Плаж Мандрас в Гърция – На море за ден

Лека полека се показват първите признации на пролетта – снегът вече не е 50 см, а Ико реши даже да отиде на плаж, с което открива летния сезон на нашия сайт 🙂 Всъщност ще идем на един близък до Пловдив плаж – супер идея за еднодневен плаж в Гърция.

Приятно четене:

На море за ден

плаж Мандрас в Гърция, февруари

когато животът ти дава лимони,
прави лимонада

Може да е февруари месец, но когато прогнозата е над 20°C е явно че не става за сноуборд, какво е решението – отиваш на море. Кое е най-близкото море ? Бяло . Събираш трима приятели и в неделя сутрин в 7:30 тръгваш. Целта – Златоград, след това Ксанти и там където най-близо срещнем море. На отиване минахме през Смолян, пътя е хубав, но наистина страшно много завои. От Пловдив до Златоград, с няколко кратки спирания, си е три часа път с кола. До сега не бяхме ходили в Златоград и спряхме да го разгледаме. Отделихме му час и половина, но въпреки това не успяхме дори да стигнем до етнографския комплекс. Ще отидем пак специално в Златоград. Сега успяхме да разгледаме центъра, паметника на Делю войвода, две църкви … и общо взето по-новата част на града.

Златоград, общината

Общината

Паметна плоча на Дельо войвода, Златоград

Паметна плоча на Дельо войвода

Златоград

Златоград

Минахме през граничния пунк на Златоград

малко след 13 часа (по-късно от очакваното, но на практика нямахме конкретен план). Границата се минава лесно. Точно след пункта има табела с означени плажовете на Ксанти (Xanthi beaches) – гърците явно знаят за какво отиват българите там. Ние запомнихме две имена, които по-късно намерихме в GPS-а – Mandras, защото звучеше като любимото ни село Мандрица и Porto Lagos, защото просто звучеше странно и съвсем не-гръцко 🙂

Пътят от гръцката страна наистина е стръмен, тесен и с много завои,

както всички, които са минавали от там отбелязват. В допълнение имаше и много паднали камъни. Освен това го нямаше на никоя от GPS картите ми (Auto Drive Hellas и European City Navigator). На отиване не е проблем, но на връщане трябва да следите табелите (тях поне ги има и са полезни).

Lagos, Iasmos 67150, Гърция

През Ксанти минахме транзит, защото вече бързахме за морето 🙂 Из града как да се оправите без GPS – не знам – може би следвайте табелите за КАВАЛА, но преди да се качите на магистралата, започвате да следите за Porto Lagos. А ние накрая се отклонихме за

плаж Mandras,

защото ни звучеше по-добре. Оказа се доста голям (дълъг) пясъчен плаж. Имаше и доста рибари … или поне рибарски лодки, хора нямаше като цяло. Ние тръгнахме по плажа и се спряхме на едно затворено заведение пред местния къмпинг. Имаше една голяма лодка, която явно се използва като бар или като място за сядане през лятото и ние се настанихме на нея. Там хапнахме и се наслаждавахме на прекрасното време и прекрасната гледка ! А аз дори нагазих до колене в морето 😉

плаж Мандрас, Гърция

плаж Мандрас, Гърция

плаж Мандрас, Гърция

плаж Мандрас

На залез слънце тръгнахме наобратно. В Ксанти GPS-а нещо се опита да ни прекара по една улица, която се оказа че е пешеходна и така се объркахме, че минахме през някакви много тесни улички (стар град може би ???) с много симпатични кафенца и магазинчета. Така въпреки ,че решихме да го пропуснем, в крайна сметка го разгледахме от колата и ни убеди, че си струва да се посети отново. Освен това след града, в посока към България, има много приятен парк, който също си мисля, че ще е хубав.

В България решихме да се върнем по друг път и от Златоград поехме към Кърджали. Там пътя определено беше с по-малко завои, но до Кърджали беше лош. След това вече е прав и бърз, но за сметка на това е с 50 километра повече от колкото през Смолян. А като време пак стана към 3 чáса, така че всеки може да си реши от къде да мине.

Вечерта в 22:30 си бях отново в къщи, доволен с поредното разузнавателно пътешествие. Някои казват „г*з път да види“, но аз харесвам подобни пътувания. А и първото море за годината да е на 6-ти февруари е добре 🙂 Както потръгне, така да продължава.

p.s. а най-хубаво е когато вечерта се събуеш и по краката все още имаш пясък

p.p.s. още снимки има тук и тук.

Автор: Христо Илиев

Снимки: автор

Други разкази свързани с Другата Гърция – на картата:

Другата Гърция
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Mira каза:

  Ха! Спас и той бил там 😉
  Чудесно трипче сте си спретнали,откога му се каня и аз…

 2. Владислав каза:

  Мерси много за инфото. Вчера повторих маршрута от София-Смолян-Ксанити-Мандра.
  Беше супер топло, водата става за къпане, ние поне половин час се цамбиркахме…След дългият път беше като истинска награда… Заслужава си!

 3. Стойчо каза:

  имаш предвид 20-24 април? И вече става за къпане?

 4. Зока каза:

  Не съм много сигурен че става къпане ;-))

 5. Стойчо каза:

  и мен нещо ме съмнява това с къпането още

 6. Дончо каза:

  Преди три години на о.Корфу се къпах на втори май.Температурата на водата беше 21 градуса.Но за тази местност,която е написал Владислав около 20 април още не става за къпане освен ,ако не си морж.

 7. Дончо каза:

  Сега проверих ,че температурата на водата в Кавала на 19.04, е била 13 градуса.За ескимос сигурно е супер топла.

 8. лалковски каза:

  Браво момчета, добре сте го измислили!
  Преди години, във времето на Пловдивския панаир,
  отсядахме в една къща в Пловдив на улица “Порто Лагос”. В София случайно открих,
  че има улица “Порто Лагос” (20-тина метра дълга, като пловдивската) и е пресечка на “Адриана Будевска” срещу Майчин дом. Никой от живущите там не знаят защо се нарича така улицата им. Това е било военното пристанище на Царство България през Първата и Втората световни войни. И тъй като след Париж-1918 г. не можем да имаме повече административна област Беломорие, то и спомените ни не трябва да са по-дълги от 20- метровите улици в София и Пловдив. Имах навремето един комшия – Кунчо Михайлов – бил е кмет на Ксанти през 1942-44 г. Но всичко мина-замина!
  Единственото ми утешение днес е, че гърците поне поддържат тези земи чисти!
  Халал да са им!

 9. Минаващ каза:

  Изключително тъпо писание!

 10. Още един Минаващ каза:

  Що се хабите да пишете, като не ви се отдава?!
  Освен това, въпросното “пътешествие за ден” е изцяло лишено от смисъл. Изпуснали сте толкова много интересни неща по пътя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.