апр. 25 2010

Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!

Хора, дайте акъл за разумен маршрут между София и Дубровник с лека кола, така че да се стигне за един ден (без да се спи по пътя).

Google maps и viamichelin дават доста противоречиви резултати. Какъв е вашият опит?

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   


59 коментара

59 коментара to “Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!”

 1. SuperCow каза:

  Миналата година минахме този маршрут.
  София-Ниш-Белград-Загреб-Дубровник
  Стигнахме за около 15 часа, включително спиране по пътя за пуш/пиш паузи.
  Хубавото е, че е предимно магистрали, с минимален брой пресичане на граници.
  Лошото е, че бая се обикаля.
  По този маршрут ще платите 2 сръбски и 2 хърватски пътни такси за магистрала (в едната посока).
  Спокойно можете да минете малкото крайбрежно парченце от Босна и Херцеговина, не правят проблем.

  http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Sofiya,+Balgarija&daddr=Zagreb,+Hrvatska+to:Dubrovnik,+Hrvatska&hl=bg&geocode=FZqDiwIdrN5jASn1ezHLgoaqQDFgXr9pEqAABA%3B%3B&mra=ls&sll=43.8712,19.20757&sspn=5.717804,9.876709&ie=UTF8&ll=44.229457,19.204102&spn=5.683658,9.876709&t=h&z=7

 2. Зока каза:

  София-Ниш-Крагуевац-Чачак-Ужице-Вишеград-Горажде-Фоча-Гацко-Билеча-Требинье-Дубровник (около 750 км).

  Добър шофьор, с добра кола, стига за 10 часа (почивките само за тоалетна и гориво).

  Проверено много пъти 😉

 3. Стойчо каза:

  Зока, това наистина е единия от вариантите

 4. Стойчо каза:

  Зока, освен и да дадеш джокер какви пари да нося в Босна и Херцеговина? (евро, ясно, но да го обменям ли за марки?) И дали приемат кредитни карти по бензиностанциите?

 5. Зока каза:

  Евро се приема навсякъде, така че не трябва да обменяш.Няма никакви пътни такси.Кредитни карти няма да ти напълнят резервоара.
  Срећан пут! 😉

 6. Стойчо каза:

  Ясно 🙂 Жив да си!

 7. Ицо каза:

  Точно и аз напоследък си мислех как най-лесно стига от България до Дубровник. В смисъл най-малко граници, най-малко такси, най-хубави пътища … С други думи и на мен ми е интересна темата. Ще се радвам на още мнения, въпреки че маршрута на Зока изглежда оптимален.

 8. Благун каза:

  Ето основните вариант, по-късите на километри са при по-труден път:

  Вариант 1 (Зока): София-Ниш-Крушевац-Чачак-Фоча-Требине-Дубровник – 722 км
  Вариант 2 – през Черна гора: София-Чачак-Подгорица-Будва-Дубровник – 770 км
  Вариант 3: София-Ниш-Крушевац-Чачак-Вишеград-Сараево-Мостар-Дубровник – 867 км
  Вариант 4: София-Белград-Шабац-Зворник-Сараево-Мостар-Дубровник – 971 км
  Вариант 5 -за феновете на магистралите: София-Белград-Загреб-Сплит-Дубровник – над 1400 км.

  Вариант 2 е при най-трудни условия, струва си заради живописното черногорско крайбрежие. Иначе за транзитно преминаване вариант 1 е за предпочитане, но и двата са силно планински.
  Варианти 3 и 4 от Дубровник до Сараево са по главен път в долина на река Неретва и дотам планината се минава неусетно. Нататък единият продължава през по-стръмни планини към Чачак, другият хваща сръбската магистрала на най-близката точка. Вариант 4 е за предпочитане заради добрата скорост. Иначе пътят минава през десетки села, бъкани от катаджии с радари и практически се пъпли с 50-60 км/ч.

