Бали – необятна красота
Започнали сме явно една източна серия. Сега ще тръгнем към остров Бали, където Елена накратко ще ни разкаже за впечатленията си от Рая. Приятно четене:
Бали – необятна красота
Здравейте, искам да ви разкажа за моите впечатления от о. Бали.
За Нова година исках да отидем в някоя европейска държава, тъй като украсата и настроението са близки до нашите, а и щеше да има сняг, което си е готино за този празник, но мъжът ми се заинати, че ще ходим в Бали. Да ама на мен ми се свидеха толкова пари и се инатях, не че не ми се ходеше де, ама много пари. Накрая склоних, ще караме на хляб и сол като се върнем.

На остров Бали
Тръгнахме. Това беше първото ни пътуване със самолет. Казвам ви щях да скоча от самолета ако можех, толкова лошо ми беше, все пак това са 13 часа и с престоя в Истанбул още 7 часа стана ужас. Както и да е, преживяхме го.
Кацнахме на летището и ни удари жегата, Боже колко беше горещо, като в парник. НО… оттам нататък искам да ви кажа, че загубих ума и дума.
Нямаше по-хубаво място от това.
Когато се климатизирахме, си извикахме човек, който да ни направи екскурзии. Хората там са адски любезни. Не бях виждала толкова усмихнати хора, а са толкова бедни, че повечето работят, както се изразиха местните „за една купа с ориз“.

На остров Бали
Организирахме си екскурзия до техните зоологически градини, с влечуги, птици, пеперуди и т. н. Има невероятни екземпляри, които могат да се срещнат само там. Също така посетихме и няколко храма и ена градина пълна с маймуни. Ех, голям страх брах там, много злобни тия маймуни и трябва да ви кажа, ако ходите там пазете си вещите, защото хвърлят всичко през една скала. Големи са гадини. :)))
Храната беше страшно много, но тяхната традиционна храна не ми хареса, защото повечето от нея е сладко-солена, но при всеки е различно.
Но най-силно впечатление ми направиха хората. Все едно са от друга планета, толкова спокойни, усмихнати, простовати и ти предават такова настроение, че се чувстваш все едно си в рая и с невероятната природа наоколо и красотата човек забравя за всичко. Просто се отпуска и се забавлява.
Гледахме как от една и съща вода взимат за готвене, перат в нея, пият от нея и пикаят в нея :)))). Беднотията е голяма. Там където не е туристическата част има само едни малки къщички като кибритена кутийка, леглата са отвън когато не е дъждовният период, а хората се хилят все едно живеят в палати и имат купища пари. Това ме разби, просто там ценностите са други. Докато в Европа и Щатите се бият само за пари, власт, надмощие, тези хора се стремят да оцелеят и не са недоволни като нас. Доста проста философия имат за живота и искрено им завидях, че са такива.

