Футбол и Маймундере :) (Южна Африка 2010)

Днес ще напарвим нещо, което трябваше да направим още през лятото – да идем на мач на Световното по футбол 2010 в Южна Африка. Домосед в характерния си стил ще ни разкаже как местните прекарват Световното на място 😉 Приятно четене и нека някое добро другарче регистрира пътеписа в Свежо:

Футбол и Маймундере 🙂 (Южна Африка 2010)

Willowmore, Източен Кейп – Южна Африка

Willowmore

С Пол налетяхме на явлението Freedom Challenge в

градчето Уилоумор на изхода на Маймундере (Baviaanskloof, афр.) в Източния Кейп

И събудиха любопитството. Тоест налетяхме на една жена, която седеше пред лаптоп до огнището до късно през нощта в Историческата Страноприемница и водеше разговори по телефона, от които добиваш впечатлението, че координира разни велосипедисти фантоми, които са замръкнали на най-различни места, отдалечени на десетки километри едно от други и при това се движат по различни маршрут.
Странноприемницата беше до толкова историческа, че под предлог музейност някои характерни за Южна Африка от близкото минало ограничителни табели си седяха точно там, за където може би са били предвидени.

Willowmore, Източен Кейп – Южна Африка

Willowmore, Източен Кейп

Малко преди полунощ един от фантомите се материализира и излапа два огромни стека наведнъж. Други не видяхме, но на стопанката беше обещано поне още двама-трима да се отбият на път за Паарл (което още няколко стокилометрови етапа на запад) да опитат от прочутия и по цялата провинция шоколадов пудниг. Ние не го опитахме. Придържахме се към яйца с бекон. Но разбрахме, че става дума за някакви маратонски придвижвания с колело по дължината на Южна Африка от Дърбан до Кейптаун, но през възможно най-много планински проходи. Или за състезание, или за почивка. Почивка ??

BaviaansKloof, Източен Кейп – Южна Африка

BaviaansKloof (Маймундере 😉

С Пол се бяхме събрали два дни по-рано в цитрусовия чифлик Лупус ден. Най-близкото (90 км!) до стадиона в Порт Елизабет място, в което беше успял да намери свободни легла за вечерта след мача Англия-Словения. За който беше карал от Претория цялата предишна нощ. Напълно безразличен и към двата отбора, аз не бързах за самия мач и се присъединих за етапа “сафари” със самолет същата вечер. Билет за полет, който хваща мача, струваше четири пъти по-скъпо от билет за полет, който го изпуска. Избрах евтиното. А за резултата се опитах да се осведомя след кацането от най-очевидното място, обозначено като FIFA Information Desk и обслужвано от поне четири, предполагаемо информирани за всичко от света на футбола и световното услужливи момичета. Е, точно тая информация я нямаха. Но Пол я имаше. Англия била с 1:0.

(снимка Пол Адолф)

Порт Елизабет, Южна Африка

Англия–Словения 1:0 (23 юни 2010 - Порт Елизабет)

Заварих го, издокаран с червена английска фанелка, прегракнал от бира и скандиране. Предвидливо не бях пил в самолета, че да има кой да кара през нощта до цитрусовия чифлик. Където ни чакаше още цяла тумба грогясали от викане английски запалянковци на средна възраст с изпитващи еластичността на червените им фанелки бирени коремчета. На сутринта се изнесоха към Блумфонтейн за следващия мач с немците, а нас хазайката ни наказа без портокали за закуска. Сигурно за само двама гости не се полага фруктиера край камината. А и да се полага, сигурно не се полага да си вземаш от нея. Така и не ги разбрах правилата, но в портокалова градина през сезона на реколтата си останах обезпортокален.

BaviaansKloof, Източен Кейп – Южна Африка

BaviaansKloof, Източен Кейп

Четвъртъка прекарахме сред слоновете и словенците в националния парк Адо Слон (Addo Olifant, афр.). За първи път в писаната история се случва словенците да са повече! Явлението надали ще се повтори в обозримо бъдеще.

Национален парк Аддо, Източен Кейп – Южна Африка

Национален парк Аддо

За разлика от словенците обаче ние подминахме набързо слоновете и стигнахме до най-южния край на парка – колчестерските дюни – точно по залез, най-красивия момент на денонощиетео. Много хубаво място. Открих го миналото лято, но през зимата без рибари и моторници е още по-хубаво.

(снимка Пол Адолф)

Дюните на Колчестър

Дюните на Колчестър

Маймундере

е черен път, който отнема цял ден с кола (не мога да преценя за планинско колело), като колата се препоръчва да е сериозен 4×4. С моето рено бих може би минал, но нямаше да ми е комфортно.

BaviaansKloof, Източен Кейп – Южна Африка

BaviaansKloof (Маймундере)

От източната страна се качва един суров планински проход, преди да се слезе в сравнително по-разлатата долина на запад. Има най-различни местенца за пешеходни разходки, палатки, вирчета за къпане (през лятото!) и пещерни навеси за преспиване по пътя.

