Еднo гражданче в пустинята(5): Из пустинята към „Татуин“

Днес завършваме пътуването на Финдли из Тунис. Вече бяхме в столицата на страната, а после и в римския град Дуга, както се разходихме до няколко оазиса в Сахара и даже нощувахме там.

Днес ще продължим из пустинята Сахара, за да посетим планетата Татуин.
Приятно четене:

Еднo гражданче в пустинята

част пета

Из пустинята към „Татуин“

След жестокото преживяване – нощувката в берберски палатки наред Сахара, продължаваме да бродим из пустинята и по-точно към множеството стари берберски селища. Някои от тях са изоставени, други обитаеми, но те са различни в зависимост от терена. А теренът е разнообразен.

Берберка – Тунис

Берберка. Татуировките по лицето показват към кое семейство принадлежи и какъв е семейният й статус. Обичаят вече е забранен по закон. Управлението се стреми да изкорени старите обичаи и да превърне Тунис в модерна държава.

Първата ни спирка е Зрауа

– изоставено селище в подножието на каменист хълм, до което стигаме трудно, въпреки че се движим с джипове 4х4. Тук само бялата джамия сякаш е недокосната от времето, докато селището, изоставено преди десетки години, прилича на странен декор от филм с много разрушения.

Зрауа – изоставено берберско селище. Тунис

Зрауа. Идеален декор за пейнтбол битка или филм за войната в Ирак

Всъщност в околностите на Тузьор, Дуз и Татуин са снимани немалко известни продукции като “Междузвездни войни” или “Лорънс Арабски”, също и много каубойски филми. Като изключим палмите, пейзажът тук е изключително подобен на този в американския Див Запад.

Матмата

е центърът на най-голямото берберско триглодитно (пещерно) общество и селището, защитено от ЮНЕСКО, носи името на берберското племе, населяващо региона. Тук домовете представляват, грубо казано, дупки, издълбани направо в глинестите скали.

Матмата, Тунис

Домакинята ни опече вкусни питки с мед. Пещта е просто дупка в земята, във вътрешния двор на жилището в Матмата.

Тези отшелнически жилища се състоят от дълъг коридор, който завършва в нещо като вътрешен “двор”, около който пък като лабиринт са наредени малки самостоятелни помещения за спане, хранилища и др., издълбани директно в меката скала.

Матмата, Тунис

Горният етаж е достъпен с въже. Яко си ожулих ръцете, опитвайки да се кача

Някои от помещенията са разположени високо, на „втори етаж“ и достъпът до тях е със стълба или въже с навързани по него възли и изисква доста сила и умения. Там, разказаха ни, се отделят момчетата, когато започнат да възмъжават, за да бъдат по-самостоятелни.
Вътрешните помещения са боядисани в бяло и са прохладни в жегите. Над вратите със синя боя са нарисувани символи за закрила, късмет и против зли сили – риба или ръката на Фатима.

Матмата, Тунис

Хотелска стая в троглодитно жилище

Някои от тези жилища са пригодени за туристически посещения, а други са превърнати и в хотели, като например жилището на Люк Скайуокър от “Междузвездни войни”.
В югозападния край на Тунис, сред каменистата пустиня са разположени

Земите на ксур

(или ксар в ед.ч., което означава берберски дворец). Това са укрепени комплекси с размерите на миниатюрни селища са служили както за складови помещения, така и за живеене в периоди на опасност. Повечето са двуетажни, но някои се издигат и на 4 или 5 етажа, с долепени едно до друго тесни и дълги помещения, подобно на кошери.

Ксар Улед Султан, Тунис

Ксар Улед Султан, където е снимана част от Междузвездни войни

Ксур се срещат на много места, обитавани от берберите, но най-много около градовете Меденин и Татуин – едноименната планета, на която живее Люк Скай­уокър от култовия „Междузвездни войни“. Точното място, където е сниман филмът, се нарича

Ксар Улед Султан

и е разбираемо защо е един от най-посещаваните и добре запазените в Тунис, но той е само един от 17-те запазени ксур в региона, така че изборът е голям.

Ксар Улед Султан, Тунис

Ксар Улед Султан отгоре

Освен тези наистина интересни фортифицирани селища, други любопитни обекти в региона са и полуобитаемото селище Шенини, изоставеното село Дуйрет, където се намира хотел със стаи, вкопани в скалите, както и изоставеното селище Гермесса, разположено високо на каменист хълм.

Гермесса, Тунис

Гермесса

Шенини, Тунис

Шенини е разположен по цялата вертикала на хълма. Докато стигне човек до горе в жегата и а-ха да започне да халюцинира

Хотел в Дуйрет, Тунис

Хотел в ДуйретНай-хубавото на Тунис е, че е толкова близо до нас, но е тотално различен свят. В Тунис все още има много автентичност, която е загубена в Европа. На много места тук това, което за туристите е атракция, за местните е ежедневие и не се налага да обличат костюми, за да го пресъздадат. Достатъчно е да бъдат себе си.
Тунис е много истински, много автентичен, без да е преексплоатиран. И е място, в която можеш да се завърнеш, защото съвсем не си видял всичко.

Край

Автор: Финдли

Снимки: авторът

Всички снимки:

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.