Паркът Гюел в Барселона

Представям ви кратките впечатления на Даниела от може би най-приятната забележителност на Барселона – паркът Гюел. Приятно четене:

Паркът Гюел в Барселона

Ако дори само по щастливо стечение на обстоятелствата се окажете за няколко часа в Барселона и се чудите как да ги оползотворите и къде да отидете, непременно вижте поне едно от “местата на Гауди”.

Мястото, на което отделих най-много време за разглеждане и където две поредни години прекарах по повече от 4 часа в цъкане с език от възхищение и снимане, е паркът Гюел /Park Güell/, построен в периода 1900 – 1914 г. – един от основните паркове на Барселона.

Той се намира на едно сложно място, а именно – в геометричния център на горната дясна четвърт на картата . Тръгнах натам с метро. Най-близката спирка на метрото е Vallcarca на зелената линия /L3/, която е на около 1 км от парка и му излиза в гръб. Спирката, която води директно до главния вход се казва Lesseps, но от нея има 2 км ходене. И от двете спирки има указателни табели, които водят към парка. Друго предимство на “излизането в гръб” е моментът на изненадата. Главният вход е грандиозен и поставя очаквания. Аз се разхождах из храсти и дървета и крачка по крачка откривах магията, докато накрая се озовах в центъра на приказката. Тръгнах си през главния вход, чиято Уникалност бе щрихът за довършване на впечатлението.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Парк Гюел

Парк Гюел /Park Güell/

е построен като частна градина на индустриалеца Гюел и е повлияна от модата в Англия по онова време. Английската мода е дала отражение дори на името – на каталунски се изписва parK, с “K”, а не parC със “С”, но това е било желанието на Гюел. Строежът на парка минава през най-различни етапи, търпи промени, влияе се от политическата обстановка в страната, но в крайна сметка до нас достига в този неповторим Гауди стил.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Парк Гюел

Ако трябва да го опиша с малко думи, бих казала “Тук царстват колоните”!!! Ако идвате отзад /такъв е и порядъкът на снимките/ попадате на едни алеи, които водят към нещо, което прилича на огромна тераса с къдрави шарени пейки по края. Това наистина се оказва огромна тераса, подпряна на огромни колони.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Парк Гюел

За да влезете под терасата и да разгледате колоните отдолу, трябва да минете през едно криво тунелче с още по-криви колони, после през една кръгла тераска с наклонени спираловидни колони, всяка от които прилича на фуния, каквато прави водата на тясно и дълбоко място, с парапетчета с клюмнали подпори и като стигнете под големите колони се оказва, че и първото място, на което сте били стъпили е тераса на колони.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Парк Гюел

Опитах се да преброя видовете колони. Без да претендирам за изчерпателност, само около това място, те са 7 или 8 уникални вида, които не се срещат никъде другаде. Дори фонтанът срещу входа е в стила на парка и прилича на негово умалено копие. Отличителното за тези колони е, че само част от тези, които държат голямата тераса са прави. Всички останали са под някакъв наклон!

До входа на парка има две постройки, отново на Гауди, които през различен период от съществуването си са имали различно предназначение. В едната от тях около 10 години е живял самият Гауди и в момента е къща-музей.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Къщата–музей на Гауди

В ръцете си държа една книга, в която са снимани /не богато/ и накратко са описани най-значимите архитектурни постижения на Гауди, заедно с кратка история за построяването им. Мисля, че тази информация може да се намери и в Интернет и не смятам да я превеждам за вас. Мисля, че каквато и да е историята за построяването на нещо такова, тя е твърде сухарска на фона на това, което виждат очите и възприемат сетивата. А на местата, построени по проекти на Гауди, чувствата не са твърде разнообразни. Неминуемо започват с изумление, което преминава във възхищение, прераства в преклонение и накрая завършва с чувство за собствена нищожност.

Парк Гюел – Барселона, Испания

Парк Гюел

И двата пъти, тръгвайки си от там, се чувствах малка, безполезна, нищожна и скучна. Чувствала съм се така и преди, но никога това не ме е правело щастлива и не ме е карало да се усмихвам.

Ако дори само по щастливо стечение на обстоятелствата се окажете за няколко часа в Барселона и се чудите как да ги оползотворите и къде да отидете, непременно вижте поне едно от “местата на Гауди”. Чувството си заслужава!

Автор: Даниела Соколова

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Венелин Милев каза:

  Прекрасно описание. Само да добавя и трето предимство на “излизането в гръб” на парка. От метростанцията до самия парк има ескалатори, които спестяват катеренето по стръмните улички, докато към главния вход си има просто улици, макар и почти равни. В горещо време това доста помага.

