До Румъния по Гергьовден

Пътеписът днес ще ни разведе из Карпатите – из туристическите и не чак толкова места на Румъния. Водач ще ни бъде Юлиян. Приятно четене:

До Румъния по Гергьовден

Решението през гергьовските дни да посетим Румъния беше взето още когато се разбра, че се събират четири почивни дни. Предварително проучих възможностите за нощуване и избрахме мястото за отсядане да е в Бран. По план трябваше да тръгнем в четвъртък (на 6 май) и да разпънем палатката във Vampire camping ( www.vampirecamping.com ) същия следобед.


Брашов, Румъния

Маршрутът е традиционен в първата си част и включва Синая, Бран и Брашов. По този път се движат всички автобуси на туристически агенции предлагащи екскурзия до „замъка на Дракула“.

Преминаването на границата през Дунав мост е тривиално

и включва „такса мост“ от 12 лева (6€), която се плаща при излизане от България (и още толкова в обратна посока), и паспортна проверка на румънската граница. На границата може да попитат дали имате „зелена карта“. Въпреки, че не е задължителна за Румъния ме помолиха да я покажа и я огледаха (може би дали е валидна, или фалшива – не знам). След това от първата бензиностанция вдясно си купувате винетка, като подавате на касата малкото талонче на автомобила. Цената е – седмична (3€), месечна (7€). Прибирате си винетката заедно с касовата бележка, на която е изписан номерът на автомобила, и сте готови да потеглите из страната. Според мен може да не я залепвате на стъклото. При проверка която ми направиха в Синая ми поискаха винетката, която бях прибрал заедно с другите документи, и нямаше проблеми че не е залепена.

Движението в Румъния е сравнително интензивно.

Ограниченията се спазват най-вече от българските автомобили. Румънците си карат като у дома си – но все пак много по-внимателно от това което си позволяват като дойдат в България. Има добри пътища, има лоши, а има и много лоши. Като у нас! Основен проблем е липсата на указателни табели точно там, където са най-нужни. За пример мога да дам пътуването ни от Брашов към Прежмер, където с намира най-голямата в Румъния църква-крепост. Въпреки, че е обект на ЮНЕСКО ( http://whc.unesco.org/en/list/596 ), нямаше никаква указателна табела – нито за селото, нито за църквата (т.е. кафява). Подобно е положението на много други места – към крепостта в Ръшнов – например. А по магистралата от Питещи към Букурещ, която е много добра, има много табели с указание колко километра са дo Гюргево, а точно когато тя свършва няма една стрелка да те насочи към границата – така, че влизаш директно в столицата, вместо да се отбиеш по обиколното (което на румънски е centura).

След като успешно преминахме през Букурещ (за около час и половина) се отправихме към точка едно –

Синая

Няма да описвам двореца Пелеш – това е популярно място, което румънците умело експлоатират. Е, да, чисто и подредено е, но при цени от 20 леи (10 лева) за вход оставаше и да е занемарено. Мога само да спомена един детайл, който показва, че отсам Карпатите румънският манталитет не се различава особено от българския. Паркирам на паркинга, цена 3 леи, ОК, давам 10, връщат ми пет… айде другите две ще ми ги даде като си тръгвам, че няма дребни в момента… Естествено, когато си тръгвам, чичкото го няма. Не съм за двете леи и не тръгвам да го търся… Той всъщност си прибра и другите три защото бележка нямам… Е, такива са си по този край… В Брашов е друго – цената пак е три леи на час, но на входа на паркинга има светофар – червено – няма места, зелено – има, дават ми касова бележка с точни часове на влизане и излизане… друга Румъния!

СИНАЯ

Синая, Румъния

Дворецът Пелеш в Синая

Синая, Румъния

Пелеш

Синая, Румъния

Вътрешен двор в Пелеш

От Синая се отправяме към

Бран

Пристигаме в къмпинга около 15 часа. Не сме се обаждали предварително, но няма никакви проблеми. Денят е четвъртък, хората са на работа, а къмпингът е празен. Има само няколко кемпера. Избираме си място за палатката и успяваме да я разпънем преди да ни заплющи дъждът. До другата сутрин се редуват ураганен вятър и пороен дъжд след него. Така 7-8 пъти.

Няколко думи за самия къмпинг.

