Румъния: Брашов и делтата на Дунав, 2008 – част втора

Продължаваме с мотоциклетно пътешествие на Антон из Румъния. Оставихме ги на прохода Трансфагарашан

а сега продължаваме към към

Замъка Бран, Синая и Брашов


Вижте по-голяма карта

След като похапнахме, се отправихме към

Бран,

където видяхме табелки за къмпинг или по-точно Vampire Camp, което ни се стори добро. Пътят беше главно шосе, но много натоварено – с безброй светофари за отбиване в едната лента на движението и много джигити, които те засичат и се опитват да те отнесат. Един изпреварваше колоната с един голям джип, и насреща дойде кола, и нямаше къде да се прибере, и ме стисна до мантинелата – много неприятно беше, да ви кажа. Изтощи ме много това движение, а и прохода който ни отне цял ден. Реално този ден само 250 км бяхме изминали, но за целия ден.

Бран, Румъния

Къмпингът поне беше на ниво – много спретнат и чист срещу 41 леи на мотор тоест двама човека и палатка. Препоръчвам го на всички пътуващи посока Брашов.

Вампирски къмпинг

Вампирски къмпинг

Разпънахме палатките под две дръвчета. Пристигнаха по едно време два мотора с германци и ги поканихме да се настанят до нас. Поканих ги да дойдат с нас на разходка из Бран, но единия каза, че бърза да разпъне палатката преди да са дошли вампирите, а другия, че ще гледа мача 🙂 фенове :).

Бяхме решили да се установим за 2 дни и да обикаляме околностите без багажа – ластиците влезнаха веднага в употреба за простор, а жените поизпраха мръсните парцалки.

Вампирски къмпинг

Вампирски къмпинг

така настъпи ноща и легнахме да се наспим и готови за нови подвизи на другия ден, лека нощ.

Ден 3, 23.06.2008 г. Понеделник

Станахме сутринта и случайно научихме от хазяите на къмпинга, че днес (всеки Понеделник) е ден за почистване на замъците и не работят. Първоначално информацията беше за замъка в Бран и решихме да идем до Пелеш.

Потеглихме през приятно жълто пътче с не много благоприятна настилка през планината към главния път Букурещ – Брашов. На главния път – лудница, тясно, много завои, добра настилка, и много камиони и коли, трудно се изпреварва – абе въобще отврат. Стигнахме в

Синая, където се намираше замъка Пелеш

Малка скрита табелка указваше къде е самия замък. След кратко лутане и питане ни упътиха и се качихме до замъка, като оставихме моторите на паркинга на малко хотелче в подножието. Ей, много красив този замък, но и за него понеделник е ден за почистване за наше най-голямо съжаление. Поне успяхме да му се полюбуваме от вънка и да го заснемем, както и да се разходим из прекрасната му градина.


Ето ни и нас – снимка тип японски турист аз и …

Петя пипна това куче и някаква аларма се разпищя.

Наистина много красив замък и нямаше да е лошо да го разгледаме отвътре, но кой да ти каже, че понеделник не е денят. Помотахме се, позяпахме ето и вие да по зяпате:

http://www.tonyco.net/pictures/Castle_Pelesh_23_06_2008/

След като се налюбувахме на гледката се отправихме по натоварения път посока

Брашов

Голяма лудница – задръствания, жега, джигити, много кофти за каране. На GPS-а бях му задал да ни води към Черната църква и така стигнахме до стария град. Там леко лутане по уличките и обиколка на църквата с мотоциклет и паркирахме на едно малко площадче.

Лъчо си остави мръсните чорапи на КТМ-а да го пазят от … уроки предполагам 🙂

Много е красиво в стария град

Влязохме да разгледаме Черната църква (най-голямата готическа църква в Източна Европа). Имаше уникален орган с 4000 тръби. Нямаше как да го снимам, щото вътре охрана на всякъде – само входа успях 🙂

Разходихме се още малко напред-назад и седнахме да хапнем нещо в една забита кръчма. След това се поразходихме още малко по центъра.

Гледаме в далечината някакъв надпис точно като на Холивуд.

Решихме да го видим от близо и срещу 10 леи на човек хванахме асансьора за нагоре.

Ей каква гледка се разкри от там – нямам думи. Тази панорамна снимка може да ви разкрие част от нея. (тази снимка е качена и като глава на нашия сайт – бел.Стойчо)

Страхотия, правих се малко на планинска коза, но успях да сложа апарата на една скала и да скоча за 10 сек до долу, за да съм в кадър.

Ето и площада, на който бяхме, но заснет отгоре:

Тъй като бяхме хванали предпоследния влак за нагоре и в 18:00 ч. беше последния за надолу решихме да се ориентираме към лифта и изведнъж гледам долу където бяхме спрели моторите някакъв бус и ще ги товари май май.

Викам леле мале изтръпнаха ми мартинките 🙂 После като се загледахме внимателно се оказа, че е на пътното – правеха ремонт отсреща на улицата ама какво да ви кажа първоначално не ми звучеше никак добре.

Междувременно си бяхме поръчали на къмпинга срещу 30 леи на човек барбекю за вечерта, от което нямам снимки защото ми се зареждаше батерията на апарата, но Лъчо снима и може да сложи той. За 30 леи на човек включва огромна купа салата, огромна купа картофи и за всеки човек мешана скара, пържола, 2 бр. мичи (малки кебабченца местен специалитет), шишче и карначе ама не като нашите. Върнахме се на къмпинга и ометохме трапезата. Забравих да спомена, че всичко ти подготвят предварително слагат ти разпалено барбекю до масата и само си печеш нещата колкото си искаш и както си искаш, но се работи с предварителна заявка от предния ден. Иначе голям кеф къмпинга си заслужава. Така на скара на къмпинга завърши и този ден. След кратко съвещание за да не сме капо решихме да променим малко времетраенето ни на престоя в Румъния и да го удължим с един ден, за да може на следващия ден поне замъка в Бран да разгледаме от вътре.

