Добре дошли в кралското имение Сендрингъм (Sandringham, Norfolk)

Замисляли ли сте се защо в днешния доста модерен свят има действащи монархии? Защо половината филми на Дисни (и не само!) са свързани с принцеси или поне за кралици на бал? Защо цяла офисна София заряза работата си и гледаше сватбата на Кейт Мидълтън и принц Как-му-беше-името*? Има нещо приказно в цялата тази история, а народите обичат приказките.


Днес Вили ще ни води до една такава приказка – кралското имение Сендрингъм (Sandringham), където освен друго, но мои сметки Чарлс е залюбил Даяна (или обратното 😉

Приятно четене:

Добре дошли в кралското имение Сендрингъм

Sandringham, Norfolk

След едно изследване на VisitBritain (националната туристическа агенция на Великобритания) се оказало, че сред забележителностите на Великобритания най-популярни и посещавани са дворците и замъците. На второ място се наредило посрещането на изгрева при Стоунхендж, а на трето – посещението на мач от шампионата на Англия.
А, така! И на мен, когато стане дума за Англия, респ. Великобритания, първата ми асоциация винаги е за кралица и кралско имение  :)
Та, по този повод да кажа/покажа малко от едно изключително приятно местенце сред зелените поля на добрата стара Англия, което с течение на времето станало любимата селска къща на Тяхно Величество, Кралското семейство.

По идея на Уйлям Завоевателя (1027-1087г.) била създадена Domesday Book – историческата книга, в която били вписани всички владения на Англия. През 1086 г. в нея била записана и една земна площ под названието Сен Дерсингъм. Днес тя е в графство Норфък в Източна Англия. Там, из района, има доказателства и за останки от предисторическо време, и за римска вила, и за голяма къща, ехее, още от 1290+ година.
С течение на времето, обаче, хората „поизяли“ някоя и друга буквичка от името и днес имението (и близкото село) вече се нарича

Сендрингъм

Имението Сендрингъм, Англия

Имението Сендрингъм

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - кралската къща

Прескачам няколко „сънливи“ века и…
През 16 и 17 век имотът бил притежание последователно на две фамилии – Кобс и Хостис. А през втората половина на 18 век сър Корниш Хенли, чиято съпруга била от фамилия Хостис, построил голяма къща в джорджиански стил (архитектурен стил появил се по времето на крал Джордж I). Само че Хенли починал преди къщата да бъде напълно завършена и синът му на бърза ръка я продал.

Sandringham, Norfolk, UK

Къщата

минала през още 2-3 чифта ръце и накрая, през пролетта на 1862 г., една добра и богата мама я купила за едва 20-годишния си син. Е, защото била не коя да е мама, а самата кралица Виктория, пък синчето – принцът на Уелс, Албърт Едуард. Момчето, всъщност, искало да прави кариера в Британската армия, но имало неблагоразумието да се роди пръв син, и затова трябвало да стане крал. Няма не искам! Ти ще си крал Едуард VII и толкоз!…. Та му направили това подаръче, да не се сърди много… маминият :) Е, дай, боже, всекиму, както се казва.

Принцът си харесал подаръка, рекъл „тенкю“, целунал мама и отишъл да играе голф с приятели.
Няколко месеца по-късно, през септември, го пратили в Германия с мисия – да гледа уж някакви военни маневри, но всъщност, да хвърли едно очо на датската принцеса Александра, щото мама и тати му я харесали за невеста.
Като действали точно по инструкциите на мама, Едуард и по-голямата му сестра, кака му Виктория, се срещнали с принцесата, пили чай, яли пасти, бърборили си и глупости, посмели се – абе, млади хора! Значи, срещата минала много добре и работата почнала да става. Тъй че, въпреки смъртта на краля през декември, след която кралица Виктория потънала до края на живота си в траур, на следващата година през септември, принц Едуард и Александра се оженили. И, три седмици след сватбата, заминали да живеят… Как къде?! В Сендрингъм! ;)
И заживели младите влюбени честито. Но след две години принцът решил, че им е тясно за нуждите им и заповядал къщата да бъде съборена и построена отново. И да е по-големшка!

