До Дубровник през Босна и Херцеговина (2): Дубровник

Продължавам с изключително многословния си пътепис за Дубровник.  В първа част ви разказах как стигнахме от София до Дубровник, а сега ще ви разкажа за двата дена в перлата на Адриатика. Приятно четене:

До Дубровник през Босна и Херцеговина

част втора:

Дубровник

Пристанището на Дубровник

Пристанището на Дубровник

На другия ден тръгнахме да превземаме

Дубровник

Първото нещо, естествено, беше да стигнем до там с колата. По пътя минахме по моста Франьо Туджман покрай новото пристанище. Там имаше местенце за спиране с гледка, където много внимавах да няма някой полицай в засада, но успяхме да поснимаме. Като цяло Дубровник е град, в който е много лесно да снимаш като за картичка 🙂

Дубровник, Хърватия

Мост Франьо Туджман

Вдясно е пристанището за пътническите кораби, а от водния канал (или залив) наляво тръгват фериботите за Италия

Дубровник, Хърватия

Руска яхта в пристанището

Първото ми впечатление от Дубровник беше … миризмата.

Миришеше на … марихуана, премесена с липа. Бях я усетил още предния ден (когато ме глобяваха), но тя се носеше из целия град през цялото време. Дълго време не можах да си обясня тази миризма, но беше силна, мазна и упойваща, а най-странното беше, че тази миризма се носеше и в близост до квартирата ни, а там нямаше никакви хора, за да бъде наистина от „трева“. Четете нататък сега, по късно ще ви кажа кое придаваше този аромат на града

Дубровник, Хърватия

Един от външните фортове на крепостта. Вдясно от него е едно от местата за безплатно паркиране в града

Дубровник, Хърватия

Улиците в Дубровник имат забележителна ширина. На заден план се вижда същия форт

Оставихме колата на големия подземен паркинг в града (т.н. Javna garaza) – само не е стряскайте, но цената му беше около 80 ст/час (не помня колко беше в куни, но 80ст/час си е жива евтинийка, още повече че е подземен, охраняем и не много далеч (5 мин) от стария град. При това положение ми се струва напълно неразумно да търсиш място по улиците, още повече, че ако изключим шосето над града, има само още едно място, където евентуално са паркираш безплатно, но както се сещате там и яйце не можеш да хвърлиш. И всичкото това – заради икономията от 80 ст/час? Паркирайте в явната гаража. Плаща се на автомат, подобен на автоматите в софийските молове, като имайте пред вид, че максималната банкнота, която приема е 50 куни (бях пробвал и със 100, но каза, че не взима толкова големи пари)

Всъщност едно евро беше 7,20 куни в чейджовете из Стария град – имам някакъв спомен за 8 куни преди няколко години, но може и да се бъркам.

Дубровник, Хърватия

Камбанарията на францисканския манастир в единия край на главната улица Страдун. Преди войната улицата е била плътно задръстена от туристи

Дубровник, Хърватия

Улица Страдун е главната в Стария град. Вляво – камбанарията на францисканския манастир. В отсрещния край – часовниковата кула. Вляво от нея, скрит зад камбанарията се намира доминиканския манастир

Дубровник, Хърватия

Доминиканският манастир, сниман от отстрещния край на стената

Кратка историческа справка

Дубровник е основан като независима република през XIV век, на тотално неплодородно, според мен, място – в основата на огромен каменен хълм, в чийто район, освен да чукаш камъни, нищо друго не може да се прави. (Всъщност самият град под името Рагуса е съществувал някъде от V-VI век след Христа) От друга страна след като може само камъни да се чукат, остава да се заемем с търговия, иначе, какво ще ручаме? Та така правят и жителите на Дубровник – заемат се с морска търговия и по този начин застават в една редица с Венецианската република, от който факт, произлиза и вечното им съперничество. Това съперничество стига до там, че за да предотврати нападение по суша от страна на венецианците, Дубровник продава една ивица от около 20 км на турския султан, така че, за да стигнат до Дубровник, на венецианските сили да им се наложи да мината през наша територия (по това време и ние сме част от империята, не се дзедзайте). Това естествено показва пълната продажност на Дубровнишката република – самата република дълго време доброволно е част от Османската империя (поне така пише в историята на града за туристи, която имах в стаята) – срещу плащане на минимален данък от 2% Дубровник става част от един общ пазар, който на моменти се простира от Виена до Йемен и от Либия до Ирак. Не са прости дубровчани – просто са търговци и купуват/продават всичко, де що им падне.

