Пътешествия с Фори (2) – Лидо ди Йезоло

Продължаваме с автомобилното пътешествие на Мая до Венеция. Вече проследихме как стигнала от София през Постойна (Словения) до Лидо ди Йезоло, а днес тя ще ни разкаже за самия курорт. Приятно четене:

Лидо ди Йезоло край Венеция

втора част

Нашият летен почивен „цивилизационен избор“ — Лидо ди Йезоло — е познато на любителите на автобусни екскурзии до Италия. Обикновено там нощуват групите, чиято обиколка включва посещение на Венеция. И аз за пръв път го посетих така, пътем, един ноември преди 7—8 години, когато си го заплюх за почивка някое лято. Е, въпросното лято е точно сега, и определено няма да е последното.
Вижте по-голяма карта

Lido di Jesolo, 30016 Йезоло Венеция, Италия

Лидо ди Йезоло е сравнително млад курорт —

развива се през 50-60-те години на 20 век, по добре обмислен застроителен план с много зеленина и обществени зони за развлечение. Пълен е с италианци, които го предпочитат както заради цените, които са с пъти по-ниски от тези в лъскавите им курорти, така и заради спокойствието и прекрасния плаж. Пълен е и с чужденци от всички краища на Европа. Почиващи българи все още има сравнително малко — поне в нашето апарт-хотелче ние бяхме първите представители на нацията.

Вече топнали се в „големия син аспирин“ след дългия път, лежим на шезлонгите около 7 вечерта и се припичаме на залез. Докъдето ти поглед стига — плаж. Необятен, много широк, впоследствие научаваме, че е 14 км дълъг, със ситен-ситен златен пясък и кристално море, определено по-солено от Черното, но идеално — плавен наклон навътре, голяма плитка зона, пясъчно дъно и много чисто. Между всяко каре хотели към плажа води асфалтова алея, преминаваща в дълга дървена скара върху пясъка, а тя на свой ред — в кейче навътре в морето. На всеки вход на плажа има голяма — и абсолютно чиста — тоалетна, душове и чешми за измиване на пясъка от краката, когато тръгнеш да се прибираш. Всеки хотел има свои чадъри, шезлонги и масички. Допълнителен шезлонг е 4 евро на ден, а самите шезлонги имат и собствени сенници. Общо редиците чадъри са 7—8, но стигат само до средата на пясъчната ивица — от тях до водата има още толкова свободна зона за тези, които държат на собствен чадър и хавлия на пясъка. В следващите дни установяваме, че те никак не са много, а и на това огромно пространство има място за всички.

Първото, което ми прави впечатление, е чистотата. Вечер е, цял ден е имало почиващи, а плажът е като изблизан — няма фасове в пясъка, няма пластмасови боклуци, не се веят найлонови торбички, дори водорасли няма. Съответно, няма и мушици. През цялата седмица не видяхме нито един курортист, който да си позволи да остави след себе си боклук където и да било, освен в кошчетата. Те са буквално на всеки 5 метра и всяко е с място за гасене на цигари и изхвърляне на фасове. Това се отнася за целия курорт, или поне за тази част от него, в която бяхме — така и не можахме да го обходим целия. Плажното барче до нас предлага всичко, каквото се сетиш — от кафе до салати, спагети, вурстчета, пици, както и коктейли, вино, бира и алкохоли всякакви. Цените не са стряскащи, а ако човек почне да мисли в евра, вместо в левове, е направо евтино.

Втората приятна изненада е температурата. По пътя се опекохме от жега, а тук подухва приятен бриз и е не повече от 24—25 градуса. През цялата седмица вечер с пълния мрак ставаше прохладно — дотолкова, че без яке или жилетка за намятане не излизах. Въпреки че апартаментът ни беше с климатик, практически не го и включихме — през деня външните щори запазваха прохладата, а нощем какъв ти климатик, аз лично спях с одеяло.

Вечерта, вече изкъпани и преоблечени за разходка, тръгваме по главната улица покрай хилядите ресторантчета, пицарии и магазини. Сергии във вида, познат ни от нашето Черноморие, липсват. Коли също — в 8 вечерта автомобилното движение по главната се забранява и тя става най-дългата пешеходна улица в Европа. Единствените превозни средства по нея остават велосипедите и четириколесните колички с педали, за които има специално очертана алея на платното. За цялата седмица видяхме само четирима нарушители на забраната, и то защото беше много късно през нощта и спрелите ги карабинери образуваха колоритна групичка.