Имението Сендрингъм, Англия

Част от къщата в по-близък план

И така, в този си вид къщата е от 1870 г.

Всъщност тя се оказва една смесица от архитектурни стилове и спецовете я намират за не най-успешната викторианска селска къща. Но, независимо това им мнение, по това време къщата в Сендрингъм има славата на „най-удобната и приятна къща в цяла Англия“.
До настоящата кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип, тя е била използвана от четири генерации английски монарси.

Имението Сендрингъм, Англия

Вътре в кралската къща

Имението Сендрингъм, Англия

Имението Сендрингъм - интериор

Кралското семейство ползва първия етаж от къщата и голяма част от обзавеждането и днес е още от времето на Едуард VII. Съпругата му, кралица Александра, а след това и кралица Мери, съпруга на сина им Джордж V, също са дали своя принос с колекция от различни предмети на изящното изкуство. Често в Сендрингъм са гостували членове на руското царско семейство и на европейски кралски фамилии, които са надонесли разни подаръци от сребро, порцелан или емайл. По стените висят портрети, дело на кралските художници. От 1876 г. в Сендрингъм се помещава и една важна и интересна сбирка от оръжия и доспехи, донесени от Индия и Близкия Изток. Традиция е всяка година в балната зала да се прави някаква временна изложба.

Имението Сендрингъм, Англия

Интериор - когато камината не работи, огънят е фототапет

Имението Сендрингъм, Англия

Библиотеката

Имението Сендрингъм, Англия

Из кралските покои

Къщата може да бъде разглеждана, с изключение на най-личните покои на семейството. И естествено, когато кралицата не е там.

Градините на Сендрингъм

са по английски цветни, елегантни и красиви: обилно нацъфтели храсти и цветя, за които се грижат кралските градинари, пясъчни и асфалтови алеи, статуи, зелени морави.

Из парка на Сендригъм – Сендрингъм, Англия

Из парка на Сендригъм

Из парка на Сендригъм – Сендрингъм, Англия

Из парка на Сендригън

Из парка на Сендригъм – Сендрингъм, Англия

Из парка на Сендрингън

Из парка на Сендригъм – Сендрингъм, Англия

Из парка на Сендрингъм

В имението има и малка църква – Св. Мария Магдалена,

в която, впрочем, била кръстена лейди Даяна. Тя е родена и живяла в ранните си детски години в Сендрингъм.

Сендрингъм - църквата St. Mary Magdalenе

Сендрингъм - St. Mary Magdalenе

Но, за да е удоволствието пълно, има и едно красиво

изкуствено езеро

с шарени патици и рибоци, и водни лилии в едното кьошенце.

Сендрингъм - езерото

Сендрингъм - езерото

Сендрингъм - езерото

Сендрингъм - езерото

Сендрингъм - езерото

Сендрингъм - лилиите

Такива ми ти работи в Сендрингъм. Кралски работи :)

Е, не липсват и някоя и друга забавни случки.

Например, разказват, че Едуард VII бил страстен ловец и нямал търпение да ходи с гостите си на лов. И, за да не се успиват сутрин, заповядал всички часовници в имението тайно да бъдат бутнати с половин час напред. Така си и останали години наред. Само че, когато починал синът му Джордж V през 1936 г., това разминаване във времето създало проблеми. И тогава, като разбрал, принцът на Уелс и бъдещ Едуард VIII (т.е. внукът му) се разбеснял и наредил незабавно всички часовници да бъдат сверени по Гринуич.
Сега часовниците в Сендрингъм са точни :)

