На хубавия син Дунав (Мелк в Австрия)

Ех, този Дунав, този Дунав – от единия до другия си край предизвиква и въздишки и възхищение. Днес Вили ще ни заведе до средното течение до красивия град Мелк, на стотина километра по-нагоре от Виена. Приятно четене и слушане:

На хубавия син Дунав

Мелк

Много хора си мечтаят да отидат до Виена, защото са чули или чели, че е аристократичен, изключително красив и романтичен град. Освен това го свързват с балове и валсовете на Щраус, и въобще с класическата музика и Виенската опера, където на всеки 1-ви януари по обяд има голям Новогодишен концерт /който се излъчва и по Канал 1/  🙂
А много хора въздишат по Виена, защото вече са я видели и са били очаровани от чудесното съчетание на старинни, добре поддържани сгради и дворци, малки улични Kaffeehaus /кафененца/, където пиенето на кафе /ммм… с разкошни тортички  🙂 / е едва ли не ритуално, с великолепни паркове, удивителни катедрали и богати музеи, с прилични галерии и ултра изчекнатости; с настойчивия, осезаем дъх на класика и ретро, и освежаващата остра нотка на модернизма.
И като споменавам Виена, ето един поздрав за всичките й настоящи и бъдещи ценители  😉


Само че, за да поразгледа и усети Виена, човек би трябвало да разполага поне с една седмица. Обаче, ако предварително си направи труда да разучи кое къде е и реши какво точно иска да види, ако късно ляга – рано става, ако ходи много и гледа бързо, то тогава спокойно ще види и чуе даже повече от предвиденото, а за награда ще може да си направи и някоя допълнителна разходка до не много надалеч от Виена. А, повярвайте ми, има какво да се види и там!

И сега ще ви покажа едно местенце само на 100 км от Виена, нагоре по течението на “хубавия син Дунав” 🙂

01_Дунав

Река Дунав пред Мелк

Недалеч от магистралата за Линц и Залцбург, по края на прочутата долина Вахау и на самия бряг на Дунав се е разположил

Мелк – едно малко градче с 5-6 хил. жители.

Мелк

Мелк

03_Мелк

Meлк

Не сте и чували за Вахау?… Е, значи не си падате по виното 😉

Две думи: В провинция Долна Австрия се намира долината Вахау, прочута, благодарение на река Дунав, с мекия си климат, овощните си градини и… обградена е от полегати хълмове с подходяща именно за лозя почва, по които от край време се отглеждат разни сортове грозде, от което правят изключителни, предимно бели вина, ценени от познавачите по цял свят.
А 33-те километра между Мелк и Кремс са пълни със замъци, загадъчни руини, накипрени селца и… куп традиционни ресторантчета, където човек може да хапне вкусно и да пийне чаша тънко, ароматно вино на съвсем разумна цена. И /о, sorry за зет ми, англичанина 😉 /  тук се намира и едно много историческо място – Дюрнщайн, където крал Ричард Лъвското сърце бил пленен от херцог Леополд V.
Заради всичко това, долината Вахау си е заслужила местенце в списъка на ЮНЕСКО.

А Мелк е малко градче, но датира от много отдавна и има богата история.

Районът около Мелк още през 831 г. е споменат като славянско дарение на Лудвиг Немски; 150 години по-късно играе роля на “буфер” между маджарите и Бавария; през 996 г. за пръв път е споменат с името Ostarichi, от което по-късно произлиза името на днешна Австрия /Йостерайх на немски/.
През 1227 г. като селище на голямата река, получава митнически и пазарни права, а през 19-ти век вече става самостоятелна община.
Едва ли съществува стар град на Земята, в който да не е пламвал голям пожар поне веднъж през съществуването му. Така е и с Мелк. През 1847г. голям пожар унищожил част от него. Но за малката си площ градчето има голямо архитектурно разнообразие, носещо чертите на изминалите столетия.

04_Мелк

Мелк

05_Мелк

Мелк

06_Мелк

Мелк

07_Мелк

Мелк

Старите бюргерски домове от 15-ти век впечатляват и днес, и изглеждат сякаш недокоснати от времето. Както и готическата църква с островърха камбанария.
Очевидно е, хората си ги поддържат.

Но най-забележителността на Мелк е Бенедиктинското абатство /манастир/

08_Мелк

Абатство Мелк отдалеч

Абатството се е разположило върху не голямо и не много високо скалисто място на брега на Дунав. Датира от 1089 г., когато Леополд II, маркграф на Австрия, дарил един от замъците си на монасите от Бенедиктинския орден. И към днешна дата този замък-манастир се е превърнал в един истински шедьовър на австрийския барок. Лесно може да се намери информация за него, от мен само няколко кадърчета и няколко думички.

09_Мелк

Абатството Мелк - големия двор отпред

10_Мелк

Абатството Мелк - вътрешно стълбище

11_Мелк

Абатството Мелк - Що е то ли? Ами вита стълба, гледана отдолу нагоре.

