Народе! Дайте акъл! (помощ, спешно)

Ситуацията е следната:

Един познат с неиздаден още паспорт, но валидна лична карта трябва спешно да замине от София за Виена, което значи, че задължително трябва да мине през Румъния (в Сърбия не пускат само с лична карта*). Освен всичко друго и половината летища в Европа са затворени заради исландския вулкан. Единствената възможност му е с лека кола.

Въпрос: От къде да мине през Румъния и Унгария? (Видин-Калафат  и …??? или друго?


Podul Noua Europă, E79, Румъния

Предварително благодаря за помощта! Пишете коментари!

* Бележка от 2015 г – в Сърбия вече може да се влиза само с лична карта – бел.Ст.

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Велико каза:

  Тази седмица пътувах от Русе до Арад. На отиване минах през Крайова и Тимишоара и пътувах по-бързо отколкото на връщане през Дева. Ремонти имаше на Железни Врата, а лошият участък беше около 50 км. Нямам представа какъв е участъка между Калафат и Турну Северин.

 2. Венелин Милев каза:

  Лятото между Калафат и Турну Северин пътят беше добре, скоро ремонтиран с изключение на 2-3 участъка от по 1-2 километра, по които работеха и пропускаха само в една посока със светофар. Възможно е вече дори и те да са готови. Нямам никаква критика към ремонтирания път – гладък асфалт, маркировка, знаци… Само дето селата са доста начесто и пътуването не е бързо. След Турну Северин пътят предполагам остава добър, макар и все с по една лента. Тимишоара-Арад-Надлач-Сегед е най-логичният маршрут. В Унгария ще има 50-ина км без магистрала до Сегед.
  Самият ферибот може да отнеме час-два с чакането, в зависимост от това колко коли има. Тировете и колите се редят на отделни опашки и се товарят отделно.
  Щом човекът е от София, той практически няма избор – Видин-Калафат. Фериботът струва 23 евро за колата и по 3 евро на човек, може да се плаща и в местна валута, разбира се.

 3. Stela каза:

  Акъл? :))) Ще разочаровам Стойчо, който знае пристрастието ми към Румъния, но все не запомня, че никога не влизам през Видин и точно от пътя Видин/Калафат към Унгария познавам от личен опит мизерна занеспоменаване част 🙂
  ~~~
  Вече писах на същия човек или негов близък в друг форум и препратих питащия насам :)))

  Пак там една дама е пътувала от Будапеща към София на 12/13 април от 11.30 предиобед до 1.30 сутринта (източник- http://for.journey.bg/topic.php?topic=11474).
  Изглежда твърде добро време, особено ако включва градския трафик в Будапеща (бях в Будапеща 8-10 април и трафикът си беше -както винаги- нещо, отнемащо доволно време; единият мост е все още затворен за ремонт впрочем).

  При все това си остава идеята ми да си поставят за дневна цел Тимишоара (или Арад- ако изберат предложения от Венелин Милев маршрут) вместо Будапеща. Аргументи: пътуват с дете, по непознат път (тоест нежелателно е да се пришпорват и/или да скъсяват почивки), пътуването им не приключва с достигане до Будапеща; струва си една добра нощна почивка преди ден, в който пред теб ще са само скучните унгарски шосета и австрийските (какдагиопределя)… Останалото съм писала вече.

  ~~~
  Относно вариациите по маршрута Видин-Cenad / Видин-Ceged

  Ако правилно се ориентирам, гореспоменатата дама е пътувала по този маршрут: Budapest-Cenad-Sannicolau Mare-Timisoara-Lugoj-Drobeta Turnu Severin- Calafat-Видин-София.
  Бих помолила писалите по-горе тук за уточнения. Молбата ми е с чисто егоистични цели и с желание да направим така, че коментара за всеки маршрут да е лесно проследим по карта, респективно- да улесним преценката на питащия.
  Моля въпросите и коментарите ми по-долу да се приемат каквито са си- добронамерен и екстровертен егоизъм.
  Та…
  # Отклоняване на север от Тимишоара към Арад- заради по-добрата категория път спрямо този от Тимишоара към Санниколау Маре (Е671 vs шосе #6) ?
  # Минаване през Craiova.
  Звучи обосновано при влизане от Русе от гледна точка на разстояние и време, доколкото чрез Русе-Александрия-Каракал-Крайова-Д.Турну Северин и нататък към Тимишоара/Арад (ако съм отгатнала късия маршрут на Велико) се избягва великото мотане в Букурещ, голямата обиколка Питещ-Р.Вълча-Сибиу-Себеш-Дева-Лугож-Тимишоара (или Дева-Липова-Арад) и забавянето в трафика на повечето от изброените (иначе аз обожавам точно този път).
  При влизане през Видин-Калафат обаче това коства отклонение- свързано ли е с категорията шосе- Е79/Е70 (Калафат-Крайова-Т.Северин) vs #56A (Калафат-Т.Северин)?

