До Охрид и обратно (обиколка на Македония)(2 част): От Щип до Прилеп през Бабуна планина.

Продължаваме с обиколката на Македония извън обичайните пътища. Предишният път Юлиян ни води от Станке Лисичково до Щип, а днес през Бабуна планина ще стигнем Прилеп. Пригответе GPS-a, чака ни офроуд!
Приятно четене:

До Охрид и обратно (обиколка на Македония):

част втора

От Щип до Прилеп през Бабуна планина

 

След кратката почивка в Щип продължихме на запад към град Велес (до скоро Титов Велес). Хълмистите пейзажи от околностите на Щип плавно преминават отново в равнинни-навлизаме в община Свети Николе. Общинският център остава на север а ние продължаваме на югозапад при разклонението след село Кадрифаково, като оставаме на М-5. Следващото нещо, което се открои на монотонния пейзаж е една църква, която се намира отляво на пътя в

село Лозово-малък общински център

Край Лозово, Македония

Лозово

 

 

 

Колкото повече наближаваме

Велес

толкова по-хълмист става пейзажа отново. Градът е разположен на река Вардар-предимно на десния ѝ бряг.

Велес, Македония

Велес

 

Населението му е над 50 хиляди души и по улиците гъмжи от хора и автомобили

Велес, Македония

 

 

Велес е важен транспортен възел по пътя между Скопие и Атина, като покрай него преминава автомагистралата М-1, която е част от Е-75.

Тук трябваше да изберем по кой път да минем. Единият вариант беше да се качим на магистралата и от разклона за село Градско да тръгнем за Прилеп. От Велес до Градско има и дублиращ път, който не е платен за разлика от магистралата (в Македония всички магистрали са платени и приемат само денари – (за повече информация: Пътните такси в Македония>>>).

Има и пряк път през село Извор и Бабуна планина, който води директно към Прилеп. Този път на картите на Гугъл е означен като М-5. На хартиената карта на Македония е означен като третокласен път и ние минахме по него. По начина , по който пиша сигурно се чудите къде е уловката и защо описвам път, по който не сме минали преди да опиша нашия. Веднага след като напуснахме Велес разбрахме, че макар и означен като М-5 според Гугъл сме напуснали основната пътна мрежа на Македония.

Пътят до село Извор (община Чашка)

редува отсечки с много износен асфалт с такива с току-що положен

Пътят между Велес и Извор, Македония

Релефът отново става равнинен,

Пътят между Велес и Извор, Македония

 

 

а покрай пътя се появиха дървета, които го направиха особено привлекателен, макар и доста тесен вече.

Пътят между Велес и Извор, Македония

 

 

 

 

 

Стигнахме до село Извор

 

Извор, Македония

 

и след като селото свърши свърши и …асфалта

Пътят между Извор и Прилеп, Македония

 

 

 

Ако някои реши, че сме объркали пътя, веднага ще му кажа, че греши, като за доказателство GPS-а ни водеше уверено напред. Допуснахме, че се касае за малка отсечка и с оглед на ремонтираните участъци преди селото предполагахме, че скоро ще се качим отново на асфалт-все пак според картата пътя е третокласен и маркиран с жълто, а не като черен път. Наоколо почнаха да се издигат хълмове, които преминаха в планина-Бабуна планина. От макадам настилката стана чакълеста, а се задаваше и буря

Пътят между Извор и Прилеп, Македония

Иде буря

Пътят между Извор и Прилеп, Македония

Да живее GPS-a!