Всички снимки от Брашов:

http://www.tonyco.net/pictures/Brasov_23_06_2008/

Ден 4, 24.06.2008 г. Вторник

Станахме раничко към 8:30 ч. за да хванем началото на работния ден на замъка Бран. Беше на 15 мин пеша от къмпинга и за това решихме да опаковаме багажа, но да не се навличаме с екипите и да отидем без моторите.

Посгънахме багажа:

До колкото е възможно

И на прибежки и припълзявания се насочихме към замъка Бран. Той пък ни чакаше с отворени обятия.

Вътре беше забавно – доста коридорчета и направо се загубих имаше и един таен изход.

Музикалната стая, където е свирела шефката на замъка

Това предполагам е било спалнята ѝ 🙂

Може да до разгледате замъка тук http://www.tonyco.net/pictures/Castle_Bran_24_06_2008/ все пак платих 10 леи за да снимам с фотото вътре, иначе по 12 леи на човек беше входа.

След като разгледахме замъка се върнахме на къмпинга и се подготвихме за път. Хазяина ни каза да хванем друг път не да се връщаме към Плоещ, както беше първоначалния план ами да хванем директно от Брашов за Бузау, като на Берка имало интересни вулкани. Речено-сторено набихме се пак в лудницата в Брашов страхотни задръствания и жега абе като в София. Криво ляво се измъкнахме и хванахме въпросния път. Оказа се много добър 160 км завои през планината – перфектна настилка чат пат имаше камъни по завоите, което е нормално, не толкова високо като през Трансфагарашан но доста приятно. Имаше и готина гледка към язовира.

Карайки по дефилето стигнахме до разклонение което го нямаше на картата и пресичаше реката, в дефилето на която карахме, имаше и знак за Берка на 1 – 2 км и завихме. След като пресякохме реката имаше друга табела за вулканите на ляво 14 км, поехме на там. Кофти тесен път не много добър, но поносим и стигнахме до вулканите.

Вярно приличаха на вулкани и избълваха сива гъста маса, която се разливаше встрани.

И хоп ето ги пак японските туристи. Добре, че никой от кратерите не ми глътна фотото, както беше на статива.

Помотахме се още малко пак жега и подпалихме. По пътя имаше гравиран каменен кръст, на който Лъчо искаше да ги снимам.

Придвижихме се

до Бузау и продължихме по прав и равен път посока Браила

Спряхме на една бензиностанция, но бяхме карали около 2,5 часа без спиране и пътниците бяха изморени и това им личеше на лицата.

На тази бензиностанция продаваха мангали за 10,49 леи ама малки 3 килограмови :).

Румънски мангал;-)

Тамън се бяхме разплули на тревата и гледаме до нас страшна буря се оформя – светкавици, супер рязко се усили вятъра и стана доста силен. Бързо се метнахме на моторите да му избягаме, тъй като в нашата посока беше по-ясно небето, но по пътя ужасен страничен вятър, понеже беше равно и открито и направо едвам се караше.

Стигнахме в Браила

малко преди да връхлети бурята и спряхме на една бензиностанция. Питахме за хотел – човека първо ни упъти към някакъв спортен хотел, но след това се сети, че само за преспиване може да се върнем в началото на града има зоопарк и до него точно бунгала. Стигнахме до там и влязох да проверя как е хавата. Един младеж не говорещ английски се показа и вадейки пари ми обясни, че бунгалата са по 60 леи за двама което ми се стори добре. Точно започна да вали силно и се настанихме вътре. Имаше и някаква импровизирана баня но с топла вода, тоалетната беше под всякаква критика. Изкъпахме се, а на вън си валеше сериозно. Дойде младежа да събира парите и обясни, че вече е по 60 леи на легло. Нещастници като няма къде да мърдаме и цената стана двойна, много се изнервих. Връчих му 100 леи и му казах това е. Той се опита да ми покаже, че още 20 дължа ама му казах толкова и така се спазарихме на тази цена. Малко ме беше шубе за моторите вечерта имаше само мангали дето се чукат в съседните бунгала и не ми се струваше добро.

На всичкото отгоре не ти дават ключ от бунгалото. Име резе отвътре да се затвориш, но няма как да напуснеш бунгалото, защото всичкия ти багаж остава вътре – достъпен за обикалящите мургави съседи.

Нощта беше дълга и безсънна – страшно много комари, аутана действа няколко часа, а и по частите на тялото които нямаш аутан като лице и уши ужасна работа цяла нощ свистят в ушите няма спане имах чувството, че четири комара дигат бунгалото и го отнасят ужас.

Край на втора част

Продължението:

Румъния, Брашов, Делтата на Дунава 2008 –трета част>>>

Автор: Антон Конакчиев

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Другата Румъния – на картата:

Другата РумънияBooking.com

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Антон Конакчиев

Роден съм в София на 1 Март 1979 г. Мотоциклетите са ми станали начин на живот.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. 18.08.2008

    […] на прохода Трансфагарашан, а после продължиха към Замъка Бран, Синая и Брашов. Днес ще видим нашите пътешественици […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.