Индия, любов моя

Пътеписът днес ще бъде посветен на Индия, като нещо ми говори, че авторът е душевно-вътрешен за тази страна. Приятно четене:

Индия, любов моя

Завръщането винаги е много вдъхновяващо. Всеки път изглежда, че си бил в Индия едновременно много отдавна и никога не си си тръгвал.

Едва дочаквам да видя голямата статуя на Дурга, преди Вриндавана, на втория ден от нашето пътешествие. Разбира се, Делхи, в който кацнахме, е красив и огромен град. Той е многолик и напълно се покрива с нашето разбиране за мегаполис, но Вриндавана е мястото, към което ме тегли.

Нашата невероятна, сплотена тройка (Меги и Виктор са моите спътници) се остави Бхарат мата (Майка Индия) да я покори. Тук всичко е различно и особено интригуващо и вълнуващо. Уникални духовни преживявания. Най-сетне –

Матхура, родното място на Бог Кришна.

Това е градът, в който се намира дворецът на Камса, вуйчото на Кришна. Там, в затвора, преди повече от 5000 години, се родил Кришна Шяма Сундара, появявайки се в четириръката форма на Вишну. Той бил пренесен от баща си Васудева във Вриндавана, за да не бъде убит от вуйчо си, който се страхувал за престола си. В бурната и тъмна нощ, Васуведа пренесъл новородения Кришна през река Ямуна и тихо го оставил до леглото на Яшода (пастирка от Вриндавана), която го осиновила.

Вишрам, Индия

Привечер Вишрам гхат става много посетено място, заради арати церемонията в чест на река Ямуна, която се извършва от незапомнени времена. Приготовленията започват още след обяд. Стълбите от червен камък се измиват, всичко се почиства, за да е готово за тържествената вечер. Хората започват постепенно да идват, а маймуните стесняват кръга, за да могат по-лесно да измъкнат гирлянди и храна от поклонниците. Кравите също са поканени. Те се движат бавно и се чувстват у дома си.

Церемония на река Ямуна, Индия

Церемония на река Ямуна

Всеки новодошъл пуска по реката ладийка от бананови листа, на която се поклащат цветя, димящи благовония, шарен ориз, камфор и малка гхи лампа. Така, молитвите ни са понесени надолу по течението с малкото трепкащо огънче, пътуващо към духовното небе.Някои от поклонниците поднасят прясно мляко на Ямуна, а други, дори и много малки на години изглеждат мъдри и сериозни в желанието си да удовлетворят свещената река.

Шарени лодки с още по-шарени групи хора пристигат от отсрещният бряг. Там се намира Гокула, примамливо зелени горички, в които си е играл Кришна като малък.

Лодки по река Ямуна, Индия

Лодки по река Ямуна

Хората в Матхура са приветливи, непринудени и нямат нищо против да ги снимам за спомен.

По улиците на Матхура, Индия

Хора по улиците на Матхура

Улиците са изпълнени с всякакви видове стоки, храни, напитки, музикални инструменти и всичко друго, за което можете да се сетите. Кравите се разхождат навсякъде. Те често са изрисувани с цветни бои, а рогата им са украсени с разноцветни ленти. Глъчката обикновено е толкова силна, че се налага да си крещим един на друг, за да се чуваме. Клаксоните на колите и рикшите неспирно огласят тесните улици и скоро колоритният звук се превръща в естествен фон на събитията.

Бик по улиците на Матхура, Индия

Бик

По улиците на Матхура, Индия

По улиците на Матхура

Индиец –  Матхура, Индия

Индиец

Индиец – Матхура, Индия

Индиец

Вриндавана завинаги

Вриндавана е малък град в Утар Прадеш, на 150 км. от Делхи, с малко повече от 56 000 души население. Това е мястото, където Кришна е израснал. Цялата област се нарича Врадж и включва 12-те основни гори на Вриндавана, Варшана – дворецът, в който е живяла Радха, вечната съпруга на Криша; Нандаграм – дворецът на Нандамахараджа, осиновителят на Кришна; Матхура – родното място на Кришна; местността Гокула – предпочитано място за забавленията на Кришна и неговите приятели, пастирчетата; хълмът Говардхана и прекрасните езера Шяма Кунда, Радха Кунда, Кусум Саровара и Манаса Саровара; Вринда Кунда – обителта на Туласи и много други свети места за поклонение.