Дубровник, Хърватия

Уличките в Стария град на Дубровник

Уличките в Стария град на Дубровник

Дубровник. Вижда се куполът на катедралата Свети Влах, а в дъното е йезуиткста черква

Дубровник, Хърватия

Дубровник

Разбира се, най-забавното в противоборствата между народите е, че най-големите ни врагове оказват най-голямо културно влияние върху нас – само погледнете архитектурата на черквите ни, да не говорим за други неща, но веднага си личи, че през Средновековието именно Византия е най-големия ни противник. А да споменавам ли вечния ни враг Турция и културното ѝ влияние? А като видите колко много русизми имаме в езика, разбираме и кой е наистина един от истинските ни противници.

Същото се наблюдава и в Дубровник – вражеска Венеция буквално извира от архитектурата, езика и маниерите на Дубровник, докато приютилата ги Османска империя предизвиква у дубровчани презрителните реплики „турски“, казани по адрес на възрожденските къщи в Пловдив, Мостар, Велико Търново, Трявна и Вишеград (мда, националната архитектура на Босна и Херцеговина е тази, която ние в България наричаме „възрожденска“, а хърватите наричат „турска“)

Кораб Costa Dorada в Дубровник

Корабът Costa Dorada е акостирал в старото пристанище на Дубровник

За кораба Costa Dorada имаше филм по National Geographic. Всеки ден в Дубровник има 2-3 големи пътнбически кораба. „Малката“ спасителна лодка (жълтичката, вдясно от камбанарията, долу) превозваа пътниците от старото пристанище до застаналия на рейд кораб. Понеже изглежда мъничка, да ви кажа – побира 150 пътника 🙂

Старото пристанище на Дубрпвник

Член на екипажа ръководи качаването на пътниците на старото пристанище за извозването им до кораба Costa Dorada

Опашката от пъници се управлява от този индиец с вид на фелдфебел. Членовете на екипажа говореха помежду си на „английски“ – това че те са разбираха помежду си е добре, но съвсем не значи, че някой друг ги разбира 😉 (видимията екипаж беше предимно от филипинци (изпълнители) и индийци (началници)

Като цяло човек може да другарува с всякакви хора, но много внимателно трябва да подбира враговете си, защото в крайна сметка започва да прилича на врага си. Затова за приятели си избирайте хора, които ви пасват, а за врагове си търсете богати, умни и благородни противници. Враговете задължително трябва да са богати, умни и благородни!

Градът е разположен на много тесния и стръмен адриатически бряг, като ширината му едва ли е повече от километър (даже бих казал 7-800 метра), но за сметка на това денивелацията е страховита. Даже нашата квартира, която не беше кой знае колко далеч от морето (видяхте ми гледката) се намираше на 68 метра надморска височина! Брегът е чудовищно стръмен и не мисля, че ако беше на Черно или на Бяло море някой щеше да се засели там. А и камънякът е сериозен.

Обсадата на Дубровник

Част от новите укрепления по стената на града

Снимката е правена от крепостната стена на Дубровник. Горе се вижда хълмът, от чиито връх градът е обстрелван по време на войната в Югославия, а това бетонно съоръжение най-вероятно е правено тогава като наблюдателница. Добре се вижда къде свършва растителността и самият град. Тази снимка, както и предишната, с кораба, са правени практически на едно и също място, човек само трябва да са завърти на 180 градуса.

