Какво е необходимо да се знае при пътуване в ЕС

Това са откъси от стати, публикувани в интернет и отнасящи се за необходимите документи, при пътуване в чужбина след присъединяването ни към ЕС.

Какво е необходимо да се знае при пътуване в ЕС

С кола:
Необходимо е да носите:
– лична карта или международен паспорт
– валидна шофьорска книжка
– застраховка “Гражданска отговорност”.

Съществуват и редица ограничения, за които се следи много строго:
– ползването на предпазни колани е задължително
– малките деца трябва да са в специални седалки
– използването на мобилен телефон при шофиране е забранено.

Със самолет:
– нужна е лична карта или международен паспорт
– при преминаването през граничния контрол пътниците трябва да събличат якетата и палтата си за проверка
– електронните устройства (телефони, преносими компютри, радио, фотоапарати и др.) подлежат на по-строга проверка и ще трябва предварително да бъдат изваждани от ръчния багаж
– от март следващата година размерът на ръчния багаж не трябва да надвишава 56x45x25 см, колкото е голяма една найлонова торба за пазаруване.

За съдържанието му бяха въведени и допълнителни строги правила миналия месец (Стойчо: ноември 2006). През граничния контрол не може да се пренасят течности, гелове, парфюми, алкохол и др. освен лекарства и детски храни, поставени в отделни шишенца от по 100 мл всяко- закупените течности от фришоповете трябва да бъдат затворени в специални прозрачни найлонови пликчета.

Как ще пътуваме през съседните държави?

Контролът с Гърция и Румъния няма да бъде премахнат от 1 януари 2007 година и пътуването между трите страни ще бъде с гранична проверка, въпреки че всички те ще бъдат вече членки на ЕС. За да се отиде в Румъния през Дунав мост, ще се спира не на два пункта, както досега, а само на едно ГКПП, което ще е в Гюргево. Документите ще бъдат обработвани на “едно гише”. Граничният контрол се запазва както е сега по границите с Турция, Македония и Сърбия, които вече ще бъдат външни за ЕС и трябва да бъдат изключително строго охранявани от българска страна, за да може София да докаже, че спазва необходимите стандарти и може да бъде приета в Шенген. От 1 януари България ще въведе и визи за тези страни, като все още не е ясна дали те ще реагират с реципрочни мерки.

Какво представлява Шенген?
През 1985 г. в градчето Шенген (Люксембург) е сключено междудържавно споразумение, което предвижда поетапно премахване на контрола на вътрешните граници на държавите – членки на ЕС. Шенгенският договор влиза в сила десет години по-късно след инсталирането на “Шенгенската информационна система” или SIS II, както е по-известна. Тя има за цел да улесни борбата с трансграничната престъпност. Първоначално споразумението предвижда пълното премахване на граничния контрол между Белгия, Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Испания и Португалия. Впоследствие към договора се присъединяват и останалите страни – членки на ЕС. Изключение правят Великобритания и Ирландия, които не принадлежат към шенгенското пространство, а извършват собствен контрол. Норвегия и Исландия, които не са членки на ЕС, обаче участват в споразумението.

Автор: Деница Каменова

Това е част от статията “Свободното пътуване – едно от улесненията на еврочленството” в онлайн изданието на Дневник http://evropa.dnevnik.bg.
Пълният текст на статията

Следващаат статия е публикувана в блога на Капитал.
Автор: Полина Георгиева
Един въпрос тормози народонаселението, управляващо автомобили – може ли със застраховка “Гражданска отговорност” да се пътува с нея в ЕС. Отговорът е да, полицата важи за територията на ЕС от 1 януари 2007 г. Но както винаги има едно “обаче”.

За да пътувате с нея в ЕС обаче трябва застрахователят да ви издаде едно зелено картонче, което е горе-долу с размера на полицата и логично се казва “Зелена карта” (вижте приложените файлове, изпратени от Комисията за финансов надзор). Цената му е около 10-15 лв. Някои компании предлагат т. нар. отстъпка – ако кажете, че не мислите да пътувате извън България. Това намалява цената на полицата с около 30 лв. Такива оферти има в ДЗИ, Булстрад, Лев инс и др. (цената за коли с двигател до 1.5 – 1.8 куб. см. е между 87 лв. и 120 лв.). Други компании не предлагат такава отстъпка. Сред тях са Български имоти и Армеец (цената за спомената категория коли е около 90-100 лв.).

Ако сключите полица с отстъпка за непътуване, но решите в един момент да пътувате, трябва да отидете до застрахователя си, да върнете отстъпката и да си поискате зелената карта. Тези, които са си сключили Гражданска отговорност през 2006 г., но им важи и за част от 2007 г. не трябва да доплащат абсолютно нищо освен стойността на картончето, от което е направена зелената карта (както пише по-горе, тя е около 10 лв. според застрахователите).
Изискването за зелена карта ще отпадне, когато Европейската комисия обнародва многостранното споразумение, подписано между застрахователите от всички държави в ЕС. Очаква се това да стане някъде през 2007 г. След обнародването вече никой няма да ви проверява по европейските граници за зелена карта и затова няма да се налага да ходите до застрахователя си и да му искате картонче. Дори и да сте декларирали, че няма да пътувате и предизвикате катастрофа, застрахователят е длъжен да плати според Кодекса за застраховането. Може да ви поиска, обаче, да му доплатите отстъпката.

Ако решите да пътувате до Сърбия, Турция или друга страна, която не е членка на ЕС, тогава зелената карта задължително ви трябва. На самото зелено картонче се отбелязва за кои страни важи, като засега практиката в България е да важи за всички нечленки на ЕС от системата “Зелена карта”, а не само за Сърбия, само за Македония и т.н. Цената вече е доста по-ниска – около 35-40 лева за две седмици (около 100 лева за една година).

Призовавам всички да си изберат внимателно застраховател, защото в България не действа обезпечителен фонд и ако компанията ви по “Гражданска отговорност” фалира, вие ще трябва да плащате на пострадалите (обезщетенията за загинал в България са око ло 20 хил. лв., но законовият лимит им позволява да стигнат до 1 млн. лв. В чужбина са по-високи). Аз лично препоръчвам да предпочетете компании собственост на някои реномиран европейски застраховател, а не свързани със силови български групировки:)

Искам да ви припомня и икономическата максима, че няма безплатен обяд. Ако има бонус към полицата като бензин, пазаруване за 30 лв. в супермаркет или нещо друго, със сигурност е включено в цената и вие си го плащате. Държавата вече не определя стойността на застраховката, така че компаниите не би трябвало да се конкурират с цените на хранителните стоки, а със основния си продукт.

Добавка от мен:

Доколкото успях да разбера – за пътуване в европейска чужбина (т.е. в страните-членки) е нужно застрахователят ви да ви издаде картончето на зелената карта, като не може да ви иска повече от 14 лева за него. Това е необходимо, т.к. България още не се е включила в споразумението за зелената карта. То си изглежда като нормална зелена карта, но важи само за страните членки.

Обаче, ако искате да пътувате до не-европейска чужбина (Сърбия, Македония и т.н.) – трябва да си изкарате истинска зелена карта – т.е. пак важи брадвата със 160 лв за двуседмична зелена карта.

Дано не съм прав – за всеки случай питайте и застрахователя си.

Честита Нова година!

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.