Съвети за пътуване по света – какво да НЕ правим (неприемливи жестове в някои страни)

Някои неприемливи жестове с ръце по света:

Неприемливи жестове в някои страни

Неприемливи жестове в някои страни

Добре е да се знае.

Във всеки случай не съм аз човекът, който би направил теста дали е вярно 😉

Ако някой напиша в коментар какъв е произходът на жестовете – би било много добре. Айде, американския – ясно, но другите?

Източник на снимката: офисен чат или с други думи: пратиха ми я 🙂

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

19 Отговори

 1. П.Кязим каза:

  А в Иран не е приемливо да се показва свит юмрюк с вдигнат палец.Едни иранци много ми се обидиха,защото през цялото време използвах този жест.Казаха ми,че е равнозначен на среден пръст…..Е,какво пък,4 дни съм им показвала среден пръст:) Добре,че бяха готини,та им мина бързо:)

 2. Стойчо каза:

  т.е. неприемливо като в Тайланд, както и в СДС-средите в България? „Сполука за България“ – жеста?

 3. Успех в… сещаш се 🙂

 4. Във всеки случай – разумно решение да се спрат полетите до там

 5. Aleksandar каза:

  За италианския жест мога да кажа, че това при тях се възприема като рога, т.е., ако италианец ти покаже този жест, иска да ти каже, че си рогоносец (за тях това е обидно) 😀

 6. Ivo каза:

  Пълни глупости за Италия, не е вярно!

 7. Ицо каза:

  Аз мога да потвърдя за Турция.
  Освен това пак там избягвайте жест, като този посочен за Франция, но с пръстите надолу (и кръгчето нагоре), което при тях означава – “ти си гей” и се смята за обидно.

 8. радо каза:

  англия – едно време това са показвали на стрелците с лъкове след като са им отрязали пръстите. най-лошата обида

 9. Aleksandar каза:

  А какво е тогава обяснението за Италия?Аз това го знам от Неапол, Южна Италия, възможно е в различните региони да е различно, там по принцип е така 🙂

 10. Milena каза:

  За Италия е вярно. Точно това означава и е широко разпространено навсякъде.

 11. От компанията съобщават, че не е възможно да бъдат възстановени платените суми за почивките. Причината е, че туроператорът вече е направил плащания към египетските хотелиери. Те пък от своя страна не възприемали ситуацията като форсмажорна, тъй като в Хургада нямало размирици. Поради тази причина и хотелиерите в Египет отказвали да възстановят сумите на туристи, които не желаят да пътуват от страната, казаха още от “Тез тур”. http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/31/1034791_turoperatori_i_pravitelstveniiat_samolet_pribirat/?ref=chromeext

 12. Росица каза:

  “Свит юмрук с вдигнат палец” или жест подобен на този за “автостоп” в Иран не е равнозначно на среден пръст, а на сексуално предложение и съответно – приемане на сексуалното предложение;

  Британският жест с двата пръста, с който не трябва да се поръчват “две бири” и пр., всъщност произхожда от войната с французите. Французите режели двата пръста на прочутите уелски стрелци, а те с другите два пръста им “казвали” – “и с тези двата мога да ви … майката”. Ако някой иска оригиналната история, имам я.

  Жестът с петте пръста на гърците се нарича “пулос”. Прави се обикновено като насочващо движение към обекта и отвръщане на главата встрани. Обикновено се допълва с едно звучно “малака”. Най-общо в днешни дни представлява обида на тема интелекта на събеседника. В далечното минало е изразявал доста по-унизителни неща. Предполага се, че произлиза от жест, с който осъдените, чиито лица са били намазвани с кал и нечистотии, са опитвали да се скрият от чуждите погледи.

 13. Стойчо каза:

  Яко! Браво, Росица 🙂

 14. Росица каза:

  Още малко за гръцкия жест. Може да го знаете и като “муца”, практикуват го най-често шофьорите. Ако не е защитен от колата си, човек може лесно да си изпроси боя с такъв жест. В някои африкански култури същият жест е силно обиден, означава приблизително “ти си копеле пета степен, т.е. майка ти е …”.

