Пулао Лангкави в Андаманско море (Андамански острови)

Днес, мили деца, ще отидем на място, за което досега съм чел само при Артур Конан Дойл 🙂 Помните ли „Знакът на четиримата“? Помните ли къде започва предисторията? Елементарно, Уотсън! На Андаманските острови в Индийския океан 🙂 Днес ще видим какво е станало с това зловещо и непознато в историята с Шерлок Холмс място. Приятно четене:

Пулао Лангкави в Андаманско море (Андамански острови)

С маймунката се гледаме право в очите. Разликата е, че тя не трепва и не мига, а аз й се усмихвм и едва се сдържам да не я погаля, толкова е близо до мен и е толкова сладка с гладката си мека козинка и с перчемчето, което стърчи на главата й. Обаче не посягам, следвайки инструкциите на управата на хотела да не влизам в контакт с маймуните, защото са опасни и могат да ме наранят. Изведнъж обаче тя се стрелва към масичката до шезлонга ми , грабва моята закуска – крушата – и най—нахално сяда на перилото до мен и започва да яде.

Първи ден ми е все пак и се уча да свикна с фауната на острова, се успокоявам мислено. А защо съм на басеина, а не на прекрасния плаж със златен пясък край морето, ще попитате. Ами защото ме посрещнаха две огромни предупредителни табели,че медузите са гигантски и опасни и трябва много да се внимава. Бррр! Това, че на пясъка се припичаха две игуани, не ме развълнува особено, но определено предпочетох басейна пред медузите като полилеи.

Андамански острови

Пулао Лангкави

А островът е

Пулао Лангкави, насред Андаманско море

в Индийския океан и се води територия на Малайзия (на 30 км), но всъщност е по-близо до Тайланд.

Когато го чух за първи път, ми звучеше като наименование на сладкиш, не знам защо. Справката в нета показа, че дестинацията е много популярна в Европа, но у нас все още се предлага плахо. Само че аз вече си бях харесала този „сладкиш” , бързах да го опитам и ето ме в самолета за 9-часовия полет до моя Лангкави.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави

Пулао Лангкави, Андамански острови

Столицата Куа

Половината самолет слиза на летището в

Куа, столицата на острова,

по бермуди и джапанки, явно не са „спали” като мен, а са мислили и са се преоблекли в самолета. За разлика от нас, останалите, които се изсипваме със зимните ботуши, якета и пуловери – така, както сме си тръгнали от Европа, все пак е февруари, зима. Това смущава нас (температурата е 35 градуса и изглеждаме нелепо), но не и местните, които са свикнали на такива гледки.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави

До хотела се занимавам с обяснения защо не съм рускиня като току що съм говорила по мобилния на „руски”. Явно, както ще разбера после, и тук руснаците са се настанили трайно и много, щом като и ресторант са си направили с името „СССР”. Носталгично или иронично?

Повече от сто, гъсто разположени, тропически острова са в архипелага под името Ланкави, като Пулао Лангкави е най-голям , силно хълмист и мноооого зелен . Територията му е 470 кв.км, почти колкото Сингапур, но само с 54 000 жители, като май всички са заети в туризма. В архипелага още няколко острова са населени с …хора. Защото всички са населени с много животни – маймуни, игуани, катерици, пауни, повече от 200 вида птици. Пътищата на острова са идеално направени и добре поддържани. По брега, сред гъста тропическа растителност са разположени хотелите – 4 и 5 –звездни, обособени около пет изумителни, дълги по 1-2 км. плажове. Високи сгради няма на целия остров, всичко е до два етажа. Много от хотелите представляват отделни къщи, от дърво естествено, сред гора от всякаква тропическа растителност. Стаите са с размерите на български тристаен апартамент, а баните са като гарсониери. Терасите пък са по 25-30 кв.м., като освен маса, столове и шезлонги, има и елегантни лежанки.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави, Андамански острови