 2. Дачи каза:

  🙂 Венелин, благодаря за допълнението 🙂
  аз ескалаторите ги открих чак втората година :), и наистина са доста приятни в жегите 🙂

 3. Дачи каза:

  Венко, благодаря ти за допълнението 🙂
  Аз ескалаторите ги открих при второто си ходене и наистина се оказаха, макар и кратко, спасение в жегата 🙂

 4. val каза:

  ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В БАРСЕЛОНА
  Барселона е наистина красив град, с поглед от хеликоптер се забелязва изключително правите улици и сгради оформящи квадратни карета с вътрешен двор.Има една единственна улица диагонално разположена всъщност така се и нарича “диагонална”, която ясно се откроява както на граските маршрутни карти така и от птичи поглед.Движението е перфектно организирано-предимно еднопосочно с няколко платна.Маркировката е разнообразна, очертания за паркиране на мотопеди, за инвалидни и други.Всички други в подземни паркинги.Архитектурата на града е заслуга на Антонио Гауди, който има няколко грандиозни творения. Всъщност това са забележителностите му, като изключим всички други измислени с цел атракция както и споменатите и едва ли не обожествените от вас фонтани.Това си е вид постановка и не само това в околностите има и други организирани постановки които се представят за атракция. Така е когато града си няма интересна история, богата култура, паметници от различни епохи си ИЗМИСЛЯТ И РАЗРАБОТВАТ АТРАКЦИИ. Не е като в България, тук ние имаме много да показваме, но за жалост не умеем да го правим, дори и да го опазим,реставрираме пък на никой не му идва и на ум че може много да се печели.И така в Барселона се продават атракции и няколко забележителности които са заслуга на Гауди от средата на 19 и началото на 20 век.Няма древност, няма археология и култура.А сега за доказатество ще ви опиша най-известните забележителности на града. Не казвам,че не са интересни, напротив заслужава си да се види геният и архитектурата на Антонио Гауди. И така:
  1/ Най-грандиозното му и мащабно творение е катедрален храм наречен “Саграда фамилия” все още не е завършен, проекта на Гауди е да се строи 200 години, самата архитектура напомня на пясъчен дворец с много разнообразна и подробна орнаментика и сцени от библията.Проектирани са 7 кули по символиката на седемте дни, в които бог изгражда света, но оригиналната концепция и проекти на Гауди са загубени и днес тя е проект на екип от архитекти.Кулите са осем, плана е да се завърши 2026г. когато ще честват 100г. от смърта на Гауди.Той е градил храма само с доброволни дарения и се говори че строежа продължава да расте само от дарения.
  2/ Друг известен обект- негова творба е парка “Гюел” построен е като частна градина на индустриалец Гюел.Парка е атрактивен с разнообразна растителност, интересни колони, приличащи на палми изградени от пясък. Изграден е на няколко нива на един от хълмовете на града, с пейки за отдих от цветни мозайки с прекрасни орнаменти, и една прекрасна тераса с мозайки и пана от натрошени цветни плочки. Силно впечатление прави митологичното земноводно същество символ и пазител на града нарича се САЛАМАНДЪР не е гущер както много посетители го определят. Гауди го е проектирал от цветни мозайки катерейки се по един пресъхващ фонтан. Ако сте почитател на акустиката непременно си доставете удоволсвие от звука което Гауди е проектирал да се чува покрай наклонениете множество от колони. Необходимо е да се вгледате добре, за да прецените, че няма една с една еднаква и тяхното разположение създава завидната акустика.
  3/ Къща ” Батльо” или “къщата на костите” колоните на която представят анатомично много кости от човешкото тяло (лакътни, бедренни и др. анатомите ги различават) балконите са във формата на чепни кости, покрива наподобява рибни люспи. Къщата е по поръчка на заможна фамилия.Първоначално живеещи на долния етаж, а горните имали хотелска функция, стените във стаите са налконени под различни ъгли, няма прави стени . Освен тази, Гауди има интересен проект на още една къща частен проект. Следващите забелецителности нямат общо с Гауди а те са:
  4/ Стадиона на футболен клуб “Барселона” -“Камп Ноу”, обърнете внимание това е правилното название, а не обратното !! И означава “ново поле”. Към стадиона има музей, както и огромен магазин, точно като супремаркет 🙂 за всевъзможни сувенири, както и футболни екипи със всички размери като се започне от бебешките.Срещу заплащане може да се разгледа абсолютно всичко, от това да стъпите на терена, да влезете в треньорските стай, стаите за съдии, футболните съблекални и санитарни помещения до журналистическите и телевизионни места. Обиколката за маняци е пълна :)))
  5/ Тук ще спомена обиколка на олимпийското градче за тези които не помнят 1992г игрите бяха там.6/ Хълма “Монджуик” предоставя красива гледка както и замъка.
  7/ Националият дворец, но това не царска или кралска постройка, а Национален музей на изкуствата построен е по повод на световно изложение на изкуствата. Точно пред него се намират и тези “пеещи фонтани” от които тръгна дългия коментар. Вечер, те представят спектакъл от музика и цветове, понеже и самия музей е предимно на визуалните изкуства.
  8/ Не е за пропускане и пристанището на Барселона с аквариума, доста впечатляваща е обиколката в стъкления тунел. Животинското разнообразие в аквариума е огромно, присъстват дори пингвини (необичайно за тези топли координати) разглеждането му отнема много часове. За любителите на екстремното, се предлага гмуркане и плуване при акулите с инструктор срещу 300 евро. Не е за пропускане и паметника на откривателя Христофор Колумб, “указващ посоката” на пътя за Индия, също и подвижния пристанищен мост.
  9/ Централната сграда -сцена за корида вече е затворена. Коридата са забранени.
  10/ Препоръчително е някоя вечер да се отдадете на фламенкото има прекрасни представления с кастанети. Друга интересна атракция е посещение на рицарски турнир в околностите има “изкуствени” замъци изградени от итонг…а там, там направо се случват неща от които ахвате. За да опиша четирите часа прекарани в емоция ще ми трябва още толкова място. Цената беше 55 евро, но включваше и вечеря.
  Интересно за гения Антонио Гауди е, че живее като просяк последните години от живота си прекарва изцяло на стоежа- базиликата на катедралата “Саграда фамилия”, умира блъснат от тамвай, тялото му е стояло доста часове на пътя, джобовете на скъсаните му дрехи били празни и никой файтонджия не искал да го закара до болницата. Накрая го закарват в болничен приют за бедняци когато след няколко дена една от санитарките го разпознава като човека строител на катедралата. Така се разчува за инцидента, приятелите му искат да го преместят във скъпа болница но той отказва и умира след няколко дни. Общината в негова чест му устройва подобаващо погребение. Така си отива един от малкото гении на архитектурата- умира 1926г.
  Града е наистина завладяващ, модерен и перфектно организиран от отношение на движението. За една средно добра обиколка трябват мин. 3-4 дни.