  Пръстеновидният жест на французите е обиден когато се прави с без усмивка, с неутрална или пренебрежителна мимика. Означава “нула” или “боклук”. Ако се прави с усмивка обаче, означава “окей”. В Япония и двата варианта означават “пари”.
  Доста от тунизийските жестове могат да се тълкуват като по-близки по значение до френските, а не на южняшките италиански и пр. В Тунис обаче, ако пръстеновидният жест на палеца и показалеца е комбиниран с изпъване на другите три пръста, и ако жестът се извърши “разсичащо”, означава “Ти си боклук и ще те убия”.

 15. Росица каза:

  Е, Стойчо, нали това ми е работата!

 16. Milena каза:

  Преди време в Италия възникна скандал, когато Берлускони направи този жест(рогоносец) зад гърба на испански дипломат.
  В Тайлант пък не трябва да се сяда с кръстосани крака един върху друг, особено ако подметката на обувката сочи събеседника. В Китай не трябва да се изяжда всичко, което ви е сложено в чинията, защото това означава, че домакинът не ви е нагостил добре.

 17. Iordanka каза:

  Вярно е за цяла Италия абсолютно. Този жест е рогоносец. На юг може да е придружен от вик: “Cornutooo!” (от corna = рога). Обиден е и не се използва много често във всвкидневието, особено в Северна Италия. Може да се види в доста италиански комедии. Използва се най-често за показване на не-възхищение от качествата ти като шофьор.

  В цяла Азия се смята за обидно и невъзпитано да гледаш сьбеседника ти директно в очите, да си духаш носа и – в будистките страни – да сядаш с краката срещу статуята на Буда.

  Жестът за Турция имитира женски полов орган, а този за Франция – анус. Аз лично не съм го виждала вьв Франция, но французите са твърде възпитани, за да правят такива жестове пред жена.

  Много интересна информация за Англия. Мерси Радо/

 18. Детелина каза:

  Корените на италианския жест се крият най-вероятно в древногръдската митология. Легендата разказва, че Минотавърът, роден от изневярата на Пасифеа (царицата на Крета) с Бикът на Крета, наследил естествено, рогата на баща си. За това народът правел този жест при преминаване на царят Минос по улиците, за да му напомня за изневярата на жена му. От тук и терминът „рогоносец”, прикачван на мъжете, чиито жени им изневеряват.
  В днешно време в Италия, жестът има повече от едно значение. Най-разпространеното, от които е изразът на неуважение към събеседника. Ползва се обаче и много често като знак против уроки – нещо като българското „да чукнем на дърво”. В този случай с едната ръка се правят „рогца”, насочени на долу, а с другата – мъжете пипат тестисите си, а жените, лявата гърда.
  Да не забравяме, че рогцата се ползват широко от музикантите, предимно в хеви метъла и рока. За първи път на концерт, жеста е показан от Джон Ленън. По-късно се превръща в запазена марка на Рони Джеймс Дио, който твърди, че го е научил от баба си (италианка). Жестът става особено популярен след турнето му Heaven and Hell /1980.

 19. Росица каза:

  В подкрепа и допълнение на казаното от Детелина: Против уроки се използват множество амулети, които често се наричат “замръзнали жестове”. Това са талисманите за късмет под формата на ръка, която прави определен жест. По този начин носителят смята, че е постоянно защитен от лоши очи или мисли, а това минимализира действителното правене на жестовете за протекция. Такива застинали жестове най-често са кръстът /замества прекръстването/, сключването на пръсти за късмет, двурогата ръка /”италианския жест”/, муцата /разперената ръка на гърците/ и пр. Общо за Европа се смята, че се търгуват успешно около 10 жестови пози на ръката.
  Идеята за предпазване от лоши очи чрез носене на амулет под формата на колие се състои в това, че погледът на “лошия” човек не среща очите ни, а се отклонява в посока на амулета. Затова и изборът на предизвикателни жестове-амулети е често предпочитан – избягва се контакт с очите ни.
  В източносредиземноморската култура дяволът се крие под масата и в женската пазва. Затова жените “плюят в пазва” – така прогонват лошата сила, т.е. плюенето в нашата и в други култури /Африка, напр./ се интерпретира като воден ритуал, като жест за екзорцизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.