Хората тук дори разказват и един виц за принц Чарлз. Е, малко е „английски хумор“, но така и така сме на темата:
Значи, принц Чарз дошъл на гости на майка си в Сендрингъм. Само че, нали е принц, не паркирал на паркинга отвън, а по алеята, по алеята, та пред главния вход на къщата. Обаче по това време кралицата си била извела пуделите на разходка из градините. И единият от тях, като познал колата на Чарлз, се разджафкал и се втурнал да го посреща, ама принцът не го видял и го прегазил. Ой, горкото кутре! Ами сега?! Кралицата ще се разстрои! Чуди се Чарлз, мае се, как да каже на мам… и хоп, от езерото изскокнала златната рибка (Вярно е, вътре има и такива!).
И му вика рибката: Ваше височество, принце! Аз съм златната рибка, кажете си едно желание! Чарлз се израдвал: А, разгеле! Ми, тъй и тъй, утрепах по невнимание пудела на майка ми, ако можеш оправи го или дай някой нов…
Ооо, казала рибката, трудна работа е да го съживя бе, пък нов откъде да ти намеря баш сега… щото той е много спешъл, не знам си к’ва кралска порода, разбираш ли… Я, дай по-добре някое друго желание да ти изпълня, на кеф съм днес.
Почудил се Чарз, па си рекъл – ми то, майка ми, така и така ще се разстрои, ама явно с’а съм в точното време и на точното място – да използвам момента пък. Я, златна рибке, мани кучето сега. По-добре направи така, че Камила да стане красива като Даяна, ей това по’ искам!
На рибката съвсем й се стъжнило от невъзможните желания на принца, почесала се с перката по главата, и унило рекла: Мии… то, таковата, Ваше височество… я да се пробвам все пак, ако мога да съживя пудела.
Предупредих, английски хумор! ;)
Впрочем, знаете ли какво означава изразът „английски хумор“, според англичаните? :) Ами това е, когато един интелигентен джентълмен говори на друг достатъчно уважаван джентълмен нещо, което другите наоколо не разбират. И това е, което ги забавлява  ;)
А според някакво английско изследване, най-тачени са вицовете за находчивост и съобразителност. Примерно от рода на този (английски, естествено):
В гората (на Сендрингъм  ;) ) си вървят двама ловци. По едно време на единия нещо му става лошо и припада – едва диша, изцъклил очите… Другият го гледа, чуди се… и се обажда по мобилния си на тел. 999 (тяхната спешна помощ) „Ало, слушайте, моя приятел току-що умря пред очите ми. Какво да правя?“ Отговарят му: Значи, първо трябва да се убедите, че наистина е умрял.“ Тоя вдига пушката и: бум! в него… После отново взема телефона: „Така. А по-нататък?“

Добре, добре, спирам да се отплесвам  :)
През 1908 г. Едуард VII за пръв път отворил градините за публично посещение. По-късно, през 30-те години на миналия век, бил създаден и

музей,

който с течение на времето събрал разнообразна сбирка – от пожарна кола от 1939 г. и (о, над 20 бяха!) ретро автомобили, до индийски танцуващи кукли, перли и часовник, порцеланови чинии, изрисувани с образите на различни кралски величия, и какви ли не още джунджурийки, получени от кралицата при нейни посещения в чужбина.

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - трябва ми само една широкопола капела и този ролс-ройс 😉

