Моята предколедна разходка до Виена (2)

Днес Емилия ще продължи предколедната си разходка из Виена. Започнахме с първата част, сега продължаваме нататък. Приятно четене:

Моята предколедна разходка до Виена

част втора

Виена, Австрия

Сецесион

Виждали ли сте по-красива, по-нежна и по-ажурна сфера като тази на покрива на изящната бяла сграда на музея на стила „Сецесион”?

Виена, Австрия

Паметник на император Марк Антоний. Автор на скулпторната група Артур Страсер /1854-1927/

Виена, АвстрияВиена, Австрия

Няма начин някой да може да получи от мен обяснение що за обемно-пластичен акцент в центъра на градинката на един от площадите на Виена са е явява това „нещо. И с този душ, който излиза от дясната страна на черепа, кой ли се къпе?

 

Доста притеснително си беше да се приближа и да снимам тази полицейска кола, паркирана до страничната фасада на сградата на Парламента, при това вътре имаше хора. Внукът ми, като видя тези снимки, каза: „Това не е истина. Това не може да е полицейска кола, защото няма къде да седнат арестуваните”

Виена, Австрия

Вход на страничната фасада на сградата на Парламента

На няколко метра от този вход беше паркиран онзи полицейският „Смарт”от по-горните снимки. А сградата на Парламента си я знаете. За нея нямам думи. Думите ги имат критиците в сферата на изкуството, културата и архитектурата.

Виена, Австрия

Парламентът

Реших да подредя „мозаечно” и да ви покажа снимки, които съм направила, които не са взети от туристическите справочници или от интернет, а са си моя личен поглед към местата, покрай които съм имала щастието да мина, докато съм се скитосвала по улиците, музеите и парковете на Виена.

Виена, Австрия

Албертина

Хора като мен, устремени към

изложбата на Ван Гог в зала „Албертина”,

която стана основен повод аз да посетя Виена.

А пък на долната снимка се вижда как могат на сухо, на чисто, на топло и на светло, на покритата с тенти тераса хората да си чакат влязат в галерията и с очите си да видят гениални творби на гениален творец. И отопление имаше и два отлично организирани гардероба за дрехи и чадъри единият за групи, другият за индивидуални посетители.

 

Организацията е идеална, с богата информация на различни езици и с внимание и с уважение от страна на всички служители в галерията, към всички посетители. Бяха организирани два гардероба , единият за групи, а другият за индивидуални посетители. Това си беше повече от необходимо, защото беше сезон, в който топлите връхни дрехи бяха неподходящи за отоплените зали и разминаването с многото хора вътре. А какво многообразие на сувенири и книги има в книжарницата! И всички те тематично свързани с името на Ван Гог. От книги монографии за художника, през репродукции на много от познати и непознати картини, до тефтери, тетрадки, моливи , че чак и сувенирни чифтове къси черни чорапи с надпис «Ван Гог» втъкан горе близо до ластика.
В салоните на галерията беше абсолютно невъзможно да се снима.

 

Вратата на магазин с плакат за изложбата. Улична рекламна колона за лепене на плакати пред сградата на „Албертина”

Реших да покажа няколко снимки, разбира се без каквито и да било претенции, защото са правени без разрешение в залите на Музея за История на Изобразително то Изкуство с прост апарат и при липса на благоприятно осветление.

Музей за история на изкуството, Виена

Музей за история на изкуството, Виена

Моите пиратски снимки от залите на музея.

Музей за история на изкуството, Виена

Музей за история на изкуството, Виена

Музей за история на изкуството, Виена

Така изглежда сградата на Музея за история на изкуството

Тук се намира уникалният исторически и природонаучен музей, в който човек може да види и скелети на динозаври и уникални произведения на древното изкуство.

Музеят за естествена история, Виена

Музей за естествена история

И тази малка скулптурна фигурка идваща от началото на съществуване на човешката цивилизация „Вилендорфската Венера” гостуваше в музея.
У дома се шегуваме като казваме, че изглежда като превтасал козунак.

Виена, Австрия

Виенската държавна опера

Няма човек, който да не може да разпознае сградата на Виенската опера.

Виена, Австрия

Тоалетната в подлеза пред Виенската опера

Но със сигурност ще има хора, които да не са посетили уникалната тоалетна в подлеза на съответния площад. Вътре звучи позната виенска музика, има картини, цветя във ваза, а на кабинките вратите са, тапицирани са с червен плат и носят декоративен с надпис „Ложа-1”, „Ложа – 2 „ и т.н.

Виена, Австрия

Тоалетната в подлеза пред Виенската опера

А улиците на Виена , ах улиците! А чистотата по улиците! Ми то в кофите им за отпадъци по улиците не само можеш да си пуснеш отпадъка, но и да се огледаш канто в огледало можеш.

Часът е едва 16.00 следобяд, а навън е студено и вече тъмно по това време на годината /краят на ноември е/.

Дни преди Коледа с изумителните „ електрически полилеи”, запалени още в 16.00 следобед

Улиците на Виена

Улиците на Виена

По улиците на ВиенаПо улиците на Виена

„Заместник Моцарт” и „Заместник Йохан Щраус ” на работното им място.

