По река Велека

Днес ще се разходим близо до границите на Европейския съюз 😉 Мястото разбира се е река Велека в Странджа, а главен лодкар ще бъде Магдалина. Вземете си противомухни дрехи и се пригответе за всякакви красоти. Приятно четене:

По река Велека

Миналата седмица с urban traveler предприехме фото сафари (гребна регата) по Велека, а по-надолу могат да се видят няколко снимки и да се прочетат бележки по случая.

Човек може да се вози и на викингски дракар в умален мащаб, но къде остава удоволствието от физическото усилие на 40 градуса жега и влага като в Южна Каролина? Човекът е човек, само когато с голите си ръце (и крака) завладява дивата природа с цената на топлинен удар.

Лодки по Велека

Лодки по Велека

Велека на моменти е като Цариградско шосе

от лодки за разходки, канута и дракари, а в продължение на километри от двете страни са се наредили рибари, въпреки че риболовът там официално не е разрешен.

По река Велека

Туристи

Креатури от антуража на Джаба от Татуин:

Моя милост…

Пълно е с мухи по река Велека

Антуражът на Джаба

… и Градския пътешественик, която надмина моето мърморене от деня, в който превземахме Драгалевци. (Този забавен разказ може да бъде прочетен и на нашия сайт – бел.Ст.)

Пълно е с мухи по река Велека

... друг член на антуража на Джаба

Въпреки, че

бяхме предупредени за атаките на всякакви хвъркати зверове,

поради което се намазахме с 3-милиметров слой Аутан още на сушата, тоновете кръжащи мухи ни свариха напълно неподготвени.

Хиляди насекоми в ушите, носа, очите и нищо не помага, частично решение беше да си омотаем главите с наличните връхни дрехи.

За сметка на това не видяхме нито папуняците, нито чакалите, нито костенурките, с които се слави резервата, разгонени вероятно от дракарите и рибарите, но нищо, ще направим второ сафари.

Поради тази причина надолу следват куп снимки на природа и растения, каквито например аз не обичам много да разглеждам, затова на който му е досадно, може да ги прескочи.

Прочутите жълти лилии.

Жълти лилии по река Велека, Странджа

Жълти лилии

Пейзаж, зелено, вода. Пълна романтика.

По река Велека, Странджа

Романтика

Дърво. Защо съм го снимала, нямам предства, вероятно ми е изглеждало внушително от нестабилния каяк.

По река Велека, Странджа

Дърво

Още вода и дървета:

По река Велека, Странджа

По Велека

Всъщност Велека е невероятно красива

от устието до там, докъдето ни стигнаха силите да гребем, което си беше адски уморително мероприятие за два градски плъха, а вероятно нагоре в дивотията е още по-красиво.

По река Велека, Странджа

По река Велека

Вода, сухи дървета и живи дървета.

По река Велека, Странджа

Вода и дървета

Това май вече го видяхме?

Дърво – по река Велека, Странджа

По-, по-, по-предишното дърво?

Естествено, успяхме

да се набутаме в клонака и да си заплетем греблата

в нещо като коренища, от което се измъкнахме с гребане на заден ход. Едвам се спасихме, когато ни връхлетя ново бедствие – единият дракар с веселите туристи се върна с огромна скорост, след което предизвиканото вълнение за малко щеше да обърне еднодръвката ни или поне да я напълни с вода. Аз разумно се сетих да тангираме вълните (така е, който се е учил да кара лодка в морето) и не ни сполетя съдбата на Титаник.

С лодка и гребла по река Велека, Странджа

По-добри сме от капитана на Титаник!

Вода, зелено, сухи дървета, живи дървета и жълти лилии.

Жълти лилии по река Велека, Странджа

Жълти лилии

Още малко пейзажи надолу, на снимките всичко изглежда еднакво, но красотата и спокойствието, което обзема в следствие от нея и голямата, гладка вода са невероятни.

По река Велека, Странджа

По река Велека

Жълти лилии по река Велека, Странджа

Жълти лилии

По река Велека, Странджа

По Велека

Муджахидините са уморени.

С лодка по река Велека, Странджа

Муджахедин – гребец

Заключение: Велека е прекрасно място, както и цялата Странджа, надявам се още дълго да си останат такива. А следващия път – с пчеларски шлемове.

П.С. На снимките в по-голям формат се вижда по-добре колко красива е реката.

Автор: Магдалина Генова

Снимки: авторът

Още снимки от България:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Joruel каза:

  Еее, нищо общо с моето преживяване по Велека. Ние взехме каяк от същия дядка, но нямаше нито тонове мухи, нито досадни комари. Затова пък костенурките бяха стотици и ги наблюдавахме на всеки стърчащ от водата дънер. Големи са сладури!

 2. Стойчо каза:

  хехе, а в моя случай имаше тонове мухи, но по неизвестна за мен причина бяха нападнали само едната пътничка в лодката. Но наистина е страхотно и красиво място, което трябва да се види.

  @Магдалина, много благодаря за разказа! 🙂

 3. Ema каза:

  Хахаха, все бях виждала смешни снимки, ама тези , портретните на членовете от “Антуража на Джаба” ме доведоха до неистов смях. Позравления! Прекрасни са, особено онзи с очилата. Велека е спокойна, вълшебно красива река. Снимките го отразяват по най-добрия начин.

 4. Марина каза:

  Хаха, Велека е мистична коварница, мерси за разказчето:))) Дядката и всички лодки, лодчища и чехълски туристи са действително крайно неприятно преживяване. Затова всеки път като се зададат с фотоапаратите си, наподобявайки тълпа разгонени японци, свалям горнището и потрисам с голотата си женени, влюбени и родителски телеса:)))))) Следващият път в моето кану – то поне е истинско, не като тия пластмасови коруби – ще тигнем безплатно много по-далеч, много по-безшумно и поне осем пъти по бързо до дупките на водните плъхове:))

 5. Ицо каза:

  И аз това лято се запознах с Любо Фърчилката под моста на Велека. Само че не карахме лодки по реката, а се наложи да пренощуваме там (просто там ни хвана нощта) и дядото ни разказваше много истории от живота му. Много ни забавляваше цяла вечер.

  Стойчо, ще взема да ти пратя пътеписа, може да го харесаш за публикуване 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.