Bicing в Барселона – една каталонска приумица :)

Във връзка с вчерашните всенародни тържества 😉 реакцията малко не беше в състояние да качи нов разказ 😉 За сметка на това днес Иван ще ни води до Барселона, за да ни покаже нещо, чиято вероятност да се случи в София е по-малко, отколкото вероятността в София да се построи Саграда Фамилия. И въпреки, че съм заклет автомобилист и обичам да горя бензин и да увеличавам въглеродните емисии в атмосферата, белким стане по-топло през януари, то наистина ще се радвам някой софийски кмет да ме опровергае 🙂 Т.е. не да строи Саграда Фамилия в София (аман от плагиати), то поне да направи нещо по въпроса с:

Bicing в Барселона

една каталонска приумица 🙂

Отдавна се каня да напиша нещо за тази каталунска приумица. За тези, които не знаят, думата „bicing” произхожда от “bicicleta” – велосипед или казaно по нашенски – колело.
Bicing в Барселона, Испания

Какво му е толкова интересното, че заслужава внимание този т.н. „bicing”?

Това е полезно решение на общината, за подпомагане и облекчаване на градския транспорт. Известно е, че решаването на този въпрос е предизвикателство за общинската управа на всеки по-голям град, да не говорим за такъв мегаполис като Барселона. На първия фотос се виждат наредени на една дълга носеща греда,  специални велосипеди и една колонка, на която има поместено указание за ползването  им,

карта  с точното местонахождение на такива стоянки в града,  контролен панел, чрез който се извършва комуникацията, карта за това на кой bicing се намираме в момента, интернет адрес и телефон на фирмата, обслужваща тази дейност.

Барселона, Испания

Не е трудно да се досетим какви са  ползите от такава инициатива, но  за всеки случай ще спомена някои от тях:

1. Разтоварване на обществения транспорт
2. Не малък екологичен ефект
3. Икономия на гориво и паркоместа,  понякога се губи много време в безрезултатно търсене на място за безплатно паркиране.
4. Здраве за ползващите услугата, като се въртят педалите.
5. Улеснение на гражданите, понякога се налага  придвижване на къси разстояния и не е оправдано да се ползва скъпия градски транспорт. Все пак билета е 1.20 евро отделно губенето на време за влизане в метрото и излизането от него или чакането на автобус или трамвай.
6. Откриване на допълнителни работни места за обслужващия персонал, който се грижи за поддържане и ремонт на велосипедите, интернет страницата и т.н. И не на последно място печалба за общината от тази дейност, защото все пак услугата е платена. За една година се заплаща такса 24 евро, като всеки път може да  се ползва велосипеда 20 мин. Ако се превиши това време, на час се заплащат допълнително 50 цента.
В такива случаи си заслужава да се сменят велосипедите, ако се пътува по дълго време. Целия град е осеян с местостоянки на bicing.  За снабдяване с  карта, за ползване на услугата, е необходимо да се влезе в  интернет-страницата, или директно в офиси на фирмата или общината. Трябва да се разполага с действаща банкова сметка и личните данни на клиента. Ако се задържи велосипеда за дълго се начисляват на всеки час по 50 цента. За кражба е абсурдно да се мисли ( разбира се докато не се намесим ние с румънците :-). Парите се теглят от банковата сметка на клиента и не може да се получат злоупотреби.  Как се взема велосипед?
-Доближава се абонаментната карта до екрана, и автомата приема данните на клиента, които са заложени там. Отчита се наличието на кредит и ако има такъв, на екрана се показва от кое  място  да вземе велосипед. Местата са номерирани  и съответно системата го отключва. Всеки велосипед също има свой номер. Така в компютърната система се знае във всеки един момент, кой клиент, какъв номер на велосипед е взел и  се отчита времето. Ако на стоянката няма велосипеди, т.е. всички са в разход, доближавайки картата до екранчето се появява съобщение на кой най-близък bicing  може да се вземе велосипед. Ако искаме да си оставим велосипеда и всички места са запълнени, също се дава информация къде е най близкото място, където можем   да оставим превозното средство.
А ето какво представляват и велосипедните алеи, съответно на пътното платно и на тротоара.
Тук се вижда едно повредено колело, което чака да го вземат за ремонт. Счупения педал на велосипеда е оставен на видно място.  До него в дясно е показан номера на  паркомястото върху носещата греда
Снимки: авторът

Други разкази свързани с Испания– на картата:

Испания

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

18 Отговори

 1. Това някаква схема за раздаване на безплатно желязо на циганите ли е?

 2. Интересно колко неща могат да се правят, когато правораздаветелната и охранителна система работят като хората

 3. Ema каза:

  Впечатлена съм от системата за осигуряване на лек и много гъвкав транспорт за хора в подходяща за физически усилия възраст, познаващи правилата за движение по пътищата, с подходящо за придвижване с велосипед облекло, в подходящо за движение на открито време. Сигурно голяма част от жителите и посетителите на Барселона / както Ицето Стоичков я нарича “Барцелона”/попадат точно в групата на този вид свободолюбиви хора. И както виждам, никак не е скъпо.
  Аз и във Виена виждах на много места стоянки с “паркирани” еднакви по вид велосипеди и съм се чудила защо са толкова еднаквии с надписи и ярки отличителни знаци, но пък не съм виждала как се използуват. Много е възможно и те да са част от някаква система за наемане на велосипеди за придвижване в града, с което да се облекчи трафика и да се пази чист въздуха на града.
  У нас такова нещо засега не би могло да се организира, по ред причини.
  А разказът на Иван е много интересен. Благодаря, Иване.