12_Мелк

Абатството Мелк - Експонати от съкровищницата.

Следващата снимка е от Мраморната зала.

Фреските на тавана тук са дело на Паул Трогер и показват Атина Палада на колесница и Херкулес. А над вратата на тази зала има надпис, който е цитат от правилата на Св. Бенедикт и гласи “Гостите трябва да бъдат посрещани като Христос.”

13_Мелк

Абатството Мелк - таван

И някои елементи от външната архитектура.

14_Мелк

Абатството Мелк - елементи от архитектурата

15_Мелк

Абатството Мелк - елементи от архитектурата

16_Мелк

В библиотеката

През 12-ти век в манастира открили и училище, а скоро монашеската библиотека станала прочута с голямата си колекция ръкописи.

Така изглеждат  стелажите в Манастирската библиотека, в която пишеше, че снимането е забранено,

но аз си “тафнах” една снимка. Библиотеката съхранява близо 1900 ръкописа и почти 100 хил. печатни тома, групирани по теми, за времето от преди 15-ти век до днес.

Впечатляващият си бароков вид Абатството придобило през периода 1702-1736 год. по проект на Якоб Прандауер.

Особено забележителна е манастирската църква. Мислех си, че след блясъка и пищността на Версай и Уестминстърското абатство едва ли нещо би могло вече да ме изненада много. Но, прекрачвайки прага на тази църква, за миг изгубих дар слово. Толкова злато и барок на едно, сравнително малко място, не бях виждала!… Мдаа, божиите братя тук бяха “ударили в земята” краля Слънце – Луи ХIV… А като дойдох на мене си, се кротнах в един ъгъл и наблюдавах няколко минути вратата – не, не бях единствената! Може да не ви се вярва, но нямаше човек, който, прекрачвайки прага, да не зяпваше от удивление за миг   🙂
Това е кулминацията – красиви фрески, готически и барокови скулптури, мрамор и злато, човек се шашва от такова главозамайващо разточителство.
Следващите снимки показват елементи от бароковият интериор в църквата. Авторите на красотището са Антонио Бедуци – архитекта, Йохан Ротмайер – рисувал фреските, Паул Трогер и Джузепе Бибина – иконите и олтара, Лоренцо Матили – скулптурите.

17_Мелк

Абатството Мелк - интериор

18_Мелк

Абатството Мелк - интериор

19_Мелк

Абатството Мелк - интериор

За съжаление, колкото и да са “станали”, снимките не могат да произведат смайването, от което на човек му спира дъха в мига, щом прекрачи прага на църквата.

Е, ама съгласете се, нали не може абатство или замък без парк! 😉

20_Мелк

Из парка на абатството

И една клюкинка: През 1767 г. на път от Залцбург за Виена 11-годишният Моцарт се отбил тук и посвирил малко на органа 😉
Добре де, и още една, от мен да мине  😉 – Умберто Еко го знаете, нали? Е, той толкова много харесал Абатството Мелк, че в прочутия си роман “Името на розата” нарекъл единия от главните си герои “Адсон от Мелк”.

Така, как се стига до това красиво и интересно местенце?

Ами по суша, въздух и вода 🙂
Вариант кола/автобус – да. Знаете, пътищата на Австрия са чудесни, а магистралата за Линц минава съвсем наблизо до Мелк.
Варианта с влак също е популярен.
С корабче по Дунав – Че как – разбира се!
И понеже до Кремс има малко летище за частни самолетчета, ако си имате собствена Чесна или нещо подобно, ‘ми кайне проблем да си дофърчите с него 🙂
А по-скромните в бюджета могат да се възползват от варианта 3 в 1, който включва влак+кораб+входен билет за Абатството Мелк. Т.е. от Виена до Мелк – влак, после корабче от Мелк до Кремс и пак влак от Кремс до Виена, плюс разглеждането на Абатството Мелк. Така даже, ако искате, ще можете да разгледате и Кремс после 🙂

Актуалните цени:

Влак в едната посока – 11 евро.
Корабче от Мелк до Кремс – 20 евро./Раунд трип (Hin und zurueck – 25 евро./
Входен билет в Абатството без гид – 7,70; с гид – 9,50 евро.
Комбиниран билет 3 в 1 – 44 евро.

Аз препоръвам последното.

