкла. – Предствете си, ако до Интерпред имаше още 3 такива здания.

Продължение…

За кръчмите в Белград – част 4

Кръчмите (кафаните) са изиграли голяма роля в съставянето на сръбския национален манталитет. В Белград има кръчма , която е такава от двайсетте години на 19-и век(!!!!). Между другото се намира точно до Патриаршията. В страната има освен това традиция, ако някоя кафана бъде разрушена и на нейно място се построи нова сграда, даже и да не е заведение, тази сграда бива назовавана с името на разрушената кръчма. Как си обяснявате иначе наличието на сграда “Албания” в центъра на града?. (това е сградата от Белград, която най-често показваха по БНТ, когато Георги Първанов беше там на посещение;-).
Тези кафани са били и един от важните фактори за унищожаване морала на младежите от Македония, по време на кралско-югославския период, а и по-късно.

Продължение…


Някои наблюдения върху сърбите- част 5

Сърбите са около 10 милионен народ от южно-славянскта група. На историческата сцена се появяват доста по-късно от българите, но нямат такива скокове и провали като нашите в историческото си развитие. Във всеки случай от началото на 19-и век до края на 20-и век сърбите се развиват доволно постоянно напред. Освобождават се от турско владичество без военни действия, през Балканските войни и през Първата световна война са на странта на победителите. През Втората световна първоначално са на страната на Германия, след което правят преврат, сменят правителството и застават на страната на Съюзниците. Това става повод за окупацията на Югославия от Германия през 1940 г. Но поради този факт Югославия след Втората световна е на страната на победителите и се ползва със симпатиите на Запада, като едновременно с това е комунистическа страна. Това им позволява да водят живот като в приказките – социалистически трудови навици и почти западняшки доходи с възможността за пътуване по цял свят. Поколението над 30 разказва, че никъде по света не се е жувяло толкова хубаво, колкото в Титова Югославия. Това непрекъснато развитие напред в продължение на почти 150 години, несъпроводено от почти никакви провали, довежда до едно сериозно високомерие у хората, особено на възраст над 30 години. Това високомерие, премесено със сериозна доза национализъм и показна религиозност, им изяжда главите в края на 20-и век.

Продължение…

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. anna каза:

  Здравей, информацията, която даваш, е много полезна. Може ли да ми кажеш приблизително колко излиза едно пътуване до Белград с автомобил в пари?

 2. Стойчо каза:

  Здравей Ана, условията малко са се променили оттогава, но поне разстоянието е същото – към 400 км(от София) в едната посока.
  Сметката е следната: зелена карта за страни извън ЕС (доколкото знам двуседмичната е 35 лв, едногодишната е 100 лв – но и двете стойности трябва да питаш при застрахователя ти по гражднаската отговорност); освен това към 15 евро е таксата за магистралата в едната посока; е, и естествено – горивото. За последното предполагам знаеш колко е разхода на колата ти – цените на бензина в Сърбия са малко (10-15%) по-високи от българските.

  Дано съм помогнал и лек път:-)

 3. Alex каза:

  Бил съм 3 пъти в Белград за по 1 месец (майка ми живее там) и мога да кажа, че описанието ти емного точно (и за хора и за града и за къчмите даже :Р ) Браво 😉

 4. Стойчо каза:

  Благодаря много!

 5. ina каза:

  Много интересна и полезна информация. Била съм два пъти в Белград и два пъти в Нови Сад, но винаги когато имам възможност бих отивала отново и отново в тези два града. Нощен Калемегдан е истинска магия, а Петроварадин (особено по време на фестивала Екзит) се превръща в място, което трудно може да се опише с думи. 🙂

 6. Кирил каза:

  здравейте, да ви поздравя за хубавия очерк , който сте написали.
  мисля да ходя на гости на 1 приятел в Босна пролетта и се чудя дали мога да отида със скутера ми :), той е 100 кубика и вдига без проблем 100 км/ч и е достатъчно удобен че да прекарам цял ден на него
  (eстествено вески ме мисли за луд като го кажа )
  нямам кола и не ми се ходи с автобуси , мразя ги
  но мисля че вие може да ми кажете дали е възможно. мисля си да отида за 1 ден до Белград , където да преспя и после за още 1 ден до Баня Лука, където е крайната точка на пътуването ми 🙂

 7. Стойчо каза:

  Благодарп, Кириле! Радвам се, че се чете.
  По повод на скутера (Веспа ли е?) – помисли дали можеш да издеяниш 400 км? Другото, което трябва да помислиш е дали ще те пуснат на магистралата със скутера? Според мен е забранено (не съм сигурен) – но ако се наложи да караш по обиколните (нормалните) пътища, имай пред вид, че си е приключение… – защото и разстоянието от 400 става доста повече километри. Но – не искам да те спирам, искам само да ти кажа рисковете.

  Мда, и очаквам после писмен отчет;-) – така де – пътепис:-)

 1. 17.08.2008

  […] занят пътят за Виена минава през Белград и Будапеща. До Белград съм разказвал вече как се стига, сега само ще спомена разликите. Тунелите след Пирот […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.