Към Европа с влака (5): Лондон

Продължаваме с железопътните приключения на Крум из Европа. Пътувахме с него до Белград и Виена, бяхме в Мюнхен и Тюбинген, а също и в Брюксел. За последно го оставихме в Антверепен и Брюге, а сега продължаваме към Лондон.

Приятно четене:

Към Европа с влака

част пета

Лондон

22.12.2009 г.

Сутринта станах оправих си багажа, закусих и се сбогувах със Зори и Жоро. Всичко тръгна добре, качих се на време в метрото, стигнах на време на гарата и трябваше да чакам влака. По план влакът трябваше да е на гарата в 9.50 ч. Аз бях там 10 минути по-рано. Странно защо обаче влака го нямаше на таблото с разписанието.  След всякакви препращания към най-различни места, се озовах на Информация-международни влакове. Там от 2 гишета работеше едно и то доста мудно. Доста изнервен дочаках моя ред и попитах кога евентуално ще мога да си хвана следващия влак за Ротердам. Разбира се, както си вървеше деня зле, така си и продължи- всички влакове за Холандия били спрени.

Тъкмо тръгнах да излизам от информационното бюро и служителят някак си се сети, че имало някакъв влак с два часа закъснение, който единствен щял да продължи към Холандия. Реших че каквото и да става ще хвана този влак и че все още имам шанс да успея за ферибота в 14.00 ч. На информацията на частната фирма която обслужваше линията на този влак ми казаха, че нямам никакъв шанс да стигна преди това време в Ротердам, но слава богу отново бяха сбъркали. В крайна сметка най-накрая този ден имах доста късмет, тъй като влакът ми стигна точно навреме в Ротердам(където го спряха и слязоха всички хора, въпреки че беше за Амстердам), където трябваше да сляза и успешно в 13.45 ч.

Пристихнах на

Хук ван Холанд-пристанището откъдето ми тръгваше ферибота.

Въпреки притесненията ми как ще се оправя с билета , бях готов за 5 минутки и се качих щастлив на ферибота. Във ферибота беше пълна скука, 8-9 часа седях на някакъв стол и се чудих какво да правя. Накрая вечерта успешно пристигнах към 9 вечерта в

английското пристанище Харвик.

Тук ме очакваха поредните интересни събития свързани с моето пътуавне този ден. На митницата където за първи път в ЕС ми се случваше паспортна проверка, най-нормално си минах през гишето за граждани на съюза. Когато митничарят видя че съм от България явно реши че това е някакво много лошо място и задължително трябва да ме провери. И така, човекът почна да ме разпитва откъде съм, защо отивам в Лондон, при кого ще ходя, на кой адрес-това предизвика доста подозрения в него че не знам на кой адрес ще съм и въпреки че му обясних, че ще ме чакат на гарата той каза че няма как да ме пусне. Междувременно за половин минута извади багажа който си го бях прибирал половин час. Накрая след като се обадих на Вили, при която трябваше да спя, тя му обясни за адреса и митничаря ми се усмихна все едно сме първи приятели и ми пожела приятно изкарване на празниците.

Взех си влака за Лондон, където пристигнах в 10.30 ч. На гарата ме очакваше поредната изненада оказа се, че нормален билет за метрото струва 4 паунда, или по някаква проста сметка, около 9 лв. Какво да се прави, англичаните са си богати хора. След още около 1 час път с метрото прекачвания из различните линии стигнах до станцията където ме чакаше Инна-сестрата на Вили, която ме закара с кола до тях. Най-накрая се видяхме и с Вили и обсъдихме как сме и какво се случва с всеки от нас.

23.12.2009 г.

Този ден се понаспах. Запознах се с майката на Вили и Инна, както и с приятеля на Инна-Джейсън. С Вили и майка й отидохме на пазар и се поразходихме малко из квартала.

Жилищен квартал в Лондон, Великобритания

Жилищен квартал в Лондон

Жилищен квартал в Лондон, Великобритания

Из махалата

Този ден повече си почивах. Също успях да се запозная с малка част от обстановката в Лондон.

Жилищен квартал в Лондон, Великобритания

Жилищен квартал

Видях прословутите двуетажни автобуси.

Двуетажен автобус – Лондон, Великобритания

Двуетажен автобус

Също така разбрах че цените с изключение на билетите за метрото са много ниски. Веднага се възползвах от това и си взех един огромен атлас, намален на само 5 лири.

Bushy park, Westminster, London SW1P 3, UK

24.12.2009 г. След като се понаспах, отидох в центъра да се видя с Оля. За първи път щях да разгледам как е обстановката във въпросния център. След като си попътувах с метрото слязох на един парк-„Зеленият парк”, който трябваше да се прекоси, за да се стигне до

Бъкингамския дворец

Бъкингамски дворец – Лондон, Великобритания

Бъкингамски дворец

Бъкингамски дворец – Лондон, Великобритания

Бъкингамски дворец

Бъкингамски дворец – Лондон, Великобритания

Гвардеец

Там малко изненадващо попаднах на повече българи, отколкото англичани и японци. Българската реч беше навсякъде. След като поразгледах двореца, макар и само външно, се поразходих из парка „ Ст. Джеймс”.

Бъкингамски дворец – Лондон, Великобритания

Бъкингамският дворец

Навсякъде из парка си се разхождат най-свободно различни видове птицис най-различни габарити, а също така и катерички, които чакат да бъдат нахранени с някое лакомство от любопитните туристи.

Сейнт Джеймс парк – Лондон, Великобритания

Сейнт Джеймс парк

Сейнт Джеймс парк – Лондон, Великобритания

Из Сейнт Джеймс парк

Докато с разхождах из парка, Оля ми прати смс да се видим. После аз й отговорих, но явно обърках арките, на които трябваше да се срещнем.

Арки в парка – Лондон, Великобритания

Арки в парка

След около ча чакане, тя най-накрая ми писа къде е и успяхме да се намерим (аз реших да не й звъня за да не й давам зор, а всъщност съм бил на грешно място). Както и да е след като най-накрая се намерихме и установихме, че в Лондон има няколко арки и когато се правят срещи трябва да се внимава, тръгнахме на разходка из Хайд парк. Оля беше със сестра си Доротея, която живее в Лондон с майка им. В парка имаше някакъв лунапарк със всякакви атракциони, но ние решихме, да го отминем и продължихме нататък. Когато излязохме от парка тръгнахме по някакви малки улички, за да търсим някой пъб да изпием по една бира.

Пред Кралското географско дружество – Лондон, Великобритания

Пред Кралското географско дружество


Е, поразходихме се малко и Оля и сестра и трябваше да отиват да празнуват Бъдни вечер с майка си. И аз се прибрах за празничната вечер.

Продължението:

Към Европа с влака (6): Коледа в Англия

Автор: Крум Божиков

Снимки: авторът

Още снимки от Лондон:

Други разкази свързани с Лондон – на картата:


Лондон

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Ema каза:

    Браво Круме! За това писах в предишните си постове. Пиши, ама тури и снимка, да се види колко баш ти е било красиво и хубаво да си там. Турил си сега и евала! Весел човек си, много одухотворен и красив. От снимките ти се вижда. Много ти се радвам. И на разказите ти се радвам. Благодаря ти, защото ме обогатяваш.

  1. 10.08.2010

    […] За последно го оставихме в Антверепен и Брюге и Лондон, а сега ще посрещнем Коледа в […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.