Малко от Падова /Падуа/ и малко от Пиза в един и същи ден (1)

Днес Ематa ще бъде отнова наш водач из Италия, но този път ще ни покаже Падуа и Пиза. Приятно четене:

Малко от Падова /Падуа/ и малко от Пиза в един и същи ден (1)

Вторият от трите дни за разходка из Италия беше посветен на  гр. Падова/Падуа/ и в оставащото малко време от деня, за бегъл поглед върху Църковния комплекс в Пиза

«Падуа е много живописен град на 40 км от Венеция – с гъста мрежа от аркадни улички и много и разнообразни мостове, пресичащи различни разклонения на река  Бакилионе. Palazzo della Ragione – притежава най – големия покрив, който не е укрепен с колони в Европа. Стените на двореца са покрити с алегорични фрески.  Интерес представлява и конната статуя на венецианския генерал Гатамелата (Erasmo da Narni), която е изработена от Донатело».

През 1222 г. е основан Падуанският университет – един от най-старите в Италия

Самата област Венето е най-бедната в Северна Италия до 60-те години на миналия век, но бурното развитие на Падуа „повлича” след себе си цялата околност, която постепенно наваксва изоставането и днес е сред най-богатите италиански области.» /текстът е от интернет/

Автобусът  ни беше паркиран на обществен паркинг. Отпуснаха ни не повече от 3 часа и половина. Автобусът щеше да ни чака точно в 12.30. Но никак не успяхме да се съберем в уреченото време, а половин час по-късно.  Причините бяха няколко. Екскурзоводът ни беше едно много красиво и много знаещо момче. То беше  отлично информирано и увлекателно  разказваше подробности за историята на местата, които посещавахме.  Имаше някаква важна, очевидно лична  работа и трябваше да отиде в сградата на университета.  Поразказа ни това-онова за историческите забележинтелности, докато се намирахме  в административния център на града и ни показа накъде е посоката, в която се намира сградата на Археологическия музей. В дъното на двора на този музей се намира сграда на параклиса на фамилия Скровени (Cappella degli Scrovegni), изографисана в началото на 14-ти век, завършени през 1305г. от самия Джото (Джото ди Бондоне).  Фреските изобразяват живота на Дева Мария.

Padua-Ema 01

А това е рекламната табела за параклиса  /Cappella degli Scrovegni/.

И така, имахме свободата  всеки сам да избере маршрута си и да прецени на кое колко време да отдели.  Десетина души ентусиасти от групата от 44 екскурзианти решихме да се съсредоточим върху разглеждането именно на този  «обект».

С бърза крачка се отправихме към Археологическия музей, защото времето ни беше силно ограничено. В неговата сграда се продаваха билетите за влизане в «Капела дели Скровени».

Padua-Ema 02

Padua-Ema 02A

Зад витрината в предверието на музея се вижда касата, на която се купуват билети за влизане в капелата със стенописите на Джото.

Режимът на влизане в  уникалния параклис е много специален. Продажбата на билетите, цена 12 евро, става по схема. Има график по часове и  минути за влизане на малки групи от десетина души, точно през 20 минути.  В случай, че някой със закупен  билет, на който е записан точния час и минути , закъснее макар и с минута, си изпуска  реда и не може да влезе, а трябва да отиде на касата и да помоли да му презаверят билета, като  му впишат нов час за влизане. Ако не успее да получи презаверка на билета си, човек просто губи правото си да влезе в  капелата и билетът му “изгаря”.

В уречения час, вратата се отваря и служителят на входа кани събралите се щастливци с  билета за точно този час и минута да влязат в едно неголямо  остъклено фоайе с монтиран голям плазмен телевизор, на която се прожектира филмов разказ за творчеството на Джото и за характера на епохата, в която е  създадено  произведението на изкуството, което очаквахме да видим в оригинал.

Хората трябваше да седнат на подредените  в редици, като в конферентна зала столове. През това време върху седящите се вдухваше топъл въздух,  от монтираните климатици. И това обдухване трае в продължение на не по-малко от двадесет минути. Да си призная, трудно беше да се диша, но никой не пожела да си тръгне.

След като изтърпяхме тази «аклиматизация», вратата се отвори и бяхме поканени да минем по един стъклен коридор, който води до залата на параклиса.

Разбира се, че и вътре беше много отоплено.

Padua-Ema 04

Ценители на стенописното изкуство с  погледи вперени в цикъла от фрески с библейски сюжети.

