Към Европа с влака (9): Лил, Франция

Продължаваме с железопътните приключения на Крум из Европа. Пътувахме с него до Белград и Виена, бяхме в Мюнхен и Тюбинген, а също и в Брюксел. За последно го оставихме в Антверепен и Брюге и Лондон, в Англия бяхме и за Коледа, посрещнахме Нова година в Амстердам, за последно минахме през Париж, а днес отиваме към град Лил във Фрнация.

Приятно четене:

Към Европа с влака

част девета

Лил

06.01.2010 г. Следващите няколко дни в Лил успях главно да си отпочина и да разгледам част от града.  <Samsung i85, Samsung VLUU i85> <Samsung i85, Samsung VLUU i85>

Първия цял ден от престоя ми беше посветен на правенето на нищо. Разбира се в това бях доста добър, така че не ми беше толкова трудно този ден. Единственото по-смислено нещо което направихме с Любчо и Жоро (те за сметка на мен поне учеха защото бяха в сесия) беше да отиден в близкия голям магазин и да напазаруваме. Разбира се под голям магазин за стандартите на Франция се разбира нещо като Метро. Е цените бяха сравнително евтини, а пък и можеше да се намери абсолютно всичко, необходимо на човек за да се нахрани  Е този ден все пак пообиколихме студентския квартал, но нямаше кой знае какво за отбелязване.

Лил, Франция

07.01.2010 г. Този ден вече беше тотална скука. Любо и Жоро имаха някакъв изпит сутринта и аз се понаспах и порових из интернет. После те пак си учеха, аз пак нищо не правих. Единственото разнообразие за мен този ден беше да отида този път сам до магазина да купя нещо за хапване. Поне беше забавно да се вози човек в метрото. То беше така проектирано, че при линиите на метрото при станциите имаше стъклена стена с врати съвпадащи с тези на мутрисите. Когато дойдеше някоя мутриса, вратите се отваряха. През другото време човек нямаше как да се хвърли под метрото ( за разлика от Париж, където всеки ден има смъртен случай с някой, който се е хвърлил, явно това е причината да е толкова обезопасено метрото в Лил). Другото интересно на метрото беше, че нямаше шофьор и вагончетата явно се движеха по разписание без да им е необходим. В такова метро се возих и в Лондон, където има една линия, а разбрах че има и в Париж, а сигурно и не само там.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

08.01.2010 г. Ами най-накрая дойде време да се видя нещо и от града. То не че този ден беше кой знае какво но все пак беше доста изморително. Сутринта тръгнахме с Любчо и Жоро към някакво място където, трябваше да си оправят някакви документи и попътувахме доста с метрото. След като апарата за издаване на билети не работеше на нашата станция, за малко да ни глобят при смяната на линиите. Малко се покарахме с местните контроли, но в крайна сметка всичко мина добре и така продължихме нататък. Двамата ми спътника си оправиха документите за около час, а може и два и после намерихме една от най-хубавите улици по това време в Лил  . А именно улица само с аутлети, на всякакви марки за дрехи и други аксесоари, от спортни до елегантни, от скъпи до евтини. Разбира се скъпите бяха по-евтини от да речем същите марки в България. Там загубихме много време. Е не беше точно загубено време, тъй като всеки си взе по нещо, аз взех и подарък на сестра ми. Другото нещо което ни привличаше още повече в тези магазини беше голямото следколедно намаление, което в цяла Франция е до около началото на февруари. След като дълго време се лутахме там решихме да се прибираме натоварени с различните си покупки. Жоро и Любо сметнаха че ще е хубаво да погледнат какво има и в близкия мол (откъдето също си накупиха доста неща), но аз нямах сили и директно се прибрах да си почина. Някак си го нямаше в мен този типичен за жените ентусиазъм да обикалям с часове из магазините и постоянно да меря дрехи и да се чудя да ги взимам или не.

09.01.2010 г. Последният ми ден в Лил, а също и във Франция. Вече нямаше за кога да отлагам и да почивам, за това този ден отделих на разглеждането на града. Заредих фотоапарата, облякох се добре за студеното време, хванах метрото и слязох в центъра готов да направя един тур из централните улици. Градът е доста хубав, поне в тази част която разгледах-старинни сгради, както и стара част на града, малки и спокойни улички, също така и големи гъмжащи с хора, големи площади, красиви катедрали.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>След като слязох от метрото тръгнах, според изпитаната схема, по улицата с най-много хора. След малко ходене достигнах и до централния площад. Там си имаше отново, както в доста от големите градове, които посетих виенско колело и беше заобиколен от големи красиви, като архитектура сгради. След това трябваше да хапна и се отправих из малките улички, които бяха по-спокойни и кръстосвах навсякъде.  Лил е доста красив град, който си има и стара част. Малко ми напомня обстановката на италианските градчета в които съм бил.

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

<Samsung i85, Samsung VLUU i85>

Продължението:

Към Европа с влака (10): И като край: Виена

Автор: Крум Божиков

Снимки: авторът

Още снимки от Франция:


Други разкази свързани с Другата Франция– на картата:


Другата Франция

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 04.11.2010

    […] This post was mentioned on Twitter by St.Dimitrov, St.Dimitrov. St.Dimitrov said: Към Европа с влака (9): Лил, Франция http://f.ast.ly/fGfEu […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.