От Семково до Говедарци (Рила)

Днес ще направим един преход в Рила. Наш водач ще бъде Катерина – приятно четене:

От Семково до Говедарци

Подготовката за тази годишния преход беше доста по-бърза и лесна. След каляването миналата година в Пирин и двата малки прехода в Стара планина и Рила тази година, вече се чувствахме доста по-уверени и сигурни.

Попълнихме някои пропуски в екипировката – взехме една голяма раница Deuter Eclipse 60+10 – за Б, а малката Tashev Summit 42 остана за мен. Купихме си комплект щеки Ferrino diorite и две еднослойни шалтета. Единственият с лаб елемент остана еднослойната ни палатка, която е перфектна за плаж, но в планината се превръща в едно много мокро място.

Отново тръгнахме с нощния влак – този път за Пловдив. Това е един от недостатъците да живееш близо да морето – налага се да пътуваш две нощи, за да спестиш от времето за път през деня. От Пловдив хванахме влак до Септември (престой – към час и половина), а

от Септември – теснолинейката до Белица

(отново час и нещо престой).

Пътуването с теснолинейката продължава само скромните 4 часа (80 км). За теснолинейката може да се напише цяла отделна статия. Това е единствената функционираща теснолинейка в България. Началната спирка е гара Септември, а крайната – Добринище. Преминава през три планини – Рила, Пирин и Родопите. Нарича се теснолинейка, защото разстоянието между релсите е 760 мм. Малкото дизелово локомотивче влачи 4 още по-мънички вагончета, свързани с външни рампи или нещо като мостчета. Скоростта му не надвишава 30 км в час, на места е 20 и дори по-малко. Местностите, по които се вият релсите, предизвикват удивление – как са строили едно време линията, не мога да си представя. Тук се намира и

най-високата гара на Балканите – гара Аврамово (1267 м н.в.)

Щях да я пропусна, ако съвсем случайно не се бях събудила точно, когато пристигнахме на тази гара.

Влак на теснолинейката – БДЖ

Теснолинейката

Гара Аврамово на теснолинейката – БДЖ

Гара Аврамово – най-високо разположената на Балканите

Пътуването би било романтично, ако не се налагаше всички пътници да пътуват в един отворен вагон. Седалките са доста тесни, представете си какво става, ако ти се налага да делиш седалка с някоя по-обемиста лелка,например. Фактът, че някои пътници си позволяват да си събуят обувките пък, никак не допринася за приятната атмосфера във вагона…

Успяхме да избутаме някак си – половината време стоях в коридора и се опитвах да снимам локомотива. На завоите се виждаше почти целия влак. На гара Велинград повечето пътници слязоха и тогава даже успяхме да поспим малко.

В Белица

пристигнахме към 13:30. Имахме уговорка с един местен екскурзовод, който дойде да ни вземе и ни закара до Семково. Курортът се намира на 17 км от жп гарата по асфалтов път. Няма уреден обществен транспорт, а пък щеше да е много досадно да вървим пеша.

Не знам как е през зимата, най-вероятно е доста по-популярен и посещаван, но през лятото Семково не прави впечатлeние на особено интересен курорт. След като напразно търсихме заведение, където да обядваме, накрая хапнахме каквото носехме, и се насочихме смело напред. Часът беше 15:30.

Всъщност това се оказа не много лесна задача.

До хижа Семково

се ориентирахме някак, макар че нямаше никакви указания, табели, нищо… От там обаче маркировката беше неясна, та дори и противоречива. Според една табела точно пред хижата, пътеката за х. Рибни езера трябваше да е маркирана в червено. По дърветата обаче, червените знаци водеха към х. Трещеник. Питахме хижаря и той ни каза, че трябва да вървим по зеления маршрут. Това също не се оказа много лесно. Знаците бяха доста нарядко, а в един момент ни забиха в поляна с репеи и коприва. После се подлъгахме по един черен път и се покатерихме доста, преди да стане ясно, че пътят не се пресича с маркировката повече и най-вероятно води до някое сечище.

Върнахме се на изходната точка и чак към 16:30 тръгнахме по маршрута както си му е реда. Беше пределно ясно, че няма да стигнем до х. Рибни езера. По предварителна информация маршрутът трябваше да е 4-5 часа, но на табелата пред х. Семково пишеше 7 часа. Вървяхме към 2 часа и половина и започнахме да се оглеждаме за равно място за палатките. Решихме да е преди Горните куки, защото най-вероятно по-нагоре можеше да няма място за разпъване. Щяхме да изостанем доста от плана за този ден и на следващия трябваше да наваксваме, но нямахме много избор.