BaviaansKloof, Източен Кейп – Южна Африка

BaviaansKloof, Източен Кейп

На другия ден, събота, продължихме към

Храф-Рене …

Graaf-Reinet, Източен Кейп – Южна Африка

Graaf Reinet

… да видим характерното конично връхче (koppie, афр.) в Долината на опустошението. Минавал съм оттам, но на Пол му беше за сефте. Резерватските площи са се разширили от миналия път и сега се казват национален парк Камдибу. Но гледката си е същата рабира се.

Национален парк Камдибу, Източен Кейп – Южна Африка

Национален парк Камдибу

А следобеда остана за зебрите, антилопите и просторите на Великото Кару от съседния национален парк Планинска зебра (berg kwagga, афр.)

Национален парк Планинска зебра (Mountain Zebra National Park), Източен Кейп – Южна Африка

Национален парк Планинска зебра

Правилното място за зимна вечер на пълнолуние на тераската на бунгало с бумтящо огнище зад гърба. Което за да се разбумти, е отнело около час, защото сме нямали нужните подпалки. Преди свещта да свърши работата с героична саможертва. През което време Гана в била Щатите на телевизора при рецепцията. За радост на рецепционистите африканци.

Национален парк Планинска зебра (Mountain Zebra National Park), Източен Кейп – Южна Африка

Mountain Zebra National Park

От неделя сутринта нещата за Пол тръгнаха стремглаво надолу. Първо, ладнроверът отказа да запали. И не беше от паднал акумулатор. Нито от нещо механично. Решихме, че по някаква причина му се задейства имобилайзерът и че проблемът е в декодера на връзката ключове. За което също трябва да се ходи на сервиз. Ама къде и как? Той е член на Съюза на автомобилистите и оттам му покриват влачене, но не чак до Претория. До Порт Елизабет. И то в понеделник. В неделя ни закараха само до съседния град Крадок, където умираш от скука как един следобед да уплътниш, камо ли да заживееш там.

Крадок, Източен Кейп – Южна Африка

Крадок

А собственичката на сервиза, която звучеше като автентична англо-южноафриканка по телефона, а се оказа расова китайка, ни посъветва да сме се пренесли и ние там, че да избягаме от престъпността в големия град. Е, намерихме една пицария за обяд, която беше вече ографитена отвътре от английски запалянковци.

Крадок, Източен Кейп – Южна Африка

Крадок, 26 юни 2010

Щом и затънтени места като Крадок успяват да си раздвижат бизнеса покрай световното, значи наистина е добро за държавата.

И после – Англия падна от Германия юнашки. 4:1.

За вгорчаване на усещането съдията не видя изрванителен гол за англичаните при 2:1. И не му стига това на Пол, ами аз му бях единствения съ-бирник в единствения отворен в неделя бар (в огрухания от времето, позакърпен тук-там с талашит викториански хотел) и виках за Германия. А после го изоставих и хванах нощен рейс за Претория. Това, разбира се, беше най-практичното решение. Нямаше как да влачат кола с двама пътници към сервиза в Порт Елизабет. Не, че е много удобно с рейс, де. Имаше билети само за най-евтината компания с най-тесните седалки и със славата за най-много катастрофи. А и трябва да сменяш на автогарата на центъра на Йоханесбург. По тъмно. Кеф! Но пък стигаш сутринта в понеделник тамам навреме за работа. Игра на цифри – от Крадок до Претория 800 км излизат R299.-, от Претория до летището за 50 км са R300.-

Национален парк Планинска зебра (Mountain Zebra National Park), Източен Кейп – Южна Африка

Mountain Zebra National Park

И понеже са му малко пробелмите с колата и загубата от немците, Пол си изпусна мача Бразилия-Чили на Елис парк, за който си беше купил билет. А аз го спечелих.

Елис парк, Южна Африка – Световно първенство по футбол 2010

Елис парк, 2010 г

Е, бразилците също спечелиха, но после си намериха майстора. Така си трябва!

Д.’10

Снимки от сезона на Световното по футбол:

SA 2010: Eastern Cape Soccer Safari
FIFA 2010 Ellis Park

А тези са от веднага след финала с приятели от чужбина, пристигнали да го гледат на живо

SA 2010: No-Whales-Trip to The Cape

Хубава я свършиха испанците на тоя финал! Едно, че португалците веднага изявиха претенции за купата по силата на договора от Тордесиляс, че всичко завоювано от испанците, източно от 46-тия меридиан им се полага по право. Но по-лошото е, че купонът приключи. Пустота! 

Край

Разказът и снимките са със запазени права

Автор: Димитър Тодоров (Домосед)

Снимки: авторът

Снимки от Южна Африка:

Други разкази, свързани с Южна Африка – на картата:


Южна Африка

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 25.10.2010

    […] This post was mentioned on Twitter by St.Dimitrov, St.Dimitrov. St.Dimitrov said: От световното по футбол през последното лято 🙂 http://t.co/GqjxevG via @en […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.