Пазаруването на храни

за закуска, мезета и пиене го свършихме на втория ден в един от трите хипермаркета край нашата част от курорта — тип Била и с цени, почти като и дори за някои неща по-ниски от нашенската Била. Особено в областта на деликатесите — същото прошуто крудо, което много обичам и си купувам понякога тук за около 3,50 лв за 100 грама, там е 3,60 евро килото. Бутилка Джак Даниълс беше 17 евро, а Финландията се хилеше зад етикетче от 6,50 бутилката. Абе, пълна с връх количка ядене, пиене и разни домашни потреби ни излезе общо 62 евра…

Заведенията Лидо ди Йезоло, както вече споменах, са хиляди —

за всеки вкус и джоб. Има дори и Sofia Pub…

В повечето готвят много вкусно, а навсякъде се радвахме на най-известното местно вино — prosseco, което в повечето кръчми го сипват като наливната бира, от кранче в каничка. Просекото е прекрасно на вкус, сухо бяло естествено газирано вино, което оставя много приятна леко възгорчива жилка в устата. Племи го кръсти бяла лимонадка, и то действително влизаше леко като лимонадка, без на следващия ден човек да го боли глава. Аз, която с мъка изпивам пълна чаша шампанско — сладни ми и това си е, спокойно си поглъщах 2—3 чаши просеко с яденето, като определено предпочитах Spumante /по-газираното/ пред Frizante /по-малко газирано/. Сега ми липсва…

В част от заведенията вечер има жива музика —

попаднахме и на евъргрийни, и на хардрок, и на ню уейв, и на джаз, но желязното правило е точно в 0:00 ч. всички музики на открито да спрат. И те наистина спират. Имаше и заведения с караоке, постоянни концерти по площадите, паради на духови оркестри и мажоретки по улиците, изобщо вечер беше шумно и весело, но задължително до полунощ. След това музиката остава само в нощните барове и дискотеки, които са извън хотелските зони. Въпреки че спалнята ни гледаше към главната улица, не е имало нощ с шум след 12 ч. Магазините също работят до 11 вечерта.

Неприятните впечатления бяха общо 2 —

първо, от огромния брой индийци, азиатци и африканци, които цял ден обикалят човек по човек на плажа и предлагат всякакви масажи, очила, чадъри и прочие боклуци. Толкова са досадни, че ти идва да си направиш табелка „No, thanx!“, за да не го повтаряш нон-стоп.

Второто — ако човек е с деца, може буквално да се разори поради гигантското количество игрови заведения с по 50—60 различни автомата в тях. Уж ти дават 12 жетона за 5 евро, обаче така се заиграваш, че не усещаш как стават пет пъти по пет. Обаче, след изкараната седмица на това море основното, което ми се въртеше в главата, беше — ние май само си мислим, че имаме курорти…

Продължението:

Пътешествиe с Фори (3) – Венеция и Венецианската лагуна

Автор: Мая

Снимките са предоставени от автора

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

32 Отговори

 1. Неделчо каза:

  Здравей Мая , малко ти завиждам за хубавата почивка. В Лидо наистина е чудесно. И аз тази година имах възможността да прекарам макар и само два дни там, но догодина….

 2. Maya каза:

  Неделчо, определено си заслужава – човек наистина си почива на такова място, а и ценово е напълно поносимо. Ние бяхме 7 души, постоянно сме се хранили по хубави заведения и на обед, и на вечеря, и сметките ни навсякъде се движеха между 90 и 120 евро за чудесно и много обилно нахранване плюс напитките. За сравнение – ей сега, вчера, пак 7 човека не на кръчма, а на крак, на обяд на Пловдивския панаир платихме за 7 порции скара /пилешко филенце и кърначе/ с гарнитура, минерални води и сокове 150 лв. Хич не ми се и сравнява колко излиза човек да седне в приличен ресторант на Слънчев бряг или Златните…

 3. Стойчо каза:

  Честно казано е крайно време българските туристически деятели да се стегнат в кръста, защото и на мен ми се видя по-изгодно на Бяло отколкото на Черно море. Особено пък ако правим сравнението цена-качество

 4. Maya каза:

  Стойчо, не знам за тебе, ама при нас нещата вървят накъм пълна раздяла с българските морски курорти. Една отпуска имам в годината и не виждам нито една причина да си я изкарвам в излишни нерви за глупости от типа на оглушителна чалга, косми в чинията, рояци инсекти в стаята и ресторанта, а в същото време да си надничаме в прозорците с комшиите от отсрещния хотел и в 8 сутринта да ме будят бодри подвиквания на зидаро-мазачите от съседния строеж. Не, благодаря, предпочитам да пропътувам 1000-1500 км, ама да ида на място, на което да си почина…

 5. Стойчо каза:

  Уф, и при нас е така…

 6. Elina Keremedchieva каза:

  Ние бяхме там през юли и сме много доволни. Наистина си заслужава, тази история все едно аз съм я писала:)))

 7. Мартин Пасев каза:

  Здравейте.
  Случайно прочетох вашите пътеписи и в отговор на тях мога да ви предложа вариант за почивка в Лидо ди Йезало и Римини.Само да поясня работя в туристическа агенция Караджъ Турс и в момента с колеги организирваме почивки там за 7 нощ. с самолет и собствен транспорт.Цените с амного конкурентноспособни като предлагаме хотели на с пансион на закуска до All Inclusive.На този линк можете да разгледатете офертите:
  http://www.karacitours-bg.com/bg/index.php?type=1&subtype=29&startprice=&endprice=&keyword=&smalltype=327

  Надявам се че не се натрапвам в разговорът ви,пожелавам успех на всички

 8. Стойчо каза:

  Засега го приемам като полезна информация (засега 🙂

  Само не разбирам защо „случайно“ сте чел пътеписите 😉 Трябва редовно да го правите 😉

 9. Мартин Пасев каза:

  Всъшност съм прочел поне 80% процента от пътеписите в този сайт:)

 10. Мартин Пасев каза:

  Към краят на месец май ще ходя на обиколка по тези хотели така че ако имате нужда от информация аз съм насреща!

 11. Мартин Пасев каза:

  Здравейте отново.
  В връзка предишните ми публикации искам да кажа че там е едно малко очарователно местенце.Пълно е с малки и китни хотели и разкошен плаж и към допълнение една кутийка бира ти е 1 евро.Смятам че Лидо ди Йезоло и Римини са много подходящи за семейства,т.о. деца до 6 години са безплатни относно настаняването в повечето хотели.В комбинация с това има много забавления за деца аквариуми,делфинариуми,специални паркове в силно залесените части на курорта къде се организирват анимации за деца.Явно политиката в Италия е насочена към това да създаде удобство на децата и от там и на техните родители.За сега ви казвам яао надявам се пак да има повод да споделя с вас няколко реда.:)

 12. Qna каза:

  Г-н Пасев първо се научете да пишете грамотно и тогава пишете по форумите! Направо се учудвам от факта , че работите в туристическа агенция , като се имат впредвид неграмотните Ви изказвания.

 13. Стойчо каза:

  Яна? Нещо не разбрах?

 14. Kristina C. каза:

  Тази седмица предстои да пътуваме семейно до Лидо ди Йезоло.. с малко дете. Ще споделя подробности след като се върнем. Много ми помогна информацията, която намерих тук! Дано да си изкараме добре..
  Относно публикацията на Яна искам да кажа, че Мартин Пасев е един от най-компетентните служители в туристическа агенция в България изобщо! Доста съм пътувала, с много туристически агенции и техни служители съм разговаряла, но туристическата агенция, за която става дума е една от най-сериозните. Лично Мартин Пасев ни е намирал винаги изключително добри семейни пакети за поне 5 различни дестинации! Не ми е приятел, нито роднина, просто много добре си върши работата. Отново благодарение на него отиваме в Лидо ди Йезоло. Горещо го препоръчвам на всички, на които им е писнало от непрофесионалната работа на куп туристически агенции и служителите им!