 • = Всяка година Сендрингъм се отворя за публични посещения веднага след Великден (плаваща дата е) до 30 октомври, като часовете варират от 10-11 до 16-17 ч. в зависимост от месеца. Освен това, всяка година през месец юли има едно дву-седмично прекъсване на тази възможност, защото през тези две седмици пристига кралицата. Датите се знаят още след Нова година и просто трябва предварително да се информира човек, когато иска да посети Сендрингъм.
 • =  И така, „Everybody wellcome!“ т.е. „всички са добре дошли“ срещу билети за възрастни от 7,50 паунда за градините и музея, и 11 паунда за градините, музея и къщата. Пенсионери, деца над 5 г. и семейства от двама възрастни с 2-3 деца ползват намаление. Разрешава се престой и бродене из имението в продължение на 3,5-4 часа, но никой няма да ти издърпа ушите, ако останеш и 5 часа. И, за тези пет часа, английското време може да си покаже и лудориите – идваш при ясно небе, ярко слънце и горещина, по някое време духва хладно, появяват се облачета, мигновено се скупчват, валва за пет минутки, а след още 15 – отново вятърът издухал всичко нанякъде, пак слънце… след час-два айде пак дъжд…
 • = За тези, които ги мързи да ходят или са достатъчно възрастни и ги болят краката, има специално влакче, като на Зл. пясъци, което прави кръгчета из алеите на всеки кръгъл час. Пред входа на имението има удобен паркинг и автобусна спирка, магазинчета за сувенири (ама, скъпи са!), тоалетни, кафетерия и ресторант. Виж, тук на съвсем приемливи цени човек може да пийне чай или кафе, биричка или безалкохолно, да хапне домашно приготвени кексчета („мъфини“, muffin) или кифлички, които пък на мен ми приличат на курабии (казват им „скон“, scone), парче солен пай или сандвич… Или пък домашен сладолед – ваниловият е разкошен! ;) Може и направо да обядвате с типична английска провинциална манджа – менюто е ограничено, но всеки ден е различно. Е, на кой каквото му се хапва.

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - магазини и заведения на паркинга пред имението

Имението Сендрингъм, Англия

Това били кифлички (scones), а според мен са си класически домашни курабии. Аз разшифровах вътре череши, захаросани портокалови корички, стафиди и орехи. И бяха наистина с вкус на бабини сладки

Как се стига до там?

Сендрингъм се намира на десетина километра от симпатичното градче Кингс Лин, разположено на брега на река Грейт Ууз, която само след около 3-4 км се влива в Северно море. От Кингс Лин до Сендрингъм има автобус №11, който тръгва от автогарата, а тя е на 5-6 мин. пеш от ж.п. гарата. Мисля, че и №40 върши работа.

 • **От Норич (областния град) до Кингс Лин разстоянието е около 70 км, цената на автобусния билет в едната посока е 6 паунда, а отиване и връщане е 7 паунда.
 • **От Лондон (от Кингс Крос) до Кингс Лин може да се стигне с влак (около 1,5 ч.)  Влаковете са през един час. Еднопосочен билет е 29,5 паунда, отиване и връщане е 40 паунда. Практически може да се тръгне от всички лондонски гари, но на Кингс Крос трябва да се прекачите, а и посочената цена за билет е от там; от другите гари се оскъпява с около 6 паунда.
 • **Автобуси от/до Лондон-Кингс Лин, както подразбрах, също има на всеки час.
 • **От Лондон за Норич има влакове през половин час  и пътуват 1:50 ч. От Ливърпул стрийт цената на билета е 15 паунда, отиване и връщане е 26 паунда. Но тази цена е, ако пътувате в 9:30 ч. и след това, а преди това е пик и цената е 28 паунда само в едната посока. Става дума за бърз влак, втора класа.
 • Със сигурност има и други възможности, примерно от Кембридж или Питърбъро, но не съм ги изпробвала.

Когато си купувате билет,

хич, ама хич не се стеснявайте да задавате „тъпи“ въпроси за всичко, което се сетите и ви интересува. Искайте си и разписание+цените, за която посока ви трябва. Англичаните са любезни и внимателни, поне моите впечатления са такива. Освен това, има разлика в цените през седмицата и през уикенда. През седмицата и в непиков час е по-евтино.
Имайте предвид също, че директните пътувания, т.е. без прекачвания, са най-евтините. Важи за цялата страна.

Е, парите и езикът не са толкова непреодолими прегради.

Просто човек трябва да се реши. И не ви е нужна непременно организирана група с някой евентуално „заспал“ екскурзовод, който си има програма, която трябва да спазва, най-често от типа „Тъгъдъг-тъгъдъг и: дзак!“. А и не съм видяла все още българска туристическа фирма да има в програмата си посещение на Сендрингъм. Да не говорим пък за Балморал (ехее, чак в Шотландия е) – примерно – той е второто английско провинциално кралско имение, което е отворено за публично посещение.
Всъщност искам да кажа, където и да сте, дайте си няколко дена повече, излезте от установените световни забележителности и ще видите

колко прекрасен е този свят, особено, когато го откриваме самостоятелно!

