Северен Рейн–Вестфалия за седмица (Мюнстер, Кьолн и Аахен)

От няколко седмици на нашия сайт се получи едно неволно сравнение между българските и немските Западни покрайнини 😉 Днес на ред е да видим как изглежда немския Северозапад 🙂 За българския си знаем, а сега – приятно четене:

Северен Рейн–Вестфалия за седмица

Мюнстер, Кьолн и Аахен

След като Анито толкова време ме кани да й отида на гости в Германия, малко след нова година реших да го направя и си взех самолетен билет от wizzair. 16-ти февруари беше датата на излизате, имах една седмица време и почти никакъв план какво да правя, освен да видя как живеят в Германия (до сега не бях ходил там). На 16-ти сутринта си взех такси до автогарата, от там рейса за София, там 84 до летището, после самолет и накрая влак до финалната ми цел –

Мюнстер (Münster)

Може да се каже че си поживях една седмица в Nordrhein-Westfalen (или NRW както му казват на кратко).

Мюнстер, Германия

Правихме си план ден за ден какво да правим и къде да ходим. Ето за една седмица какво направих/видях/посетих в и около Мюнстер (респективно Вие да правите):

 • Посетете зоологическата градина в Мюнстер – най-хубавата зоологическа градина, която съм виждал – голяма, богата, интересна и с много животни. Гледах шоуто на делфините в делфинариума. Хванахме и храненето на слоновете  🙂 Снимки има тук
 • Из центъра на Мюнстер ще видите множество църкви, магазини и сгради в старинен стил, но всъщност са строени след втората световна война, когато почти всичко е било разрушено. А сградите на университета са навсякъде из града. Мюнстер си е основно университетски град. Бях в една от библиотеките и беше страхотна.
Голямата катедрала в Мюнстер, Германия
Голямата катедрала в Мюнстер
Фасади в стар стил – Мюнстер, Германия
Фасади в стар стил
Замъкът в Мюнстер, Германия
Замъкът, който е основната сграда на Университета
Скулптура – черешки, Мюнстер, Германия
Скулптура – черешки

  Направих еднодневно комбинирано посещение на Кьолн и Аахен (Aachen),

 • но да ви кажа, беше много набързо. Препоръчвам и двата града да им отделите поне по един цял ден. Катедралата в Кьолн е величествена и отвън и отвътре. Аахен също предлага интересни стари сгради и красива катедрала.
Катедралата в Кьолн, Германия
Катедралата в Кьолн
Старата част на Кьолн, Германия
Старата част на Кьолн
Катедралата в Аахен, Германия
Катедралата в Аахен отвътре

  Еднодневна разходка до Енсхеде (Enschede)

 • – най-близкия холандски град. Просто хващате влака и сте там. А там – малко по-различна обстановка. Някак си по-арт, различни хора, различна държава, дори е по-евтино от Германия. И ако ви влече посетете някой Coffee Shop, хората излизат от там видимо по-усмихнати 😉
Странности из Енсхеде, Холандия

Странности из Енсхеде

Странни лампи на музея в Енсхеде, Холандия

Странни лампи на музея в Енсхеде

 • А в Германия може да отидете само да пиете бири. За бирен любител като мен – това беше близо да рая. Всеки път отивах до магазина и си взимах 4-5 различни видове и следващия път други 4-5 вида ! И всички са хубави, дявол да ги вземе ! А и с цена от около 1€ за бутилка в магазин са си направо достъпни на фона на всичко останало. Ето какво беше положението под масата по едно време:
Бира в Германия
Бира, бира, бира…
 • Ако случите на хубав слънчев ден, което през зимата в Мюнстер е рядкост, но аз успях  🙂 направете си разходка по Promenade – пешеходна и вело алея, която в кръг обикаля целия център на града. Разправят, че на пролет, когато всичко се раззелени е най-хубаво.

  Promenade в Мюнстер

  Promenade в Мюнстер

  • Другото любимо място за разходки е изкуственото езеро. Около него винаги е пълно с хора. Лятото било пълно с барбекюта наоколо.
  Езерото на Мюнстер, Германия
  Езерото на Мюнстер
  Залез над езерото – Мюнстер, Германия
  Залез над езерото
  • Искаше ми се да посетя и планетариума, но като отидохме в неделя беше препълнено и не се вредихме, а в понеделник не работеше. Все пак си мисля, че интересно място да се посети.
  • За джунджурии и дребни подаръци за приятели препоръчвам книжарницата на музея. Самия музей го бяха бутнали и май строят нов, но книжарницата му си работеше. Всъщност не съм сигурен дали е било музеи или галерия – да не се бърка с музея на Пикасо и археологическия, които са други.
  • За ядене и пиене навън не препоръчвам нищо, защото не видях нещо специално. Иначе има всичко всичко – пицарии, китайско, френска кухня, английски барове … а да, опитах немските вурстове 🙂 Още първата вечер ме посрещнаха с тях … и с бира. Става комбинацията 🙂

  Общото впечатление от Германия – подредено, чисто, любезни хора

  (благодарят и ти се извиняват за всичко), но и доста скъпо място. Просто друг стандарт. За една седмица свикнах че 2-3€ са нищо и хвърчат ей така. Билетчето за градския автобус беше 2,10€ за едно качване (дори 2,30€ ако го вземеш от шофьора). Иначе вече не може да се каже, че там има неща (стоки) които ги нямаме в България. С навлизането на големите вериги, вече си имаме всичко. Единствено, което си купих беше играта Jungle Speed (която е знаех от едни белгийски couchsurfer-и), но нея преди това я бях търсих неуспешно в Италия, Холандия, Гърция … въобще където съм ходил. Сега я намерих в Мюнстер в един магазин специализиран за игри и имаше всевъзможни и странни игри.

  Струва си човек да поживява на различни места за кратко време. Хубаво е да усетиш как живеят хората там и какви са им ежедневните грижи. Благодаря на Ани и Божо за домакинството. Аз си изкарах супер, надявам се и вие !

  Автор: Христо Илиев

  Снимки: авторът

  Други разкази свързани с Германия – на картата:

  Германия

  Please follow and like us:
     Изпрати пътеписа като PDF   

  Може да харесате още...

  6 Отговори

  1. че в Мюнтер не беше ли знаменитият танков музей? Или беше Мунстер? На мен това ми е една от най-важните цели в живота – да го посетя :)))

  2. Muenster на български се казва Мюнстер 🙂 Градчето е много симпатично, но ако знаех за танковия музей и аз щях да се завра да го разгледам, така че – давай!

  3. не, май са два различни града… Мунстер и Мюнстер, в Мунстер е танковият музей…уникално нещо! Оффф, а дали не се бъркам аз нещо… ей го линк: http://en.wikipedia.org/wiki/German_Tank_Museum

  4. Георги, прав си! Това са два различни града явно

  5. Иначе Мюнстер, за който става дума в разказа е западно от Хановер

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.