Намира се в начало на Бран като се влиза откъм Брашов. Има доста парцелирани места за каравани и кемпери с ток. Граничи с река от едната страна, но тя беше доста мътна и замърсена от пороите. На рецепцията – безжичен интернет. Бани, тоалетни, мивки – в идеално състояние. Цени – 4 евро на човек, 3 за палатката и 2 за колата. На нас ни струваше 21 евро на вечер за четирима (платихме с леи).

Vampire camping

Бран, Румъния

Vampire camping

Бран, Румъния

Къмпингът

Бран, Румъния

Къмпингът край Бран

Бран, Румъния

Из къмпинга

Бран, Румъния

Из къмпинга

Бран, Румъния

Vampire camping край Бран

На следващия ден посещаваме

замъка в Бран

Отиваме до там пеш от къмпинга за 15 минути. Движим се по главната улица, която е доста натоварена, защото си е главен път. Шумно, прашно, с тесни тротоари… Покрай нас „летят“ румънски автомобили без да спазват ограниченията, свирят камиони. Автобуси с румънска и българска регистрация движат към замъка. Площадът пред входа е лудница – както пред Бачковския или Троянския манастир. Павилиони със закуски, тараби с кичозни сувенири, традиционен какавал и какво ли не. Цени – като за национален обект. Входът за замъка – 20 леи за възрастен, 10 за студенти. Не искат документ за учащите, така че навсякъде в Румъния, когато си купувате билети можете да питате дали има разлика, ако някой от компанията е ученик/студент и да спестите някоя лея. В замъка се прикрепяме към една българска група и слушаме лекцията на екскурзовода (на английски) за самия замък. Водачката на групата превежда на български… Всъщност лекция е мно-о-о-ого силно казано! Младежът разказва 4-5 вица с основен герой Дракула в различни зали от замъка. То всъщност няма и какво да се разказва в исторически план за Влад Цепеш, защото нито е роден, нито е живял в тоя замък… ама туристическа атракция.

Бран

Бран, Румъния

Замъкът на Дракула

Бран, Румъния

Замъкът на Дракулааааа ;–)

Бран, Румъния

Пак там

Непосредствено до парка на самия замък е

Етнографския музей на Бран

Ако сте ходили в музея на селото в Букурещ този ще ви се види само като бледо негово копие. Разликата е, че сглобените десетина къщи са само от района на Бран. Цената на входа е 8 леи за възрастни, 2 леи за учащи. От другата страна на замъка е Средновековния музей.

Бран – етнографски музей:

Бран, Румъния

Етнографски музей в Бран

Бран, Румъния

Етнографският музей

Бран, Румъния

В музея

Прибираме се в къмпинга и следобеда отиваме

в съседното градче – Ръшнов

(на 10 км посока Брашов). Провокирани сме от историята на крепостта над града. Най-вече по усет успяваме да достигнем до входа ѝ (за автомобили). Оказва се, че е затворена за реставрация. Пътят е затворен с бариера и продължаваме към върха на хълма пеш. Вали дъжд. Стигаме до паркинга непосредствено под крепостта където ни пресреща един охранител и с обяснението, че има камери ни препречва пътя напред. Уж имам информация за обекта, а да не знам, че е затворен… Да се … в експерта! Слизаме обратно при колата и в този момент пристига цял автобус с весели румънчета, които идват в Ръшнов със същата цел – посещение на крепостта. Учителката им с изненада разбира от други посетители, че крепостта е затворена за посещение. Значи и те не знаят! Ние уплътняваме следобеда с

разходка до Зърнещи

– малко градче на 10 км от Бран, което е един от входовете към националния парк Пятра Краюлюй (www.pcrai.ro). За съжаление не сме подготвени да ходим по планините – бурята е по петите ни, а и сме на авто-културно-къмпингарски туризъм. Решаваме, че трябва да отидем специално за десетина дена в района. Друг път…

