Португалия (2): Лисабон

Продължаваме с представянето на Португалия. Днес авторът ще ни разходи из Лисабон, а започнахме с Порто, Португалия. Приятно четене:

Лисабон, Португалия

част втора


Вижте по-голяма карта

LISBOA — Лисабон (изговор на португалски Лижбоа)

е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а с околностите — около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Основан като финикийска колония, след завладяването от римляните градът е включен в провинция Лузитания. Завладян е от маврите около 711 и е отново превзет през 1147 от Афонсу Енрикеш, първият крал на Португалия. Лисабон става столица на страната през 1260, а през 1290 е основан Лисабонският университет.

Лисабон достига своя най-голям разцвет през 16 век,

по време на Португалската империя. Той се превръща в европейски център на търговията с Азия, като в същото време в него се излива златото, произвеждано в Бразилия. Този подем не е прекъснат и от тежкото земетресение на 26 януари 1531, при което загиват хиляди жители на града.
На 1 ноември 1755 Лисабон е засегнат от голямото Лисабонско земетресение, при което загиват около 90 000 души, около 1/3 от жителите на града, и почти всички сгради са разрушени. Градът е възстановен по план на Маркиз дьо Помбал.

Пристигането ни беше на гара Ориенте,

по разписание- 15.50, точно три часа след тръгването ни от Порто. Гара е меко казано, защото в това съоръжение се събират влаковете от провинцията, локалната железница, автобуси от и за Лисабон и метрото. Всичко е разположено на няколко етажа и доста по-мащабно сравнение с Порто.

С всичкия багаж се насочихме към метрото, взехме билети от киоск- около 0.85 евро за билет, както и безплатна карта за метрото. Излишно е да казвам, че навсякъде има информация и можеш да се загубиш само ако не внимаваш.

След тройна смяна на различни цветове линии накрая пристигнахме на нашата спирка — Маркиз дьо Помбал. От нея до хотела имаше около 700 метра, които дори и с багаж се преодоляват без проблем. Хотела както казах преди това се казва Clarion Suites и е апартхотел, за който се оказа, че няма никакви разминавания с информацията и снимките от интернет. Там ни очакваха и администратора на смяна отговори изчерпателно на всички наши въпроси. Естествено след кратко освежаване и смяна на екипа атакувахме центъра.

Площад Маркиз дьо Помбал в Лисабон

се води като модерното сърце (горният град) на града, тъй като около него освен парка Едуардо VІІ е заобиколен от много модерни сгради на хотели, банки и др. От него тръгват двата главни булеварда: Avenida da Republica, който води към площад Saldanha. В тази посока се намира музея Gulbenkian в които са показани експозиции с най различни исторически ценности, придобити от Португалия през годините на колонизация. В този район се намират (макар и доста далеко един от друг) близкият ни до хотела супер модерен МОЛ — Amoreiras и най големият МОЛ в Европа- Colombo, който е на пет спирки с метрото от другия МОЛ и се намира до Естадио Луж- стадиона на Бенфика.

Авенида Либердаде е другият булевард водещ към площад Praca dos Restauradores

— построен по случай освобождението от испанско господство през 1640 год. В центъра на този площад е издигнат 30 метров обелиск с две бронзови фигури- на Победата и Свободата. На този площад е и Хард рок кафе Лисабон, където може да се видят най-различни инструменти, сценично облекло и др. аксесоари, принадлежали на велики рок музиканти.

Широк булевард с две локални движения и широки тротоари с много зеленина — предимно палми, но и други видове. Разбира се, бях наистина изненадан, когато обаче видях онези типове с одърпани и мръсни дрехи, дето държат трафика с паркирането — срещу некой друг цент веднага ти показват свободно място за паркиране.

Такива гниди има и до офиса в центъра на Варна.

Но да бяха само те, добре. На третия или четвъртия ден надвечер видяхме и типични клошари, дето ровеха из кофите и се завиваха с картони по пейките, но с тази разлика, че полицията ги разритва от време на време.