 9. жорж каза:

  Благун добре е описал маршрутите, аз лично преди седмица минах по № 4, където има следните особености-между Плоче и Горажде има участък без асфалт от около 15 км /макадам/ горски път в планината, което го нямаше като такъв на моята карта /развали ми се и навигацията/, това ми го каза полицай който ме спря за превишение от 5 км, но ми се размина глобата като видя бг регистрация. Пътя го взех заради ограничения за около 14 часа, малко се изнервих накрая и си го изкарах на магистралата и в България. Иначе пътя е перфектен, има си осветени тунели с изключение на един тунел за който се чака на сфетофар, еднопосочен е и е неосветен.
  Допълнително ще пиша пътепис за маршрута който ми беше София, Виена, Мюнхен, Брагенц, Люцерн, Цюрих, Женева, Лозана, Монтрьо, Алпи Готард, Лугано, Милано, Опатия, Дубровник, Мостар, Сараево и София.

 10. Стойчо каза:

  Аз минах по номер 1: София-Ниш-Крушевац-Чачак-Фоча-Требине-Дубровник

  С всички граници, спирания, бензиностанции – 12 часа и 15 мин от врата до врата. Мисля, че е най-краткия като време, а и пейзажът си заслужава, още повече, че се минава и през Вишеград с неговия мост.

  А се върнах през Мостар и Сараево (номер 3), но спахме в Сараево една вечер (кога друг път ще ми се случи??)

 11. кънчева каза:

  Страшни сте! За инфото сам много благодарна. Случайно някой да е спал в Бело Поле?

 12. […] шофьор – така е, ама хайде да не прекаляваме, затова и пуснах едно питане в сайта за идеи, когато Зока даде съвет да не минавам през Черна гора, […]

 13. Венко каза:

  В Неделя заминаваме за Дубровник. Мисля да мина през Босна и Херцаговина. Вероятно сте има много българи по пътя 🙂 Поздрави на всички. Благодаря за информацита.

 14. Човек без работа каза:

  Ходи ми се на Дагичевският събор (Гуча) и мисля да продължа към Дубровник след това. Проблемът е ,че тегля каравана, вярно, не е тежка ,и колата е повече от нормална за нея, но ….. Има ли някакви много високи баири, които да ме озорят по 1-ви вариант? За сравнение : Баира преди Солун го взимам с 80 км/ч на отиване и с 60 км/ч на връщане.

 15. Стойчо каза:

  @Човек без работа – ако си с каравана и те притеснява стръмнината по-добре мини през Сараево и Мостар. Не че и там няма изкачвания, но все пак са по-малки в сравнение с пътя през Вишеград и Требине. Мисля, че споменах, че има един 10-15 км участък, който е малко по-зле заради строящия се мост – не съм сигурен, че с каравана ще ти е комфортно да караш оттам.
  Както казах – мини през Сараево и Мостар (номер 3)

 16. Любомир Петров каза:

  Здравейте! И аз да се включа в дискусията с едно питане. Другия месец ще ходя до град Фоча в Б и Х или по-точно в планините в района.Там е най-високия Босански връх. После мисля да сляза до Котор и да се прибера през Подгорица, Нови пазар и към България. Та въпроса ми е за Котор – Подгорица – Нови пазар – София колко време отнема и това ли е най-добрия начин за прибиране?

  Благодаря предварително!

 17. Берта каза:

  Здравейте!
  Опитвам се да въведа Маршрут 1 в гугъл и не става. Дава „could not calculate direction“? Някаква идея защо?

  Благодаря.

 18. Стойчо каза:

  Има грешка в гугълската карта – между другото и на част от GPS-картите липсва един граничен пункт (Мокра гора) между Сърбия и Босна. Вижте другата тема с маршрута – там съм го описал подробно. Но лично съм минавал по маршрут едно и е най-бързия за каране между София и Дубровник

 19. Emil каза:

  Здравейте,

  Какви са таксите по пътищата, които се плащат при вариант 1/2?

  Благодаря!

 20. Emil каза:

  Гледам ViaMichelin и ми предлага след Чачак да мина през Подгорица. Дава го магистрала. Някой пробвал ли е този вариант?

