Загреб – между Балканите и Запада

Днес ще се разходим не много далеч – до столицата на Хърватия – Загреб. Наш водач ще бъде Влади. Приятно четене и , кротко, не се юркайте да тръгвате, че страната ни ще остане без население 😉

Загреб – границата между Балканите и Запада

За пръв път отидох в Хърватска (в Загреб) през август 2010г.

Транспортът е или влак или кола

Това е, самолети от/до България няма, в Загреб за low cost за жалост още не знаят..Та пътуването само по себе си е едно страхотно 20 часово преживяване което пожелавам на всички. Особенно интересни са границите 😉 който е ходил, знае, който не е успех! Хубавото е че става само с лична карта- чиста работа! С влак има прекачване в Белград, за което ние естествено закъсняхме, но хората ни дадоха безплатен хотел и на другия ден бяхме в Загреб.

Катедралата – Загреб, Хърватия

Още като стъпиш там усещаш, че има нещо нередно. Абе все едно не си на Балканите, всичко е чисто и подредено, винаги съм си мислел какво ли им идва на ум на чужденците стъпили за пръв път на софийската гара 😉

Катедралата – Загреб, Хърватия

Катедралата – Загреб, Хърватия

Та, добре е да си обмените пари

– навсякъде има менячници което е добър избор няма такси, фалшиви курсове, или някаква друга уловка. Аз естествено като българин не повярвах на съветите и отидох в банка, което пак си е ок.

Загреб, Хърватия

Транспортът в града е просто чудесен!

Нови трамваи, автобуси, денонощни линии, абе има какво да научим от хърватите. Контрола за един и половина месеца не видях, но понякога купувах билети, колкото да не е без хич (2 лв.)

Площад Йосип Йелачич, Загреб

Градът е разделен на горен-стар и долен- по-нов. Всичко започва и свършва от

Trg bana Josipa Jelačića,

нещо като софийския Поп или Севастопол във Варна. От там се вижда катедралата им която е доста внушителна. От площада тръгва нагоре към

улица Ivana Tkalčića,

където са разположени много ресторанти барове от които препоръчвам Мали Медвед, май се казваше, правят тяхна бира – един път! Цените в заведенията са малко по-скъпи от България, но все пак поносими. Всички пият бира, понеже е по-евтина, а и е добра – Карловачко или Ожуйско нещо като Шуменско/Загорка, пробвайте ги и двете!

Свети Марко – Загреб, Хърватия

Театърът в Загреб, Хърватия

В горния град

се влиза през каменната порта и оттам направо е църквата свети Марко и правителствените им сгради. Архитектурата е стара, добре запазена, улиците са поддържани и с удоволствие може да се поразходите без посока, а и може да намерите нещо интересно като

Museum of broken relationships,

посетете го заслужава си. Също така има и доста други музеи наблизо, има табели които ще ви упътят. Друг музей който посетих беше историческия- не особенно голям, но си имат египетска изложба и мумия (и хубаво кафе в двора).

Парк Ярун – Загреб, Хърватия

Парковете в Загреб са чудесни и Ярун и Максимир са големи и идеално поддържани. Ярун е голямо езеро с околностите му, повече за спорт- има гребен канал, ветроходни сърфове, плаж през лятото, и игрища за какъвто спорт се сетите, а също така и кафенета/клубове покрай езерото. Максимир е до стадиона на Динамо близо до центъра стига се с трамвай номер 12 от главния площад. Има големи езера и зоологическа градина и е приятно място за разходка.

Хората са дружелюбни,толерантни, всички говорят англииски и проблем с комуникацията няма. Всички карат колела, има вело алеи в целия град, което ми хареса. Ходих на доста

клубове, повечето алтернативни

места с каквито Загреб е пълен. Мацки с кецове, шантави дрехи абе въобще пълна забава! Пускат доста тяхна си музика, която като понаучиш е хубава-юго рок!

DJ Stross – Загреб, Хърватия

Надявам се скоро пак да се върна в Загреб, града който намери специално място в сърцето ми!

Автор: Владислав Ванков

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Загреб – на картата:

Загреб
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. brum каза:

  Загреб е един чудесен европейски град, все пак е бил част от Австро-Унгарската , а не от Османската империя.Аз не забелязах хърватите да са дружелюбни ,особенно като им кажех ,че съм от България. Може такъв да ми е бил късмета. Английски знаят по заведенията ,но далеч не всички минувачи с които съм говорил.Билет за трамвая е 10 куни=3 лева.Цените са доста по-високи от България,разбира се и заплатите също.Благодаря на автора и се надявам да напише след време и продължение.Аз също с удоволствие ще отида отново там и може и аз да се опитам да напиша нещо най-вече за стария град ,който не разгледах достатъчно.

 2. brum каза:

  Забравих да напише ,че впечатление ми направи ,че хърватите са доста религиозни .Съвсем различни от нас в това отношение.

 3. Стойчо каза:

  Хм, преди година хапвахме в една пицария именно на улица Ткаличева – две пици, салата и две бири – за 25 лева (в куни, де). Не мисля, че е скъпо. Вече не е скъпо.

  Иначе на територията на бивша Югославия по принцип не цари любов към другите народи, така че не разчитайте, че някой ще почне да ви целува, ако разбере, че сте българин

  (въпреки, че всичките!!! ми познати от всички бивши югославски републики пък са изключително добри и мили към скромната ми персона).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.