Еднo гражданче в пустинята(2): Дуга

Продължаваме с пътуването на Финдли из Тунис. Вече бяхме в столицата на страната, а сега се отправяме към нещо древно и пустинно – римския град Дуга. Приятно четене:

Еднo гражданче в пустинята

част втора

Дуга

Древният град Дуга – Тунис
Ден 2
След първия пъстър ден в пулсиращата столица на Тунис, се отправяме към едно не така живо място –

древният римски град Дуга.

Много хора всъщност не харесват древните градове и въобще останките и руините от стари цивилизации. Намират ги за скучни и безинтересни, когато в тях няма живот. Аз пък си умирам за мъртви градове. И колкото по-малко следи от човешко присъствие има в тях, толкова по-добре. Ето защо Дуга (или Туга в античен вариант) ми се видя истински рай.
Древният град Дуга – Тунис

Гледка към един от няколкото храма

Амфитеатърът в Дуга – Тунис

Амфитеатърът в Дуга

Дуга е разположен е на 70-80 км северно от град Тунис на цели 65 ха, но, разбира се, разкопан е само центърът, тък като ако трябва да се изрови всичко, ще се наложи да разрушат няколко села.

Улицата към капитола – Дуга, Тунис

Улицата към капитола

Руините на Дуга

изникват сред живописна картина от ниви и маслинови горички. Всъщност руини не е точно казано. Дуга е най-красивият и запазен римски град на тунизийска териотория, а тук такива не липсват – има над 200 римски селища. Така добре запазен, че все едно наскоро е имало земетресение, което го е поразрушило и прогонило хората. Именно поради тази причина е поставен под закрилата на ЮНЕСКО.

Амфитеатър – Дуга, Тунис

Амфитеатърът от горе

Амфитеатър – Дуга, Тунис

Капитол

Когато влязохме в Дуга заваля дъжд и гледката стана някак по-зловеща. Излъсканите каменни плочи на улиците светнаха, тъмнолилавото небе пък направи пожълтелите камъни на храмовете да изглеждат още по-ярки.
Тук спокойно може да се снима филм. Грандиозни храмове, амфитеатър в отлично състояние, форум, пазари, улици, скулптури, арки, училища, бани – всичко в отлично състояние се е съхранило през вековете. Запазени са дори мозайките в

няколкото бани на града – древният еквивалент на СПА центровете 🙂

Римска баня – Дуга, Тунис

Римска баня

Не разбирам много от римска архитектура и градоустройство, но екскурзоводката ни обясни, че заради хълмистия релеф и склоновете, римляните са изневерили на традиционната архитектура и са подредили града стъпаловидно.
Тук се намира в доста добро състояние може би най-красивият капитол, който римляните са строили на тунизийска земя.

Древно римският град Дуга, Тунис

Древноримският град Дуга, Тунис

Запазени са колони, надписи с името на града и имената на редица императори и управници, дори цели статуи на императори. Без главите.

Както разбрахме от екскурзоводката обаче, това не е отпечатъкът на времето или вандалите. Практиката е била статуите да се правят с подвижни глави, за да не се сменя цялата статуя, когато се смени императорът.
На няколко десетки метра по встрани има още един по-малък капитол, както и напълно запазната канализационна мрежа, част от която е разкопана и може да се види. Не е много сигурно защо този град е построен тук, но се предполага, че той е бил връзката между Рим и берберския свят.

Статуя на император – древноримски град Дуга, Тунис

Статуята на императора. Главата се подменя в зависимост от това кой е на власт.

Храмът на Juno Caelestis – древноримски град Дуга, Тунис

Храмът на Juno Caelestis

Арката на Александър Северус – древноримски град Дуга, Тунис

Арката на Александър Северус

Но Дуга е бил проспериращ град дори преди римляните. Лубико – 21-метрова пуническа кула от II в. пр. Хр., се издига в близост до централната част на града като страж от друго време и озадачава с нетипична архитектура, по-скоро напомняща за Анкор Ват, отколкото за Рим или Тунис. Древна стела свидетелства за нейните строители и за нумидийска принцеса, за която са смята, че е живяла тук.

Лубико – Дуга, Тунис

Лубико

Продължението:

Еднo гражданче в пустинята(3): Сахара и нейните оазиси (Тунис)>>>

Автор: Финдли

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. vladimir1974m2 каза:

    Prekrasna razhodka, stava vse po interesno

  1. 25.03.2010

    […] Тунис. Вече бяхме в столицата на страната, а после и в римския град Дуга. Днес ще се отправим към пустинята Сахара и нейните […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.