Според това къде сте отседнали, трябва да се поинтересувате от коя гара ще ви е най-удобно да вземете влака. Ако от Westbahnhof – има влак в 7:40 ч. и в 9ч. сте в Мелк. /Има по-късни влакове/. До 11-12ч. преспокойно ще разгледате Абатството. Има корабче за Кремс в 13:50ч., така че ще имате време да направите няколко тегела из живописните улички на Мелк, да се наснимате и даже да си хапнете за обед нещо вкусничко от местната кухня.
Меню – супа, основно ястие, десерт – около 12-18 евро; пица – 4; кола/фанта – 2; кафе – 2; бира – 3; малка минерална вода – 1,50; чаша вино – 3. Говорим за ресторант, цените са ориентировъчни.
Между другото, ако обичате сладкиши, би било грях да сте в Австрия и да не си угодите – страната е прочута със своите ябълков щрудел и торта “Сахер”. Аз също им давам “6” 🙂 Ще ви препоръчам и още една торта, чието име така и не запомних, но можете да се ориентирате по това, че е единствената с плътна розова глазура. За нея оценката ми е “6+”  😉

И, след като се и наядохме, да си тръгваме вече от Мелк, а?  🙂  Пристанчето, откъдето трябва да се качите на корабчето за Кремс е на около 12-15 мин. от центъра на Мелк, имайте го предвид. Пътуването до Кремс трае около час и нещо, щото корабчето се движи по-бавно. А и нали трябва да се насладите на гледките из долината Вахау 😉
От Кремс до Виена има влакове на всеки час.

Съвет: За да си спестите всякакви транспортни притеснения, най-добре предварително да си вземете разписанията и тарифите на влаците и корабчета. Имайте предвид, че извън летния сезон възможностите са по-ограничени.

Ама, тръгвате ли? 🙂 … А, момент, универсалният поздрав в Австрия е „Грюс Гот“ (Gruess Gott).  Казва се винаги и на всеки – като влизаш, като излизаш… И после пък вие да напишете, става ли?  😉
… Грюс Гот!

Автор: Вили

Снимки: авторът

Всички снимки:


Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Ema каза:

  Ох, Вили!!! Прекрасно си го направила това разказче! Няма начин на човек да не му се прииска и той да се наслади на тази спокойна красота и свежест. Великолепни снимки! И така увлекателно разказваш ! Имаш от мен “Голямо Браво”!

 2. Румяна Георгиева каза:

  Здравейте,

  За мен Австрия е държавата-картичка. Всичко е толкова подредено и перфектно, особено извън големите градове. Два пъти съм била на разходка по маршрута Мелк-Кремс (Вахау). Страхотно е. Мелк е толкова кукленски, че не може да повярваш, че наистина живеят хора там. А Дунав е толкова мъничка река….

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/FGWKCeyMkOt1FTDLdoJt-RO-KUQT7VIJtYgbhr9pvO0?feat=directlink

  Горната част на Дунав- 36км по течението, в които е забранено да се строи, да се правят реконструкции и т.н. Първият път беше по суша, с автомобил. Над Дюрщайн се качихме до останките от крепост, в която е бил пленник Ричард-Лъвското сърце!!

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/HPxPETo9DR9GLYsAEt-NMc7N_p2B7XW7uc4qWuW_ENc?feat=directlink

  “Синята църква” – символът на Вахау-
  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/HP-9nH7_BkCrU2sYSUCVms7N_p2B7XW7uc4qWuW_ENc?feat=directlink

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/a5dugyix6nKmEvRBVxq0k87N_p2B7XW7uc4qWuW_ENc?feat=directlink

  Пробвахме местното вино. Ако някой Ви каже пак, че лозе на баир не расте-не му вярвайте.. Терасирано, подредено, по австрийски.

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/4XycAdegKyOKBt9ETkKZtc7N_p2B7XW7uc4qWuW_ENc?feat=directlink

  Вторият път беше 2008 г. варианта с влак до Мелк и от там с ретро-параход Stadt Wien до Тулн, после влак до Виена. Избрахме този вариант, защото от Тулн до Кремс е около 6 часа с ретро-параходчето. В обратната посока е около 3 часа. От реката гледката също е невероятна, да не говорим за корабчето. На всяка спирка по маршрута се правят завойчета и може да се разгледа подробно всичко.

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/ZqYE16y0dJOaFCXRZl9qnl-G8LvD-ORt5H1I6Wt5hZA?feat=directlink

  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/K2YnY-LI83gi-wO4gz6aDl-G8LvD-ORt5H1I6Wt5hZA?feat=directlink

  Минава се и през шлеп.
  http://picasaweb.google.bg/lh/photo/uZoiSqBqGS7pYycFmd0biV-G8LvD-ORt5H1I6Wt5hZA?feat=directlink

  Тази година си препрочетох “Война и мир” и ми стана много забавно като осъзнах, че иде реч точно за тези места, където се е случвала войната с Наполеон на австрийска земя.

  Препоръчвам на всички да се разходят и до Баден.

  🙂

 3. Голяма красота, и то само снимките да гледа човек! Едно голямо БРАВО и от мен ! На всяка цена трябва да се посетятрайона на Мелк и Абатството, това ми е заключението!

 4. Вили каза:

  Благодаря 🙂

 5. Stani каза:

  Здравейте!
  Бихте ли ми казали как се казва комбинираният билет, за който пишете. Как да попитам за него. На гарата ли се продава – когато купувам билет към Мелк и трябва да обясня какво искам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.