Дубровник, Хърватия

Вътрешен двор зад крепостната стена

Ако се вгледате в снимката, ще ме обвините веднага във воайорство 😉 Виждате ли как баба храни внуче?

Хълмът над града открай време е използван като крепост, като остатъците от наполоеновата (мисля) крепост на върха е използвана и от сръбско-черногорските сили по време на Гражданската война на Югославия. Е, хърватите на тая война ѝ викат Войната за независимост на Хърватия, но да не изпадаме в подробности. Та укреплението над града е било укрепен пункт на леката сръбско-югославска артилерия, обстрелвала Дубровник по време на обсадата. Сърбите са използвали леки минохвъргачки, по-скоро с цел тормоз над обкръжените, отколкото с цел да унищожат града. Е, сега не пречи хърватите да ги обвиняват за всичко, но сърбите не са ползвали реално разрушаващата сгради тежка артилерия по време на обсадата. Причината не е толкова от хуманна, колкото от практична PR гледна точка.

Не забравяйте, че днес! в Дубровник има поне два– три круизни кораба със стари баби-туристки (по 2-3 хиляди заможни туристи на всеки от корабите! И това е освен другите туристи, а и корабите се сменят всеки ден!). А, както казва моята хърватска колега, Дубровник днес е празен в сравнение с преди войната, което ще рече, че тогава е имало още повече баби-туристки в града! И всичките тези туристи са ахкали и охкали пред красотите на града мноооого преди да започне войната!

Дубровник, Хърватия

Йезуитската катедрала ме впечатли много

Дубровник, Хърватия

Ресторант в сянката на крепостната стена. Хапваш си, а то горе те гледат нахални туристи с фотоапарати. Забележете прането вдясно 😉

А сега си представете, какво щеше още да се случи с имиджа на сърбите в очите на бабите-туристки, гледащи телевизия у дома си, ако про-югославските сили бяха използвали тежката си артилерия срещу Дубровник? И да разрушат Страдун (главната улица) и романтичните каменни сгради наоколо?!? Сърбите може да са всякакви, но такива идиоти не са. Е, хърватите обясняваха неизползването на тежка артилерия и с факта, че по време на обсадата в морето е била разположена хърватската флота, която във всеки един момент е можела да разруши сръбските позиции над града. (Сега прочетете последното изречение и ме заплюйте! Каква „хърватска“ флота е имало през 1991г??? Все ми се струва, че флагманът на тази флота е бил от клас Нимиц 😉

Дубровник, Хърватия

От морската страна на крепостната стена в момента има „плаж“ – така де, камъни, на които се печат хора, но в Хърватия това се води плаж

Нещо да кажете за „плажа“? 😉 А да добавите нещо за камъняците на заден план?

Дубровник, Хърватия

Големият Онуфриев фонтан – това долу, което прилича на пещ за тухли

Всъщност хърватите наистина твърдят, че в залива е била хърватската (без кавички) флота, ама някак на мен не ми се връзва.

(Не ме разбирайте погрешно – моя милост е един от най-върлите противници на бивша Югославия и мисля, че най-големите проблеми на XX век, както на България, така и на Балканите като цяло са предизвикани именно от съществуването на това вредно образувание, наречено Югославия и което за щастие замина в историята. Също така съм привърженик на независимостта на новите държави от района на бивша Югославия. Това, което не обичам, и то е именно югославско-комунистически маниер, е да ме правят на луд, когато ми разказват история, география и политика)

Факт е обаче, че обсадата е била жестока и е продължила почти година. Вътре в крепостта на няколко места има схеми с разрушенията и падналите бомби и гранати в Стария град на Дубровник, с които схеми обикновено започват и туристическите обиколки на града. След войната всичко е възстановено и то с камъни от същите кариери, от които е взиман и материалът при първоначалното строителство.