Вриндавана, Индия

Старото русло на река Ямуна, панорама на Вриндавана, както се вижда от храма Радха Мадана Мохана

Вриндавана и Матхура са най-важните свети места за вайшнавите, поклонници на Бог Вишну,

в цяла Индия. Всяка година, по времето на месеца Картик (октомври/ноември), стотици хиляди се стичат от всички краища на Индия и света, за да се докоснат до уникалната сакралност на това необикновено място. Обожанието на древните форми на Кришна в над 7-те хиляди храма в региона, не е прекъсвало от стотици години. Ведическата традиция е ревностно пазена от поколения брахмани, които се грижат за тях и светите места.

Най-популярните храмове във Вриндавана са

Кришна-Баларама Мандир (ИСКОН), Банки Бихари, Радха Баллабха, Радха Дамодара, Радха Гокулананда, Радха Раман и Радха Шямасундара. Божествата Радха Говиндаджи, Радха Гопинатха и Радха Мадана Мохана са били пренесени от Вриндавана в Джайпур, за да бъдат запазени от нашествието на моголите. Ние имахме щастието да видим всички тези невероятни мурти (скулптурни изображения от метал, камък, дърво и т.н.) на Кришна.

Вриндавана, Индия

Храм Радха Мадана Мохана

Тук времето е застинало завинаги. Въпреки модерните придобивки на 21 век, които също могат да бъдат видени, Вриндавана си остава обвита в безвремието на духовния свят, където няма „минало” и „бъдеще”, а всичко е само „сегашно”. Вриндавана е много колоритно кътче. По улиците можете да видите всичко: шарена тълпа от хора, камили, маймуни, свине, кучета, крави и дори слонове. Мястото е екзотично, шумно, изпълнено с най-различни и непознати за белите хора аромати, форми и звуци. Толкова много впечатления превъзбуждат ума и съзнанието, които непрекъснато биват отнасяни от най-различни екзотични обекти.

Вриндаванските маймуни, Индия

Вриндаванските маймуни

Вриндаванските маймуни

са всеизвестни със своя неподражаем нрав. Те крадат очила, храна, гирлянди, раковини и всичко останало, което, според тях е ценно и може да бъде разменено на пазара за банани. Често можете да видите отдалечаващи се от мястото недоволни търговци, бутащи подвижните си сергии, а недалеч от тях и виновниците – различно големи на брой групи от маймуни, късащи шумящите пликчета и чевръсто белещи прясно откраднатите банани. Често разсеяните минувачи, привлечени от изумително шарения Лой базар в центъра на градчето, неусетно се разделят с очилата си, докато бързите като светкавици маймуни се стрелват с плячката към кабелите и покривите на съседните къщи.

Река Ямуна е неизменна част от пейзажа на Вриндавана.

Тя тече бавно и отнася греховете на молещите се по нейните брегове. Кеши Гхат, мястото, където Кришна убил демона Кеши, притежава неповторима мистична красота.

Кеши Гхат, р. Ямуна – Индия
Кеши Гхат, р. Ямуна
Кеши Гхат, р. Ямуна – Индия

Кеши Гхат, р. Ямуна

Сева Кундж – Вриндавана, Индия

Сева Кундж

Впечатляващи са и Сева Кундж, мястото на танца раса на Кришна с гопите, и Нидхивана, където след това божествената двойка си почива. Това са малки горички, почти в центъра на Вриндавана, в които дърветата изглеждат изсъхнали, но имат зелени листа и са причудливо оплетени, влизайки и излизайки под и над земята, създаващи впечатление за наистина неописуем танц.

Гората Нидхивана – Вриндавана, Индия

Гората Нидхивана

Поверието гласи, че никой не се осмелява да пренощува по тези места, за да не попречи на срещите на Радха и Кришна. На входа на Нидхивана, в потвърждение на това, могат да бъдат видени самадхитата (нещо като малки мавзолеи) на мъж и жена, напуснали тленните си материални тела на сутринта, след като пренощували там. Тази и много други истории научихме от нашия водач, с когото накрая се снимахме за спомен. В останалите два дни, винаги, когато го виждахме, той от далече ни махаше ентусиазирано и ни поздравяваше с радостни възгласи.

Поклоническа обиколка на Вриндавана с духова музика

Поклоническа обиколка на Вриндавана с духова музика

Радха Дамодара – Вриндавана, Индия

Радха Дамодара

 Нашият водач и Виктор – Вриндавана, Индия

Нашият водач и Виктор

Говардхана – свещената планина, повдигната от Кришна

Хълм Говардхана – Индия

Хълм Говардхана

Хълмът Говардхан е описан във ведическата литература, като проявление на Бог Кришна и едновременно, като негов най-близък слуга. Той дарявал безкористно тревата си за почивка на пастирчетата, играещи си с теленцата. Говардхан давал сочни плодове и благоуханни цветя за почивката на Кришна и неговите приятели. Хълмът осигурявал на всички тях сянка, за да се скрият от палещите лъчи на слънцето и прясна вода, за да утолят жаждата си.

