Перник – най-ужасният ;) град в България ;)

Тия дни излезе класацията за най-добър град за живеене в страната. Победиделят, Бургас, вече е представян на нашия сайт, но Петър иска да ни разведе из най-лошия в тази класация – Перник. Признавам си честно – ако Несебър имаше за жители хора като автора на днешния пътепис (който е перничанин) – в Несебър всеки ден щяха да акостират не по 3, ами по 5 пътнически кораба на ден

Перник – най-ужасният град в България 😉

Вече всичко е ясно. В България най-сетне беше обявено, че Перник очаквано е най-ужасното място за живеене. В тази фоторазходка ще разберем защо това е така.

Да започнем с прословутите пернишки кръвожадни типове. Както се вижда от снимките тук, в Перник действително живеят много неприятни люде като Адолф Хитлер, шпиц командите барабар с Баба Яга:

Декор за исторически филм, Перник

Перник – роден град на Адолф

Декор за исторически филм, Перник

Прародителят на Голфа шества из улиците на Перник. Хайл!

Къщичка на баба Яга, Перник

Както Залцбург е роден град на Моцарт, Доплер и Караян – така Перник е роден град на Адолф и баба Яга

Миналата година на Дивотинското кафене в центъра на Перник, моят приятел Чочо срещнал Вал Килмър и Антонио Бандерас, доказателство, че и чуждоземни съмнителни субекти са влюбени в декора на Перник.

– И какво? – питам Чочо. – Каза ли им поне едно здрасти?
– Ами, аз съм зает човек. Бях тръгнал да играя карти.

Перник, България

Резултатът от играта на карти се вижда на следващата фотография. Чочо заяви твърдо, че Халеевата комета ще се удари в Перник ако падне на карти от Бате Венци. Е, сега всички могат тук да установят с облекчение, че именно перничанин е причината за настъпващия Вселенски апокалипсис.

Комета над нощен Перник

Апокалипсис и Армагедон ще започнат с Перник

Освен кръвожадни и лекомислени, перничаните са и ненадминати простаци. Така поне твърдят представители на българския интелектуален авангард – хора с по едно име: Слави, Иван, Андрей, Мунчо, Сульо и Пульо. Ето доказателствата, че това наистина е точно така:

Духов оркестър, Перник

Проста перничанка пренебрегва културно събитие

Рок в Перник

Това не може да бъде, няма такъв филм

По-горе е един от най-старите български духови оркестри. Освен това в Перник се е състоял първият български рок-фестивал, било е през онази 1968

Още няколко неща са се случили първо в Перник:

Перник

Не, това не е вярно

Имало е ток, докато много от чудесните днес български градове като Горна Джумая изобщо не са били в пределите на България. Перник, освен с отвратителните си жители, е прословут и с бетонената си грозота. И наистина:

Монументът на Кракра Пернишки, Перник

Отвратително бетонен площад

Къща в зеленина, Перник

Занемарена къща в Перник

Зима в крепостта Кракра, Перник

Перник е известен с остарялата си инфрастркура: от крепостта са останали само голи стени…

Парк, Перник

… а стълбите не се разчистват от прорасналите дървета

И накрай, солидарната Всенародната омраза към Перник, все повече ми заприличва на нещо, което аз за себе си наричам Македонски синдром, болест добила вид на епидемия около българската река Вардар. Шизофренията иде от еничерската омраза към собствените корени, към печената тиква и провинциалната ни истинска доброта. След като не можем да бъдем заедно и презираме сами себе си, можем да потушим срама си с омраза към останалите там, към слабите, бедните, към онези, които никога не са имали шанс да бъдат големи хора като нас самите.