Мястото, което си избрахме не беше лошо, но леко наклонено, и цяла нощ се свличах надолу. Освен това към 4 часа ми стана много студено и едва изчаках да изгрее слънцето. Гледката на сутринта беше възхитителна – Пирин с Вихрен и Кончето, огрени от слънцето…

До х. Рибни езера

стигнахме след около 3 часа. След изкачването до Горни куки, има преход по билото, минава се близо до връх Чемерна и връх Вапа, а след това има едно витиевато слизане до хижата. Рибните езера са три – две над и едно под хижата.

Най-голямото – Горното – има формата на делфинче 🙂

Горното Рибно езеро – Рила

Горното Рибно езеро прилича на делфинче

Рибно езеро – Рила

Рибно езеро

Самата хижа е доста позанемарена, въпреки гръмките надписи – „Добре дошли, скъпи туристи“…

Обстановката напомня на филм на Костурица

– на малката веранда пред хижата седяха няколко пияни от сутринта мъже и обядваха боб и пръжки… Единият от тях беше рибар, който нахлузи гумени ботуши и тръгна на риболов към някое от езерата, другият – от три дни бил тръгнал към Рилските езера, но все нещо го отклонявало от пътя… Третият – подпийнал възрастен дядо – се бръснеше на сухо на пейката пред хижата. Имаше и някаква девойка, на която конете й били изяли палатката.

Хижа Рибно езеро – Рила

Хижа Рибно езеро

Край Хижа Рибно езеро – Рила

По Кустурица

Обядвахме и потеглихме отново. Целта ни беше Кобилино бранище, но не бяхме сигурни, че ще успеем да стигнем. Казаха ни, че пътя е към 6 часа добър ход. Тръгнахме в 14:00. Мислехме, ако не успеем да стигнем, да спим на някоя поляна преди заслона…

Първата част от маршрута беше поносима – сравнително равна пътечка през клекове. След това обаче, започна голямото изкачване по Водни рид. Хълмът беше доста стръмен, слънцето напичаше безмилостно, а на някои места пътеката се изкачваше вертикално нагоре. Отсреща се виждаха Смрадливото и Черното езеро. След като се изкачихме имаше малко вървене по било, от дясна страна долу се виждаха Горнолеворечки езерца – странни езера обагрени с червено по ръбовете, като рани, а след това Воднивръшки езера. От другата страна ни очакваше още толкова продължително и стръмно спускане… Непрекъснато се оглеждахме за пустия заслон, но не би… Идеята да пренощуваме някъде преди заслона, окончателно пропадна – просто нямаше къде.

След точно 6 часа, най-после видяхме заслона. Мислехме, че може да нощуваме в него, но бързо се разубедихме. Вътре е доста голяма мизерия, макар и да не се имам за придирчив човек. Може би, ако нямаш друг избор – да, но при наличие на палатка и чували – не, благодаря. Въпреки очакванията ни, че ще има течаща вода, тя се оказа на доста голямо разстояние от самия заслон. Като цяло,

Кобилино бранище

е доста усойно място. Добре, че пред заслона вече бяха опънали палатка група естонци, а наоколо щъкаха няколко рошави кученца, така че не се чувствахме много самотни 🙂 Тази нощ навлякох всички дрехи, които носех, освен това съединихме чувалите и най-после успях да се наспя.

На другия ден тръгнахме доста късно, подлъгани, че Страшното езеро е само на час и половина път. Вървяхме по сравнително приятен наклон и се изкачихме край

Поповокапските езера

Езеро край Попова капа

Поповокапско езеро

Езеро край Попова капа

Безкрайно прозрачната вода на езерото

Малко преди Поповокапски превал

видяхме диви кози

Притичаха много близо до нас и се качиха на билото. Там постояха доста време и ни гледаха. К предположи, че са искали да ни отвлекат вниманието от малките им.

Диви кози в Рила

Диви кози в Рила

Диви кози в Рила

Диви кози

Следваше един леко екстремен участък – каменна пътечка над урви, осигурена с метална проволка. Почти веднага след това се показа

Страшното езеро,

скътано между две огромни надвиснали канари. Заслонът на брега му, за съжаление, не беше в по-добро състояние от този на Кобилино бранище.

Страшното езеро – Рила

Страшното езеро

Страшното езеро – Рила

Страшното езеро

Следващото ни изпитание беше едно безкрайно слизане по морени и натрошен камънак към х. Мальовица. Първоначално идеята ни беше да спим на Еленини езера, но след като първата част (до Страшното езеро) направихме за 3.5 часа, а втората (до хижата) – за 2 часа и 4о минути, и когато пристиганхме в хижата вече беше към 17:00, стана ясно, че няма да успеем.