 5. val каза:

  Мен силно ме впечатли това, че делови дами, жени с костюм и пола на висок ток, слагат каската и карат мотори или “миксери”. Шофират така и по магистралите извън града, а водачите за много любезни. НА МОТОРА СЕ ПРАВИ ПЪТ !!! Ето на това трябва да се научим. Има много разчертани парко места за миксери, никой не ги заключва и не изчезват, защо ли ?! И това е интересно 🙂

 6. Diana каза:

  skoro se vurnahme ot tam.Ot Arena de Barselona se vigda mnogo dobra gledka kum plo6tad Ispania i razgrafenite mesta za parkirane na motori i izob6to perfektnite ulici,a znaete li i kakvo interesno prejivqvane imahme na Kamp Nou?Kakto az i moeto semeistvo se naslagdavahme na zaburzanite fenove, vliza6ti v stadiona i na perfektnata organizacia kum nas se pribligi edin ispanec-Alfonso,kakto razbrahme v posledstvie,ta tozi 4ovek ima6e edin svoboden propusk i pokani edin ot nas da vleze s nego,ogromno be6e udovdlstvieto koeto izpita sina mi da gleda dvuboia megdu Barsa i Milan- 2na 2.I pri nas ima takiva hora,no tova ni i se slu4i vse pak ne kade da e.Edna mnogo dobra emocia kum 4etiridnevnata ni ekskurzia.Vpe4atlenieto ot tozi grad e veliklepno-posetete go.P.S. v Arena de Barselona,koeto defakto e MOL se namira Hppi Bar end gril-da bulgarskoto Heppi,ne be6e bulgarka servitiorkata-no kazaha,4e imalo bulgari v ekipa.
  m.septemvri 2011g.Sofia

 7. svetlozar каза:

  Ето важна информация от началото на ноември 2014г:
  Паркът Гюел вече е платен, всички интересни места в него, вкл. къщата на Гауди на входа на парка са оградени и таксувани – 7Е.
  Всички къщи на Гауди по града са в реконструкция и са оградени с предпазни мрежи
  Почти цялата Саграда Фамилия е в процедура на почистване на камъка и е оградена с предпазна мрежа. Строи се нова кула, което допълнително затруднява достъпа. Онлайн покупката на билет е организирана така, че входа и ползването на асансьор за изкачване се букват поотделно, т.е. може да платите билета и да не ползвате асансьор – внимавайте!

 8. Теофана каза:

  Всички моторчета и веспи, както и велосипедите под наем, са заключени, при това в няколко точки. Иначе е най-добре да се придвижвате пеш или с такси, не са много скъпи, а и не рискувате да се запознаете с джебджийките. Не споменавам народности, но по трамваите между женския пазар и света Неделя в София се срещат все по-рядко. За къщите на Гауди – ако човек е прекалил със сангрията, стените може и да са наклонени, но в Каса Батйо единствената наклонена стена е в подпокривното пространство. Кулите на Сграда Фамилия ще бъдат над 20 по план.

 9. Теофана каза:

  Пак по-нова информация – можете да посетите само катедралата или към нея да добавите една от кулите. Внимавайте, не е за хора с аерофобия и клаустрофобия!

 1. 02.12.2015

  […] в Барселона – както сгради, така и фонтан и дори цял парк – Güell . Световноизвестната катедрала La Sagrada Familia (Светото […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.