Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!

Хора, дайте акъл за разумен маршрут между София и Дубровник с лека кола, така че да се стигне за един ден (без да се спи по пътя).

Google maps и viamichelin дават доста противоречиви резултати. Какъв е вашият опит?

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

59 Отговори

 1. Кирил Данаилов каза:

  Пътищата през Албания по маршрута за Дубровник са отлични, но няма смисъл да минаваш през Тирана, просто си караш по пътя Чафа сан – Елбасан – Милот -Шкодра – границата с Черна гора и т.н. Можеш и да спестиш някой друг час, ако минеш през Косово и се включиш в “американската” магистрала Призрен – Милот и от там Шкодра и т.н./ще ти струва допълнително 30 EURO, зарадаи застраховка в Косово/. А колкото до отношението на албанците към нас, мога да кажа, че е изключително положително и няма да имаш абсолютно никакви проблеми по време на престоя си там. Същото важи и за Косово.

 2. Rossie A. каза:

  @Кирил Данаилов
  А как заобикаляте Тирана. На картата в Гугъл пътят от Елбасан за Милот минава през Тирана. Има ли друга опция?
  Опитвам се и аз да измисля един маршрут Македония-Албания-Черна гора-Хърватска-БИХ-Сърбия-България и се оказа, че има много неизвестни все още по пътищата – завои, липсващ път по картите, неясно състояние и прочие. Целта ни е да минем през Охрид, Дубровник за 3 дена, Сараево 2 дена и после към България, където май ще е най-трудната част от пътуването. Ако някой знае актуалното състояние на пътищата, както и на граничните пунктове, ще му бъда благодарна да сподели.

 3. Николай Андонов каза:

  Дубровник през магистралата Косово-Албания
  Сега 28.04.2013 Пътувахме до Дубровник с кола по следния маршрут – Македония, Косово, Албания, Черна гора, Хърватия. Пътя беше много лек, без тесни дефилета, пропасти, остри завои, новата магистралата Косово-Албания е уникална, няма средна лента, няма лява и двете са гладки като полирани, а не като при нас средната омачкана от камионните. Частта от пътя без магистрала е нещо като Асеновград-Смолян или дори по-лек, но е много по красиво.
  Използвах GPS CoPilot 9 за Андроит с карти за 2012 и той ми изчисли този маршрут като най-бърз. Така недулюбваните страни Косово и Албания са си с напълно европейски вид по главните пътища по които минахме, никакви размирици, нищо притеснително, никакви шофьори камикадзета, колите съвсем не са стари мерцедеси, а нови като масовите при нас. Бензиностанции имаше много, кара на газ и газ имаше на повечето, дори и с моята малка бутилка си я зареждах на всеки 100км.
  Така маршрута през градовете е Пловдив, София, Скопие, в Косово – Kacanik, Stimle, след това преди Призрен се качвате на магистралата за Тирана и тя свършва след Милот в Албания, от там на дясно Шкодра, после следва Черна гора – има пряк път до Bar, но само едно платно и затова на връщане минах през Ulice към Bar по крайбрежието, следва Котор, ферибота за 10мин. и Дубровник. Пловдив Дубровник 15 часа, около 2ч.. изгубихме по-границите, като на излизане от Черна гора ни държаха сигурно час и пет пъти ме питаха какво работя, сигурно искаха пари, но не стана 🙂 и 5-6 пъти спиране за зареждане по 10 мин.
  Изчислен по GPS-са Пловдив-Дубровник беше 12ч. 843км.
  Имаше ремонти по пътя на 1-2 места за 4-5 км. и това малко забавя.
  На връщане не слизайте от магистралата преди Призрен, има табела Скопие, освен ако не искате да минете през Призрен, аз така направих, но е губене на време, слезте може би 20 км. след Призрен.
  Границите, обаче на връщане ги минахме много бързо.
  Магистралата Косово-Албания е безплатна, за Черна гора не съм купувал винетка 10евро, както пишеше някъде, има 30Евро застраховка в Косово за 15дни за автомобил, но мисля че си заслужава имайки в предвид, че пътя ми се видя много лек. Не съм минавал през Черна гора или Босна и Херцеговина и не мога реално да го сравня с тях, само съм чел е с много километри завои през планината и за малко да се откажем.
  Препоръчвам го този маршрут. Ако някой е минава и по този и по-другите нека ги сравни.
  Ако имате въпроси с удоволствие ще отговарям.

 4. Стойчо каза:

  Как се справи с гражданската отговорност в Косово?

  По принцип това е и най-краткия път, ако се тръгва и от София – ако разходът за допълнителната гражданска се компенсира от леко каране по пътищата, то и на мене ми се струва приемлив вариант

 5. Николай Андонов каза:

  На граница в Косово има една будка с надпис нещо като Insurance преди да минеш техния контрол, но ние първо минахме паспортния контрол защото и аз не бях сигурен от къде, митничарите ни казаха най-учиво, че трябва да си я купим и аз отидох да си я купя.

 6. ГГ каза:

  Косово обаче е единственото място от всички пътища към Дубровник, където искат задграничен паспорт, нали така?

 7. Стойчо каза:

  Признавам си, че в последно време се изумявам колко хора ги мързи да си носят международния паспорт 😉 Иначе – да, Косово е с паспорти на влизане. Не знам обаче Албания дали и тя не също с паспорти

 8. Benko каза:

  Това е от сайта на външно Министерство:

  ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

  Българските граждани влизат на територията на Република Косово с валиден български задграничен паспортили валидна лична карта.

  Българските граждани могат да влизат и пребивават на територията на Република Косово без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (шест) месеца, считано от датата на първото влизане. Граничните власти могат да поискат документ, удостоверяващ целта на посещението.

 9. Николай Андонов каза:

  Понеже ги имаме, а и за хлапето е задължителен, ние през цялото показвахме международните си паспорти. Косово е границата с най-малкия проблем след Албания. Македонците и Черногорците се правиха на велики и интересни! Някъде бяхме прочели, че за Черна гора трябвало да има и 6мес. валидност на паспорта, та и затова подновихме пасп. на хлапето.
  В Косово се минава през тези няколко градчета и е добре да имате GPS, понеже пътя не е прав през тях 🙂 и ще ви е по-лесно. Сега се сещам, че GPS ми предлагаше някакъв пряк път от Македоно-Косовката граница до Призрен през планината, но беше означен като 3-класен и не минах от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.