Ръшнов

Ръшнов, Румъния

Замъкът в Ръшнов

Ръшнов, Румъния

Замъкът

Ръшнов, Румъния

Затворено 🙁

Събота. Чудесен ден за посещение на

Брашов

на 25 км от нашия лагер в Бран. Градът е празен. Места за паркиране – колкото искаш. Спирам първо на паркинг в самия център, после премествам колата на по-удобно, с оглед на следващото ни пътуване, място. Какво може да се каже за този град? Много забележителности, приятна пешеходна зона в стария град, добре организирано движение (в събота), по-толернатни шофьори, красиво и чисто. Главните обекти са Черната църква, старата сграда на общината, православни църкви, музеи, крепостни стени, входни порти към защитения град, бастиони в ъглите на крепостната стена, запазени средновековни кули. Няма да описвам всичко подред. Ще спомена само, че минахме по най-тясната улица в Европа (според румънците) (Strada sforii), (http://www.welcometoromania.ro/Brasov/Brasov_Strada_Sforii_r.htm). а по-късно се изкачихме с телекабината до хълма над града – Тъмпа. На него се намира „холивудският“ надпис BRASOV и се открива прекрасна панорама към целия град и район. Цената на лифта е 15 леи в двете посоки, пътува се 2 минути и половина.

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Из Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

Брашов, Румъния

Брашов

След като се разходихме и хапнахме поехме

към двете църкви – крепости в Хърман и Прежмер

(7-15 км на североизток от Брашов). Първо отидхме в по-далечната – в Прежмер. Пътят беше добърм, но нямаше указателни табели. Успяхме да хванем края на работното време и влязохме в крепостта в 3 без 20. Понеже в събота обектът работеше само до 15 часа ни казаха да разгледаме набързо и не ни взеха пари за билети, тъй като вече са приключили с продажбата им. Струваше си да постоим и повече, но дори тези двайсетина-тридесет минути бяха достатъчни, за да усетим духът на Средновековието. Уникална църква във формата на кръст, обградена от крепостна стена в която има 270 стаи – по една за всяко семейство от селото. Крепостта 50 пъти е била обграждана, като само веднъж е била превземана. При опасност цялото местно население се прибирало в крепостта и се е защитавало. Повече можете да прочетете тук… http://en.wikipedia.org/wiki/Prejmer

Прежмер

Прежмер, Румъния

Прежмер

Прежмер, Румъния

Църква – крепост

Прежмер, Румъния

В църквата–крепост в Прежмер

По обратния път се отбихме в крепостта в село Хърман. Доста по-семпло от Прежмер. Платихме си билетите и разгледахме църквата и укреплението. Повече тук… http://www.capper-online.de/Travel/Romania/html/prejmer_harman___.htm

Хърман

Харман, Румъния

Крепостта в Харман

Харман, Румъния

Крепостта в Харман

Харман, Румъния

Крепостта в Харман

В края на съботния ден се прибрахме в Бран, като пътьом минахме през един супер да заредим.

В неделя потеглихме към България, като избрахме да минем през Питещи. Пътят между Бран и Рукар е изключително живописен и не случайно е с дублираща зелена линия (т.е. атрактивен) на моята карта. Определено си заслужава да се мине по него. Изключителна панорама към кърпатските върхове…

Прибирането мина сравнително бързо по магистралата и без произшествия. Прибрахме се в Русе и … вече планираме къде ще ходим по 24-майските празници!

всички снимки от пътуването
тук…
http://www.facebook.com/album.php?aid=212881&id=551120648
…и тук
http://www.facebook.com/album.php?aid=212882&id=551120648


Автор: Юлиян Дюлгеров

Снимки: авторът

Всичкr снимки:Други разкази свързани с Другата Румъния – на картата:

Другата Румъния

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

8 Отговори

 1. Stela каза:

  Чудно пътуване сте си спретнали! Спретнато описано и много готини снимки, благодаря. За 24 май към Сигишоара, Сибиу и… ? Аз ще съм в Сибиу… Пак с бурите зад гърба, както чувам… но пък дъгите си струват;) Drum bun 🙂

 2. Стойчо каза:

  Пак ще се скатаеш, нали 😉 Drum bun! 🙂

 3. Stela каза:

  (правейки се на неразбрала, отговарям) Искрено се надявам да се “скатая” от например това https://www.osac.gov/Reports/report.cfm?contentID=117512 Странно как се връзва с репликата ми за бурите… дано и тази за дъгите да се окаже приложима- в този аспект.

 4. Стойчо каза:

  Ай’ с’я 😉 К’ви са тия паники?

 5. Stela каза:

  `ай` с`я, к`ви са тия изводи? 😉

 6. sultuk osman каза:

  цветя показаха снимка е от Гърция

 7. Стойчо каза:

  Sultuk, не съм сигурен, че разбрах?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.