Без винетка в Словения – съвети за пътуване

Тази година Словения въведе изключително жестоката полугодишна винетка. Да — половингодишна е и няма за по-малък срок. Така че, който иска да мине през Словения (транзитът през която не надвишава 3 часа) и да не плаща за 6 месеца движение — да прочете следните съвети за пътуване из Словения:

Без винетка в Словения — съвети за пътуване

Това лято автотуристите бяха сюрпризирани неприятно от една от малките, но оживени транзитни държави — Словения. За преминаването и по магистрали, бързи пътища и даже градски околовръстни шосета се изисква винетка. Дотук — нищо ненормално. Работата е там, че за разлика от съседите си, в Словения се издава единствено 6-месечна и годишна винетка. Краткосрочни няма. Ще кажете — ама швейцарците са също така. Добре, но годишната швейцарска винетка е 25 евро, срещу 35 евро за 6 месеца в Словения. А сравнение на пътните условия и километрите магистрали, тунели, виадукти и т. н. в двете държави е просто немислимо. (в момента в Словения се продават и двуседмични (или около) винетки на цена 15 евро – бел.Ст.)

Вижте по-голяма карта

И така — как можем да си спестим този разход.

А. Посока Хърватска-Австрия.

Преминаване през Караванкентунел-Любляна-Загреб без винетка е практически невъзможно. Обикновеният път се суче много, а даже и околовръстното на Любляна не може да се ползва. Така че изходът е — или си плащате, или от Залцбург вместо към Филах се насочвате към Грац и оттам — през Марибор-Птуй-Загреб.

Преминаване по пътя

Загреб-Мачел-Птуй-Марибор-Шентил-Шпилфелд-Грац.

Тук трябва да се избегне 15 км магистрала на север от Марибор до австрийската граница. Това е напълно постижимо и не води до особено удължаване на маршрута. Трудността е във внимателното подбиране на пътя и преминаването през Марибор. Принципът е да следвате ЖЪЛТИТЕ, а не сините и зелените пътни табели.
До Марибор винетка няма. Идвайки в Марибор от юг (Загреб, Птуй) пропускате „синьото“ отклонение надясно за Австрия. След около 500 метра, до магазини BauMax и Mercure завивате надясно по Титова улица (цеста). Това си е широк булевард, който пресича река Драва. В старата част на града завивате надясно и след това наляво по ул. Партизанска. Гарата и жп линията трябва да са ви от дясната страна. Така напускате Марибор.
И след около 3 км — при Pjesnica следва най-техничното изпълнение. Там към платената магистрала е включено и кръговото движение (според едни източници по форумите забраната е вдигната, но според други полицаите дебнат на кръга и глобяват 300 евро.

За всеки случай избегнете кръга по следния начин:

Идвате от Марибор и завивате надясно към Lenart и Murska sobota. Пътчето излиза на път с предимство. Надясно е към Ленарт, наляво е към фаталното кръгово движение, вие сте НАПРАВО по малко алфалтово пътче към Пиесница, след 50 метра завивате наляво и преминавате североизточно от кръга. Вече след кръга се вливате в обикновения път към Шентил. На схемата червеният път е верният:

В Шентил зареждате за последно с евтин словенски бензин, купувате си австрийска винетка, минавате границата БЕЗ ДА СЕ КАЧВАТЕ НА МАГИСТРАЛАТА. Веднага след границата, вече на австрийска територия — Шпилфелд завивате надясно и се качвате на австрийската магистрала.

9000 Мурска Собота, Словения

В обратна посока: В Австрия се отклонявате на Шпилфелд от магистралаат, преминавате границата, минавате през разни китни села и на широкото място преди кръговото движение се откачате вляво, минавате покрай кръга, пресичате шосето за Ленарт и нататък продължавате към Марибор ПО ЖЪЛТИЯ надпис. В Марибор след гарата сте вдясно, после наляво и в новия град до магазин Mercure сте вляво и избизате към Птуй.

