Какво е необходимо да се знае при пътуване в ЕС

Това са откъси от стати, публикувани в интернет и отнасящи се за необходимите документи, при пътуване в чужбина след присъединяването ни към ЕС.

Какво е необходимо да се знае при пътуване в ЕС

С кола:
Необходимо е да носите:
– лична карта или международен паспорт
– валидна шофьорска книжка
– застраховка “Гражданска отговорност”.

Съществуват и редица ограничения, за които се следи много строго:
– ползването на предпазни колани е задължително
– малките деца трябва да са в специални седалки
– използването на мобилен телефон при шофиране е забранено.

Със самолет:
– нужна е лична карта или международен паспорт
– при преминаването през граничния контрол пътниците трябва да събличат якетата и палтата си за проверка
– електронните устройства (телефони, преносими компютри, радио, фотоапарати и др.) подлежат на по-строга проверка и ще трябва предварително да бъдат изваждани от ръчния багаж
– от март следващата година размерът на ръчния багаж не трябва да надвишава 56x45x25 см, колкото е голяма една найлонова торба за пазаруване.

За съдържанието му бяха въведени и допълнителни строги правила миналия месец (Стойчо: ноември 2006). През граничния контрол не може да се пренасят течности, гелове, парфюми, алкохол и др. освен лекарства и детски храни, поставени в отделни шишенца от по 100 мл всяко- закупените течности от фришоповете трябва да бъдат затворени в специални прозрачни найлонови пликчета.

Как ще пътуваме през съседните държави?

Контролът с Гърция и Румъния няма да бъде премахнат от 1 януари 2007 година и пътуването между трите страни ще бъде с гранична проверка, въпреки че всички те ще бъдат вече членки на ЕС. За да се отиде в Румъния през Дунав мост, ще се спира не на два пункта, както досега, а само на едно ГКПП, което ще е в Гюргево. Документите ще бъдат обработвани на “едно гише”. Граничният контрол се запазва както е сега по границите с Турция, Македония и Сърбия, които вече ще бъдат външни за ЕС и трябва да бъдат изключително строго охранявани от българска страна, за да може София да докаже, че спазва необходимите стандарти и може да бъде приета в Шенген. От 1 януари България ще въведе и визи за тези страни, като все още не е ясна дали те ще реагират с реципрочни мерки.

Какво представлява Шенген?
През 1985 г. в градчето Шенген (Люксембург) е сключено междудържавно споразумение, което предвижда поетапно премахване на контрола на вътрешните граници на държавите – членки на ЕС. Шенгенският договор влиза в сила десет години по-късно след инсталирането на “Шенгенската информационна система” или SIS II, както е по-известна. Тя има за цел да улесни борбата с трансграничната престъпност. Първоначално споразумението предвижда пълното премахване на граничния контрол между Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Испания и Португалия. Впоследствие към договора се присъединяват и останалите страни – членки на ЕС. Изключение правят Великобритания и Ирландия, които не принадлежат към шенгенското пространство, а извършват собствен контрол. Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, обаче участват в споразумението.

Автор: Деница Каменова

Това е част от статията “Свободното пътуване – едно от улесненията на еврочленството” в онлайн изданието на Дневник http://evropa.dnevnik.bg.
Пълният текст на статията

Следващаат статия е публикувана в блога на Капитал.
Автор: Полина Георгиева
Един въпрос тормози народонаселението, управляващо автомобили – може ли със застраховка “Гражданска отговорност” да се пътува с нея в ЕС. Отговорът е да, полицата важи за територията на ЕС от 1 януари 2007 г. Но както винаги има едно “обаче”.

За да пътувате с нея в ЕС обаче трябва застрахователят да ви издаде едно зелено картонче, което е горе-долу с размера на полицата и логично се казва “Зелена карта” (вижте приложените файлове, изпратени от Комисията за финансов надзор). Цената му е около 10-15 лв. Някои компании предлагат т. нар. отстъпка – ако кажете, че не мислите да пътувате извън България. Това намалява цената на полицата с около 30 лв. Такива оферти има в ДЗИ, Булстрад, Лев инс и др. (цената за коли с двигател до 1.5 – 1.8 куб. см. е между 87 лв. и 120 лв.). Други компании не предлагат такава отстъпка. Сред тях са Български имоти и Армеец (цената за спомената категория коли е около 90-100 лв.).

Ако сключите полица с отстъпка за непътуване, но решите в един момент да пътувате, трябва да отидете до застрахователя си, да върнете отстъпката и да си поискате зелената карта. Тези, които са си сключили Гражданска отговорност през 2006 г., но им важи и за част от 2007 г. не трябва да доплащат абсолютно нищо освен стойността на картончето, от което е направена зелената карта (както пише по-горе, тя е около 10 лв. според застрахователите).
Изискването за зелена карта ще отпадне, когато Европейската комисия обнародва многостранното споразумение, подписано между застрахователите от всички държави в ЕС. Очаква се това да стане някъде през 2007 г. След обнародването вече никой няма да ви проверява по европейските граници за зелена карта и затова няма да се налага да ходите до застрахователя си и да му искате картонче. Дори и да сте декларирали, че няма да пътувате и предизвикате катастрофа, застрахователят е длъжен да плати според Кодекса за застраховането. Може да ви поиска, обаче, да му доплатите отстъпката.

Ако решите да пътувате до Сърбия, Турция или друга страна, която не е членка на ЕС, тогава зелената карта задължително ви трябва. На самото зелено картонче се отбелязва за кои страни важи, като засега практиката в България е да важи за всички нечленки на ЕС от системата “Зелена карта”, а не само за Сърбия, само за Македония и т.н. Цената вече е доста по-ниска – около 35-40 лева за две седмици (около 100 лева за една година).

Призовавам всички да си изберат внимателно застраховател, защото в България не действа обезпечителен фонд и ако компанията ви по “Гражданска отговорност” фалира, вие ще трябва да плащате на пострадалите (обезщетенията за загинал в България са око ло 20 хил. лв., но законовият лимит им позволява да стигнат до 1 млн. лв. В чужбина са по-високи). Аз лично препоръчвам да предпочетете компании собственост на някои реномиран европейски застраховател, а не свързани със силови български групировки:)

Искам да ви припомня и икономическата максима, че няма безплатен обяд. Ако има бонус към полицата като бензин, пазаруване за 30 лв. в супермаркет или нещо друго, със сигурност е включено в цената и вие си го плащате. Държавата вече не определя стойността на застраховката, така че компаниите не би трябвало да се конкурират с цените на хранителните стоки, а със основния си продукт.

Добавка от мен:

Доколкото успях да разбера – за пътуване в европейска чужбина (т.е. в страните-членки) е нужно застрахователят ви да ви издаде картончето на зелената карта, като не може да ви иска повече от 14 лева за него. Това е необходимо, т.к. България още не се е включила в споразумението за зелената карта. То си изглежда като нормална зелена карта, но важи само за страните членки.

Обаче, ако искате да пътувате до не-европейска чужбина (Сърбия, Македония и т.н.) – трябва да си изкарате истинска зелена карта – т.е. пак важи брадвата със 160 лв за двуседмична зелена карта.

Дано не съм прав – за всеки случай питайте и застрахователя си.

Честита Нова година!

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.