Снимането и тук беше забранено, как иначе? Опитах се скришом, без светкавица, да щракна една две снимчици. Получиха само тези нискокачествени снимки, но ви ги показвам, за да получите и вие  представа за уникалната  красота на изрисуваните до последния сантиметър с библейски сцени стени на неголямата сграда.

Padua-Ema 03

Едва това успях да уловя , но и от толкова малко се вижда каква красота и нежна хармония е ” превзела” стените на параклиса.  И с какво майсторство и реализъм са изрисувани фигуралните композиции по библейски теми. И толкова красивите геометрични хоризонтални и вертикални “паузи”- декоративни  ленти,  рамкиращи полетата на отделните сцени.

Охраната следаше много строго за спазване на установените порядки. Ако поискаш да излезеш, като прецениш, че вече си видял достатъчно или пък в случай, че не ти достига свеж въздух въздух, поради специалния температурен режим, това е невъзможно. Не е разрешено. Вратата е заключена. Въоръжените охраняващи отварят тежката брава-тип «греда», само след като се разнесе специфичен звуков сигнал, който  известява, че вече са минали регламентираните 20 минути за разглеждане на стенописите.

След излизането и на последния от посетителите, които се придружават  от служебни лица до излизане на двора, следва покана за влизане на следващата група от десетина човека, съгласно графика.

Padua-Ema 05

През този двор минахме, докато стигнем до параклиса.

Padua-Ema 06

Padua-Ema 07

Ето това е  видях, възхитих се, и сега ще го връщам в съзнанието си. Видях един шедьовър от епохата на Проторенесанса в Италия.  На фотоса вдясно се вижда модерна метална пластика, ситуирана  в двора на Археологическия музей.

Сега ви стана ясно какъв късмет извадихме да си закупим билети и да влезнам почти веднага, изчакахме близо половин час. Ако бяхме пристигнали половин час по-късно, щяхме само да четем от илюстрованите листовки какво сме щели да видим, ако сме били имали късметя да се класираме в някоя група за  влизане в параклиса. След като разгледахме стенописите на Джото, с бърза крачка, която приличаше повече на подтичкване, се отправихме към паркинга, откъдето трябваше да продължим пътя си с автобуса. Разбира се, че имаше и по-бавно придвижващи се и така се натрупа закъснение, но пък нямаше упреци.  Нали помните “Изкуството винаги е искало жертви”.

Padua-Ema 08

Зад тази арка се намира паркингът за туристически автобуси.

Padua-Ema 09

А пред същата тази тази арка, се намира един от най-красивите градски площади в Европа, познат с името « Прато дела Вале», по името на реката, чиито води захранват кръговия воднен  канал.

Padua-Ema 10

Бреговете на канала са “декорирани “с множество, много интересни скулптурни алегорични фигури.

Padua-Ema 11

Спокойната неповторима и неоспорима красота на площада

Padua-Ema 12

Когато приближавах тази група, си мислех, че този с длетото прави трепанация на черепа на горкия човек.„

Padua-Ema 13

Не бях права. Оказа се че това е статуята на  скулптор-ваятел който изчуква бюст на някого си.

Padua-Ema 14

Още скулптурни фигури. Явно е образът на някой известен  със заслугите си духовник, но не бих мога да кажа на кого.

Padua-Ema 16

По улиците на Падова.  И мостчето изящно и къщата изчистена и  много “пестеливо” красива.

Padua-Ema 17

По улиците на Падова. Градът е известен с т.н. «покрити тротоари»

Padua-Ema 19Улица в историческата част на град Падова

Padua-Ema 20

Всичко има в тази сграда. И симетрия, и физиономичност, и разнообразие, и ритъм, и мярка в пластичната декорация и всичко това прави тази сграда красива и  много добре пасваща на този градски ъгъл.

Padua-Ema 21

Чист и спокоен, идеален за разходки  площад в центъра на Падуа

Padua-Ema 22 Padua-Ema 23

Padua-Ema 24

Още малко да се насладим на красотата, създадена от свръхталанта  на падованските архитекти.

Продължението:

Малко от Падова /Падуа/ и малко от Пиза в един и същи ден (2)

Автор: Емилия Попова

Снимки: авторът

Още снимки от Италия:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Ани каза:

    ЕМА БЛАГОДАРЯ ЗА РАЗХОДКАТА ИЗ ТОЗИ ПРЕКРАСЕН ГРАД И ЗА ПРЕКРАСНИТЕ СНИМКИ!

  1. 23.06.2010

    […] с обиколката на Емилия из Италия – оставихме я за последно в Падуа, а сега освен Падуа ще разгледаме и Пиза. Приятно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.