Едно пътуване до остров Тасос

Тасос, Гърция, Кавала, Керамоти

Едно пътуване до о.Тасос

Най после ще имам къде да си драскам пътуванията и да им закачам снимки… Един вид пътеписи॥ Ама пътеписите са си доста сериозно начинание, отговорно. Трябва да се изучи историята на мястото, географията, общи планове, акценти. А така само ще си драскам. 🙂

Ето и първото попълнение:Решихме тази година да празнуваме 6 май в Гърция на остров Тасос. Всъщност eдин пич от фотофорума – Пинко го измисли.Той е ветеран там на острова, ходил е десетина пъти защото бойкотира родното черноморие,и е прав де, но това е една друга тема.

Речено – сторено – 5 май (събота) тръгнахме от Варна към 01 часа, две коли . Сутринта, към 9 вече бяхме качени на ферибота-параход към острова….Пътят от Варна до о-в Тасос: проход Провадия -Айтос, Карнобат, Сливен, Нова Загора, Свиленград, Александрупулис, Керамоти, Тасос…… общо около 600 км.

Голямата атракция на пътуването с ферибота са чайките. Винаги се намира някой, който да им хвърля по нещо и се насъбират хиляди чайки, които ескортират ферибота до острова с крясъци, лупинги и бой помежду си.

Пристигнахме на пристанището на град Тасос (най-големия град на острова) и отпрашихме към нашите бунгала – на острова на бунгалата им викат студия. Нашето бунгало – студио се намира на 7-8 км от град Тасос. Понеже празнувахме нова година на острова и долу-горе знаем кое къде е – бързо ги намерихме и вече мислено лягахме да отпочинем след дългото пътуване, но уви – гръцкия пич дето държи бунгалото – господин Сотирос го нямаше.

Там на острова бунгала, къщи и хотели почти нямат огради. Нашите студия например са едни симпатични бели къщурки залепени една за друга, с една стая и кухня бокс, климатик, печка и всякакви прибори – на двора има градински маси и столчета, люлки, барбекю, тенис маса, шах голям …. и всичко това е с една оградка 20 см, която е по-скоро за красота, а стопаните не живеят там…… явно няма от какво да се пазят…:)

Та нашия господин Ставрос се позабави, явно бяхме пристигнали твърде рано….. забави се колкото да ни даде възможност да слезем до великолепното синьо-зелено прозрачно море с много морски таралежи и малки мраморни късчета вместо камъчки.

Настанихме се бързичко, дремнахме няколко часа и – на обиколка из острова. То тоя остров – къде да отидеш най-напред. Всичко е толкова красиво и спокойно. Всеки залив е великолепна гледка, всяко градче е райско кътче.

Първа спирка – Панагия.

Панагия е малко старо градче до град Тасос.

Имам чувството че е най-старото на острова. Доколкото четох из разни сайтове – датира от римско време, когато се е казвало Анастасиас.Те някой от къщите имам чувството че оттогава не са ремонтирани. Странно… Нова модерна къщурка – и до нея стара къща на повече от 200 години с речни камъни вместо керемиди. Канализацията и тя от римско време май. Водата от кухни, бани и перални излиза от къщите по мраморни улейчета и бълбука по улицата надолу. Улицата е чиста, изметена, мраморни или камънни плочки, и встрани от тротоара улейче с мръсна водичка, така, спокойно си тече. От веки веков май все така си тече. Ако не са мерседесите с четири фара – таксита, ще речеш, че времето е зациклило тука и прави скречове назад – напред.

По улиците на града два автомобила не могат да се разминат никога… Но и автомобили много-много няма. То всичко е на една ръка разстоянмие, за какво са им автомобили. По кафенетата киснат вечните гръцки пенсионери с броеници. Два пъти ходихме до градчето – едни и същи седяха и зяпаха туристите…. и туристките най-вече.
Гръцките мъже не пропускат дама, да я позяпат от горе до долу и после обратно. Може би го считат за някакъв жест на кавалерство 🙂 А и гръцките дами не им отстъпват много много забелязах…. След като се наснимахме, наразхождахме и изядохме сладоледите на Панагия, се качихме на колите и отидохмв в едноименния град на острова – Тасос. Времето – отлично за разходки, слънцето – скрито зад някакви пухести облаци – идеално да пощракаме някой друг портрет на пристанището. Всъщност аз преброих няколко пристанища – едно за фериботи, едно за яхти и едно за рибарски кораби и лодки.

Автор: Горби
Снимки: авторът
Авторът обещава, че ще има и продължение

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Anonymous каза:

  Едно пътуване до Тасос и обратно ( в снимки ):

  http://www.todorovi.com/cpg/index.php?cat=4

 2. Ива каза:

  Толкова много граматически грешки дразнят! Не може в литературно произведение (пътепис) да се използват думи като “пич”, “камъчки” и не може да се каже камЪнни – идва от камЪк, но се кезва камЕнни. И е похвално, че покривите в Панагия са със запазени каменни плочи, каквито има и в много български селища. А къщите в Гърция въобще се ремонтират всяка година.

 3. Ivelina каза:

  Аз бих искала да добавя, че няма никаква мръсна вода от перални, кухни и бани- това е улей за да се стича водата при валежи. Изглежда не си бил точно на острова… или поне на всичко хубаво и различно намираш какво да кажеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.