Още с пристигането в хотела се излегнах на терасата да си изпия кафето и тутакси пред мен на клона на дървото отпред дотърчаха семейство маймуни – майката , бащата и няколко малки сладурчета, май и бабата беше с тях. В чудо се видях какво да ги правя. Стояха и втренчено ме наблюдаваха, докато не се прибрах в стаята. После, по време на целия ми престой, щяха да ме тормозят с тичане по покрива над главата ми от ранни зори и с опит да влязат в стаята ми , за да задигнат нещо, с което после да ме рекетират. Не ми се случи, но на рецепцията чух невероятни случки на изнудване – показват ти дрехата, която са ти задигнали и докато не им дадеш нещо за ядене, не ти я връщат.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави

Преди 24 години Пулао Лангкави за една нощ се превръща от изолиран и западнал остров в безмитна зона, която много скоро става предпочитана дестинация за почивка и пазаруване. Тук са някои от хотелските вериги от световна известност и висока класа. Температурата през цялата година е около 30-34 градуса, слънцето е щедро, въздухът е влажен – блян за кожата! Водата е чиста, прозрачно синя, топла и спокойна. Вълни няма и сърфистите не са тук, но пък има голф игрище с 18 дупки, така че голфърите са тук. Гмуркачите – също. Разнообразието от морска фауна и флора е изумително. За тези, които не са почитатели на скуба дайвинг, има подводен огромен аквариум, където могат да се наблюдават повече от 5 000 морски обитатели.

На Пулао Лангкави има истинска джунгла,

а туроператорите организират трекинг по определени маршрути. Удивително е разнообразието от характерните местни растения „Мангроув” (растения във водата). Голямо внимание заслужава страшно вкусната местна кухня, предимно на основата на риби и морски дарове. Скариди, дълги по 30 см. , разнообразие от невероятно вкусни риби, миди, лангусти присъстват в менюто на всеки ресторант , а как са приготвени , мммм, не се наемам да опиша.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави, Андамански острови

Освен малайци, около 90 %, на острова живеят и китайци, индийци, тайландци и съответно техните кухни също са достойно представени. Като част от Малайзия, местните жители са мюсюлмани, но са топлерантни към туристите и алкохол се сервира навсякъде. И не само това, но и поради факта, че островът е безмитна зона , оттук могат да се купят на смешни цени всякакъв алкохол, дрехи, електроника, цигари, коприна, както китайска и корейска , така и италианска от най-високо качество.

Столицата и най-голям град Куа,

в югоизточната част на острова, с 14 000 жители, е приятно двуетажно градче, в което има както скъпи и луксозни хотели, така и места за бегпакъри. Шопингът тук е голям, спокоен и сигурен (като цени). Улиците са прави и широки, магазинчетата са подредени като за изложба с изобилието и шаренията на Изтока. На острова няма обществен транспорт и придвижването става с такси, колело, мотопед, дори със сегуей. Такситата са безумно евтини, всяка отсечка си има цена и се договаряш. Но 30-40 км се изминават с няколко лева. Хората са много приятни, симпатични и приказливи. Така , пътувайки от хотела до Куа с такси ( около 40 мин.) се разговорихме с драйвъра- Азан- и двамата си умряхме от смях – аз от неговите въпроси, а той – от моите отговори.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Пулао Лангкави, Андамански острови

Гледал по телевизията за снега у нас (има предвид на континента) и пита как живеем в този сняг: „ Сигурно затваряте офисите , магазините и училищата и стоите вкъщи, докато махнат(!!!) снега?” . Обяснявам му за зимните гуми, за парното в домовете, а той се залива от смях и не знае какво е това. Чуди се как така нямаме тигри и слонове. Не че тук има, но… Разказвам му за сезоните, не рзабира какво е пролет и есен. Накрая обобщава: ”Ние имаме два сезона – сух и дъждовен” и толкова.

Пулао Лангкави е абсолютно безопасен остров, престъпност няма. Хич го няма обаче и нощният живот.

