Пътуване до, Стойчо, пътепис, пътеписи

апр 25 2010

Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!

Хора, дайте акъл за разумен маршрут между София и Дубровник с лека кола, така че да се стигне за един ден (без да се спи по пътя).

Google maps и viamichelin дават доста противоречиви резултати. Какъв е вашият опит?

Гласувайте за този пътепис:

Гласувайте, де:-)
Гласувайте, ще се радвам да ви е харесало:

18 responses so far

18 Responses to “Маршрут София – Дубровник? Дайте акъл!”

1. SuperCow казва:

Миналата година минахме този маршрут.
    София-Ниш-Белград-Загреб-Дубровник
    Стигнахме за около 15 часа, включително спиране по пътя за пуш/пиш паузи.
    Хубавото е, че е предимно магистрали, с минимален брой пресичане на граници.
    Лошото е, че бая се обикаля.
    По този маршрут ще платите 2 сръбски и 2 хърватски пътни такси за магистрала (в едната посока).
    Спокойно можете да минете малкото крайбрежно парченце от Босна и Херцеговина, не правят проблем.

2. Зока казва:

София-Ниш-Крагуевац-Чачак-Ужице-Вишеград-Горажде-Фоча-Гацко-Билеча-Требинье-Дубровник (около 750 км).

Добър шофьор, с добра кола, стига за 10 часа (почивките само за тоалетна и гориво).

Проверено много пъти ;-)

3. Стойчо казва:

Зока, това наистина е единия от вариантите

4. Стойчо казва:

Зока, освен и да дадеш джокер какви пари да нося в Босна и Херцеговина? (евро, ясно, но да го обменям ли за марки?) И дали приемат кредитни карти по бензиностанциите?

5. Зока казва:

Евро се приема навсякъде, така че не трябва да обменяш.Няма никакви пътни такси.Кредитни карти няма да ти напълнят резервоара.
    Срећан пут! ;-)

6. Стойчо казва:

Ясно :-) Жив да си!

7. Ицо казва:

Точно и аз напоследък си мислех как най-лесно стига от България до Дубровник. В смисъл най-малко граници, най-малко такси, най-хубави пътища … С други думи и на мен ми е интересна темата. Ще се радвам на още мнения, въпреки че маршрута на Зока изглежда оптимален.

8. Благун казва:

Ето основните вариант, по-късите на километри са при по-труден път:

Вариант 1 (Зока): София-Ниш-Крушевац-Чачак-Фоча-Требине-Дубровник – 722 км
    Вариант 2 – през Черна гора: София-Чачак-Подгорица-Будва-Дубровник – 770 км
    Вариант 3: София-Ниш-Крушевац-Чачак-Вишеград-Сараево-Мостар-Дубровник – 867 км
    Вариант 4: София-Белград-Шабац-Зворник-Сараево-Мостар-Дубровник – 971 км
    Вариант 5 -за феновете на магистралите: София-Белград-Загреб-Сплит-Дубровник – над 1400 км.

Вариант 2 е при най-трудни условия, струва си заради живописното черногорско крайбрежие. Иначе за транзитно преминаване вариант 1 е за предпочитане, но и двата са силно планински.
    Варианти 3 и 4 от Дубровник до Сараево са по главен път в долина на река Неретва и дотам планината се минава неусетно. Нататък единият продължава през по-стръмни планини към Чачак, другият хваща сръбската магистрала на най-близката точка. Вариант 4 е за предпочитане заради добрата скорост. Иначе пътят минава през десетки села, бъкани от катаджии с радари и практически се пъпли с 50-60 км/ч.

9. жорж казва:

Благун добре е описал маршрутите, аз лично преди седмица минах по № 4, където има следните особености-между Плоче и Горажде има участък без асфалт от около 15 км /макадам/ горски път в планината, което го нямаше като такъв на моята карта /развали ми се и навигацията/, това ми го каза полицай който ме спря за превишение от 5 км, но ми се размина глобата като видя бг регистрация. Пътя го взех заради ограничения за около 14 часа, малко се изнервих накрая и си го изкарах на магистралата и в България. Иначе пътя е перфектен, има си осветени тунели с изключение на един тунел за който се чака на сфетофар, еднопосочен е и е неосветен.
    Допълнително ще пиша пътепис за маршрута който ми беше София, Виена, Мюнхен, Брагенц, Люцерн, Цюрих, Женева, Лозана, Монтрьо, Алпи Готард, Лугано, Милано, Опатия, Дубровник, Мостар, Сараево и София.

10. Стойчо казва:

Аз минах по номер 1: София-Ниш-Крушевац-Чачак-Фоча-Требине-Дубровник

С всички граници, спирания, бензиностанции – 12 часа и 15 мин от врата до врата. Мисля, че е най-краткия като време, а и пейзажът си заслужава, още повече, че се минава и през Вишеград с неговия мост.

А се върнах през Мостар и Сараево (номер 3), но спахме в Сараево една вечер (кога друг път ще ми се случи??)

11. кънчева казва:

Страшни сте! За инфото сам много благодарна. Случайно някой да е спал в Бело Поле?

12. [...] шофьор – така е, ама хайде да не прекаляваме, затова и пуснах едно питане в сайта за идеи, когато Зока даде съвет да не минавам през Черна гора, [...]

13. Венко казва:

В Неделя заминаваме за Дубровник. Мисля да мина през Босна и Херцаговина. Вероятно сте има много българи по пътя :) Поздрави на всички. Благодаря за информацита.

14. Човек без работа казва:

Ходи ми се на Дагичевският събор (Гуча) и мисля да продължа към Дубровник след това. Проблемът е ,че тегля каравана, вярно, не е тежка ,и колата е повече от нормална за нея, но ….. Има ли някакви много високи баири, които да ме озорят по 1-ви вариант? За сравнение : Баира преди Солун го взимам с 80 км/ч на отиване и с 60 км/ч на връщане.

15. Стойчо казва:

@Човек без работа – ако си с каравана и те притеснява стръмнината по-добре мини през Сараево и Мостар. Не че и там няма изкачвания, но все пак са по-малки в сравнение с пътя през Вишеград и Требине. Мисля, че споменах, че има един 10-15 км участък, който е малко по-зле заради строящия се мост – не съм сигурен, че с каравана ще ти е комфортно да караш оттам.
    Както казах – мини през Сараево и Мостар (номер 3)

16. Любомир Петров казва:

Здравейте! И аз да се включа в дискусията с едно питане. Другия месец ще ходя до град Фоча в Б и Х или по-точно в планините в района.Там е най-високия Босански връх. После мисля да сляза до Котор и да се прибера през Подгорица, Нови пазар и към България. Та въпроса ми е за Котор – Подгорица – Нови пазар – София колко време отнема и това ли е най-добрия начин за прибиране?

Благодаря предварително!

17. Берта казва:

Здравейте!
    Опитвам се да въведа Маршрут 1 в гугъл и не става. Дава „could not calculate direction“? Някаква идея защо?

Благодаря.

18. Стойчо казва:

Има грешка в гугълската карта – между другото и на част от GPS-картите липсва един граничен пункт (Мокра гора) между Сърбия и Босна. Вижте другата тема с маршрута – там съм го описал подробно. Но лично съм минавал по маршрут едно и е най-бързия за каране между София и Дубровник

Leave a Reply