Испания: От единия до другия бряг (1):Палма,… Палма де Майорка

Баба Марта нещо се разсърди тия дни и реших да я успокоим с един пътепис за място топло и почивно – Палма де Майорка. Тотев ще ни разкаже за почивката си там. Приятно четене:

Испания: От единия до другия бряг

първа част

Палма,… Палма де Майорка

Та така, една майска вечер докато навън валеше за осми път за деня реших, че е крайно време да седна и да се поразровя из нета както се казва диъл има ли или няма. Още в началото трябваше да се справя с основните проблеми на нашето пътуване-Къде отиваме, къде ще спим, колко време ще останем, как ще стигнем до там, и къде бирата е на добра цена/последното беше съществено не само за мен но и за другия участник/. Единственото нещо в което бяхме обаче 100% сигурни е, че искаме Слънце, ама много, не само през деня а ако имаше как и през нощта.

Вариантът да пътуваме организирано с някоя друга орда туристи не ни се нравеше затова заложихме на стария изпитан вариант-сами. Хубавото беше, че можеше да се спестят доста пари от самолетни билети, и за сметка на това да отседнем в по-добри хотели или просто да си ги изпием тези пари. Седнах си да Д-то и до към 4 сутринта вече бях преполовил плана, полети, хотели, трансфери, забележителности и т.н. Взехме решение да пътуваме само с ръчен багаж – така или иначе десетина тениски и едни чехли не заемат място, трябваше само на всяко летище да изхвърляме по-големите течности, но това не беше важно.

Стегнахме багажа, и един невероятно студен и дъждовен ден в началото на юли по обяд с раничките на гърба си хванахме автобуса до летището. Макар че тукашното летище е доста наблизо и има удобни полети за нашата дестинация, избрахме малкото летище Хан в Германия, използвано само от нискобюджетни компании, и естествено нашия любим аеропревозвач –Раянеър.

Пътят до там отне около час, летището беше препълнено въпреки неспирния дъжд немците се бяха метнали по къси гащи и с бира в ръка чакаха да дойде времето за чек ин. Беше ясно великото лятно преселение е в разгара си , а дестинацията главно Испания. На пръв поглед преобладаваха само тийнеиджъри, за които алкохолния туризъм и новите хитове на немската чалка беше върха на сладоледа – ами супер и ние точно това търсихме. И така, самолетът излетя навреме както обикновено – дестинация/или дестилация е по-точно/

старата мръсница – Палма да Майорка 😀

Във всеки един полет по Европата винаги може да намериш българи, така беше и този път.

В шеги и закачки и студен Хайнекен си летяхме на юг. Скоро пилота на училищния аеробус/средната възраст на пасажерите беше около ранните двадесет/ съобщи, че прелитаме над Марсилия, красив град, в които не съм бил. Там долу обаче младите магребинчета ритат футбол по цял ден под слънцето и биха подгонили всеки, който се опита да твърди, че Матераци не е най-големия симулант, и че Зизу е докосвал с главата само шапката си…, но – така да е.

Е, тук е

Палма де Майорка от самолет

Към Палма де Майорка: Пристанището на Марсилия от самолет

Палма де Майорка от самолет

Към Палма де Майорка: Остров край Марсилия


скоро почнахме да се снижаваме над острова

Палма де Майорка от самолет

Ще кацаме


е’ тук богатите знаят защо

Игрище за голф – Палма де Майорка, Испания

Богатите тук не плачат

Кацнахме си и взехме едно такси,

шофьорът беше толкова крив, че почти бих се обзаложил, че е от нашия вилает. Постоянно мънкаше нещо, но накрая реши да не си подритва бакшиша.

Хотелчето ни беше не много голямо,

скромно и на 5 мин от плажа. Басейните му бяха хубави но така и не си загубих времето да се плацикаме в него…защото при такъв плаж как да стоиш в басейна

Плаж на остров Майорка, Испания

Плажът


ето такива снимки имам към двадесет от почти всяка вечер, сега си вали навън пък аз си ги гледам 😀

Първата вечер решихме да обиколим крайбрежната алея която беше към 8-9 километра, просто плажа е към 7. Решихме да отседнем в немската част или Ел Аренал, където дори и без да знаем дума на немски решихме че ще ни е по-приятно отколкото в английската която се намира от другата страна на града Палма. Немците са весели хора, особенно когато са на почивка и с бира в ръка.

В Майорка се говори една странна разновидност на испанския, наречена немски 

Всички табели са на немски, в кръчмите рядко има испанска бира, а немската е навсякъде с вурс или картофки. Кръчмите и дискотеките са пълни, точно до нашето петно на плажа беше МегаАрена или нещо което се намира в полу разрушена катедрала или поне така изглежда отвън, вместо стъклописи на светци има нарисувани пищни германки с 4 бири в ръка 😀  Това място се превърна в любимото ни, огромна бирария с две дискотеки.