 4. току-що в някакви новини чух, че сърбия временно разрешава преминаването на границата и само с лична карта, без паспорт. докато се възстановят полетите. така че дерзайте!

 5. Рал каза:

  Да, разрешават преминаването само с лична карта.
  Ето линк :
  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2916511

 6. Ицо каза:

  Ако това за Сърбия е вярно, от там ще е най-добре. Аз имам много лоши спомени от пътя Тимишоара-Калафат преди 2 години. Тогава целия път беше много зле, а половината беше в ремонт, като на места дори нямаше асфалт. Докато някой не ми потвърди със сигурност, че пътя е ремонтиран, няма да мина отново от там. Както и цените за ферибота ми се сториха излишно високи. Не си спомням конкретно, но не ми харесаха. Разбира се зависи, колко е спешно, но от там със сигурност ще е по-бавно от колко се очаква.

 7. Ema каза:

  Преди минутки, в новините от 20.00 по БНТ, казаха, че Сърбия щяла да пропуска българските граждани само с обикновената лична карта , за да облекчи онези, които трябва да пътуват за Западна Европа. Това било като изключение само заради отменянето на полетите заради исландския облак. Може би трябва да се попита някъде, но аз това чух по телевизията.

 8. a каза:

  Сърбия от днес (17-ти април 2010) пропуска транзитно преминаващите през територията й граждани на ЕС само с лични карти.

  Тази информация е получена в ГД “Гранична полиция”, съобщи пресцентърът на МВР.

  Повод за решението граждани на ЕС да преминават през Сърбия, без да е необходим паспорт са многобройните отменени полети на различни авиокомпании на европейските летища заради вулканичния облак, затворил небето на Европа за полети.

  В съобщението не е посочен краен срок на взетата мярка, но се предполага, че тя ще е в сила до нормализиране на обстановката и възстановяването на нормалния ритъм на полетите в европейското въздушно пространство.

 9. адвоката каза:

  и аз днес чух,че докато въздушното пространство е затворено,гражданите на ЕС ще могат да преминават транзитно през сърбия само с лична карта.след това пътуването може да продължи през унгария,а с лична карта може да се влезе и в хърватия,знам го от личен опит 🙂 не знам как е пътя през румъния,но не бих рискувал и бих заложил на сигурното-сърбия 🙂

 10. Тери каза:

  Пътят от София до Виена през Видин!11.01.2011
  1.София- Петрохан ОК!
  2.Петрохан- Видин дупки и неравности(неприятен)
  3.Видин- Калафат чаках 20 минутки ферибота.Общо за 90- 100 минутки се минава.(51лв за мен и колата,14леи за винетка,30леи такса пристанище).В Калафат след митницата има Т- образно кръстовище.Там завийте наляво, след това първата или втората в дясно и после пак в ляво.Иначе пътят е затворен и ще трябва да обиколите 3-4 минутки.
  4.Калафат- Дробета Турно Северин е добър(вече по- добър от БГ)
  5.Дробета Турно Северин- Тимишоара е нов(започва 207км преди Тимишоара)В Тимишоара пътят е много зле, но това е само в града!
  6.Тимишоара- Сцегед е ок!Става зле в един очастък на разклона за Мако в Унгария, но това е от снега дето беше паднал.Ще го оправят.
  Общо 6 часа от Калафат до Унгария и то в мъглата(летището в София беше затваряно в този ден).Това си е доста добре!През Никопол или Русе е поне 8-9 часа.
  Пътувам всеки месец през Румъния, но този маршрут през Видин определено ме изненада!Хубав път, малко коли и никакви каруци или тирове в колона.

 11. Aleksandar каза:

  Тери казва:
  18.01.2011 в 22:20
  Пътят от София до Виена през Видин!11.01.2011
  1.София- Петрохан ОК!
  2.Петрохан- Видин дупки и неравности(неприятен)

  А след Монтана по кой път продължаваш към Видин?Предполагам си минал през селския третокласен път (през Брусарци).Аз миналата пролет пътувах до Белоградчик по Е-79,който след Монтана е чисто нов и почти няма движение,можеш да поддържаш 140-150 🙂 .Не си спомням дали на околовръстното на Монтана табелите за Видин извеждат на Е-79 или на третокласния път,но ако искаш,при влизане в Монтана следваш табелите TRANSIT (ако идваш от Петрохан продължаваш направо през кръговото,ако идваш от Враца,завиваш надясно) и след това табелите за Белоградчик (като правиш ляв завой за да слезеш от околовръстното).Иначе не знам прохода Петрохан в какво състояние е,но аз предпочитам да минавам по “царския път”-София-Магистрала Хемус-Ботевград-Враца-Монтана-Видин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.