 15. Мартин Пасев каза:

  Здравейте.
  Извинявам се на всички за правописните грешки,които съм направил.Но мисля че тук в интернет пространството не се акцентира на правописа а на полезностана на информацията.Искренно благодаря за искренният отзив от страна на Кристина,това е голям комплимент за мен.все пак мисл

 16. Мартин Пасев каза:

  Имате пак извинение от мене,заби ми компютъра.Просто искам да кажа едно голямо Благодаря 🙂

 17. Мартин Пасев каза:

  Здравейте отново.Искам да ви информирам че изготвихме пакет за Нова Година до Венеция със самолет.Цената е много изгодна и към момента има намаления за ранни записвания ако имате желание можете да разгледате офертата ни на този линк:
  http://www..com/bg/offer.php?offer=86434

 18. Стойчо каза:

  @Мартин Пасев – не е цензура, но ще се радвам да сложа офертата в сайдбара (пиши ми едно мейлче)

 19. Радост каза:

  Здравейте, мили и странстващи по света хора!
  Още миналата година се прехласвах по Лидо ди Йезоло в Гугъл Ърт и тази година сме го решили сериозно да почиваме лятото там. Мога ли да помоля за малко повече информация относно цени в заведенията на напитки, ресторанти барове и т.н. понеже цени като 15 евро за коктейл не ми се нравят. Та ако може да ме подготвите 🙂 Благодаря ви !

 20. Неделчо каза:

  Здравей Радост, ще се радвам ако съм полезен. Бил съм три пъти в Лидо и с удоволствие бих отишъл при възможност пак. Чисти и широки плажове , страхотно море абе наистина чудесно място за почивка. Хотели всякъкви и за всеки джоб , виж в booking.com , цените по магазините поне миналото лято бяха горе долу колкото в България или малко по-високи. По заведенията пица и спагети между 7-10 евро, бира 5-6 евро, препоръчвам бяло вино просеко около 5-6 евро половин литър, сладолед разкошен между 1-3 евро. За коктейлите не мога да кажа, но решили ли сте горещо препоръчвам този курорт. Малко повече инфо можиш да видиш и в моя пътепис ” Когато мечтите се сбъдват.. ” Ако имаш още въпроси и ако мога ще помогна!!!

 21. Maya каза:

  Привет, Радост, няма да сбъркате с Лидо ди Йезоло! Не си спомням вече колко точно ми струваха коктейлите, но си спомням, че на самия плаж си купувах сангрия за 3 евро чашата. Просекото в заведенията струваше между 7 и 10 евро за кана 1 литър, в зависимост от това, къде е заведението. Лидо е мноооооого дълъг курорт и в по-далечните от тъй наречения му център части траториите и пицариите са по-евтини. Концентрати по заведенията не сме пили, купувахме си от магазина и си забърквахме коктейли на терасата и цените в супермаркетите специално за водка, джин и джак даниълс бяха дори по-ниски от тукашните. В тази част на курорта, в която бяхме ние, обедите и вечерите ни излизаха около 20 евро на човек, без да сме се ограничавали.

 22. милена стоянова каза:

  мая здравей понеже ни престой пачивка в лидо през юни можеш ли да се свържеш с мен по скайпа за малко информация milena_nikol

 23. Rosaura каза:

  Здравейте, пътешественици!

  Току що се върнахме с приятеля ми от една екскурзия до Италия и Хърватска. Бяхме във Верона, Венеция, Лидо ди Йезоло, после до Загреб и Плитвице – езерата. Беше страхотно всичко, но и на мен огромно впечатление ми направи плажът на Лидо ди Йезоло, чистотата, простора, ей така гледаш и се рееш… Много ни хареса, макар само да нощувахме там и трябваше сутринта да потегляме към Венецианската лагуна, но станахме в 6 сутринта, за да се разходим по плажа и да вдъхнем малко морски бриз. Сега гледам оферти за почивки през лятото, ама истинска почивка, да си лежа на плажа и да не ми се надува главата от техно, хаус или чалга, както е по нашето родно Черноморие. Вечерта хапнахме в едно ресторантче, ние бяхме в хотел Beach 2, хотелчето не е лошо, но сутринта останахме неприятно изненадани, че за закуска има само по едно мъничко хлебче и тънък резен шунка… Мъжете си останаха гладни, жените – по навик 🙂
  Иначе в ресторантчето на 100м. от хотела ни нагостиха доста прилично за 10 евро – паста (огромна порция паста със сос и кайма мисля че имаше и пармезан колкото ти душа иска), след това порция крехка пилешка пържола с печени тиквички. Беше супер вкусно и доста голямо за радост на мъжката част. Вино един литър излизаше 6.50 евро, абе чудесия!
  Та сега гледам оферти, мернах тук на Балканика Травъл оферти за 7 дни със самолет на полупансион за около 760 лв, което си е супер за качеството поне на плажа и курорта… пък и ако на хотел се случи, значи там ще е идеално.
  Ако някой знае за други оферти, моля нека ми пише тук или на мейла.
  Успех на всички в лова за летни изкушения!!!