Забелязвате ли обаче какво огромно значение имат бабите-туристки за мира по света! И ако България не вземе крайно спешни мерки да покаже себе си и хората си в добра светлина именно пред бабите-туристки, то още дълго ще си патим от лош имидж и самочувствие. Баба-турист – най-добър турист!

Дубрпвник, Хърватия

Йезуитската черква

Иначе Старият град на Дубровник е най-обикновен италиански ренесансово-средновековен град,

затворен зад неголяма, но доста солидна крепостна стена – с една голяма и красива главна улица, наречена Страдун (дали е от италианската или славянска дума „страда“ – не знам 😉 и гъсто разположени една до друга 3 до 5 етажни каменни сгради, между които се намират улички с ширина две разперени ръце. Пълно Средновековие, но пък е красиво. И най-важното – живо.

Всъщност Дубровник е първият ми италиански град и признавам си – хареса ми (е,не ми хареса, че е мръсно сравнително, да не казвам, че по някои безистени и глухи улички си смърдеше, както и другаде по Балканите, но наистина е красив град)

Дубровник, Хърватия

Яхти в старото пристанище

В двата края на главната улица Страдун има два манастира – францискански и доминикански. Доминиканският е откъм старото пристанище, близо до портата, а францисканският е на срещуположния край, до отсрещната порта. Двете срещуположни порти на града имат свои имена, които вече забравих, и за ориентация сега ще използвам двата манастира. На Страдун, откъм пристанището (към доминиканския) се намира така да се каже централният площад, заедно с катедралата Свети Влах, който пък е покровителят на града. Точно срещу катедралата е митницата на средновековния Дубровник – в нея е разположен градския исторически музей. Между другото, в уличките зад Св.Влах има едно кафене (или бар?), в който всяка вечер собственикът организира джем-сешън с приятели музиканти. Много яко място и не само на любителите на джаза ще им хареса:)

Дубровник, Хърватия

Може би единственото зелено място в стария град – отглеждат се даже лози

На срещуположния край на Страдун, освен францисканският манастир, се намира и Големият Онуфриев фонтан. Правил го е някой си Онуфрий, но не помня с какво друго освен с големия си фонтан е известен. Трябва да има и Малък Онуфриев фонтан, но не го открих къде е. Точно срещу Големия е разположена средновековната льекарна (аптека, де ;), която продължава вече стотици години да работи като аптека.

А на стената на манастира, точно на самата улица, един (вероятно)дефект в стената е станал повод за местен фолклор – от гладката стена стърчи един тесен камък и се твърди, че ако успееш да се задържиш на него залепен за стената, ще те гони късмет и щастие. Камъкът от много употреба и стъпване е изтрит и полиран полегато, а и стената изглежда е наклонена навън, така че вероятно единственият начин да се залепиш за стената е да го направиш със засилка и в частта от секундата, в която си залепен за стената, някой бързо да те щракне с фотоапарата, защото в следващия миг ти вече ще си паднал. Всъщност щерка ми успя да намери една цепнатина, за която малките ѝ пръстчета я фиксираха за достатъчно време, за да мога да я снимам без да бъда такъв изключителен бързак във фотографирането 🙂 Но аз самият нямах никакъв шанс в опитите за залепване за стената.

Дубровник, Хърватия

Старото пристанище. От тук тръгват корабчета за разходка до остров Локрум и е пълно с ресторантчета

През целия ден се разхождахме из града, направихме обиколка по крепостната стена (достъпна е от към двете порти – цената беше или 75 куни за тримата или 25 евро, но убийте ме не помня). Плаща се само в брой, но приемат и евро. Всъщност еврото, доларите и кредитните карти вървят навсякъде в стария град – и по ресторантите и по магазините. Така де – това е град на търговци, нали не сте го забравили 🙂 Цените вътре в Стария град са по-високи, отколкото извън стените на крепостта – като цяло е скъпо, но не е чак безбожно скъпо. Два пъти ядохме в едно рибно ресторантче на пристанището, а и в една от пицариите обядвахме единия ден – сметката за трима не надвишаваше 50-55 лева, като сме поръчвали както риби, така и октоподи, а и в пицарията не сме се стискали (За сравнение: едно ходене на тримата до пицария Виктория в София обикновено е към 50 кинта). Иначе една топка сладолед вътре в крепостта е 10 куни, извън крепостта – 7 куни – разстоянието между сладоледаджийниците е не повече от 100 метра, но по пътя има крепостна стена на известен с търговците си адриатически град 😉