 4. Стойчо каза:

  Длъжен съм да припомня, че преди отиването на Стоичков в Испания, градът на български се казваше Барцелона, и чак като започнаха бг-журналята да пишат за този град го прекръстиха на Барселона. Това се случи и с много други географски названия. Радвам се, че още не са прекръстили Виена, Вашингтон и Париж, както и Венецуела, Бразилия, Солун, Будапеща…

 5. Евгени каза:

  Еееех, кога ли от нас ще стане хора…

 6. Антония каза:

  Ema, аз карах от виенските велосипеди. Много е проста системата за наемане: регистрираш се на терминала с мейл, парола и кредитна карта, плащаш ЕДНО евро за тази регистрация и взимаш което си искаш колело от стоянката. Караш го из целия град, връщаш го най-удобната за теб стоянка (т.е. не е задължително да се разкарваш до мястото, от което си го взел). Първият един час е БЕЗПЛАТЕН. Вторият беше 1€. След това не помня колко точно струваше. Но практически няма причина да караш повече от 1 час. Дори и да ти се налага да отидеш някъде далече — може просто да се “обадиш” на някоя стоянка от тези по пътя ти и да излезе, че си карал два пъти по 1 час (т.е. безплатно).

  Ние бяхме през юли във Виена и си направихме няколко много яки разходки с байковете — от центъра та чак до Шьонбрун се движихме, велоалеите са перфектни просто, има дори светофари специално за велосипедисти… Рай.

 7. brum каза:

  Стойчо,вярно е ,че едно време се пишеше Барцелона.Аз имам политическа карта на света от 1979г.На нея пише Барцелона ,а също и Уругуай,Венесуела,Парагуай,Гуатемала,Коломбия и т.н. Виждал съм тези колела в Барселона ,Има и в други европейски градове, но явно там “чипът” на хората е по-различен.:)

 8. Антония каза:

  Забравих да кажа, че като видях колелата в Барселона — много им се зарадвах и доста се бях наточила и там да ги карам. Ама уви, туристите сме прецакани. Трябва ти регистрация в общината с МЕСТЕН адрес и прочие административни размотавания. Което сравнено с брутално достъпната система на Виена, идеална и за местните, и за туристите (трябва ти само кредитна карта все пак), си е разочарование.

  Знам, че и в Париж имат такива общи велосипеди, някой да сподели как се отдават под наем?

 9. Vlaamsbrabander каза:

  Ето и моите пет цента:

  http://en.villo.be/

 10. Ема каза:

  @ Антония, благодаря за пояснението . Наистина много свободна и достъпна е системата за “велосипедиране” във Виена. А и си спомням по колко много от тротоарите на големите улици има ясно обозначена велосипедна ивица. И колко са равни тези алеи, без стръмнини за изкачване или спускане. А и като си спомням и виждам по снимките от Виена, под вертикалната тройка червено, жълто, зелено на нормалните светофари, има един малък светофар с графичен знак на велосипед, който светва в зелено за велосипедите.
  @Брум, ти показваш една много добра възможност за абонамент за велосипед срещу “пари за семки”. Като си спомня как по Нова година бях отседнала в Истанбул, в един долнопробен по моя преценка хотел, в който единичната стая беше близо до размерите на килия “одиночка”с приблизително същите удобства за цена 50 евро за нощувка! А там, при теб, да караш велосипед, за закупуването и поддръжката на който се грижи някой друг, за 30 евро годишно, си е направо подарък.

 11. Стойчо каза:

  Барцелона си беше и преди да стане Уругуай. Това последното по едно време се опитаха да го лансират, но се върнаха набързо към Уругвай. А иначе прекръстването на Берцелона в Барселона стана по-късно. Започнаха с Уругуай, не успяха, но пък успяха с Барселона.

 12. Ema каза:

  @ Моля за извинение!
  Къде съм гледала?! Написала съм реплика погрешно към “Брум”, вместо към “Vlaamsbrabander “. Ох, просто не знам как точно ще бъде погледнато на това. Единственото обяснение за мене си е,че първото име ми е било по-лесно за изписване, което е само обяснение, ама не и основание да правя такава груба грешка. Еднакво не познавам и двамата, така че, моля да няма такова нещо, единият да бъде по-сърдит от другия. Уважавам ви и ви се усмихвам и на двамата, еднакво.

 13. Марин каза:

  За който се интересува от Парижкия вариант ето линк:
  http://www.velib.paris.fr/content/download/3122/27013/version/3/file/Vélib'+-+English.pdf
  Имайте предвид, че (по всяка вероятност) ще трябва да промените името PDF файла, защото има чужд символ é.

 14. a каза:

  това в България не може да се случи никога – не и с това население 😉

 15. Стойчо каза:

  Айде, айде! Как ни научиха да си слагаме коланите? Като искат – могат. Със същото това население

 16. Ivan каза:

  Господа другари :-)) , Барселона е правилното наименование, това, че в България са го наричали БарЦелона е друг въпрос. Той Ицето си го нарича така защото, когато се изписва на каталунски “С” се изписва с една завъртулка под буквата и така звучи като “Ц”. Лосанжелис също го наричахме ЛосанжелОс, нали?!

  Со здраве:-))

 17. Стойчо каза:

  Преди Стоичков да отиде на български се казваше Барцелона. Той като отиде журналистите го прекръстиха на Барселона. Най.забавното е, че точно местното население казва Барцелона – откъде иначе Стоичков ще го нdрича така 🙂

 1. 18.01.2011

  […] This post was mentioned on Twitter by St.Dimitrov. St.Dimitrov said: Bicing в Барселона – една каталонска приумица 🙂 http://t.co/qNgfgKW via @en […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.