Б. Посока Хърватска-Италия.

Преминаването през Любляна и Постоина не е възможно. Затова след Загреб гоните Риека, оттам — Триест през Рупа и около 30 км обикновен път в Словения.
В обратна посока над Триест пропускате отклоненията за Словения и следите стрелките за Rijeka/Fiume. Магистралата свършва и по Н-образно кръстовище излизате през Басовица и Кожина в Словения.
Неприятното на пътя е, че над Риека и Триест движението е интензивно. Магистралните такси от Рупа до Загреб за около 8 евро в едната посока, така че ако за 6 месеца минавате 2 пъти в двете посоки — по-добре си вземете словенска винетка.

В. Туризъм и ски в Словения.

Откъм България няма как без винетка да посетите Постойна, Любляна, Блед, Бохинското езеро, нито да карате ски на Кранска гора. Единствено — в Марибор.

Автор: Благун Калчев

Други пътувания свързани със Словения – на картата:

Словения

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

35 Отговори

 1. nname.org каза:

  ако пътувам натам, определено тази статия ще стои разпечатана на таблото 🙂

 2. Стойчо каза:

  @nname. org – и още много пътеписи от този сайт можеш да отпечаташ за таблото:-)

 3. marin каза:

  Nqkoi znae li,dali ot (6PILFELD) -GRAZ – LINZ po magistralata se zaplasta dopalnitelna taksa ili vagi samo vinetkata?Interesuvame samo toq u4astak,v Slovenija ste opravq!Blagodarq Vi predvaritelno!

 4. Валентин каза:

  Na magistralata Graz-Linz njama taksa, no za Avstria trjabva vinetka – 8-9 Euro za 10 dni. Men me globiha 120 Euro, zashtoto njamah. Tova vse pak e po-malko ot Slovenija, kadeto si plashtash magistralata, no ti trjabva i vinetka – tam me globiha 150 Euro na izlizane kam Bulgaria.

 5. Стойчо каза:

  Добре де, как успя да настъпиш два пъти едно и съща мотика?

  За да Австрия важи винетка, като допълнително се плаща само на някои тунели и май на един планински проход – така че Грац-Линц трябва винетката да ти стигне

 6. Stoyo каза:

  Привет, това дали е истина (Триест през Рупа и около 30 км обикновен път в Словения) че вероятно ще мина точно от там:)))

  Да не се окаже, че всичко е с винетка и да ме наредят словенските полицаи:)

 7. Стойчо каза:

  Адаш, инфо-то е от миналата година – но пък Благун е много надежден източник и ако има промяна, той я актуализира веднага. Поне засега не е правил промени.

  Така че – не съм сигурен точно как да ти отговоря – ще се опитам да се свържа с Благо, той може да знае повече

 8. blagun каза:

  Рупа-Триест през Кожина и още десетина знайни и незнайни села не е магистрала и няма и хабер да стане такава – поне засега я няма даже в проектите – виж сайта на словенските магистрали http://www.dars.si Така че споко – винетка там няма и скоро няма да има. В посока Хърватия-Италия няма как да се сбърка – от Риека се следят стрелките Триест и толкова. В обратна посока трябва да внимавате, през кой изход излизате от Италия в Словения – както е описано. При грешка може да хванете магистрала за Любляна или Копер, които са винетни. И двете магистрали започват НЕПОСРЕДСТВЕНО от границата, така че грешките се поправят в Италия.

  Нито в Словения, нито в Австрия няма едновременно винетка и такса за едно и също нещо. Винетката си е за магистралите и шнелщрасетата изобщо, а такси има за тунели и проходи. На магистралата Линц-Грац има допълнителни плащания тъкмо на две места – Pyrnpass и дългите тунели над Грац. Доста често ченгетата на ASFINAG (пътната им агенция) оглеждат за винетка тъкмо докато чакаш на бариера да си платиш тунелна такса. Съвсем логично и справедливо винетката не е скъпа, а глобата е голяма.