А Българският флаг, омърлушен като своя град, още е над Пернишката крепост. Свикнал да е там последен както някога много отдавна…

Знаме над Пернишката крепост

„Ако мразим страната си и градовете си, мразим себе си“ (по Сандо)

Снимки: Стефан Шишков, Петър Иванчев, Милена Катошева

Автор: Петър Иванчев

Други разкази свързани с Другата България– на картата:

Другата България


Още снимки от България:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

28 Отговори

 1. Vili каза:

  БРАВО! БРАВО!!
  Много ми хареса 😉 Живея точно в противоположния край на България, но Перник ми е познат понеже имам един куп близки роднини там. И затова съм напълно съгласна с автора. И също мисля, че ако човек мрази Родината си, значи не долюбва и себе си. Е, да, може да избяга в Америка или Австралия, но ще избяга ли от себе си? /Риторичен въпрос 🙂 /
  Още веднъж: браво! 🙂

 2. brum каза:

  Много приятен пътепис с точно премерени т.е. написани думи.Аз съм обиколил почти всички български градове и много от селата.Не искам да обиждам никого,но за мен двата най-грозни български градове са Перник и Лом. Днес колегите ми (в момената 12 човека )се съгласиха с това мнение.

 3. Еузебио каза:

  Народното поверие гласи, че ако излезеш късно вечер от пернишка дискотека и гледаш достатъчно дълго време звездите, кръвта от носа ти ще спре да тече…

 4. Стойчо каза:

  Затова пишем пътеписи тук – за да преодоляваме народните поверия

 5. hey, hey… az sam ot Pernik!

 6. Lucy каза:

  Bravo na Petar! Az sam ot Pernik! Razkazat e chuden! 🙂

 7. kathryn каза:

  Аз всички български градове не съм обиколила и в Перник не съм била. От не малкото, в които съм ходила разбрах едно – грозен град няма. Грозно село също. Грозотата, както и красотата е “в очите на гледащия”.

 8. Rossie A. каза:

  Една лека критика към автора: Пропуснал е едно от най-забавните събития през зимата в тази част на България, което се случва веднъж на две години в Перник “Сурва” – Международен фестивал на маскарадните игри. Уникално преживяване е. Два пъти съм била за по няколко часа, но емоцията е невероятна, а и страхотни снимки стават.:)
  Иначе страхотен разказ (пътепис може би:). Благодаря.

 9. Марин каза:

  Роси ме изпревари, и аз исках да пиша за кукерския фест. Всяка година ходим там, задължително с влака (за да не се прецака шофьорът на колата :).

 10. Стойчо каза:

  Марине, а какво чакаш, за да го напишеш?;-) Пишеш и пращаш – знаеш как е 🙂

 11. Q7W12 каза:

  Шегите за Перник са забавни първите 100 пъти, но някои хора като Иван и Андрей така и не го разбраха.

 12. Vlaamsbrabander каза:

  Май всяка страна си има своя “Перник”. В братска Белгия това е Шарлероа. Пътепис от там не знам дали ще мога да сглобя както Петър, но нещо от рода на “Йопен е Немско!!!” по ще е в духа на някои патриотични “пътеписи” излезли напоследък тук. 😉

 13. Стойчо каза:

  не се помайвай, а пиши 🙂 Ако искаш патриотично, ако искаш – непатриотично, важното е да не е патриотарско, защото никой няма да повярва 🙂

 14. Люлин IV каза:

  Миналото лято в Будва една баба извика внучката си да прича с нас на енглески, защото сме иностранци и като постопихме малко леда се оказа, че е била в град ниър София на … МАСКЕН БАЛ! Сега рабирам, че става въпрос за Международния фестивал на маскарадните игри.
  Макар и аз да се шегувам често с Перник не мога да не приная, че пътеписа ми достави удоволствие. Поздравления за автора! 😉

 15. mmm каза:

  искам пътепис и за…Врацаааааа……

 16. Стойчо каза:

  и аз, и аз!

  Пишете и пращайте! 🙂

 17. Стойчо каза:

  Предишният коментар изчезна, заради грубо показване правилата за коментиране (обиди към автора). Коментарът беше маркиран като спам.
  Коментира се разказа, а не личността на автора, другите коментиращи или редакцията

 18. sa каза:

  Ma kvo govorite kato 90% ot vas dori i ne sa stapvali v pernik nie pone si imame roden grad v koito si jiveem , a ne kato vas stanete na po 18 i aide v sofia stolichani da ni vikat selqni ako 6te i v parij da jiveete 6te si ostanete sas selskiq si proizhod

 19. Стойчо каза:

  Хм, сигурен ли си че точно това искаше да кажеш?