И ето  още малко снимки от Сендрингъм на фона на Клиф Ричард, който пее

“Светът е прекрасен и аз ще го открия с теб… Знам, че някой ден всичките ми мечти ще се сбъднат…” и т.н.   🙂

>
<

Сендрингъм - цветя

Сендрингъм - цветя

Сендрингъм - из парка

Сендрингъм - из парка

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - интересни дървета в парка

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - за любителите на ретро автомобили още един от експонатите

Имението Сендрингъм, Англия
Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм

Имението Сендрингъм, Англия

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - из парка

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - даже и статуя на Буда има в парка. Сигурно пак подарък отнякъде 🙂

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - из парка

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - пак къщички на обслужващия персонал

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - из парка

Имението Сендрингъм, Англия

Сендрингъм - из парка, недалеч от конюшните

Имението Сендрингъм, Англия

Е, време е да си тръгваме. Бай-бай на прекрасния Сендрингъм!

Автор и снимки Вили

Други разкази свързани с Другата Англия – на картата:

Другата Англия

*Както по сватбените церемонии, така и в любовните истории и порното никой не обръща внимание на мъжката роля 😉 – бел.Ст.

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

20 Отговори

 1. Браво!Невероятно красиви снимки и увлекателен разказ.:)

 2. Deyana каза:

  …. а също и с голяма доза хумор. Беше ми много забавно, докато четях.

 3. Lilia Ivanova каза:

  Вили,
  Благодарности! Пак разсмя четящите и ги пренесе в приказен свят!
  Не видя ли някъде обява че търсят персонал?
  Като се замисля, бих могла да се облека в някаква носия и с кошничка с цветя, да се разхождам по алеите, да се усмихвам, да влизам в полезрението на туристите и да се съгласявам скромно да се снимат с мен на фона на конюшните например:)
  Сигурна съм, че не си видяла само това имение, чакаме…

 4. Много хубаво!

 5. Iceberg каза:

  Много хубав разказ и чудесни снимки!
  На острова е пълно освен с кралски и с много други прекрасни имения ,които са отворени за посещение и си струва човек да се помотае в тях 🙂
  Мога да препоръчам Chatsworth, Arley hall&garden, Tatton park и много други.

 6. Vili каза:

  Е, Iceberg, чакай, до Уелс още не съм стигнала 🙂
  Благодаря на всички, радвам се, че ви е харесало!

 7. Стойчо каза:

  @Вили, сега е момента да кажа „Казах ли ти?” 😉

 8. Vili каза:

  Стойчо, имаш предвид “Другата Англия”? Добре де, както казах, за начало ще направим два-три тегела из Лутън, пък после – както ми дойде отвътре 😉 Става, нали?

 9. Стойчо каза:

  И още как! 🙂

 10. iceberg каза:

  Вили, посочените по горе са си в Англия 🙂
  Но дано имаш път и из Уелс и Шотландия. Също има чудесни места. За
  съжаление в Уелс не мога да препоръчам нито имения, нито замъци . Бях само на бързо в Ландудно и едно планиско селце, което не помня как се казва, но имаше страхотни магазини за туристическо оборудване. Имаше също така живописна природа с две езерца и рекичка.Замъка в Единбург и града като цяло също са много интересни, на други места не съм бил в Шотландия.
  В Англия бих препоръчал от замъците Уоруик. Той е и своеобразен музей на мадам Тюсо. Тя мисля, че е била собственик на замъка. С нейна помощ обстановката в стаите е пресъздадена като на живо от различни епохи. Няма нищо общо с другите замъци, където е само интериор или колекции. Замъкът Дъръм и градчето също са интересен обект.
  Ще се радвам ако споделиш, някои други интересни места, които си посетила и препоръчваш.