 21. Стойчо каза:

  Според мен преди решаването на въпроса е най-добре да решиш: искаш да стигнеш бързо до Дубровник ИЛИ имаш желание да нощуваш в Черна гора (на морето някъде)? Ако имаш желание да минеш през Черна гора (т.е.след Чачак да минеш през Подгорица) е най-добре да спиш някъде в Черна гора преди да стигнеш до Дубровник.

  Пътят през Вишеград е МАКСИМУМ 12 часа (аз съм го пътувал с малко дете и познай колко пъти сме спирали), а пътят през Черна гора е МИНИМУМ 15 часа с много завои – така че аз лично бих го препоръчал, ако искаш да видиш и черногорския бряг и да спиш там.

  А Мишелин (както и Google maps) ти дават този път, защото на техните карти (вкл. и на GPS-ите) между Сърбия и Босна пътят „прекъсва“ на границата и според софтуера не можеш да минеш през ГКПП Мокра гора 😉 И още нещо: думата „магистрала“ на сръбски значи главен път, а не магистрала. А главен път, както знаеш е политическо название – т.е.важен, но това изобщо не значи, че е прав и широк 😉

  Иначе и по двата описнаи маршрута се плаща около 3-4 лева за участъка по магистралата след Ниш, а ако минеш през Мокра гора се плаща още 100 динара (пак 2 лева някъде) заради това, че минаваш през резерват. И да ти кажа: гледките си заслужават, а пътят през Мокра гора и Вишеград е много добър

 22. Стойчо каза:

  Виж бележката на Зока по-горе за маршрута. Ако не искаш да спиш в Черна гора, най-добре мини по неговия път

 23. Emil каза:

  Целта ми е да стигна макс бързо до Дубровник. Мислех на връщане на мина през Будва и от там да продължа през Подгорица, защото се пада по път, но явно ще го пропусна, щом удължава пътя с 3ч.

  Благодаря ти за подробната информация!

 24. Мартин каза:

  Здравейте, проучвам възможностите за пътуване до Дубровник. Харесах си маршрут Но. 1 през Вишеград. На края на маршрута нещо не мога да видя как се стига от Trebinje до Dubrovnik. Някой може ли да даде по- конкретна информация. през кой граничен пункт се минава? Благодаря.

 25. Стойчо каза:

  @Мартине, не мога да си спомня името на граничния пункт, но в самото Требине има достатъчно указатели към Дубровник и няма как да се загубиш.

  Иначе двата града са на 20 минути път един от други, включвайки и минаването през ГКПП-то (той прилича на голяма барака общо взето и се минава за секунди)

 26. Мартин каза:

  Стойчо, благодаря. Като се върна ще поствам с актуална информация за пътя и новите „придобивки“ – камерите на сръбските полицаи. :-).

 27. Вито каза:

  Здравейте приятели, бих искал да попитам ако има някой скорошни спомени-дали за маршрут 1(Зока и Стойчо) и по -точно казано къде има газ станции (има ли по пътя и на кои фирми е препоръчително да се зарежда)- тоест опция за зареждане на газ – аз ще пътувам на 7ми септември по маршрута на Стойчо(безкрайни благодарности и комплименти за пътеписа, дори съм резервирал и същия хотел:) ) Надявам се да успея да го взема пътя за 12 часа, а в случай че Стойчо чете това – моля за указания как да намеря самия хотел в Дубровник?Благодаря ви предварително:)

 28. Стойчо каза:

  Зока дано помогне за газта (ако знае), защото аз гледах да има бензин и тоалетна. Но помня, че имаше някъде газостанции.