Дубровник, Хърватия

Цъфнало портокалово дръвче

В крайна сметка разбрах кое даваше тази неповторима миризма на марихуана с липа, носеща се из целия град – портокалите бяха цъфнали и човек можеше да се дрогиа от миризмата им. А интересено жужащите край тях пчели какъв ли мед произвеждат? 😉

Крепостните стени на Дубровник

Крепостните стени на Дубровник трябва да бъдат посетени – но се нуждаят и от сериозна помощ по руски език

Общо взето всички показани до тук снимки са правени по време на разходката ни по крепостните стени на Дубровник. Носете си шапка – доста напича горе.

От разходката по стената ме беше напекло темето и вечерта са поразходихме в района на квартирата, за да разгледаме брега, „плажовете“ и съседните „къщи.

Плаж в Хърватия

Тези скали в Хърватия се наричат „плаж“

Горе виждате частния ни плаж. Не се залъгвайте – аз съм застанал на бетонен под, а шезлонгите и душовете са извън кадъра. И морето не е толкова бурно, колкото изглежда – това е ефект от снимането, в десйтвителност е много спокойно

Из кварталите на Дубровник

„Чувай се пса!“ Само дето кучето не съответства на картинката 😉

Наоколо живеят доста хора, които дават квартири, които по-скоро са семейни хотели, отколкото „квартири“ в смисъла, който се влага по Черноморието. А това горе е кучето на комшийската къща

Плаж край Дубровник

На така наречения „пясъчен“ плаж камъните бяха просто с размер на юмрук, а не солидна скала

Това е обществения плаж близо да квартирата. Твърдят, че бил „пясъчен“, но ще минат няколко геоложки епохи, докато натрошената скала стане на пясък. Но пък вдясно има суперска пицарийка

Србе на врбе, Хърватия

„Србе на врбе“ - популярен националистически лозунг от времето на гражданската война. Постепенно надписът избледнява, за щастие, и никой не го подновява

Вторият ни ден в Дубровник беше посветен на предимно природни забележителности.

В една от брошурите, които ми беше дал хазяина пишеше за ботаническата градина в Тръстено (Trsteno) и решихме, че може да я посетим. То до там с колата се стига – Тръстено се оказа обикновено морско селце, на 6-7 километра от квартирата, но пък някакъв богаташ е имал вила през средновековието там и след победата на народната революция във вилата са направили ботаническа градина.

Вече няколко пъти в този пътепис се налага да използвам думата „вълшебно“, но природата на Хърватия и Босна и Херцеговина определено заслужават това определение. А ботаническата градина още повече го заслужава. Леличката на входа ни се зарадва много, упъти ни къде да паркираме и след минимална такса за билет влязохме в градината. Добре, че жената ни даде схема на алеите, защото като нищо щяхме да се загубим. Каква ли не растителност: от палми до диви кестени (абе, вие знаехте ли, че кестените (конските, дивите) съвсем основателно са софийски? Така де – български? Пишеше го на табелката им) Имаше някакви чудати лилии, космати палми, цветя като пеперуди, лиани, бамбук и какво ли още не. Климатът на Адриатическо море определено помага за растежа на всякакви от умерени до напълно тропически растения.

Точно пред вилата на богаташа имаше и беседка с гледка към морето, а под нея (защото беседкатa е на един почти вертикален бряг) се виждаше и пристанището на селото.