 11. Vili каза:

  Ей, iceberg, що не вземеш и ти да разкажеш някоя и друга история – явно имаш мат’рял. А? Айде, де! 😉

  П.П. Стойчо, що не обявиш една “Седмица на добрата стара Англия” ?? 🙂

 12. Стойчо каза:

  С удоволствие 🙂 Важното е да сте писали 🙂

 13. iceberg каза:

  Не ме бива в разказването 🙂
  Иначе събирам инфо за бъдещи посещения. Сега се сетих за още едно имение, което разглеждах преди 5 г. – Charlecote, близо до Стратфорд на Ейвън е и е на самата река. Само, че градините му са една съвсем малка площ зад имението и се простират от него до реката(има няма 20 метра) . Те са много добре оформени,но са ниски.Имаше и някаква сбирка от каляски.
  🙂
  А уелското село за което споменах по горе е Betwys-y-coed.В него много се впечатлих от изцяло каменните къщи тогава.

 14. Ема каза:

  Малеее, ама па красота, ама пък подредба! Кеф ти архитектура, кеф ти екстериор, кеф ти интериор, кеф ти уникални сбирки. Аз пък освен голямата червена къща и парковете и градините , най-много си харесах библиотеката. Влизаш и умираш там. Няма излизане.
  Браво Вили! С твоето неподражаемо чувство за хумор и с твоята неизчерпаема енергия, памет и усет към детайла, създаваш такива неустоими разказчета, че на човек му иде да си грабне куфара и право-там, откъдето ти си се върнала!

 15. Vili каза:

  Ох, Ема, ако знаеш с какви усилия на волята не прекрачих въженцето в библиотеката! Честно! И на мен така ми се искаше да се разходя покрай лавиците, да взема някоя книга, да поседна на някой стол, да я разлистя… Барем 10 минутки само, бе! Ама не дават… зорко гледат, усмихват ти се с разбиране като ги питаш, и клатят любезно глави “но… но, мадам, сорри, мадам” … Сорри, не давааат… 🙁

 16. Ема каза:

  Амиии, като не дават, не дават. Вили, да не си мислиш, че на тези, дето не ти дават да прекрачиш линията, им минава през ума да влязат вътре и да се заровят да четат? Можеш да бъдеш сигурна, че са оперирани от твоето и моего любопитство, като от апендицит. Нищо, нека си изпълняват лужебните задължения. Ние пък ще си обекаляма с нашата фантазия и пак ще си се кефим.
  Сега се сетих как аз исках да снимам едни образци на дизайна , съвършени образци на сецесиона, в музей “Леополд” във Виена. Огледах се, ослушах се и тъкмо “успокоих “образа, в момента, в който щях да щракна, когато грубо ме награби за лакътя един от пазвантите в галерията. Много е възможно да беше получил сигнал от онези , които следят камерите и беше дотичал “на пожар” да спасява галерията от моите посегателства. С никакви думи не можах да измоля да направя поне един кадър. Ама пък, на излизане, минах през сувенирната им книжарница към музея и си купих голям, разкошен, богато илюстриран албум с много текстове на немски и същото на английски език . Вътре има не само снимки на онова, което се бях засилила да снимам, но и фотоси и обяснения за много други шедьоври на стила Сецесион, които бяха извън този музей. Бях компенсирана и доволна, ама “ми се отели волът” да влача тежкия куфар с доста тежкия албум, на връщане.

 17. Стойчо каза:

  @iceberg, @Villi – обявил съм седмица на Англия http://patepis.com/?p=23944

  Включвайте се!

 18. Vlaamsbrabander каза:

  Вили, с тия прекрасни фотопътеписи, ще ме мотивираш да се престраша и въпреки безумното обратно движение и прочее консервативни британски простотии, да се метнем някой ден с мефрауто на някой фериботец и да проведем операция “Морски лъв” по обхождането и фотографирането на южните шайъри… 🙂

 19. Vili каза:

  Vlaamsbrabander, идете! Удоволствието за душата ви е гарантирано 🙂

 1. 26.08.2020

  […] А на когото тази разходка му е малко, има и друга, ей ТУК  […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.