Иначе на Авенида Либредаде присъстват бутици за парцали, часовници и злата,от която марка се сетиш, пълни със стока и цени-цифромания.

От Praca dos Restauradores след един лек ляв завой се озоваваш на

площад Rossio — централния площад,

в чиито два края има два барокови фонтана, а в центъра на площада има 27 метров мраморен обелиск на крал Дом Педро ІV, като на обелиска има мраморни алегории на основните принципи в управлението му-мъдрост, правосъдие, въздържаност и сила.
На този площад е и националният театър, построен през 1840 в неокласически стил. Паветата, с които е облицован площада са от цяла Португалия, Рио де Жанейро и Макао. Наоколо освен, че има доста негрос (особено около театъра) има и множество кафенета за отмора, като едно от най известните е Кафе Никола- за справка кафе с какао забравих как точно се казваше е с цена 5 евро.
В страни от площад Rossio се намира и

площад Figueira

на него е паметника на крал Jose I (Хосе Първи), като цяла този иначе красив площад е обсебен от скейтъри, черньовци-арабухи и африканци. Бяха разпънати едни шатри, в които продаваха всевъзможни боклуци емигранти от Полша, Русия и Украина и др. Мръсотията беше голяма и от най-чистоплътска и здравословна гледна точка се изнасяш скоропостижно от него обратно на Россио. Иначе се отваря много хубава гледка към крепостта Сао Джордже. До него е и един модерен площад с хубав фонтан- Мартин Мониц.
От площад Россио тръгват четири главни успоредни улици, като една от тях обаче е изцяло пешехдна, естествено с павета и множество малки ресторанти и емигранти от всички колониални националности, които предлагат най-различни сувенири-гипсови трамвайчета, колички, графики, пастели и акварел с Лисабонски сюжети. Тази улица се казва Rua Augusta.
Както казах в горният си край започва от площад Россио, а краят й излиза на един ослепително бял площад с триумфална арка и паметник на крал Хосе I.
Целият площад е с лице към река Тежу, а интересното е, че това е било кралски дворец до 1755 година, когато двореца се мести в Белем. Тук е туристическият офис на Лисабон.
В близост е и Общинският площад, който както и всичко гореизброено е в квартала Байя. Над Байя е друга известна част на Лисабон-Баиро Алто. Тук се намират множество магазини, кафета, ресторанти, фадо хаус и др. Сигурно ще пропусна нещо, но този който иска да посети Лисабон може да се възползва от сайта http://www.golisbon.com/, в който всичко е описано просто перфектно.

От другата страна е кварталът Алфама

-най-стария квартал. Най-забележителното тук е крепостта Сао Джордже, катедралата Се-построена за първия епископ през 1150 год.и ред красиви църкви, къщи и панорами. И трамваите.

Крепостта Сао Джордже в Лисабон

— Построена около VІ-ти век. Служила е за отбранително съоръжение на вестготите и на маврите. Служи за Мавританска кралска резиденция до възкачването на трона на крал Афонсо Енрикес. Вътре си има цитадела, както и ресторант с доста високи цени. Перфектна гладка към целият град от север от моста Вашко да Гама до парка Едуардо VІІ, че и по натам. Вход по 8 евро на човек.
Понеже целият град е на седем или осем хълма, гледки към различни части на града се разкриват от най-различни места. Тези места, от които се откриват панорамите се наричат miradouro. Нека да се има предвид, че най-хубавата гладка се разкрива от крепостта.
В Баирро Алто се намира и прочутият асансьор — Санта Джуста, построен от френски инженер, ученик на Айфел. Висок 45 метра, нитована конструкция, плаща се, горе има кафе и не съм се качвал!