 24. Стойчо каза:

  Розаура, нали не злоупотребяваш с линковете? 😉

 25. Rosaura каза:

  Просто видях събрани доста оферти на този сайт, може на някой да са му полезни 😉

 26. Lia каза:

  Тази година бяхме в Лидо ди Йезоло. Много е презастроен целия комплекс, няма никакви зелени площи. Хотелчетата са малки, но са едно до друго наредени по дългата ивица. Хотелската база като цяло е скромна. Плажната ивица е широка и чиста, но водата е доста по студена от нашата, предвид, че целия комплекс се намира доста по-на север. Чисто е по улиците, но главната улица е тясна и вечер става много неприятно, когато по нея трябва да се движат пешеходци, велосепедисти, рикши и влакче. По заведенията цените са като нашите, но в евро. Една пица започва от 6.50 евро, кафе 1-2 евро. бира 2 евро, спагети над 7 евро, салати по 10 евро. Може да пътувате до Венеция с корабче за 50 мин, цената отиване-връщане за един човек е 18 евро.
  Като цяло курортния к-с Лидо ди Йезоло не успя да ме впечатли. много ми приличаше на нашите Приморско и Китен, но те са доста по-злени от Лидо. Интересни бяха екскурзиите до Верона, Венеция.

 27. Йоана каза:

  Здравейте,

  Бяхме в Лидо ди Йезело лятото на 2011г. Останахме много неприятно изненадани от морално остарялата хотелска база. Мога да кажа, че в България вече няма такива хотели. Хотелите наистина са малки и нямат басейни. Нямат никаква прилежаща площ към себе си. Голяма блъсканица е по улиците, много е тясно и направо задушаващо. Учудих се на база тава, че всички плюят Слънчев бряг, защото е бетон и сгради, а в Лидо повярвайте ми те са 10 пъти повече. Ако ви кажа, че по заведенията дават касови бележки написани на хвърчащи листи направо се изумихме. Та, самото Лидо ди Йезоло (което в превод означава Лидо е дълга ивица земя в морето, а Йезоло е транскрипция от Джийзас- Христос ) не е нищо особено, но можете да го използвате за нощувки, защото са сравнително евтини и да пообиколите околностите- Верона, Венеция, островите Морано и Борано. Наемането на кола под наем става лесно и бързо и ако го направите директно от фирмата е 50 евро. От хотела е повече. Италианците имат хубави пътища и няма как да се загубите. Извънградските пътища се заплащат. За около 60 км платихме 4,5 евро.
  Не ходете на организирани екскурзии с тур оператор. Само за сравнение- оператора ни искаше по 60 евро на човек до Венеция. С корабче отиване- връщане на човек беше около 10- 15 евро. За Венеция са ви необходими един цял ден от 9 до 18 и удобни обувки. За Верона ще ви стигне и половин ден за обикаляне, но тя е по-далеч така, че пак е същото време.

 28. Стойчо каза:

  Не го приемай за заяждане, но имаш предвид Исус, нали? че тоя джизъс ми е малко в повече 😉

 1. 30.09.2008

  […] Лидо ди Йезоло […]

 2. 14.10.2008

  […] пътуването ѝ от София до Лидо ди Йезоло, разгледахме Лидо до Йезоло и Венеция, сега ще прочетем за пътуването ѝ от Йезоло […]

 3. 14.10.2008

  […] пътуването ѝ от София до Постойна, продължихме до Лидо ди Йезоло, а сега тя ще ни представи Венеция и нейната лагуна. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.