Когато Индра, царят на висшите планети, се разгневил и решил да изсипе безброй тонове дъждовна вода върху жителите на Вриндавана, Кришна повдигнал хълма Говардхана на малкия пръст на лявата си ръка като чадър над главите им и така ги спасил, давайки урок на възгорделия се полубог.

Такова е свещеното предание за това свято място.

Храм „Езикът на Говардхан“ – Индия

Храм „Езикът на Говардхан“

Храм „Езикът на Говардхан“ – Индия

Храм „Езикът на Говардхан“

Храм „Езикът на Говардхан“ – Индия

Храм „Езикът на Говардхан“

Започваме обиколката си от

езерото Манаса Саровара – проявило се от ума на Кришна,

където се намира храмът „Езикът на Говардхан“. На това място се почита голям Говардхан шила (свещен камък от хълма, който се обожава, като самия Кришна), на когото ние и останалите поклонници предложихме прясно мляко, гирлянди от цветя, експандиран ориз, сладкиши и светилници. Смята се, че по този начин може да бъде нахранен хълмът Говархан. Големият тъмен Говардхан шила е полиран от докосването на хората. Свещенослужителите усмихнато ни дават сладкиши и ориз, които вече са прасадам – били са предложени с любов и са се превърнали в милост, осветена храна, унищожаваща кармата.

Хълм Говардхан – Индия

Каменни къщички на хълма Говардхан

Всички поклонници си строят символични малки каменни къщички около Говардхана, вярвайки, че така те един ден ще се върнат пак на това свято за вайшнавите (поклониците на Бог Вишну) място. Ние също си направихме къщички, като специално внимавахме да не използваме камъни от „постройките” на другите.

Езеро Манаса Саровара – Индия

Езеро Манаса Саровара

Нашата поклоническа обиколка около Говардхана бе с кола. По пътя си видяхме много свети места и езера, измежду които Кусум Саровара – бездънното езеро, около което приятелките на Радха, вечната спътница на Кришна, събирали цветя за гирляндите на божествената двойка; Радха Кунд и Шяма Кунд – езерата, в които се къпели Радха и Кришна. Това са места, свързани с много скъпи за вайшнавите истории, които те разказват с любов и респект.

Около Радха Кунд и Шяма Кунд

могат да бъдат видяни много самадхи (мавзолеи на велики светци, посветили живота си на Бога), символи на вярата, които са място за поклонение. Тук се намират и бхаджан кутирите (местата, където приживе тези духовни водачи – гуру – са отдавали молитви и служене). Това са тихи места, неподвластни на времето, които ни карат да се замислим върху собственото си съществуване и цели.

Според Ведите, хълмът Говардхан намалява всеки ден с по една песъчинка, голяма колкото синапено зърно. От тази история става ясно, че в края на Кали Юга (епохата, в която живеем в момента) той постепенно ще изчезне от очите ни и ще се върне обратно в духовния свят. Затова, аз никога не пропускам възможността да го видя, тъй като скоро това няма да бъде възможно.

Индийци

Индийци

Жителите на това място са обикновени хора, изпълнени с необикновена любов към своя Бог Кришна. Това са смирени, простодушни, усмихнати хора, които могат да ви разказват с часове невероятните истории за духовния свят. Те бяха така добри да ни покажат всички тези забележителни места. Едно от тях безспорно е храмът на красивите божества Радха Мадана Мохана, който е един от символите на Вриндавана, родното място на Бог Кришна. Муртите (скулпторни изображения на Бога) били пренесени в Кароли – малък град, близо до Джайпур, за да избегнат нашествието на моголите по тези земи. Той се намира на хълм, от който се открива изключителна гледка към старото русло на река Ямуна и покривите на вечната Вриндавана.

Храм Радха Мадана Мохана – Индия

Храм Радха Мадана Мохана

Храм Радха Мадана Мохана – Индия

Старото русло на река Ямуна, панорама на Вриндавана, както се вижда от храма Радха Мадана Мохана

Снимки: авторът
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 22.06.2010

    […] Пътепис.ком ни насочва към блога на Чандраканти, където авторката е публикувала богатство от информация и снимки за Индия. Впечатляваща е отдадеността и искреното възхищение от страната. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.