Първата вечер щях да получа инфаркт когато поръчвайки си два големи Битбургара сервитьора смотолеви нещо от което само разбрах” осемнадесет” е чак пък за литър бира 18Е много е… Гледайки явно прекалено недоумяващо пича си повтори въпроса на ингилизки и се разбрахме  „18 години имате ли?“ мухахахаха. Пристига момъкът и стоварва 4/четири/ халби на масата, решавайки че не сме се разбрали както трябва обяснявам, че искам само 2, ааа вика то сега Хепи Хавър, печелиш още две. Добре де откога е Хапи Хавъра…ами от 21-00ч. и от 02-04ч/ иначе два пилза са 7Е/… Мисля повече да не обяснявам как ни протекоха останалите дни… е, с няколко изключения когато бяхме в други такива питейни заведения. На сутринта към 11ч. на плажа беше спокойно

Спокойствие на плажа – Палме де Майорка, Испания

Спокойствие на плажа

Пееха се песни за великата победа на Германия на световното в Мексико, не знам коя година, бели цвъртящи тела се пържеха на плажа

Почивка на море – Палма де Майорка, Испания

Плажът

Почивка на море – Палма де Майорка, Испания

Палма де Майорка


а ма’алата беше нещо такова

Палма – Палма де Майорка, Испания

Палма,... Палма де Майорка

Палма с немска кръчма – Палма де Майорка, Испания

Палма с немска кръчма

Общо взето цените са съвсем поносими дори ниски, добра пица е 5-6Е бирата към 2Е, общо взето почивка…
Един ден решихме все пак да отидем до града и

да видим прословутата катедрала,

беше супер жега а си бях забравил и сламената шапка с оригиналния надпис-Майорка 😀

Ето я катедралата

Катедралата – Палма де Майорка, Испания

Катедралата

Катедралата – Палма де Майорка, Испания

Катедралата

Градина – Палма де Майорка, Испания

Градина

Направихме една разходка, за първи път видях фикуси по-големи от голяма липа по нашия край.

Беше много интересно, но скоро настъпи време да напускаме острова, беше ми гадно малко, залеза си залязваше…

Залез – Палма де Майорка, Испания

Залез на Палма де Майорка


Но, пътешествието продължава към следващата спирка от нашето пътуване-Бърцилона дет казва Ицата. До там трябваше да ни закара една такава красавица, но не тази точно а на конкуренцията Искомар

Ферибот Барселона – Палма де Майорка, Испания

Фериботът за Барселона


но мащаба беше подобен. На кораба от около 50пасажери поне 15 бяха българи та ударихме един лаф за осемте часа пътуване, кораба беше по-луксозен от самолет и немски влак, но хората бяхме само за баластра иначе си превозват карго хората.
До тук ще приключа с пътеписа и се включвам пак след малко с пътуването от кораба и Барселона, много приятно място еййй

😉

Продължението:

Испания: От единия до другия бряг (2): Барселона на път за Тенерифе>>>

Автор: Тотев

Снимки: авторът

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

10 Отговори

 1. Biliana каза:

  Какво значи “много”, при това, в курортно място, при това, за литър? 😀 Тук 330 мл бира струва между 4 и 7 евро. 🙂 В най-обикновена кръчмица, в най-провинциално градче. 🙂

 2. Totev каза:

  ооо това бяха добрите стари времена 2007… Но щом така съм написал тогава, значи така е било 2 бири по 0,5- 7Е по 3,5 за бира /+ още две заради Хапи Хавъра:)/. Оттогава ходихме още два пъти, все на същия плаж а.к.а. испанския Сленчев Бряг:) Винаги хубаво сме си изкарвали, но тази година вече ще сменим мястото.
  П.С тук в Белгия единствения проблем на бирата е, че обикновено наливната е по 250мл. докато я почнеш, и тя свършила:)

 3. Таис каза:

  Явно на острова сте попаднали в т.нар. “немска част” :)) Е, другата, която е от другата страна на Палма е английската… вариации на напиването. Учудвам се не сте ли се помотали по острова? Точно от немската страна надолу има невероятен плаж. Отделно извън града към западната част на острова има вълшебни места, а в града надявам се поне сте били нощем… В Палма се ходи предимно за щур нощен живот все пак :))

 4. Стойчо каза:

  Сега се сетих: кой беше обещавал на времето да пише за Палма де Майорка? 😀

 5. Totev каза:

  винаги когато съм изправен пред избора английски или немски запивания, винаги съм избирал немските:) но дотам…:)
  “Културният” живот на острова е хомогенен-навсякъде е все едно, просто музиката е различна, и партитата обикновено свършват по времето когато някои бягат по плажа за здраве. Ибиса е друга работа…Все пак това беше първото ни ходене там и останахме ако не се лъжа 5-6 дни, но за това по-после:)

 6. Стойчо каза:

  Съгласен с Тотев за предпочитанията към немски запивания – някак са по-разбираеми (не става дума за езика – при запой всички фъфлят)

 7. Таис каза:

  Е то вече няма да е актуален разказа ми за Палма, все пак беше преди 3 год..? Някой горе спомена Ибиса – там ми се ходи :)))))

 8. Timo каза:

  Къде е по- добре в Палма или в Тенерифе ?За почивка …

 9. saso каза:

  Дано не прозвучи негативно, но на Майорка има много повече да се види от Аренал.

 1. 22.03.2010

  […] на Испания от единия до другия ѝ бряг. Бяхме вече в Палма де Майорка, а днес ще наминем през Барселона. Приятно четене и не […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.