 

 

 

По пътя преди да навлезем в планината срещнахме един турски ТИР и това донякъде ни даде кураж, а ако бяхме решили да се връщаме трябваше да се върнем до Велес. В последствие разбрахме, че този ТИР или не е минал през прохода или шофьорът му е скъсил живота си с няколко години…

 

Пътят е много стръмен и с много, ама наистина много остри завои

някои от тях по 180 градуса. Ако разгледате внимателно Google maps на достъчно увеличение и проследите пътя,ще видите какво имам предвид. Като за черен път беше що годе добър. Може да се движиш само на първа скорост, за да не налетиш на някой камък или изровен участък от пътя. Нагоре в планината стана и тясно -позволяваше движение на един автомобил и местата за разминаване бяха малко… Все се надявахме да стигнем превала на този проход, а края на това изпитание не се виждаше. Един от приятелите в колата дори изрази съмнение, дали въобще знаем къде сме. Но GPS-а показваше, че сме си по маршрута и поне това беше успокоително. С достигането на билото и спукайки се надолу поне колата почна да се охлажда. Иначе пътя си беше толкова гаден, колкото и от другата страна. Добре, че бурята ни подмина.Срещнахме и една Лада,в която пътуваха местни,които не се бяха объркали, а явно имаха работа из гората.

Пътят между Извор и Прилеп, Македония

Бурята ни подмина

 

 

Когато наближихме Прилеп и стъпихме отново на асфалт бях забравил накъде сме тръгнали и откъде сме минали, но поне това нещо свърши. Като равносметка карахме 26 километра по черен, макар и подържан път – имаше насипан и трамбован нов чакъл на места. Загубихме около два часа, което ни костваше спирането в Охрид в последствие, а мен като шофьор и водач на групата ме постави в неудобно положение, раздрусахме здраво колата и стомасите си.

 

Очаквайте продължението

Автор: Юлиян Марков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Македония – на картата:


 

Македония

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Георги каза:

  Много точно си описал историята, която ни се случи и на нас 🙂
  Предполагам, че GPS-а ти е I-go, ако не напиши кой друг идиот е включил този off-road в навигацията.
  Предоверяването на техниката води до този кретенски резултат.
  Път до Прилеп има, в много добро състояние. Трябвало е просто да се повозите по магистралата и щеше да си спестиш този ад. Представи си, че винаги има и по-зле – аз го минах в 12 през ноща…
  Доста се псувахме тогава. Сега е просто тема, на която мога да се смея!
  Поздрав!

 2. Юлиян Марков каза:

  I-go е,но и Google го дава като М-5 даже,а картата на Домино го показва като третокласен,аз това за магистралата през Градско го написах,но ние не искахме да караме по магистралата.

 3. Георги каза:

  Ами разликата с магистралата е 100 денари – 3 лв. и спестени 2 часа главоболия.
  Това не е път – не знам на кой идиот дължим този прекрасен маршрут. Дори имах няколко мейла с поддръжката на I-Go, ама естествено без резултат 🙂
  А и дори да не минавате по магистралата пак има път, но определено не е този от кретенската навигация.

 4. Стойчо каза:

  Целта е била да минат през интересно място и определено се е получило – иначе пътят за Охрид е по едни банално-стари магистрали в късен соц.стил. От к’ъв зор?

 5. Юлиян Марков каза:

  Да,ние определено не искахме да караме по магистралата не заради трите лева,а за да видим повече,но естествно офроуда не беше включен в програмата.

 6. Георги каза:

  @Стойчо – повярвай ми, че само недоразумение може да те забие на този черен път. Колкото до пътя до Охрид – не знам от къде си останал с това впечатление и каква е връзката на пътя със социализма, ама не си прав… Ако минеш през Прилеп и Битола, пътя си много добре.

  @Юлиян – не казвам, че ви е било за 3те лева, но съм сигурен, ако сега трябва пак да минете, че ще изберете друг маршрут.

 7. Юлиян Марков каза:

  На връщане минахме пак не по основния път,но това е друга тема и ще следва в разказа,а иначе магистралите са им късен соц. стил и Стойчо е прав,но да няма да минем пак оттам.

 8. krasimir каза:

  makedoniq vse oshte e porobena i ne e balgarska zemq kakto si e bila

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.