  За хотела: подминаваш Дубровник по крайбрежния път в посока Неум (минаваш през висящия мост) и на около 5-6 км след моста пътят започва да върви по един дълбок залив – преди да стигнеш крайната точка на залива гледай за табела с името на хотела (пада се вляво от пътя) – подозирам, че няма да успееш да свиеш веднага (а и мене нали ме глобяваха за пресичане на непрекъсната линия :), затова малко ще подминеш и малко по-нататък има начин да обърнеш. Поздрави на хазаите! 🙂

 29. Вито каза:

  ООО Стойчо,много благодаря ще го имам в предвид!!!Силно разчитам да успея да мина цялото разстояние на газ защото цената на бензина хич не ме радва,дано Зока успее да помогне.Благодаря за отговора ти – непременно ще поздравя хазайте:).Аз доколкото разбрах си доста доволен от хотела – аз съм запазил студио апартамент за 3ма възрастни.Закуска не съм поръчвал!С риск да ти губя времето ще съм ти много благодарен ако съумееш да ми отговориш на още (предполагам ще са 2-3)текущо възникващи въпроси относно пътуването – като в момента се сещам да те питам , кой плаж ще ми препоръчаш(който да не е с камъни, а с нормален пясък,в случай че има такъв) и басейна в хотела толкова ли е готин колкото изглежда на снимките-виждам че не е много голям и се притеснявам да не стане пренаселено – тоест дали всички гости на хотела могат да го ползват без да се бутат:).Иначе като цяло този маршрут не би трябвало да има много завой доколкото разбирам и като качество на самия път е добро??

 30. Стойчо каза:

  По обратен ред:
  Да, така е – пътят не е лош, с изключение на едни десетина километра заобикаляне (строят мост). Завоите са приемливи като цяло – в най-лошия вариант са като на Гълъбец или както е Белово–Юндола (но това са най-тежките участъци)
  Не ти препоръчвам никакъв плаж – Хърватия не е място за плажна почивка: само скали, а т.н.“пясъчен плаж“ наблизо беше с камъни, колкото глава (а не монолитна скала, както е обичайното). Хазаите ще те упътят – на около 200 метра от хотела е
  Поръчай си закуската – заслужава си и хапването и гледката 🙂
  Басейнът не е голям, но според мен е много по-добре от скалите на морето – и има страхотна гледка 🙂

 31. Вито каза:

  Ок благодаря ще си поръчам- щом казваш че закуската е добра ще я тествам(тя по избор ли/поръчка или каквото ти направят- че за 5 евро на човек би трябвало да е на шветска маса), а иначе в кореспонденцията хазайката ме увери че от студиото има директна морска гледка – надявам се не ме е излъгала- предполагам и вие сте били в същото?.Аз също съм за басейна – тий като и там гледката е страхотна, но единствено не разбрах дали не става пренатрупано положението на него от хора?А иначе други места за хапване на прилични цени кои ще ми препоръчаш?Доколкото съм чувал има в близост до Дубровник и истински пясъчни плажове – но може и да не съм разбрал правилно – чувал ли си нещо подобно?

 32. Стойчо каза:

  В Хърватия има един-единствен пясъчен плаж (това, което в БГ разбираме под това понятие) и той е много далече от Дубровник. Има го по всички билборди, рекламиращи Хърватия – но както казах – на сто киломтра и повече е от Дубровник (Черна гора ти е по-наблизо, ако търсиш пясък)

  Потвърждавам за студиото и гледката 🙂

  Иначе за басейна – то като цяло хотелчето е с малко стаи, така че – не вярвам, а и като знам другите почиващи как се юркат да ходят на скалите, не вярвам да има голяма навалица на басейна.

  Има два хубави ресторанта (едното е пицария), точно на т.н.пясъчен плаж, но щом сте с кола, ще можете и в самия Дубровник да вечеряте (е, скъпо е сравнително, но не чак толкова)

 33. Стойчо каза:

  И все пак: мястото е добро като база за обиколки до Дубровник и околностите, но в никой случай не бих препоръчал Хърватия като цяло и Дубровник в частност за плажна почивка.

