Една испанска изба: Cellers Avgvstvs Forvm

Днес, мили мои, ви представям един мой добър приятел и политически противник  – Илия Марков, известен под името Господин И. Освен неправилните политически възгледи, които изповядва и пропагандира, той пътешества достатъчно, за да бъде постоянен обект на натиск от моя страна да опише пътуванията си 🙂 От друга страна, знаете едно условията за писане на пътеписи – на самия автор да му бъде кеф докато пише и днес се радвам, че Илия с кеф ще ни разкаже за една от любимите си теми – виното. А той разбира от вино и редовно пише за него. Днес той ще ни разкаже за едно негово посещение в една испанска винарна.

Приятно четене:

Cellers Avgvstvs Forvm

Избата Avgvstvs Forvm („Аугустус Форум”) е едно винарско бижу в един от най-важните винени райони на Испания – Пенедес, който се намира в емблематичната Каталуния. Регионът е познат най-вече (можем да употребим дори гръмкото „световноизвестен”) с пенливите си вина – каба, които по според някои любители не отстъпват по качество на фамозните си френски конкуренти.

От друга страна по всичко личи, че местните производители на бяло и червено сухо вино също се справят добре, макар да им липсва рекламата и престижът на испанските емблеми като Риоха или Торо.

Испания, Каталония

Една испанска изба: Cellers Avgvstvs Forvm

„Аугустус Форум” е малка семейна изба, създадена преди двайсетина години. Освен с вино, собствениците ѝ се занимават и с производството на висококачествен отлежал винен оцет, който също се отличава с много високи вкусови качества.

Избата притежава 10 хектара (100 декара) собствени лозови масиви и ежегодно работи със собствениците на още 10, от които изкупува гроздето само, ако счете, че то изпълнява стриктните им изисквания от гледна точка на желаното качество. От така произведеното грозде, което е от най-известните и разпространени сортове – мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира, шардоне – винарите на „Аугустус Форум” произвеждат седем разновидности вино – две бели, от които опитах шардонето, което беше със страхотно качество; едно нетрадиционно, но великолепно розе, направено от каберне совиньон, и 4 червени. Стандартното им червено вино от среден клас е купаж от 60% мерло и 40% сира и се също се отличава с много добър и балансиран характер. От избата изтъкват факта, че са единствените винопроизводители в Испания, които правят вино само от каберне фран, но все още ми предстои да го опитам, както и висококласовия им купаж Trajanvs („Траян”), които се състои от мерло, каберне совиньон и съвсем малко каберне франк.

Каталония, Испания

Една испанска изба: Cellers Avgvstvs Forvm

Друго нещо, което прави страхотно впечатление, е целият дух, който е изграден около името и историята на избата. Въпреки че е млада, собствениците и създателите на „Аугустус Форум” са заложили на факта, че гроздето и винарната им лежи върху известният „Виа Аугустус” – римският път, който е свързвал Рим с най-важните средиземноморски владения на Римската империя. Всичко от името на избата, до оформлението на сградите и прилежащите зони, дори до имената на лозовите масиви (Jvlivs Caesar, Tiberivs, Clavdivs) напомнят за тази история. Стълбите към избата, където отлежават вината са украсени от голям стенопис, който ознаменува основаването на избата през 1990г.

Каталония, Испания

Една испанска изба: Cellers Avgvstvs Forvm

Изключително специален е и семейният характер на избата. Годишно се произвеждат между 100 и 150 хил. бутилки вино – една доста скромна цифра, особено на фона на общото производство и потребление на вино в страна като Испания. Собствениците на винарната изключително много се гордеят с този семеен и приятелски облик, който са създали – обиколката на винарната, на която присъствах, беше направена лично от сина на единия от собствениците, който се занимава не само с производството на вино, а и с популяризирането и маркетирането на продукцията им. По думите на домакините „Аугустус Форум” е по-популярна извън пределите на Испания, отколкото вътре в страната. Всеки нов пазар е свързан с някакво лично приятелство или контакт – например благодарение на японски художник, който от 10 години посещава избата, за да твори в нея, виното и най-вече оцетът на „Аугустус Форум” станали популярни и успели да се наложат на японския пазар. (Всъщност историята, която ми разказаха е много по-забавна, но ще си я запазя за личните ми контакти).

Каталония, Испания

Една испанска изба: Cellers Avgvstvs Forvm

На непредубедения български читател идеята за скъп отлежал винен оцет може да се стори странна и налудничава, но явно 8-годишните бял (от шардоне) и червен (от каберне совиньон) оцети под името „Форум” (Forvm) и 16-годишният „Флавий” (Flavivs) са направили впечатление комуто трябва, тъй като почти от 10 години те подслаждат (да, оцетите са леко сладникави) блюдата на традиционния банкет, който кметството на град Стокхолм дава по повод връчването на Нобеловите награди.

От всичко казано дотук, лесно бихме могли да сметнем, че качеството и класата на „Аугустус Форум” са недостижими за средния потребител и любител на виното, но не това е случаят с „Аугустус Форум”. Стандартното вино на избата струва € 8, което може би е малко над средното за испанския пазар (на който могат да се открият отлични вина на цени от € 3 до € 6!), но и качеството на виното е на много високо ниво. Най-високият им клас вино, гореспоменатото “Траян”, е на цена от € 16.

Посещението ми в Cellers Avgvstvs Forvm беше освен приятно развлечение и много мотивиращо изживяване. Мисля, че може да служи не само на хората, които искат да се занимават с вино, като пример за това, че желанието и трудолюбието могат да те отведат далеч…

Автор: Господин И (Илия Марков)

Снимки: авторът


Още снимки от Испания:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Ema каза:

  Очаквах мъжете, които влизат във Форума и четат пътеписите да напишат две думи за този много интересен пътепис за уникалното място, което Господин И е посетил, а после е имал добрината да ни разкаже увлекателно и много образно за него.
  Е, Господин И, една жена /става въпрос за мен/ много харесва пътеписа ти и ти благодари за удоволствието да я заведеш до места, които не можем да видим по стандартните туристически маршрути.
  И да си призная , пет пари не давам за това какви са отклоненията в политическите ти пристрастия по отношение на “еталона за правилни политически пристрастия”. На мен ми харесва пътеписа ти и аз ти благодаря за удоволствието до го прочета.

 2. Ема, благодаря за добрите думи, но не знам защо чакаш на мъжете да свършат някаква работа, като е ясно, че за нищо не ставаме 🙂 Ако ти е интересно да четеш за вино, можеш да погледнеш и новия блог, който създадох, посветен изключително на тази тема.

  И съжалявам, че отговарям толкова късно, но едва сега видях коментара ти.

 3. Стойчо каза:

  Господин И, не очаквах да си такъв сексист! 😉

 1. 21.08.2010

  […] Posted on 21 август, 2010 by Илия Марков Този материал беше публикуван за първи път в блога „Пътуване до…“ на моя добър приятел […]

 2. 05.11.2010

  […] и да се стремях, не можех да не направя аналог с посещенията си на други места и „как би било там„, особено докато говорех по […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.