За центъра на Лисабон като обобщение

можем да кажем, че е страшно красиво, чисто с множество архитектурни забележителности, кафета, ресторанти и др. Улицата с морските деликатеси Rua das Portas de Santo Antгo е до театъра, пешеходна е, но в последствие нашият водач ни каза, че е по-евтино от Докас, но не дава гаранция за хигиената в кухните на кръчмите, които са там. Иначе типична лисабонска уличка, където кръчмите започват да функционират след 21.30.
Последно за центъра — внимавайте когато си поръчвате сервежа (бира), защото ако пробвате като мен със заучена фраза-уна гранде сервежа — ще ви донесат не 0.500 мл, а цял литър и то за 10 евро! Затова четете менютата, случайно или не, има и на английски.
Що се отнася до трамваите-запазени са както и в Порто. Няколко мотриси на по 100 години, които се движат и сега в тях се возят стада туристи и се кефят, но с романтиката до тук. В тези трамваи на трима туристи се пада и по един джебчия. Били много добри. От трима туристи двама са олекотени с нещо — пари, паспорт или нещо каквото носят. Ако искате да Ви оберат, то и в София си има трамваи, да не говорим, че мотрисите тук сигурно са на по 50 години(някои), че спокойно бат Бойко може да ги пусне като атракция. Спестете си нервите и ги снимайте и гледайте отвън тези трамваи!!! Толкова за центъра.

БЕЛЕМ– частта от Лисабон

с най-много исторически паметници и монументи.

Не помня с кой номер автобус се отиваше, но помня цената на един билет-1,30 евро на билет на посока. Хубаво е да сте пристигнали около 09. 30 до 10.00 иначе много се чака по входовете. Ще започна по ред за да не се пропусне нещо:

Jeronimos Monastery

— най внушителният паметник от времето на португалската откривателска епоха. Построен със златото на Бразилия през 1502 год. Тук са прекарали последните си нощи екипажите на Вашко да Гама, както и той самият преди отплаването им за откриването на Индия. Убийствена готическа архитектура с мавритански примеси, паметник на Юнеско и последен дом за Вашко да Гама, както и на големите фигури в португалската история- крал Мануел и крал Себастиро, поетите Фернандо Песоа и Алешандре Еркулано. Вход 8 евро за манастира. Катедралата където е гробницата на Вашко да Гама е безплатна, но красотите са вътре. Закъснеете ли след 10.30 часа се чака много, защото тогава се изсипват десетки автобуси с организирани туристи и настава меле.

Монументът на Откривателите

— излизайки от манастира на северния бряг на река Тежу срещу няколко петролни бази. Построен е през 1960 година в чест на 500 годишнината на Принц Хенри Навигатора. Представлява склуптурна група изобразяваща ветроходен кораб с три платна като на него са всички,които са взели участие при откриването на нови континенти-картографи, космографи, зоолози, ботаници, свещеници, лекари и др. Редом с тях са изобразени Принц Хенри Навигатора, Вашко да Гама, Фернандо Магелан, Кабрал и др. С асансьор се качва до върха на монумента където се разкрива невероятна панорама. Паважа пред монумента представлява компас с карта на света на която са означени пътищата на португалските откриватели. Паветата за изработка на композицията са подарък от правителството на Южна Африка. Вход за асансьора- 4 евро. Чака се опащка около 30 мин.

Кулата Белем-иконата на Лисабон и Португалия.

Построена през 1515 год. като отбранително съоръжение за защита на входа на пристанището на Лисабон, е била последното нещо, което мореплавателите са виждали излизайки в открито море. Построена в стил Manueline, в себе си крие редица изображения от епохата на Откривателите. Паметник на Юнеско. За влизане в кулата се плаща по 8 евро. Почти не се чака, но за да се качите на самия й връх, където са разположени войниците в мавритански стил се чака поне час.

Повече снимки от Лисабон.