По улиците на Виена

А това е професионална дейност „Тука има, тука нема”.

Работеше я човекът на „Кертнерщрасе”, направо на паважа върху парче син картон. Беше един сръбско–говорящ млад мъж. Явно, че е имал много добро разузнаване и охрана, защото в момента, когато полицейска двойка, униформени момче и момиче, по сигнал, се запътиха към „работното му място”, той се изпари заедно с „оръдието на труда си”. Май се покри в затворената поради ремонт сграда зад гърба му.

Виена, Австрия

Кафене Франц Кафка

А това е интериорът на кафене „Франц Кафка”.

Попаднах в него случайно, както си вървях. Поръчах си виенско кафе и да си призная, срещу 2.50€, получих прекрасно кафе със сметана в голяма красива бяла порцеланова чаша, на сребърен поднос и с чаша студена вода. Човекът, който се грижеше да кафенето не беше от най-пъргавите и то се вижда, че много от масите са неразтребени, а и по пода не беше дип чак толкова чисто, но пък имаше атмосфера и дори мирис точно на „онези дни”.

 

Входът на кафенето

Виена, Австрия

Витрина с мебели в стил „Тонет”

Витрина с мебели в стил „Тонет” .

Виена, Австрия

А това е витрина с „Големи яйца” с ударение на „я”

А това е витрина с „Големи яйца” с ударение на „я”.

Продължението:

Моята предколедна разходка до Виена (3)

Автор: Емилия Попова

Снимки: авторът

Всички снимки от Виена:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Ели каза:

  Ема, с удоволствие попътувах из Виена и с втората част на пътеписа ти!!!
  Разгледах и този на Стойчо за Виена. И двамата разказвате увлекателно и интелигентно, но посвоему имате различен поглед към местата, които сте посетили.
  При Стойчо надделява прагматичното мъжко описание – използва математически термини – окръжности, допирателни…танкове, техника..подробно се спира на правилата на движение по пътищата.
  Ти, Ема, се наблегнала освен на фасадите на сградите, както Стойчо, и на интериора на кафенетата…дори усетих мириса им; на изложбата на Ван Гог; на скулптурните фигури в музеите, на пластиките…

  Благодаря и на двамата!

 2. Ema каза:

  Ели, благодаря от само от свое име. Усетила си различията в “подхода”. Не се имам за добър разказвач. Разказвам простичко, елементарно и не толкова подредено и подскачам от обект на обект, но с очите на човек откриващ и най-обикновените неща, които другите хора подминават като безинтересно ежедневие.
  А Стойчо, той си знае всичко, много е информиран и разказва с важни подробности, последователно и много хубаво и интелигентно. Истинско удоволствие ми е да чета неговите разкази.
  Ако трябва да определя себе си като някаква категория пътеписващ , бих измислила ново понятие “пътеписец-почти клошар”, с тази разлика, че не ми се е налагало да спя по пейките на гарите, в парка или под мостовете. И фотоапаратите ми-евтини, и храна съм си купувала предимно по достъпните за всички малки заведения или сергии по тротоарите на улиците, защото да си призная, да се заседявам дълго време в ресторант, ми се струва чиста загуба на време, освен ако не е среща с приятели.

 3. Стойчо каза:

  Добре де, как да ви опиша картата на Виена, без да използвам карта? 😉 С геометрични фигури, естествено. А танковете си бяха преживяване, защото много добре знам какво значи униформен и въоръжен по улиците на един град 🙂

 4. Ели каза:

  Ема, чували сме израза ” Всички гледаме едно и също нещо, но виждаме различни неща”. Да търсиш красотата и симетрията в най – дребните неща, не се отдава всекиму. Колко пъти ми се е случвало да не забелязвам разни нещица, докато някой не ми обърне внимание?! И по този начин да ми помогне да погледна с други очи на тях?!
  Затова се вслушвам в различните гледни точки. Творческото ти мислене и критичният поглед се усещат между редовете.

  Стойчо, комплименти ли си просиш? 🙂
  Подходящото математическо описание е най – точното. То издава, че си подреден, праволинеен човек с аналитично мислене.

 5. Ema каза:

  А така, Стойчо, казаха ли ти го?

 6. Стойчо каза:

  Не, изобщо не си прося – чудех се какъв друг начин да намеря, за да опиша подредбата на един непознат град – в крайна сметка, ако читателят се загуби ще се чувствам отговорен за това 😉

 7. Ели каза:

  Стойчо, на всичкото отгоре с Ема сте и духовити … как си прехвърляте топката… 🙂

 8. Ани каза:

  ЕМА ГОЛЯМА СМЕЛОСТ СЕ ИСКА ДА СНИМАШ, КОГАТО Е ЗАБРАНЕНО, ЧЕ ТАМ ЗАКОНИТЕ НЕ СА КАТО В НАС. АДМИРАЦИИ ЗА ТВОЯТА СМЕЛОСТ!

 1. 10.06.2010

  […] на Емилия из Виена. Започнахме тук, а последния път бяхме в Албертината. А сега: приятно […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.