Голямата и Малката Мальовица

ни гледаха присмехулно отгоре и изглеждаха недостижими.

Голяма и Малка Мальовица – Рила

Голяма и Малка Мальовица

Останахме да спим в хижата, която ни изненада много приятно. Изцяло ремонтирана – с чисто нови тоалетни ан двата етажа, с топла вода, сапун и перфектна хигиена. Атракцията на хижата беше един огромен и добродушен санбернар. Вечеряхме порядъчно, постегнахме се и спахме на мекичко 🙂

Изкачването на следващия ден не беше толкова трудно, колкото очаквахме. Предполагам, че е защото се бяхме настроили да е трудно, а то не беше. Качихме се за 3 часа. От билото се отвори страхотна гледка… Виждаше се и Рилския манастир – някъде много, много надолу.

Не продължихме по билото, а кривнахме вдясно

към циркуса на Урдини езера

По карта трябваше да има пътечка, макар и немаркирана, но не можахме да я намерим. Слязохме напряко, по сипея, хвърлихме раниците и тръгнахме да изследваме циркуса. Скоро намерихме една скрита пътечка край скалите и излязохме на място с невероятна гледка. Беше като в приказките – меки, заоблени, зелени хълмове и сгушени между тях яркосини езера. Слязохме до най-горното езеро, което се изливаше с красива каскада в по-долното – Паницата. Слязохме долу до водопада, натопихме крака и поседяхме безмълвни на брега на езерото.

Циркус при Урдини езера – Рила

Циркусът при Урдини езера

Урдини езера – Рила

Урдини езера

Нощувахме на брега на едно блатце под билото. И тази нощ спах чудесно, макар че някои се оплакаха, че са били неспокойни и им се струвало, че животинки обикалят цяла нощ палатката им. После като си говорих с един познат, той ми каза, че на Урдини езера имал чувството, че самодиви обикалят палатката му 🙂 А пък ако започнеш да обръщаш прекалено много внимание на странните шумове наоколо,
започвали да стават странни неща 😉

На другия ден трябваше да слезем до

долината на Урдина река

Пътеката на места беше доста видима, на места се губеше, но сравнително лесно слязохме и тръгнахме надолу край реката. От долу езерата не се виждаха – скалите горе изглеждаха като крепостна стена, която ревниво пази съкровището, скрито от другата страна.

Долината на Урдина река – Рила

Долината на Урдина река

От един момент нататък започна да си личи, че наближаваме „цивилизацията“ – по нарастващото количество боклук наоколо. Иначе като цяло планината беше доста чиста. Боклуци видяхме само около Кобилино бранище. Не мога да разбера защо някои хора си мислят, че някой ще дойде да почисти след тях… На Урдини езера също имаше едни хора с палатка, които си тръгнаха, когато ние пристигнахме. После видяхме, че са си оставили чувалчето с боклука под един камък…

Интересно е, че по целия маршрут, освен около Страшното езеро и Мальовица бяхме срещнали по пътя си изключително малко хора. Явно повечето туристи предпочитат утъпканите маршрути, места, до които лесно се стига с кола, и така някои местности се оказват претъпкани с хора, а на други – може с дни да не видиш почти никого… Определено предпочитам вторите.

Не пропуснахме да се отбием при водопада, който се намира в края на ботаническия маршрут от Яворова поляна. Водата беше ледена, но въпреки това се топнахме. Преживяването е изключително зареждащо и вдъхновяващо.

Долината на Урдина река – Рила

Урдина река

После продължихме до Яворова поляна, а от там до ЦПШ, от където ни взеха с кола до Говедарци.

Следват три блажени дни пълно размазване в Къща Джамбазки. Първия душ, говедарските задушени картофки, сочните кюфтенца, домашната лютеница, пъстървичката, цеденото кисело мляко, басейна, зелената полянка и припичането на слънце. Блаженство 🙂

Автор: Катерина Георгиева

Снимки: авторът

Други разкази свързани със Рила – на картата:

Рила
Please follow and like us:
   Изпрати пътеписа като PDF   

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Lorain каза:

  Прекрасно пътуване. Прииска ми се да мина по същия маршрут 🙂

 2. valentina каза:

  Страхотен пътепис, много ми хареса. И снимките са чудни! Поздравления!

 3. Michel каза:

  О, теснолинейката в Рила… Прииска ми се и на мен да се повозя! 🙂

  Хубавн пътепис… мерси! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.