На остров Бали
А на организираните екскурзии трябваше и да обядваме и по български ние си викаме: сега ще ни метнат сигурно, ама нищо. Но трябва да ви кажа, че всичко беше точно, имахме си обяд и то на много хубави места, с програма. Изобщо няма такива неща като да гледат да те измамят или да ти откраднат нещо, всичко е точно. Стремят се да си прекараш страхотно.
Повечето търговски центрове имат безплатен транспорт, с който те оставят до хотела (едно малко бусче, което минава през всички хотели по крайбрежната ивица).
А, да не забравя – качихме се и на слонове. В началото беше страшно, защото се клатехме наляво надясно но после свикнахме и беше страхотно. Искам да ви кажа, че не исках да се върна в БГ. Толкова ми хареса. Бях готова да живея там.
А за английския език нямам думи. В началото се чудех аз ли не знам езика или те не говорят както трябва. Казвам ви, схванах се – викам си, уж, толкова години съм го учила, ама хич пък да не разбирам, не може. А после разбрахме, че където в думите има “Ф” те го изговарят с “П”. Например “fifty” те го казват “pipty”. Голям смях падна, ама повечето са самоуки, така че е разбираемо.
Нова година
Забравих да разкажа за самата Нова година. Нашите впечатления са, че е добре да си я организирате сами, тъй като тези туристи, които бяха с организирана Нова година скучаеха в хотела и малко след 12 часа си бяха легнали, докато ние отидохме в едно местно ресторантче и се забавлявахме страхотно. Поискахме от персонала да ни сложат масите вън на плажа и те естествено го направиха с удоволствие. Вечеряхме обилно за смешни пари. Ядохме стриди, миди, риби, калмари и т.н. за сума от рода на 20 лв. на човек и гледахме океана с фойерверките над него. Беше уникално!
И един съвет още – не носете много багаж, тъй като има страшно много намаления по това време (Нова година и Коледа). Ние пазарихме маркови стоки за по 12-15 лв. Имаше намаления от по 70-80%. Даже се наложи да оставим някои от старите си дрехи там :)))
Извинявам се, ако пиша хаотично, но имах толкова приятни емоции там, че в главата ми е айрян, всичко изплува, не мога да сваря да пиша. Ако имате възможност да отидете няма да съжалявате. Още като отидохме казах на мъжа ми, че не съжалявам, че дадохме толкова пари, това което получих в замяна няма цена. Чао от мен, надявам се да съм ви „запалила фитила“ както се казва.
Автор: Елена (Ел)
Снимки: авторът
Всички снимки:
Ел, запалихте ми фитила и ще се наложи да търся спонсори :).
Щом сте изявили готовност да живеете там, значи диагнозата е ясна – пленена завинаги.
За мене хората определят облика на която и да е страна и с интерес слушам впечатленията за тях. Потвърждавате мнението, че азиатците са любезни и усмихнати натури.
Учуди ме само отношението им към водата… да пикаят в нея. Изненадах се, защото в източната философия я почитат и чрез нея лекуват страданията си, опрощават греховете си…Ако се отнасяше до някоя балканска страна, въобще нямаше да ми прави впечатление.
Ел, успявахте ли да различавате възрастта на местните жители? Питам, защото са ми разказвали за източноазиатска страна, в която поради влажния въздух трудно се определяли годините им- цитирам моя позната: “Виждам пред себе си дете, хванало собственото си дете за ръка”.
Снимките са екзотично красиви – като картички са.
Благодарности за тях и поздрави за “айряна”
Изглежда нереално красиво!
За водата си беше така,но това бяха деца, може би възрастните не правят така :))),а за възрастта си е вярно доста изгладени кожи имат,но честно казано не съм се замисляла за възрастта, стигаше ми да ми се усмихват и да ми стоплят сърцето
Zdravey, strahotna istoriq!
Iskah da te pitam kakva e cenata , za koqto patuvahte i po -vajnoto s koq agenciq?
Tova e mqsto koeto zadaljitelno trqbva da se vidi….Az imah kasmeta da se zapoznaia s mom4e ot bali i sega ve4e imam kasmeta da jiveq v Bali.svatbata ni be6e izkliu4itelno sabitie.iskam da pojelaq na vseki moq kasmet za6toto horata ot bali sa neveroqtni,vinagi sa usmihnaati,mn sa gostopriemni.Sega moga samo da vi kaja:az sam nai-6tastliviq 4ovek na zemqta.
neznam dali oshte te interesuva “Petrova” no pytuvahme s Dream travel ot Burgas a cenata beshe nqkyde kym 2000 lv na chovek ako ne se lyja vse pak beshe predi 3 godini
С интерес прочтох преживяваниата ви на о.Бали.
Аз сега планувам почивката си там през май и ми възникна въпрос свързан с самото пътуване. Прекчванията на самолетите -има ли одстатъчно време за да се успе. Имахте ли някакви проблеми в тази посока?
Благодаря!
I az blagodarq za airana.Me4tata mi e da otida v Bali 😉 prosto za da vidq usmihnati hora kakto kazahte vie,koito da mi stoplqt surceto
Shte e udobno li da popitam kolko pari vi izleze ekskrziata i s koia turisticheska agencia putuvahte,a i kolko dni beshe cialata ekskurzia.Planuvam ekskurzia do tam ama ne moga da precenia kolko pari biha mi bili dostatuchni :)Mnogo ti blagodaria predvaritelno!
Незабравим Бали …
Аз пътувах с Туи бг, гледам снимката на хотела от началото на статията и ми се струва, че май съм била в съвсем същия хотел 🙂
Някой ден пак ще отида, със сигурност.
Всеки път прочитайки разказ за там една усмивка ми се приплъзва по лицето 🙂