Народе, ако искате да впечатлите някоя мадама с романтика – запомнете това място 🙂

След обед решихме да продължим природосъобразната разходка, като се върнахме в Дубровник и с корабче се разходихме до остров Локрум насреща. Корабчетата до това божествено място тръгват от старото пристанище на всеки час. Островът е точно срещу старото пристанище и корабчето стига до него за десетина минути, колкото да успеем да снимаме града от друг ъгъл.

Обезателно намерете време за остров Локрум! Самият остров е национален парк и е препасан от алеи сред райска растителност. В гората освен всякаквите средиземноморски птици обитават и пауни, които са доста шумни, когато става дума за женските им 😉

В южната част на острова е разположено едно солено езеро сред отвесни скали, наречено Мъртво море – водата е морска, която се просмуква през скалите. А и скалите си ги бива. За голямо наше съжаление една част от острова беше недостъпна, заради опасността от пожари – не ми се мисли какво ще се случи в тая жега, ако пламне искра.

Идете до Локрум – няма да съжалявате! (Снимките от Локрум и Трстено сложих в следващата част)

Корабчето ни прибра в късния следобед, разходихме се за последно из вечерен Дубровник и се прибрахме в квартирата, за да можем на другия ден да тръгнем в посока Сараево.


Продължението:

До Дубровник през Босна и Херцеговина (3): Мостар и Сараево

Още снимки от Дубровник:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

19 Отговори

 1. Ema каза:

  Браво, Стойчо. Идеално си го разказал и илюстрирал. Невероятно красив град е Дубровник, вижда се от висококачествените снимки. А в разказа ти има много фактологически данни, които го правят много ценен и полезен за всеки, който се отправи натам.

 2. Double Off каза:

  Много добро.

 3. Стойчо каза:

  Хехе, благодаря 🙂 Има още една част за Босна 🙂

 4. Роси А. каза:

  Значи седим и тръпнем в очакване на третатат част:) Страхотен пътепис, наистина подбужда към скоростно събиране на багажа и беж към Дубровник. Не съм била там, естествено много ми се ще. Допускам, че ще има невероятни и неочаквани прилики с Керкира и Венеция, но пак желанието остава.
  Особено много ми допаднаха размишленията за приятелите и враговете, както и за завоевателите:)

 5. Влади каза:

  Стойчо, харесвам смесването на туристическа обиколка с кратка историческа справка, а и разсъжденията ти относно развитието на “нещата” съвпадат в голяма степен с моите.
  Що се отнася до пътеписа – както винаги изключително полезен, най – вече в частта с практичните съвети, особено предвид престоящото ми пътуване към Хърватия, за съжаление Дубровник е “малко” встрани, ще бъде до Плитвице, Опатия и полуостров Истрия. Ще се опитам да го разкажа, но то и последния път си останах само с намерението.

 6. Търновец каза:

  Стойчо, всичко добре ама не си писла дали сте се топнали в Ядрана? 😉 Студена ли беше още водата?

 7. Стойчо каза:

  Доста хладна беше водата тогава

 8. Зока каза:

  Много хубаво Стойчо!
  Докато четох, слушах това…

  http://www.youtube.com/watch?v=OzHTjbPJoUk&feature=related

  Пасва идеално… ;-))

  Поздрави!

 9. Ema каза:

  @ Зока, страхотна песен си намерил! Идеално пасва като продължение на разказа на Стойчо. Много голямо удоволствие ми достави да я изслушам и изгледам. Фотосите на наш Стойчо са си по-качествени и изобщо нали знаеш, “от нашето гардже, по убаво нема”?

 10. Зока каза:

  @Ema,

  Признавам си, Стойчо е за кратко време станал истински ас за цифрова фотография ;-))

 11. Ema каза:

  @ Зока, много драго ми стана, като видях отговора ти. И се сетих за това, как Хайтов наричаше творческите способности на човек. Наричаше ги “подадине”. Аз го разбирам като заложени от природата способности, които човек се стреми да доразвие и наистина да се усъвършенства. Очивидно е, че Стойчо е дошъл на този свят с “подадине” и това обяснява, защо се е научил да прави толкова хубави дигитални фотоси.