Един-два бара с караоке , любимо занимание в целия Далечен изток… и с това се изчерпват вечерните забавления. Може би това е и една от причините да не видя тук бледолики чичковци с местни девойки за ръчичка. Казват, че се срещали все пак, но рядко.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Може би най-дългият висящ пешеходен мост в света

Пулао Лангкави, Андамански острови

Висящият мост

Най-интересната атракция обаче е наистина удивителният висящ пешеходен мост, наречен Скай бридж. До него се стига с въжена линия, която се движи почти отвесно и за около 15 мин. туристите се наслаждават на почти нереални гледки, пътувайки до 700-я метър на върха на планината. Плажовете, морето, зелената сочна разстителност са в краката ти и , колкото да е стряскащо това почти отвесно пътуване в затворената, поклащаща се кабинка, усещането , че висиш във въздуха над дивата джунгла е уникално. Горе са изградени две платформи за наблюдение на 652 и на 710 метра височина.

Пулао Лангкави, Андамански острови

Висящият мост

След като заситят сетивата си с красота и с величествени гледки, туристите тръгват по моста, който буквално виси в небето. А ако облаците са слезли по-ниско, имаш усещането, че плуваш в рая и стъпваш по облаци. Самият мост е дълъг 124 метра и широк около два. Построен е през 2005 година и се смята за най-дългият пешеходен мост в света. Заядливи статистици твърдят, че в Канада има също такъв мост, с няколко метра по-дълъг, но да не се задълбаваме в подробности. Висящият мост Голдън гейт в Сан Франциско е 10 пъти по-дълъг, но не е пешеходен.

Автор: Искра Койнова

Снимки: авторът

Още снимки от Индийския океан:


Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

7 Отговори

 1. antoaneta.kostova каза:

  Здравейте ,
  Благодаря Ви за възможността за съпричастие и участие в пътешествията,които споделяте с лека усмивка и интересни снимки!
  Антоанета

 2. Petkan каза:

  Страхотно местенце!

  Изчервявам се и си признавам, че за първи път го чувам.
  Много интересно поднесен разказ!

  И тъй като вече запалих моторетката, имам един въпрос – Как се стига до там? Вероятно до Куала Лумпур и после с вътрешен полет?

 3. Стойчо каза:

  Петкане, добре ме подсети да сложа картата – беше ми излетяло от главата сутринта 🙂

 4. miro каза:

  Здравейте,

  Пулау (остров на бахаса малей) Лангкави е найстина остров в Андаманово море, но категорично не е от групата на Анадамановите (андамански) осрови! Андамановите острови са част от Индия, въпреки, че са по-близки георафски до Тайланд и Мианмар. Андамнските острови са разположени в бенгалския залив и са изключително трудно достъпни, поради липсата на международно летище. Четри полета в седмицата от Ченай (Мадрас) и Калкута до столицата на Андамановите острови – Порт Блеър и ферибот са единствените начини за транспорт до там. Пътуването с ферибот трае от 3 до 5 дни е само по-себе си е приключение. За да посетиш островната група ти трябва специално разрешително, което се взима лесно, безплатно е и е валидно 30 дни. Веднъж попаднеш ли там си като в черна информационна дупка. Тези острови са едно от най-дивите и неразвити места на земята, на които усещането за отдалеченост е от най-силните за мен.
  В тази връзка – Артур Конан Дойл ни в разказвал за Андамановите острови в Андаманово море. О-в Ланкгави е архипелаг, територия на Малайзия и място за семейна почивка на малайците. За мен лично е малайзийският Пукет 😉

  попътен вятър на всички!

 5. Стойчо каза:

  Така е 😉 , но редакцията наистина много искаше това да са истинските Андамански острови 🙂

 6. ели каза:

  сякаш някога ще се кача на този мост да ме удари гръм ако го направя!!!

 7. Стойчо каза:

  ти се качи, пък няма да те удари гръм, обещавам 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.