  В момента в Словения плащат магистрални такси возила над 3.5 тона (за тях гласят система с GPS, подобна на австрийската), а под тази граница – винетка. Едновременно няма никъде. Ченгетата им не са малоумни да те спират и глобяват за несъществуващи нарушения. Караванкентунел си е съвсем отделна такса. Вие сте я платили на австро-словенската граница, но тя не важи и за метър от словенските магистрали извън тунела. Затова и втората глоба. Не е възможно да са Ви глобили на излизане от Марибор към Мачел и Загреб, тъй като на границата от словенска страна не е магистрала, глобили са Ви на Любляна-Загреб (Обрежие).

 9. Stoyo каза:

  Благодаря за бързия отговор, и ще помоля само за още едно уточнение.

  Искам да мина от Мюнхен към Италиа, купувам си австрийска винетка и отделно плащам за Път А13 “Innsbruck – Brenner pass” €23,5, дали съм разбрал правилно?

  Благодаря предварително, радвам се че има такова място в което човек да получи актуално инфо :)))

 10. blagun каза:

  Таксата Brenner Hochalpenstrasse е 8 евро според http://www.oeamtc.at – сайтът на австрийския авто-мото клуб. Винетката е 7.70 евро. Другата сума вероятно е за италиански магистрални такси.

 11. Stoyo каза:

  Здравейте, бих искал да ви благодаря отново за инфото, защото преди 3 дена проверих ситуацията с безплатното пътуване от Италиа към България през Словениа!
  По описания път към Риека и Фюме от Триест се преминава безпроблемно и пътя е в добро състояние впредвид категорията му!

  В тоя ред на мисли, ако има интерес мога да споделя и актуална информация за Сърбия, Унгария, Словакия, Чехия, Германия, Австрия, Италиа, Хърватска! Само, че за да няма спам, моля да ме посъветват по-активните как да го сторя:)

 12. Стойчо каза:

  Адаш, ако е кратичко, пиши го като коментар. Ако мислиш, че може да се оформи като отделна статия (т.е. има достатъчно информация) – виж горе секцията „Публикувайте разказ“.
  Интерес има – сега започва сезонът на самостоятелните автомобилни пътешествия, така че инфо-то ще е от полза

 13. Stoyo каза:

  Ако трябва преместете поста където е удачно!

  Пиша какво платих в лева приблизително м-у 2-10.05.2009г. Винетките са за най-малко дни!

  Сърбия:
  Ниш-Београд 8 лв.
  Београд-Нови Сад 5лв.
  Нови Сад-Суботица 7лв.
  Сид-Симовица(Хърватска-Београд) 7лв.

  Унгария
  винетка 11лв.

  Словакия
  винетка 10лв.

  Чехия
  винетка 24лв.

  Австрия
  винетка 15лв.
  прохода Бренер 16лв.

  Италиа – не си поплюват:)
  Бренер-Имола 50лв.
  Имола-Триест 35лв.

  Хърватска – също
  Рупа-Риека 2лв.
  Риека-Загреб 18лв. Много добра магистрала:)
  Загреб-Литвац(Сърбия) 30лв.

  Весели пътешествия на всички ентусиасти!

 14. Веско каза:

  Не си струва да правиш сложни маневри за да спестиш 35Е . още повече ако не познаваш Словения. Ще има да обикаляте , много здраво а и там хората не си поплюват ,ако сгазиш лука и те хванат без Винетка , ще ти се иска да беше си купил поне 10 винетки за да си спестиш солените глоби.
  Но всеки сам си решава!

 15. Stockton каза:

  Лек ъпдейт – Словения имитират поправено поведение:

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2009/06/19/738648_sloveniia_vuvejda_kratkosrochni_vinetki_po_iziskvane/?ref=rss

  Наблягам на “имитират”, защото седмичната винетка ще е на цена 15евро… Странна измекярщина, но това е ситуацията 🙁

  П.П. Опитвам се да схвана нещо от сайта на Словенските магистрали, но едно не ми стана ясно – като си платя 35евро за винетка, ще плащам ли и на самата магистрала на касите?