 12. Стойчо каза:

  Зока, к’во пиеш? 😀 По-скоро цифорвата предполага по-евтина възможност за много опити – после има от какво да подбираш 😉

 13. Azzz каза:

  Пътеписът ти е много добър, хареса ми. Аз се върнах от Дубровник преди няколко дни. Поради факта, че ти си ходил през май съществуват някои разминавания между цените най-вече. В интерес на читателите на този сайт и необходимостта те да не бъдат заблуждавани съм длъжен да направя някои корекции, породени най-вече от сезонните разминавания в цените.
  1. Цената на час в обществения паркинг, за който говориш ти, беше 15 Куни(кн) на час, което е малко повече от 4лв/час. Самият град иначе е разделен та три зони, като цените в ІІІ и ІІ зона бяха съответно 5кн/час и 10кн/час, а в І зона между 20 и 30 кн/час, като под самите крепостни стени , на стария град цената си беше 30 куни=8.5 лв, което си е доста соленичко според мен. Дори безплатният паркинг, за който ти говориш зад форта струваше 20кн/час. Аз паркирах на една уличка в ІІІ зона, която представляваше локално платно на една от основните улици и всъщност се намираше на 150 метра от общественият паркинг – далавера си беше, това са максимум 15 мин до стария град и то по стълби в приятни улички.
  2. Цената на разходката по стените на града е 70 кн = 10 евро на човек. Добро наблюдение си направил, че цените са си доста големички. Като цяло навсякъде в Хърватска цените са двойни на българските. (Прост пример е цената на най-евтиния хлюб в супермаркетите: 6кн=1.60лв).
  Извод: посещавайте Дубровник през пролетта или есента, освен ако не искате да съчетаете с плаж, разбира се!
  Иначе моят маршрут най-грубо беше София-Сараево-Мостар-Дубровник-Загреб-Белград-София.
  ПС. Каменното лажче, с което се бъзикаш, беше много приятно, водата беше доста топла.

 14. Адриано каза:

  Здравейте….и аз замислям пътуване по маршрута – в самото начало на септември. Интаресува ме цените същите ли са като в сезона,или там и септември влиза в сезона:)

 15. Azzz каза:

  Ами, най-вероятно си им влиза в сезона. Моят съвет е да си приготвиш повечко пари, за да не се притесняваш, а спане е по-добре да си потърсиш в селцата около Дубровник в радиус 6-7 км, ако си с кола. Цените за спане са приемливи и двойно по-ниски от тези в самия град.

 16. Адриано каза:

  Искаме да стигнем и Черна гора,да видим Котор и Будва. Ти какъв маршрут ни препоръчваш,през Босна ли?

 17. Благун каза:

  @Адриано:
  Понеже Стойчо е във ваканция, ще ти дам моето мнение:
  Щом като ще минавате през Котор и Будва (отлична идея), може в едната посока до Дубровник да минете през Босна, а в другата – през Котор-Будва-Подгорица-Чачак-Кралево-Крушевац-Ниш-София. Примерно след разглеждането на черногорското крайбрежие може да направите междинна нощувка в планините – към Мойковац-Преполие.

 18. Monika каза:

  И ние така напрвихме, благодарение на Вашите пътеписи. Решихме да минем през Мойковац /Черна гора/ – спахме в хотела до пътя за 30 евро двойната стая. После през Будва, Котор. Цените на паркинга в Дубровник са летни и най-високите в цяла Хърватия. От пътеписа спазихме съвета да паркираме в Явна гаража. Но 3 часа бяха достатъчни за да видим Дубровник. Според мен има много други хубави градове в Хърватия които заслужава човек да види. Дубровник е прекалено прехвален и рекламиран и много скъп.

 19. VENI каза:

  София-Сараево-Мостар-Дубровник-Загреб-Белград-София – KYDE GO SLOJI ZAGREB TAM MNOGO INTERESNO ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.