 20. :) каза:

  Перник със сигурност неможе да бъде сравняван с Бургас или Пловдив, но има своите културни и исторически забележителности. Живея тук от години и немога да го нарека в никакъв случаи най-лошото селище в България. Тази статия е огледало единствено на лошите неща в града. Неуважително е, да се пренебрагва и опетнява град с толкова богата история.
  Съветвам автора да се обогати малко, след което да пише статии.

 21. Стойчо каза:

  :), а усети ли сардоничния тон на автора? но не по адрес на Перник? 😉

 22. obiknovenBG каза:

  Авторът на статията доста е прекалил. И всички клакьори около него.
  Не съм роден и не живея в Перник, но познавам много добре града и хората.
  Въпроси:
  1. Над колко български крепости се вее българския флаг (и не е мърляв като над държавните институции)?
  2. Без да сте стъпвали там какви коментари може да давате?
  3. Къщата занемарена ли е или просто си е обрасла с бръшлян, както е модерно било едно време?
  4. На снимка с шадраван – коментар за бетонен площад (едно време всички площади бяха с мраморни плочи, а автора може и да не е виждал такива).
  5. Вицовете са хубаво нещо. Трябва да има и смях, а не само обиди.
  6. След земетресението знаете ли колко от клакьорите сте дали поне по 1 лв. в помощ на пострадалите? Видели ли сте тези хора, как живеят в страх и ужас, без подслон?
  АВТОРЪТ – иди снимай хората дето живеят на улицата и пусни извинение!
  Радвайте се и обичайте! Стига плюхте! Между редовете пише и за ПЪРВИТЕ в България неща, но те нямат значение нали?
  БЕЗЦЕРЕМОННО ТЪПА СТАТИЯ!

 23. Scorp каза:

  obiknovenBG, според мен авторът на пътеписа просто иронизира “всенародната омраза” към Перник. Естествено, че от средновековната крепост ще останат единствено “голи стени”, няма как да е иначе.
  Иначе си прав, че не трябва да плюем самоцелно. Но, поне според мен, авторът на този пътепис не го прави, а напротив, иронизира плюещите. 🙂

 24. Desi каза:

  Q SI ZADVARAI TUPATA UASTA.SOFIA DA NE PO DOBUR OT PERNIK A.KAJI DE ILI TE 6UBE DA PRIZNE6 ISTINA?HAIDE NALI SI MNOGO OTVOREN.ZA RAZLICA OT BULGARIA PERNIK NAPRAVI NE6TO SLED ZAMETRESENIETO,A KOITO I DA SI TI NE SI DAL I LEV, NE SI VIDQL KAK STARI HORA JIVQHA NA ULICATA.TI I VSI4KI DRUGI NQMATE LI KAPKA SRAM.HAIDE HODI V PERNIK VIDI6 KAKVO PRESTAVLQVA DAJE AKO ISKA6 LI4MO 6TE DOIDA DA TE POSRE6NA.I DA OT PERNIK SUM NE6TO PROTIV.

 25. Стойчо каза:

  KLETA MAIKA BALGARIQ!!!!!111111

 1. 19.11.2010

  […] This post was mentioned on Twitter by St.Dimitrov, St.Dimitrov. St.Dimitrov said: Перник – най-ужасният град в България 😉 http://f.ast.ly/P7ULr […]

 2. 26.11.2010

  […] седмица един наш читател пожела, освен пътепис за Перник, да публику…. С днешния пътепис на Темплар лека-полека и само […]

 3. 14.01.2011

  […] време един наш читател пожела, освен пътепис за Перник, да публику…. Малко по-късно направихме едно приближение (Етрополе […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.