 16. Стойчо каза:

  @Stockton – там вече няма патарини на магистралите. Т.е.има, но те май са само за големите камиони – леките коли минават транзит

 17. Stockton каза:

  Благодарско за уточнението! 🙂
  В петък пътувам към Тревизо, така че като се върна след седмица, ще мога да дам актуална информация за маршрута.

 18. blagun каза:

  Съществена корекция на описанието ми от 2008 г.:

  На 16.08.2009 е открита отсечка от магистралата Птуй-Марибор. За съжаление най-южната отсечка от старото шосе е отрязана и няма разумно безвинетно минаване, освен с ползване на новата магистрала до първия възел. Т.е. на практика отпада пресичане по направление Загреб-Грац без словенска винетка (освен чрез засукано заобикаляне през знайни и незнайни словенски села и паланки.
  А иначе врътката на север от Марибор е в сила.

 19. Александър каза:

  Мога да Ви кажа, че миналата година (2008 – втора половина на месец юли) пресякох Словения без винетка идвайки от Филах, минах през Любляна и след това я напуснах към Загреб. Удължаването в километри беше незначително, но във време – ами сигурно с поне 3 часа. Понеже исках да разгледам Любляна и да спя в Словения (имам им повече доверие от Хърватска), а не исках да плащам 35е, си съчиних следният маршрут: В Австрия продължих до Клагенфурт по магистрала А2. Има няколко разклонения, които могат да се хванат. Най-западното, което минава покрай града е най-бързо. След Клагенфурт се пресича планината през Лойбпас (Loibpass). Прохода е стръмен и въобще по разбиранията на много хора екстремиски, но пък природата е много красива и гледката си струва. Ако имате опит в преодоляването на планински проходи ще е от полза. Да не се тръгва ако съединителят или спирачките не са на 100%.
  Влиза се в Словения в тунел под границата. Нямаше такса и на тунела. В Словения маршрута беше:Тржич (Trzic),Голник (Golnik), Кран (Kranj), Любляна (Ljubljana). Трябва да внимавате да не изпуснете в Тржич отбивката за Голник, защото иначе си 100% на магистралата. След азглеждане и вечеря тръгнах от Любляна на юг. Питах на едно две места като уточних, че не искам магистралата. Като цяло се върви по табелите за Кочевье (Kocevje). След като се подмине село Туряк (Turjak) се завива на изток към село Крска Вас (Krska Vas), Зужемберк (Zuzemberk), Стража (Straza), Ново Место. Пътят е по долината на река Крка. Спах в село Костаневица на Крки. Селото е архитектурен резерват. От там следвах пак долината на реката като внимавах в последният момент да не се кача на магистралата. Пътят минава няколко пъти под нея и накрая границата се пресича в едно село южно от магистралата. Сигурно няма и километър встрани. Чисто пътно време сигурно направих около 5 часа. Настилакта по малките пътища е добра, но има доста завои и села. Кара се бавно.

 20. godji каза:

  zdr. iskam da popitam dali sled kato v sloveniya nyama dostatachno informatsiya za vinetkite kak i ot kade da si go kupish , i sled tova te globyavad …zashto to veche na kasite ne se prodavat vinetki…dali e vazmojno nykak si po zakon da se sadyat tezi hora zashto to te ne mi haresvat…po tsyalata sloveniya nyama nito edin znak ot kade mojesh da si kupish vinetka… pone v balgariya kato vleznesh ot kalotina pone na 10 mesta pishe kade prodavat vinetki…blagodarya vi oshte ot sega…

 21. Стойчо каза:

  @godji – не се притеснявай, като влизаш по магистралата в Словения е по-вероятно да не забележиш граничарите, отколкото да те пропуснат винеткаджиите. Нямаш шанс да ги избегнеш, споко 🙂

 22. Andreas каза:

  @godji да не би да те глобиха? Колко?

