Лилехамер – имаше някога една Олимпиадa

Днес ви представям още един от пътеписните очерци на Константин. Понеже в последните дни даже моя милост започна да гледа Олимипиадата, реших да ви разкажем за едно норвежко градче, приютило Зимната олимпиада 1994 – Лилехамер. Очеркът е без собствени снимки, затова съм качвал снимки от Википедията. Приятно четене:

Лилехамер

имаше някога една Олимпиада

Адаптацията към страна, в която в 10 часа вечерта си е бял ден е наистина тежка за човек, който целия си живот е прекарал в Македония. Още, ако ви се намокрят обувките, като например моите, вярвайте ще трябва да почакате да ви се изсушат цели три дена, защото дори и в края на юни слънцето е рядкост, а дъждът – обичаен за Норвегия.

Ако сте party animal, или, така да се каже, урбан тип, Лилехамер не е вашият град и сигурно повече ще ви се допадне норвежката столица Осло . Но ако сънувате за живот в къща с добре подреден двор с трева, и улици, по които само от време на време минава някоя кола, Лилехамер определено е място за вас.

Панорама с поглед към шанците от Олимпиада 1994 – Лилехамер, Норвегия

Лилехамер – поглед към шанците от Олимпиада 1994

Единственото кафе, което работи до четири часа сутринта е Феликс . Има две билярдни маси със зелена сукно (на които играха няколко момчета, които говореха турски), както и добре изработени дървени масички. От другата страна на бара, собственикът на кафето е налепил банкноти от целия свят, а между тях и една от македонски десет денара!

Иначе днешна Норвегия е Ад за пушачите! Законът, който влезе в сила преди десетина дена, забранява пушенето във всички затворени пространства, включително в кафета , дискотеки, барове. Този порок може единствено да се практикува на открито или, както във Феликс, в дворчето на кафето, където също така можете и да си изпиете напитките. Бирата е към петдесет крони (около осем евро), кафето – 10 крони или едно евро . Норвежците на последните два референдумa, с много малка разлика от около два – три процента, отхвърлиха влизането в Европейския съюз, а с това и употребата на еврото като валута.

Ако се се спуснете десетина метрa по–надолу от Феликс, стигате до главната улица . Няколко магазина и бутика, един музикален магазин , книжарница с картички, в която се продават и сувенири: трол кукличка малка и голяма , трол на връвчица, картичка с трол… Градът има и доста голям луна парк, в който има джиновска статуя на това същество от нордическата митология. Струва ми се, че норвежците считат зеления трол с голям нос и с нещо, приличащо на коса, толкова горд и същевременно толкова симпатичен, много повече за национален символ отколкото викинга.

Лилехамер има музей на най–важното събитие в неговата история – Зимните олимпийските игри от 1994 . Норвежците са горди със своята олимпиада. В малкия проспект на музея на Олимпийските игри, в който е записан по някой куриоз за всяка организирана досега олимпиада, на страницата за Лилехамер е написано, че това са досега най–добре организираните олимпийски игри. Покрай прочутата скандинавска ефективност, това все пак звучи малко самохвално. Музеят има експонати, които трябва да доловят атмосферата на всички досегашни олимпиади. На пример ските, които се използвали на Олимпиадата в Осло през 1924.Снимка на американския атлет Джеси Оуенс, който през 1936 година на летните олимпийски игри в Берлин успява да спечели четири медали и с самото това да покаже, че афро–американците не са низша, а когато става дума за спорт са може би повече от висша раса

В града се организират доста спортни събития от типа на Скандинавска седмица на велосипедизма, състезание с мотоциклети, надпревари по северни комбинации. Но има и доста културни събития – например през октомври тази година година ще има и джаз фестивал, който е един от няколкото такива фестивали, които се организират в Норвегия…

Музеят под открито небе – Лилехамер, Норвегия

Музеят под открито небе

Т.к. Олимпиадата е най–голямото събитие в историята на това малко норвежко градче, за най–голяма туристическа атракция се смята Музеят под открито небе. Норвежците разбрали, че може отлично да представят своята история, доколкото на огромна площ показват живота на обикновеният човек през последните няколко века. Тука може да се види селско училище от преди двеста години, къща с помещение за тъкане и църква от преди три века и тем подобни. Шетайки из калните тесни улички между тези сгради, направени от груби трупи, наистина се чувствувам като да съм се върнал няколко века назад във времето. Музеят съдържа и още един комплекс който очертава живота в Норвегия през трийсетте години на миналия век . Малка уличка, на която има поща, аптека, шивашка работилница, будки с вестници от онова време. От пощата може да изпратите и картичка, в която ви помага любезен служител облечен според тогавашната мода . Тука е и железопътната гара – влак с дървени вагони, поставен е на релси и, разбира се, парен локомотив! Това веднъж се гради, носи им приход за много поколения и освен това презентира културата на една страна.

Автор: Константин Петровски (книгата може да се свали като pdf)

Снимки: Википедия – лиценз на снимките: ГНУ

Други разкази свързани с Норвегия – на картата:

Норвегия

Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. олег каза:

    Интересно пътуване. Мерси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.