 34. Вито каза:

  Много ти благодаря още веднъж за изчерпателните отговори 🙂 Ние отиваме по скоро да видим това уникално място и природа, а колкото до плажната почивка – най-малката пасажерка от групата тогава живот и здраве ще е на 6 месеца така че басейна ще е супер оферта :)))А вътре в студиото имаш ли спомен какви уреди има ?Хладилник и микровълнова виждам че има, а готварска печка има ли ? Пак ще пиша тези дни като се присетя нещо, а когато се върнем ще споделя впечатления

 35. Стойчо каза:

  Печка май имаше и нормална (не съм 100% сигурен, защото на нас не ни трябваше – ни е бяхме за кратко сравнително), но имаше цифрова телевизия и интернет

 36. Вито каза:

  Стойчо,благодаря ти още веднъж – а с паркирането как стой въпроса – в резервацията е посочено че има осигурен обществен паркинг?Какво би трябвало да значи това – има ли самия хотел паркинг или някъде наблизо – аз писах запитване на хазайката, но тя ми отговаря много уклончиво и неточно – може би не е добре с английския или е доста ангажирана:(

 37. Стойчо каза:

  Има паркинг пред хотелчето – няма проблем с това. Опитай на немски или на български с латински букви 🙂

 38. Вито каза:

  Е тя ми сглоби някакъв отговор с известно закъснение, но може би с чужда помощ е било – но като имаш предвид, че всички въпроси които ти зададох на теб и ги бях задал на нея , тя ми отговори в потвърждение само на въпроса че има изглед към морето- все пак е нещо :))))))Благодаря за съвета- там ще разчитам жена ми да си лафи на немски с нея.А тя плащането в евра ли го иска или в куни?

 39. Стойчо каза:

  И с двете става, стига да е в брой (нямат терминал за карти). Изобщо там се отнасят към валутата си (куни) с по-голямо презрение, отколкото ние към нашата

 40. Вито каза:

  Стойчо здравей,имам един надявам се последен въпрос-задължително ли е да имаме медицински застраховки и искат ли ги при преминаване на границите?

 41. Стойчо каза:

  Неее, това никога не са го искали на границите 🙂 Важното е да имаш Зелена карта на колата 🙂

 42. Mitaka каза:

  Momcheta, mnogo se radvam che si spodeliate i pomagate s tsenna informatsia za patuvane, az sashto tarsih takava predi July i naistina beshe mnogo polezna. Za Dubrovnik minah prez Nish- Kralevo- Chachak ot tam v Cherna gora za Podgoritsa, da patia e dosta i s mnogo zavoi no kato se spazvat ogranicheniata( koeto e nepremenno zadaljitelno, parvo za Vashata sigurnost i vtoro za krieshite se politsai) i se prespi niakade po sredata e daje udovolstvie. Edinstvenia SAVET koito bih Vi dal NE NE NE barzite za nikade i ne se plashete ot chasovete patuvane, da patia e dalag no si zaslujava, zaslujava si vsichko koeto shte vidite.

 43. Иван каза:

  Във връзка с пътя до Дубровник бих искал да попитам следното: а някой минавал ли е през Македония и Албания (Тирана)? Може ли да се мине от там? Каква е обстановката в Албания? А пътищата?

 44. Стойчо каза:

  Имаме пътеписи и с маршрута през Албания и Черна гора. Ако бързаш обаче – не е добре да минаваш оттам, но ако имаш време – защо не 🙂

 45. Иван каза:

  Благодаря ти, Стойчо. Вероятно пътищата не са хубави. А какво им е лошото – много денивелации и завои ли има или пътната настилка не е добра? А иначе спокойно ли е през Албания? Как гледат на нас българите?

 46. Стойчо каза:

  Не мисля, че ще имаш проблем на национален признак в Албания. Пътищата, доколкото знам са от любимия вид на мотоциклетистите 😉 Потърси пътеписи от Албания в картата ни, ще ти бъде интересно 🙂

 47. Иван каза:

  Благодаря ти още веднъж, Стойчо. А би ли ми казал къде да намеря тези ваши пътеписи от Албания?

 48. Стойчо каза:

  http://patepis.com/?page_id=18101 – приятно ровене 🙂 Може да опиташ и линка веднага след заглавието там (ще излязат в линеен списък по държави) – ето го и него: http://patepis.com/?page_id=24674

 49. Иван каза:

  Благодаря, Стойчо. Имам какво да чета сега

Leave a Reply