 23. Adovet каза:

  Ще пътувам след 1 месец с колата си до Гибралтар.Ще мина и през Словения.Някой може ли да ми каже в момента как са нещата.За колко време е винетката колко струва и начин ако може да се спестат тези разходи.Ако някой може да каже и други тънкости по пътя за избягване на пътни такси.

 24. Стойчо каза:

  @Adovet за подробности виж секцията: Пътни такси,винетки,газ http://patepis.com/?page_id=565 Там можеш да следиш редовно, ако има промяна – страницата я държа максимално актуална

  Пътни такси в Словения

  Винетка (леки коли):

  седмична (7 дни) – 15 евро;

  месечна – 30 евро;

  целогодишна – 95 евро

  Мотциклети: седмична (7 дни) – 7,5 евро;

  Плаща се още на:
  – тунела Караванкен леки коли – 6,50 евро

  Кредитни карти: ДА

 25. валдес каза:

  Здравейте на всички във форума. За първи път влизам, тъй като възнамерявам да пътувам транзитно през Хърватия и никъде не мога да намеря информация с паспорт или лична карта се влиза в тази страна.

 26. Стойчо каза:

  Провери на страницата ни за визовия режим http://patepis.com/?page_id=484
  Читатели твърдят, че в Хърватска може да се влиза и с валидна българска лична карта

 27. Milena каза:

  Малко къдно прочитам темата, валдес сигурно вече е пътувал и се е върнал дори, но за другите потребители да кажа
  Хърватска има споразумение с ЕС и гражданите на страните членки влизат в страната само с лична карта.

 28. Мой прятел наскоро пътува до Памплона, Испания с кола, и понеже не чете форума не си взел винетка в Словения, което му коствало 150 евра.

 29. Стойчо каза:

  Четете Patepis.com – ще икономисате пари на път! 🙂

  Настрана от майтапа, ама как са го изпуснали още не границата? Винеткаджиит там седят точно до будката на граничаря?

 30. blagun.k каза:

  Добавка за байпас на магистралата от Птуй до Марибор:
  Идвайки от хърватската граница, се хваща отклонението за Птуй – то е точно преди магистралната отсечка. По пътя за Птуй на 500-600 метра се завива наляво по кръговото (3-ти изход, както се изразява каката от Гармина) и след още толкова се завива наляво и се хваща пътят Птуй-Марибор (ЖЪЛТИ ТАБЕЛИ, НЕ ПО ЗЕЛЕНИТЕ!).
  Схема ето тук:
  http://blagun.snimka.bg/europe/p-tni-v-zli.281909.21628182.big

 31. Теодора каза:

  Имате ли актуална информация за пресичането на Словения при пътуване от Хърватска към Италия? Още ли е актуален вариантът без винетка?

 32. Стойчо каза:

  Теодора, мисля, че е валиден още варианта, но със сигурност се е обезмислил, т.к. Словения въведе и по-евтини винетки. Виж http://patepis.com/?page_id=565 – данните са максимално актуални

 33. Лазариус каза:

  Здравейте,
  извинявам се, че пак подхващам старата песен на нов глас, но някой да има актуална информация, за пътя Рупа – Триест….Дали са го “обложили” с винетна такса (разбирам, че доста се изхитрили словенците). Лично съм го ползвал два пъти маршрута и е много добър, но беше 2010 и 2011 та незнам сега как е!? “По-ефтините” винетки не важат – 15 евро за една седмица – кой ти бие целия път за една седмица… 🙂
  Моля ви ако имате инфо, споделете! Благодаря ви предварително!

 34. Бате Владо каза:

  В сайта на тяхната пътна агенция http://www.dars.si има една карта (pdf) от която се вижда, че там не са пуснали още винетка. Можеш и сам да провериш.

 35. Лазариус каза:

  Mого ти благодаря Владо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.