Продължението:

Португалия (3): Белем, Лисабон

Автор: Тодор Стоянов, чрез блога на Юри Печански

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Lora Nielsen каза:

  Приятен пътепис…Само имам една забележка – може и Стойчо да я вземе под внимание, ако я сметне за уместна – виждам, че някои автори на пътеписи в сайта от престараване да дадат пълна информация за местата, които посещават използват Уикипедия в пътеписите си(прекалено много!). Разбирам, че искат да дадат максимално достоверна информация, но смятам, че то затова е наречен пътепис, за да е от нас самите… А ако наистина се налага понякога да обясняваме по-исторически и географски дадени моменти от пътуването си, то нека Уикипедия да бъде като наш помощник, а не да копираме дословно по 2-3-4 параграфа. Всичко с мярка.

 2. Ирена каза:

  Хубава статия. Може би е права Lora Nielsen, факти навсякъде моxем да намерим в мрежата.

  Съвсем малка и скромна препоръка имам към автора: Моля за малко повече лични впечатления и мнения да вложи в писането на статията.
  Пристрастна съм, да. Смея да твърдя, че познавам почти перфектно Лисабон, част от моя живот е.
  Но, ако не вложим чувства в писането на пътеписи, как ще запленим читателя…?

  С поздрав и пожелания за незабравими пътувания, били те и виртуални:)
  *Ето моята Португалия: http://www.nenaVako.com

 3. Стойчо каза:

  Ирена, много хубави снимки 🙂 А може ли да се уредим с текст към тях? (подкокоросвам те да напишеш пътепис 😉

 4. Stela каза:

  Ирена, послушен автор Стойчово проклятие не го постига. Навий се веднага, освен ако не си запалена по пространно изследване на поведенческите стратегии на неотстъпчивия подкокоросник…
  И най-вече, моля, навий се, защото съм и аз пристрастна към Лисабон (но по причина, че там не съм била- само в селца и градчета на север около Порто). Пристрастна съм и към непремерено много лично отношение в пътепис, каквото вече прочетох в снимките ти и вече ми се иска да го видя и думофицирано.

 5. Ирена каза:

  Здравейте!

  E-mail-a ми е nenaVako@gmail.com Мога да помисля върху предложението 🙂

  Поздрав сърдечен!

 6. Ani каза:

  Радвам се, че сте посетили Лисабон. Само че нещата не са точно така, както са представени тук 🙂 И написани така наименованията на забележителности и квартали …са абсолютно грешни 🙂 МаркЕш дъ Помбал, Белей, Байша, Мартий Мониш…. и асансьорът Санта Жуста струва 2.90 евро, гледката е невероятна и се заслужава определено. Лисабон е един страхотен град, португалците са невероятно мили хора, но внимавайте да не попаднете на истински обирджии, които могат и да ви поступат. Сравнително евтини са ресторантите в Байша и Росиу, а Байро Алто е като един голям бар, почващ да работи след 11 часа до 2 през нощта. Океанските плажове са много хубави, задължително трябва да се отиде на Кашкайш и Каркавелуш, ако е възможно и на Коща дъ Капарика. 🙂 Океанът е ледено студен 🙂 Отиване и връщане до Кашкайш струва 3.50, с влак, и в едната посока е около 30 минути. 🙂

 7. incendio каза:

  Симпатичен пътепис, но не дава особено полезна информация за хора на които им предстои пътуване…
  За всички, които разбират португалски, ето един, който е отличен:
  http://www.viajanteamador.com/2010/01/destino-lisboa-roteiro-para-3-dias-dia.html

  За тези, които смятат да ходят и разглеждат горещо препоръчвам Lisbon Card – плаща се според дните. Най-дългия период е 72часа и струва 33Евро, а с нея са отворени вратите практически за всички музеи и забележителности, всякакъв транспорт, ресторанти, магазини за сувенири…

 1. 10.10.2008

  […] с представянето на Протугалия. Вече бяхме в Порто и Лисабон. Днес Тодор ще ни разкаже по-подробно за района Белем в […]

 2. 15.10.2008

  […] Той ни представи вече град Порто, разходи ни из Лисабон и Белем, а днес ще ни направи един футболен тур из […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.